Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tips: Så gör du ditt automatiska morgonkaffe!

Kategori:

– Taggar:

Hösten närmar sig  och det det är dags att återgå till vardagen… Att få en kopp nybryggt kaffe på morgonen underlättar starten av dagen, speciellt om den bryggs automatiskt och är redo när du vaknar!

Av ovan anledning beslutade jag mig för att göra min kaffebryggare lite ”smartare” och spara tid på morgonen. Genom att kolla på strömförbrukning via en helt vanlig Z-Wave strömbrytare med effektrapportering kunde jag se mönster. Vilket betyder att ingen åverkan behöver göras på kaffebryggaren eftersom strömbrytaren kopplas mellan kaffemaskinen och vägguttaget. Men jag vill ju ha koll på att det gick bra och hur många koppar kaffe jag kan förvänta mig! Och i framtiden kan jag se hur pass många koppar kaffe som bryggs hemma.

Bakgrund

Jag har tidigare skrivit hur strömförbrukning kan övervakas via väggpluggar. På det sättet fick jag min tvättmaskin att skicka SMS när tvätten var klar. Men sedan den guiden skrev har det hänt en hel del på marknaden för hemautomation!

För att lyckas med just kaffebryggning och inte riskera huset börjar brinner om något går fel behövs rätt sorts kafferygg, en som stänger sig automatiskt efter X minuter (Säkrast så!). Det flesta nyare kaffebryggar har den funktionen idag, tror det är en lag på nyproducerade bryggare. Det skulle gå att koppla ett helt vanligt 433Mhz uttag eller Z-Wave uttag utan effektövervakning, men då går det inte att se om något felar! Därför rekommenderar jag att använda ett uttag som även rapporterar strömförbrukningen. Det gör att du även kan ta fram rolig information om dina kaffevanor i framtiden och ge mer info i Home assistant eller liknande system.

Automatisera kaffebryggaren

Jag kommer här förklara i detalj hur jag gjorde med min VeraSecure, men principen är densamma oavsett kontroller. Det gäller helt enkelt att identifiera strömförbrukning och tidpunkt vid de olika momenten i bryggningen.

Jag började med att flytta en strömbrytare som jag inte längre hade behov av, den återrapporterar strömförbrukningen på den inkopplade enheten. Brytaren har jag tidigare använt för att starta förstärkare och belysning vid tv:n automatiskt när tv:n svarade på ping. Jag flyttade den även logiskt i min VeraSecure för att hålla ordning på enheterna, passade även på att ta bort mina scenens för ping på tv:n, Annars skulle det bryggas kaffe så fort tv:n var igång!

När väl enheten var döpt och placerad i köket så testade jag att starta den med Veran.

Strömbrytare i Vera

Jag stänger nu brytaren i VeraSecure och kopplar in kaffebryggen. Passar även på att ladda den med kaffe och starta kaffebryggaren på knappen, den kommer dock inte att få ström innan jag startar strömbrytaren i VeraSecure.

Nu var det dags att analysera förbrukning vid bryggning. Jag har valt att skicka all min info från Vera till Grafana, vilket gör att jag kan se snygga grafer. Vera har ett plugin som heter DataMine som går lika bra att använda om du har någon modell av Vera. Det finns troligen loggning i det flesta system eftersom det är halva nöjet med hemautomation.

Kaffebryggen startar vid strax över 1550w och tar ca 3 minuter att brygga 4 koppar kaffe.
Kaffebryggaren startar på  strax över 1550W och tar ca 3 minuter att brygga 4 koppar kaffe.

Nu hade jag värden att utgå ifrån, jag vet nu att 4 koppar kaffe drar ~1000W i  165 sekunder, drar den mindre energi än det så är det något fel och jag kommer inte mötas nybryggt morgonkaffe!

En vanlig bryggning gav mig följande data
En vanlig bryggning gav mig följande data
 • 11:27:04 – Bryggaren startar ~1500w
 • 11:29:49 – Bryggaren går in i nästa läge, vattnet i tanken är slut.
 • 11:30:04 – 12:07 – Bryggaren står på underhållsvärme och stänger sig sedan.

Nu har jag alltså den information jag behöver för att se hur 4 koppar kaffe ser ut på min bryggare. Troligen kommer jag behöva brygga några gånger för att verifiera tider och effektförbrukning.

Stänger bryggaren i Vera
Stänger bryggaren i Vera

Kaffebryggaren jag har får den fysiska knappen att gå till ”OFF” när den stått på underhållsvärme i ca 37 minuter. Vilket gör att jag inte kan starta den på underhållsvärme via VeraSecure när den väl stängts. Att bryggaren stänger sig och inte automatiskt startar när den får ström är troligen ännu en säkerhetsinställning. Men detta spelar mindre roll eftersom den första bryggningen kommer gå bra! Så att automatiskt värma kaffet efter en timme är kört… Så vida jag inte stänger stänger den i VeraSecure och sätter knappen till ON på bryggaren när jag tar kaffekoppen. Men nu gällde detta morgonkaffe, dvs det går i framtiden att förfina automationerna 🙂

Nu stänger jag bryggaren i Vera och startar den på nytt igen, nu har jag inte laddat den med vatten eller tagit bort kaffekannan med kaffe.

Bryggaren utan vatten
Bryggaren utan vatten
 • Bryggaren startar på ~200w och inte den normala ~1500w, inom några sekunder dyker den ner under 100W, nu har jag en indikator på att jag missade att ladda kaffe och vatten.
 • Får jag 0W innebär det att knappen på bryggaren är i status OFF.

Testade nu att brygga 6 koppar kaffe, istället för 165 sekunder tog det 231 sekunder. Ännu ett värde som i framtiden går att använda för att berätta hur många koppar som bryggts. Detta kommer dock kräva en hel del bryggningar för att säkra tiderna och effekterna.

6 koppar kaffe bryggdes
6 koppar kaffe bryggdes
 • 18:03:36 – Bryggaren startade
 • 18:07:27 – Bryggaren går in i underhållsvärme.
 • 18:43:42 – Bryggaren stänger sig automatiskt.

 

Automation och Schemaläggning

Allt jag gjort fram tills nu är att trycka ON / OFF, vilket inte är någon automation. Men jag har fått mätvärden och med dessa kan jag nu skapa schemaläggning varje dag. Till en början väljer jag att lägga det vardagar klockan 06.00. När jag väl kommer igång med Tasker i mobilen så kommer jag övergå till att låta väckarklockan där trigga bryggaren.

För att enklare kunna starta och stoppa schemaläggningen och visuellt se om det kommer bryggas kaffe så nyttjar jag en  virtuell knapp. Den virtuella knappen i VeraSecure skapas enkelt under APPS. Jag kommer kräva att den är ”ON” när schemaläggningen ska brygga kaffe.

Skapade en virtuell knapp i VeraSecure
Skapade en virtuell knapp i VeraSecure

Jag flyttade sedan knappen i VeraSecure till rätt rum och satte den till Off.

Döpte knappen till Brygg kaffe. Den måste vara on för att schemaläggningen ska starta varje dag klockan 06.00
Döpte knappen till Brygg kaffe. Den måste vara on för att schemaläggningen ska starta varje dag klockan 06.00

 

Jag skapade sedan två scenes, en som startar varje dag 06.00 om ”Brygg Kaffe” knappen är On. Om detta stämmer så aktiveras brytaren för kaffebryggaren. Jag väljer att detta endast ska köras i två modes Home och Night. För är ingen hemma och larmet igång borde ingen vara i behov av kaffe. Detta är i och med detta ett kaffebryggande Larm med!

Scene för morgonkaffe
Scene för morgonkaffe

Jag skapar nu ännu en Scene för att notifiering min användare i VeraSecure, det kommer direkt till telefonen. Men det skickas BARA om bryggaren rapporterar över 1000W, om det aldrig överstiger den effekten uteblir notifieringen. I den här scenen kontrollerar jag enbart när effekten överstiger 1000W, vilket gör att jag alltid får en notifiering när det är kaffe på gång hemma! I framtiden kommer jag flytta detta till Home Assistant eller göra LUUP kod för att filtrera händelser bättre. Insåg att detta skickade en hel del notifieringar…. Behövde ändra triggern från 1000w till 1500W vilket den drar några sekunder när den startar och brygger. Kommer som sagt förfina detta i framtiden.

Nu notifieras jag att kaffe är på G!
Nu notifieras jag att kaffe är på G!

Jag funderar nu på att låta Home Assistant skicka TTS (Text To Speek) till Google audio cast.  Senast jag använde den funktionen var till grabbens ”väckarklocka” som berättar att det är dags att stiga upp, vad klockan är och dra upp rullgardinen. Kanske får använda den själv och läsa upp vilket väder man kan förvänta sig och hur det gick med bryggningen av kaffet istället!

Resultat?

Jag behöver nu bara komma ihåg att ladda kaffemaskinen på kvällen, vilket är nästa dilemma! Men ju mer kaffe jag brygger desto mer information kommer jag att få om hur effektförbrukning. Gäller bara att skriva hur många koppar kaffe som bryggdes nu i början för att kunna göra något med informationen i Grafana. Inom kort kan jag i gränssnitt med säkerhet säga hur många koppar som bryggdes utifrån den tid det tog innan den faller ner till underhållsvärme på 60w! Men det blir ett senare projekt i vinter. Är även möjligt nu att med hjälp av Geofenceing starta bryggaren och göra kaffe när jag nästan är hemma! Nu vet jag hur kaffebryggaren beter sig och vilka värden jag kan förvänta mig, om något skiljer sig från dessa kan jag skapa kontroller som stänger bryggaren omgående.

 

För att besvara din fundering just nu: Ja det går att automatisera och komplicera en så enkel sak som att brygga kaffe 😉

Hoppas detta gav dig lite idéer på mer saker som går att automatisera hemma! Gå gärna med i vår Facebook grupp och diskutera hemautomation och vad mer som skulle kunna automatiseras, använder det som input till inläggen på bloggen framöver. Självklart kan du lämna kommentarer med, men då tar det lite längre tid och färre personer kan svara på frågorna 🙂

*** OBS tänk på att du gör detta på egen risk om du gör det, detta är inspiration och jag kan inte säga hur just din bryggare fungerar ***

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

7 svar till ”Tips: Så gör du ditt automatiska morgonkaffe!”

 1. Jag har en äldre modell av Moccamaster utan auto-off så för att förhindra att den glöms på har jag kopplat in bryggaren i en Fibaro FGWPF-102.

  När alarmappen i telefonen ringer så slås brytaren på (så det går bra att förbereda kvällen innan om man vill). Om effektförbrukningen varit högre än 30w under 60min går det ut en pushnotis till alla registerade enheter som påminner om att bryggaren är igång.

  Slutligen så ligger den med i gå-hemifrån-automationen som jag triggar via två knapptryck på en dubbelbrytare i hallen kopplad till ingång 2 på en Fibaro Dimmer 2. Den stänger av alla lampor, mediaspelare och brytare.

  Busenkelt att göra men väldigt praktiskt i vardagen!

  I Home Assistant ser larmautomationen ut så här:

  alias: ”Kaffebryggar larm”
  initial_state: ’on’
  trigger:
  – platform: numeric_state
  entity_id: sensor.moccamaster_power
  above: 30.0
  for:
  minutes: 60
  action:
  service: notify.notifygroup
  data_template:
  title: Kaffebryggaren
  message: ”Kaffebryggaren har nu varit igång i 60 minuter”

  1. Låter som du hållit på ett bra tag med din kaffebryggare och kommit ännu längre än mig. Tänkte göra om min Home Assistant från grunden nu under hösten och skriva om det mer i detalj. Då skriver jag gärna med den där automationen om det är ok för dig?

   // Ispep

   1. Absolut! Hojta till när du tänkt att köra igång med Home Assistant igen så kan vi se om det finns något mer som du kan dra nytta av!

 2. […] valde att placera GHM i köket, sedan tidigare har jag fixat så kaffet står färdigt när kliver upp på morgonen.  Genom att säga “Hey Google : God morgon”  får jag […]

 3. […] gå att göra mycket roligt med sensorn. Jag valde till exempel att uppgradera en mycket populära lösning för automatiskt morgonkaffe. Nu har jag fler faktorer som säkerställer att min kaffebryggare kommer brygga kaffe på […]

 4. Roligt exempel och säkert mycket bra att öva på på en i övrigt alldeles utmärkt site som jag gärna rekommenderar åt andra att ta del av
  Ett smart hem som är riktigt smart innebär övervägandet i varje enskilt fall
  Behöver jag just detta kan jag anpassa mina rutiner istället och slippa en kanske helt onödig teknisk lösning som i och för sig är kul .
  Den mest effektiva prylen vid kaffebryggning är tiduret som startas manuellt och stänger av sig själv som man anpassar sina morgonrutiner efter.
  Min rutin på morgonen är sätta på tiduret som går i 30 minuter därefter fylla på kaffe och sen vattnet i bryggaren som får fart upp i röret direkt gå till badrummet och göra morgonbehovet gå tillbaka till köket igen och bre mackorna ta fram tidningen och hälla upp det färdigbryggda kaffet.
  Den bästa automationen för mig är tiduret som går 30 min mer automatik är overdoin!
  Att automatisera kaffebryggningen är bara att bygga in en onödig teknisk komplikation i perspektiv av alla tekniksystem man har som gör bättre nytta .
  KEEP IT SIMPLE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Taggar:

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.