Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Vecka 12 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Då var det söndag igen och dags för en summering av veckan.

När det gäller just rörelsestyrd belysning så tror vi att den närvarosensor vi publicerade ett test om i veckan kan vara den slutgiltiga lösningen, dvs den som får bort det eviga viftandet för att hålla rörelsestyrd belysningen igång.

Homey har den här veckan lanserat ny funktionalitet i appen för klimatkontroll, dvs mer möjligheter att styra termostater och AC.

Sensibo har skapat en Pro version av sin enhet för styrning av luftvärmepumpar, den största skillnaden vad vi kan se är att den nu har stöd för att rapportera luftkvalitet.

IKEA släpper mycket prisvärda USB-C laddare på 30W och 45W, vilket är välkommet då andra tillverkares kostar 400kr eller mer ibland.

Innehåll

LänkInfo
Sammanfattning av testet på närvarosensorn SONOFF SNZB-06PDen här veckan har vi testat en närvarosensor som löser problemet med rörelsestyrd belysning.
Homey släpper ny funktionalitetHomey släpper ny funktionalitet till appen för klimatkontroll för termostater och AC:s.
Ny enhet från SensiboSensibo har släppt en ny enhet med luftkvalitetssensor.
Ikea lanserar två nya USB-C laddare IKEA lanserar två prisvärda USB-C laddare på 30W och 45W

Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.

Sammanfattning av testet på närvarosensorn SONOFF SNZB-06P

Vi kan säga att den här sensorn är både prisvärd och dessutom löser ett problem som rörelsesensorer har. Den här sensorn klarar nämligen att detektera stillasittande objekt i ett rum. Vilket gör att du äntligen kan sitta helt normalt i ett rum med rörelsestyrd belysning utan att vifta med armarna efter nån halvtimme.

SNZB-06P från Sonoff

Vi testade att köra den här sensorn väldigt extremt för att se om den missar att vi sitter och skriver det här inlägget. Och under de timmar vi satt och skrev inlägget så släkte den inte belysningen en gång. Något som däremot hände med vår vanliga belysning som än så länge är styrd med en Hue rörelsesensor. Rörelsesensorn för Hue hade en halvtimme på sig att upptäcka en rörelse från oss men misslyckades. SONOFF närvarosensor hade vi satt till att reagera om rummet är tomt i mer än 5 sekunder, då skulle belysningen släckas.

Här kan du läsa hela testet: https://automatiserar.se/test-av-narvarosensorn-sonoff-snzb-06p/

Homey släpper ny funktionalitet

Den här veckan Introducerar Homey en nu funktionalitet i appen för klimatkontroll. Vi har ännu inte hunnit med att testa detta själv ännu. Men tanken är att inom kort testa och se hur den fungerar. Nu kan du med Homey även kontrollera termostater, vad vi kan läsa oss till så kan det även gälla AC enheter som styrs via IR.

Här finns en länk till Homey:s officiella info om den nya funktionaliteten.

Ny enhet från Sensibo

Vi fick ett nyhetsbrev själva från Sensibo där vi såg att det kommit en ny enhet för att styra luftvärmepumpar. Vi kör sedan tidigare en Sensibo Air och den har för oss fungerat helt ok. Nu visar det sig att dom kommer med en Sensibo Air Pro, vilket vad vi kan se skiljer sig genom att den har en luftkvalitétsensor.

Nu är det enda vi hittade som gör den till en Pro att den har just en luftkvalitetssensor, troligen inte värt en uppgradering om du redan har en Sensibo Air.

Vi har sedan tidigare använt oss av Sensibo Air för att styra vår luftvärmepump, den har bidragit till att bespara oss en hel del pengar för vår uppvärmning. Nu är det inte deras smarthet vi har använt, utan vi har själva automatiserat vår luftvärmepump och använt Sensibo Air för att justera luftvärmepumpen.

Men den funktion dom nämner med Air Quality Monoitor Built-IN är vi lite tveksam till överlag. För en annan modell av enhet från Sensibo har luftkvalitetssensor men exponerar inte de här sensorernas värde för oss. Den visar då en en skala från bra till dålig luftkvalité.

Sensibo Pure
Luftrenaren från Sensibo som vi tidigare testat innehåller en sensor för luftkvalité. Men den exponeras inte via API korrekt och vi kan själva inte hämta data från den hur som helst. Vi gissar att det kommer vara på samma sätt med Sensibo Air Pro, men vi kan ha fel.

Är du ute efter en sensor för luftkvalité så kan vi rekommendera IKEA:s luftrenare istället. Den kommunicerar via Zigbee och rapporterar löpande luftkvalitén på luften. Samtidigt kan du styra de 9 olika nivåerna för hur mycket den ska rena luften.

Luftrenaren Starkvind från IKEA ger dig både en luftkvalitétssensor och renar luften på köpet. Här hittar du vårt test på Starkvind.

IKEA lanserar två nya USB-C laddare

Nyligen dök det upp två nya USB-C laddare från IKEA, vilket är mycket välkommet med tanke på hur pass bra pris dom hade jämfört med andra tillverkare.

SJÖSS – 30W ( källa till bild, extern län )
SJÖSS – 45W – ( källa till bild, extern länk)
ModellInfoLänk
SJÖSS45W laddar 2st enheter (179Kr)IKEA – SJÖSS
SJÖSS 30W laddar 1st enhet för (99Kr)IKEA – SJÖSS – 30W 1 port

Något som vi ofta råkar ut för på bloggen är avsaknaden av en tillräckligt kraftig USB-C laddare, något som vår Raspberry PI 5 igår påminde oss om efter en omstart…

Nu har vi redan en 45W:s USB-C laddare från Belkin men fick ändå samma varning. Vi vet att det går att stänga av den här varningen, men vilken laddare behövs för att inte behöva göra detta.. Har du några tips?

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

2 svar till ”Vecka 12 – Nyheter inom smarta hem & bloggen”

 1. Problemet med en raspberry pi 5 är att den kräver specifikt 5A vid 5V. Många laddare kan leverera 25W men väldigt få kan leverera 25W vid 5V, de flesta gör det vid högre spänningar.

  Ta tex den här från deltaco:

  https://noerdic.se/collections/vaggladdare/products/deltaco-charger-usb-a-and-usb-c-36w-black

  den stödjer:
  – 5V/3A 15W
  – 9V/2A 18W
  – 12V/1.5A 18W

  Så den kan INTE försörja en raspberry pi 5 för den kan max leverera 3A vid 5V

  Vad gäller strömadaptrar som faktiskt fungerar så har jag inte lika bra koll, raspberry pis egna fungerar naturligtvis

  1. Den detaljen hade jag missat att den låg kvar på 5V från usb laddaren. Tänkte att det omvandlades i RPI:n.

   Det får nog bli en orginal laddare från rpi då.

   Tack för att du tog dig tid och svarade.
   // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.