Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna

Dags att testa brandvarnare & Zigbee nätet

Nu börjar julen närma sig och det är dags att testa brandvarnarna. Men vi rekommenderar dig även att testa så ditt Zigbee nätverk överlevde julbelysningen! 😉

MarQuant brandvarnare
Testa batterier och automationer

För något år sedan skrev vi om Brandvarnare och smarta hem, och det vi skrev där stämmer fortfarande. Men det som börjar bli mer och mer tydligt är att många av dessa brandvarnare är uppkopplade via olika tekniker. Vilket gör att det även kan vara idé att testa så att alla automationer kopplat till dessa fortfarande fungerar som tänkt.

Tips inför jul i smarta hem

Så för att minska huvudvärken, minska risken att sensordata går förlorad så har vi några enkla tips. För nu byts en hel del belysning mot julstjärnor och ljusslingor, vilket kan ersätta Zigbee lampor över julen. Och detta får en stor påverkan på hur ditt Zigbee nät fungerar i värsta fall. Därför är det viktigt att faktiskt testa så att allt fortfarande fungerar när julbelysningen väl är på plats.

  • Kontrollera vilka lampor som slutat svara (dokumentera vart dom stod!)
  • Testa så att du fortfarande får in data från alla sensorer.
  • Blir ditt zigbee nät mindre så kan det vara idé att byta batterier i sensorer med lågt batteri.
  • Byt batteri i brandvarnarna samtidigt som du testar brandvarnarna.
  • Om du använder dig av Xiaomi Aqara temperatursensorer, kolla så dom uppdaterar annars så kan du behöva inkludera dom igen.

Demo av ”trasigt” zigbee nät

Som vi nämnde så är det inte alltid enheter i ett Zigbee nät hittar nya vägar att kommunicera. Det uppstår när en Zigbee som länkat (mesh:at) enheter till huvudkontrollern tappar strömmen. I filmen nedan så visar vi hur två av tre sensorer faktiskt uppdaterar sin länkning till huvud kontrollern Deconz med en Conbee 2 USB sticka (Läs om de skumma felet vi hade med Conbee).

Vi hoppas som sagt att det här snabba inlägget besparar dig frustration inför julen med Xiaomi Aqara sensorerna som inte alltid väljer att uppdatera sin länkning.

Om du uppskattade inlägget och besparade dig lite huvudvärk så dela det gärna till andra som kan behöva samma tips, Du kanske har några fler tips vi borde addera här? Skriv gärna en kommentar med det så fler får ta del av dom.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *