Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tips: Vad händer med smarta hem vid strömavbrott?

Även om man vill tro att man har kommit långt med hemautomation kan det finnas externa faktorer som ställer till det! Av egen erfarenhet har jag märkt att ha UPS (reservbatteri) inte ens räcker till! Under två dagar hade jag 3 strömavbrott! Vilket för visso fick mig att hitta brister i systemet. Tyvärr fick det även en RPI att tappa konfiguration och hårdvara att gå sönder.

Tänkte därför dela lite tips på saker man kan tänka på, och vad som räddade mig.

Vera Lite och UPS

Min Vera Lite har körs på UPS (reservbatteri) för att även ha larm vid strömavbrott eller el sabotage. I mitt fall ställde även detta till en del problem den här gången…

För att göra en lång historia kort… Strömmen gick var borta nog länge för att min UPS helt skulle bli urladdad, vilket bland annat fick Veran att stängas. När väl strömmen kom tillbaka var vi hemma, men Vera:n hade fått för sig att den va i mode ”away”, vilket gjorde att den larmade på en dörr (Efter 17 år!) enligt loggen.

Självklart övervakar man ju bloggen med Veran också :)

Nu kan man tycka att 17 år är för lång svarstid för att trigga sirenerna, tjuven bör inte vara kvar… Det var nu jag upptäckte bristen på sätt att stänga sirenerna! dvs innan all nätverksutrustning  startat och gett mig access till Veran. Jag saknande nämligen trådlöst nätverk och fysiskt nätverk under en lång stund. Appar och ESP8266 kunde därav inte koppla upp sig mot Veran! Jag hade inte nått sätt att stänga ”larmet” annat än med Z-Wave!

Efter några minuter kom jag på att min Zipato keypad skulle lösa problemet. Med hjälp av den och en scene jag tidigare skapat i Vera kunde jag larma av via Z-wave. Jag har gjort så att när man sätter Vera i ”home” ska en scene alltid triggas. Den sätter sirenerna till OFF även om dom redan står i off läget.

Så min räddning tills all nätverksutrustning åter var igång blev en tagg och knappen home på Zipato. Nu kommer min plan på att ersätta Zipato mot en egen RFID läsare inte att bli av. Inser att det är bra att ha ett säkert sätt att stänga larmet med Z-Wave med.

Backup

Tyvärr lever man inte alltid som man lär, när strömmen gick blev en av mina RPI:ers minneskort korrupt, detta är inte allt för ovanligt har jag nu läst mig till. Tyvärr var det samma RPI som jag utvecklade min Home Assistant guide utifrån… Och ja i den guiden har jag gjort ett steg för backup, MEN den sparas på samma minneskort 🙁

Asus Tinker Board med Home Assistant och Telldus Duo

Som tur hade jag nån vecka tidigare köpt ett Asus tinker board och gått igenom både RPI guiden och Home Assistant guiden, testade då att exportera och importera backupen av HASS (som tur va)! Vilket gjorde att jag nu inte behövde börja om från ruta 1 helt. Därav har det inte hänt nått på Home Assistant guiden på ett tag 🙁

Vi fick en kommentar på senaste Vera firmwaren där all konfiguration försvann vid uppgradering. Ännu en orsak till att vara mycket noga att ha kompletta backuper innan uppgradering. Men som sagt lätt att vara efterklok, tyvärr är det sällan man tänker på backupen.

UPS

Att införskaffa till sitt smarta system kan jag starkt rekommendera, även om nu mina senaste strömavbrott blev mer än den klarat (över en timme!). I vanliga fall brukar det vara ~30 minuter, rätt skönt att kunna surfa vidare på wifi och fiber även om huset är strömlöst 😉

Vad är då en UPS (wiki) och varför borde man skaffa en?

Att ha en UPS skyddar inte bara mot korta strömavbrott, dom brukar i regel även ha överspänningsskydd. Detta kan rädda utrustning vid oväder och strömspikar. Väljer du även att ha din hemautomationskontroller som larm är det extra viktigt att ha skydd för strömmen, det har blivit allt vanligare att tjuvar bryter strömmen till hus före inbrott.

prisjakt finns det en hel UPS:er del att välja på.

Hoppas att du hittade nått vettigt i den här inlägget, dela gärna med dig i kommentarsfältet om du har nått bra tips.

//Ispep

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

8 svar till ”Tips: Vad händer med smarta hem vid strömavbrott?”

 1. Hehe, ja det är lätt att prioritera ner backuper av alla dess slag tills den dagen olyckan är framme. Jag kör själv en gammal Powerware 5105 UPS som jag plockat bort batteriet ur och ersatt med två mycket större blybatterier köpta på Biltema, den driver mitt hemautomatiserings system i drygt 3,5 timmar. För er som har t.ex. en Raspberry Pi som centralenhet så funkar en fet powerbank som en fattigmans UPS, https://fyndiq.se/product/7443451-powerbank-20000mah-4xled-3xusb-grey/?gla=true&gclid=CMOe2NSSyNICFVplGQodY4gP3g eller https://www.amazon.com/LUXA2-Outputs-Charging-External-Smartphones/dp/B00HD8ZKMK är bra alternativ. Strömmen går då från vägguttag in i laddare, vidare till powerbank, och sedan in i Raspberry. På så sätt laddas powerbanken hela tiden och när nätströmmen försvinner så fortsätter datorn att få ström ifrån batterierna.

  1. Ahh smart ide, powerbank. Billigt och enkelt 🙂

  2. Bra idé, tänk bara på att många powerbanks stödjer tyvärr att man laddar batteriet samtidigt som man ansluter en förbrukare.

  3. Profilbild för Jonas Lund
   Jonas Lund

   Som Jimmie nämnde så är det få PowerBanks som både kan laddas och leverera ström samtidigt.

   Det finns dock få tex:
   https://fyndiq.se/product/8713512-zipcan-dual-charger-powerbank-5200-ma/?search=product&q=zipcan

   Har beställt en och kan återkomma med en utvärdering!

 2. Och Pi3 kräver en powerbank på (minst) 2.1A. Har ingen så inte testat vilka som funkar mer än att det jag hade till 2an inte gör det…

  Den här ska funka https://www.r-pi.se/raspberry-pi/stromforsorjning/powerbank.html

  så velar just nu mellan den och en ”riktig”
  https://www.modmypi.com/raspberry-pi/breakout-boards/pi-modules/ups-pico som kan stänga av om strömavbrottet är länge.

 3. Själv har jag byggt upp ett 12Vdc system som täcker i stort sett hela huset. Batteribackup på fiber, NAS, TV-box och vissa larm, brandvarnare samt ett antal USB och 12V uttag. Batterikapaciteten räcker för tillfället ca: 1vecka.
  På detta sätt har det varit möjligt att slopa en massa nätanslutna adaptrar.

  Kanske en blivande trädgårdsbelysning blir nästa del i systemet. Inte så mycket själva batteribackupen utan för att mycket diodbelysning nyttjar 12Vdc.
  Ja, jag vet…… detta är nog lite väl mycket!

 4. […] VeraSecure har Zigbee, vilket även Ikeas gateway Trådfi kör. Eller är det att den har inbyggd UPS dvs batteribackup. Det kanske är nyheten om att den har VeraLink, vilket är kommunikation på […]

 5. […] hem ska fungera även när strömmen går (en stund). För att lösa det så använder jag en UPS (batteri backup) på min POE switch och internet uppkoppling. Vilket ger mig någon/några timmar extra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *