Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Solceller och hemautomation

Kategori:

, ,

– Taggar:

qcells

Vad har solceller med hemautomation att göra? Allt och inget. Häng med så berättar vi mer om hur vi tänker.

Jag har planer på att fylla mitt tak med beggade solceller, för att komma undan lite billigare så är dessa 5 år gamla. Panelerna har en effekt garanti på 80% efter 25 år så jag borde inte behöva oroa mig om att panelerna ger nämnvärt sämre effekt än när de var nya.

Till det behöver jag en inverter eller växelriktare som de kallas, som används för att mata ut energin från solcellerna till vanliga elnätet så mitt hus kan använda det. I samband med det kommer husets elmätare bytas ut till en elmätare som mäter energin ut och in. Vilket gör att jag kan använda två st NorthQ energimätare till Veran för att veta hur mycket energi jag producerar.

Och när jag vet när mina solceller producerar mer energi än vad mitt hus gör av med så kan jag skapa regler för det i Veran. Jag kanske kan sätta igång en kylanläggning om det är för varmt inne eller kanske sätta igång golvvärmen i badrummet som jag sällan har igång.

Det ska bli kul att se vart det landar. Jag har ett antal månader kvar innan allt är i drift, förutsatt att allt går som tänkt. Om våra läsare tycker det är intressant så kan jag göra ett uppföljning till hösten, då allt borde vara uppe och snurra.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

4 svar till ”Solceller och hemautomation”

 1. En uppföljning i höst ser vi fram emot, kör hårt! 🙂

  1. Kul att höra! Will do 🙂

 2. Har själv funderat på solceller men landat att det (i dagsläget) inte är lönsamt i.o.m. inköpskostnaden (vi får se om IKEA börjar sälja sina solceller annat än på försök i Tyskland!) och nuvarande regler om mikroproduktion.

  Solfångare (som värmer varmvatten) känns mer intressant, OM man har vattenbaserad uppvärmning i huset.

  1. Mmm så har jag även jag tänkt, men priset på panelerna går ner hela tiden. Runt 5.5 kr/w för nya paneler går att hitta i Sverige. Och de begagnade panelerna som börjar nå marknaden innebär helt andra priser om man kan leva med att de har några år på nacken.
   Det blir intressant och se hur allt faller ut. Eftersom de jag har köpt begagnade paneler utomlands så ser det ut att kunna bli riktigt billigt jämfört med nypris. Samtidigt som det är en liten chansning eftersom man inte har några garantier förutom säljarens ord.
   Men vad vore livet utan lite spänning i tillvaron 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Taggar:

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.