Philips Hue motion sensor med temperatur och ljussensor

Philips Hue motion: Dold temperatur & ljussensor

Vi delade tidigare en bild med temperatursensorer på vår Instagram (länk till vår Instagram), på bilden fanns 3 olika temperatursensorer som vi håller på att testa, bland annat Strips Comfort från Sensative (Extern länk till Sensative) och Philips Hue motion. Vi fick frågan om det verkligen fanns inbyggd temperatursensor i Hue motion sensor, vilket det gör. Därför skrev vi det så att fler får upp ögonen för den här funktionen i hue motion, för den här funktionen gör att rörelsesensorn blir riktigt prisvärd!

Senast uppdaterat: 2022-09-26

Vi skriver lite kort om Hue motion sensor och presenterar några kontrollers som klarar att läsa den här informationen från Philips Hue hub. För tyvärr går det i skrivande stund inte att presentera temperaturen i Hue appen. Dock så går det via Hue Essentials att få fram temperaturerna enkelt.

Lovelace UI Glance Card
Vi har tidigare presenterat bilder med hue motion informationen, men inte reflekterat att det verkar vara en okänd funktion för många. I vår Home Assistant Guide visar vi mer om hur sensorer presenteras.

Vi kommer här presentera snabbt summera sensorn och hur den ser ut. Sedan kan vi nämna att vi i skrivande stund får ut informationen till Homey och Home Assistant utan problem.

I början av 2022 så övergick vi från Philips Hue:s Gateway till Zigbee2MQTT

Vad gör Hue motion bra?

I vår Philips Hue kom igång guide så visar vi hur den Inkluderas i Philips Hue Hub. Filmen nedan visar hur vi inkluderade den i Philips Hue Hub, vilket i sig inte hade några konstigheter. Och här är det nog de flesta slutar fundera över fler funktioner i sensorn. Vi upptäckte detta av en slump i samband med att vi började inkludera sensorn i Homey och Home Assistant. Vilket nu får oss att fundera på hur pass prisvärd den här sensorn faktiskt är nu!

Monteringen av Hum Motion är riktigt smart, med sensorn följer det med en magnet som skruvas fast i vägg, hylla eller tak. Sedan är baksidan på Hue sensorn magnetisk och rundad, vilket gör att det går att vinka den ~30 grader åt alla håll för att fånga rörelser man är intresserad av.

Baksidan av Philips Hue Motion
Baksidan på Philips Hue motion är rundad och magnetisk, vilket med den medföljande magneten gör det möjligt att vrida sensorn till den vinkel man önskar övervaka för rörelse riktigt smidig. Detta gör dock att sensorn blir lite lättare för någon att stjäla. Xiaomi Aqara sensorerna vi tidigare skrivit om blev vi tvungna att göra egna hållare till (länk till hållarna)

Om det finns fler än oss som irriterat sig på att den här sensorn inte riktigt går att montera i rätt vinkel i ett hörn så har vi designat ett hörnfäste till den så det nu går att lösa 🙂

Med vårt fäste går det nu att montera rörelsesensorn i ett hörn med! Finns att läsa mer om här: https://www.automatiserar.se/produkt/philips-hue-rorelsesensor-hornfaste/
Philips Hue sensorn kan med hjälp av den här hållaren monteras som bilden ovan i ett hörn.

Philips Hue och Zigbee2MQTT

I början av 2022 så började vi testa en ny lösning för Zigbee. Målet var att konsolidera alla Zigbee nät, dvs vi lämnade alla övriga Zigbee kontrollers, till Philips Hue gateway:en som tidigare varit den stabila lösning vi primärt valt för belysningen. Bakgrunden var att vi ville få bättre täckning, men bibehållen tillförlitlighet.

Nu kan vi efter ca 8 månader säga att det var ett klokt val att byta! Rörelsesensorerna och lamporna från Philips Hue fungerar mycket bra även i Zigbee2MQTT. Har du missat vad Zigbee2Mqtt är så kan du här komma igång och läsa om lösningen här. Vi använder en Sonoff Zigbee 3.0 USB sticka för ~400kr för att nu köra över 100st Zigbee enheter i samma nät.

Vårt nya Zigbee nät
Vi har här valt att gå all in på Zigbee2mqtt och Sonoff 3.0 stickan.

Inne i Zigbee2MQTT får vi snyggt upp alla förutsättningar från Philips Hue rörelsesensorn, vi kan utifrån detta data och automatisera, korrigera precis som vi gjorde med Philips Hue. Till och med uppdatera Firmware i enheterna!

Som en bonus kan vi även lösa en av de brister vi upplever med Philips Hue motion sensorn, dvs att temperaturen differerar lite mellan sensorerna. På varje Philips Hue sensor kan vi nu lägga till en korrigering utifrån vårt test där vi jämförde en alla sensorer.

Med Zigbee2MQTT så kan vi äntligen göra korrigeringar temperaturen direkt på inkommande sensordata.

I vårt inlägg om Philips Hue Outdoorsensor så kan du läsa på vilka förutsättningar Philips Hue har när det gäller att hantera ljusmätning i LUX .

Philips Hue utomhussensor
Philips Hue utomhussensor

Hue motion och Homey

Vi har installerat Philips Hue appen i vår Homey och valt att lägga till enheten från Philips Hue till Homey, när detta är gjort kommer du få upp Hue motion sensorn i Homey och öppnar du kortet så ser du följande:

Philips Hue motion sensor i Homey
I vår Homey får vi följande sensorinformation från vår Philips Hue hub via appen i Homey.

Home Assistant och Hue Motion

Som vi nämnde så hittade vi funktionen när vi påbörjade skriva vår serie guider till Home Assistant, är du fundersam på vad Home Assistant är och funderar på att testa? Då kan du utgå i från vår serie med Home Assistant guider, där förklarar vi steg för steg från grunden.

Hue Motion Sensor graf
Som du ser uppdateras temperaturen relativt frekvent i Home Assistant, och därigenom får automatiskt möjlighet att presentera både temperatur och ljus som egna grafer automatiskt.

Philips Hue motion VS Xiaomi Aqara temperatursensor.

Som många vet så har vi på Automatiserar.se fattat tycke för Xiaomi Aqara temperatursensor eftersom den är billig, har bra funktioner (presenterar temperatur, lufttryck och luftfuktighet). Att den dessutom kommunicerar via Zigbee gör att vi kan nyttja vårt Mesh (möjlighet att hoppa via enheter) nätverk, detta gör att vi kan placera dessa temperatursensorer långt från Homey men ändå få sensorinformation. Har du missat vår djupdykning på Xiaomi Aqara så kan du läsa den här

Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee
Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee, som du ser är det en mycket liten sensor!

Nu till vad vi funderar över om detta kan vara ett bra alternativ till Xiaomi Aqara, vi funderar nämligen över smidigheten att nu kunna integrera rörelsesensorer native i Philips Hue hubben och därigenom få den tillförlitlighet den erbjuder. Detta i kombination med den smidiga integrationer Philips Hue erbjuder med andra system gör den enkel att hantera för många.

Xiaomi Aqara kräver att du använder en enhet som dels kommunicerar via Zigbee, samtidigt som det kräver att du då kopplar alla zigbee enheter direkt tills samma kontroller, annars tappar man mesh funktionalitet. Vi har nämligen både en Trådfri Gateway och Philips Hue hub i vår installation, vilket gör att belysning som ligger i dessa kontrollers inte bidrar till räckvidden på Xiaomi Aqara sensorerna. Vi har testat att ha allt kopplat till vår Homey, men insåg att det var inte den bästa lösningen just då, vi skriver här varför vi väljer att köra zigbee enheterna kvar i gatewayen från Ikea här. Att gör det valet tillåter oss dessutom att integrera samma belysning i alla kontrollers vi använder samtidigt.

Philips Hue VS Xiaomi Aqara
Till vänster är en Xiaomi Aqara motion sensor (vi har här skrivit om den), till höger Philips Hue. Båda sensorer klarar att presentera ljus i LUX, men Xiaomi uppdaterar endast den informationen när rörelse detekteras. Vilket Hue Motion gör löpande

Summering

Har du Philips Hue idag och ser ett behov av att komplettera ditt hem med rörelsesensorer, kanske är intresserad av att i framtiden mäta ljus och temperatur, då är detta ett mer prisvärt och funktionellt alternativ än Xiaomi Aqara temperatursensor eller Xiaomi Aqara motion sensor. Det tillåter dig dessutom att nyttja Philips Hue som nav och sedan integrera den vidare in i andra system. Vi kommer troligen att ersätta de sista Z-Wave rörelsesensorerna vi har kvar med Hue motion i framtiden.

Vad tycker du, har vi en poäng eller är vi ute och cyklar?

Hjälpa Automatiserar.se

Vad tyckte du om del 3 av guiden? Missade vi något eller var det saker som du inte höll med på, kanske var steg som inte fungerade för dig? Det kanske finns bättre sätt att göra det på än det vi gjorde? Tipsa i så fall här eller i vår Facebook grupp.

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på facebook med (länk till automatiserar på facebook). Vi har även en Patreon sida (extern länk) för dom som vill supporta oss löpande, eller swisha en slant till en kaffe på 0705470065 medan vi skriver på nästa inlägg om du uppskattade den här guiden.

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 🙂

// Markus

6 reaktioner på ”Philips Hue motion: Dold temperatur & ljussensor”

    1. hej, om du kollar under Hue Labs i appen så går dom att se.
      Annars så via appen Hue Essentials så får du dom direkt i gränsnittet.
      // Markus

      1. Har köpt 2 st men jag kan bara komma åt temperaturdata om jag är på samma wifi. Går det att läsa remote utan homey eller Pie?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *