Fail-safe brytare vid överförbrukning

Vi fick ett tips från Erik som berättade om en funktion till en kaffebryggare, att när den överstigit en viss effekt tillräckligt länge så stänger den automatiskt av sig. Ett bra sätt att använda hemautomation för att undvika att dra onödig el samt förhindra olyckor tycker vi.

Det är ju inte bara kaffebryggare som denna princip går att använda för, bl.a. värmefläktar och brödrostar är andra tänkbara områden. Häng med så berättar vi hur vi har använt funktionen.

Jag har en värmefläkt i vårat träningsrum, vilket är rätt litet och vi värmer normalt bara upp det till +10 grader eftersom det bara används 2-3 dagar i veckan under några timmar. Så när jag vill träna så sätter jag igång värmefläkten via min app på telefonen som värmer upp rummet på runt 15-30 minuter innan jag går dit.

Värmefläkten styr jag med detta Z-wave uttag och jag har även en sån här tempgivare i rummet. När tempgivaren kommit upp i 18 grader så slår värmen automatiskt av eftersom jag inte vill ha så varmt när jag tränar.

Men jag har även lagt in en avstängning av värmefläkten om den drar mer energi än vanligt. Det går att se ett samband på en del elektronik prylar med att de börjar dra mer energi innan eller när de går sönder. Så att stänga av värmefläkten om det händer ger mig en viss trygghet.

Jag har kollat på grafen som Datamine givit mig när fläkten har gått ett tag, och sen lagt på runt hundra watt eftersom den pendlar lite upp och ner i energiförbrukning. Så direkt om fläkten börjar dra mer energi än gränsen jag satt, så skickar Veran att den ska stängas av.

Vissa saker som en brödrost eller kaffebryggare kanske man vill även kombinera med en tid. T.ex. om kaffebryggaren har varit igång längre än 1 timme så ska den stängas av. Det går enkelt att åstadkomma med hjälp av en timer som vi tidigare har gått genom här.

Vi vill tacka Erik för tipset! Fler läsartips, det gillar vi 🙂

1 reaktion på ”Fail-safe brytare vid överförbrukning”

  1. Pingback: Vad är skillnaden mellan alla smarta strömpluggar idag? |

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *