Automatiserad ventilation för självdrag

fanvagg2

Jag tänkte dela med mig om vad jag har gjort för åtgärder på ventilationen i vårat sovrum, hus med självdrag ger inte alltid toppen ventilation. Vissa sommardagar gör att det blir rätt varmt i sovrummet vilket gör att vi sover sämre. Speciellt innan vi bytte ut ventilationen, då bestod ventilationen av 2 hål i nederkanten av fönstret vilket inte gav speciellt god ventilation… Vi bytte fönster och satt in vanliga 100 mm ventilationskanaler med Velcoventiler.

En Velcoventil är en självreglerande friskluftsventil som öppnar och stänger automatiskt beroende på temperatur. Se bilden nedan, där tallriken då öppnar och stänger sig beroende på hur kallt det är ute.

produktbild-velcoventil[1]

Dessa ventiler fungerar bra i huset förutom för just sovrummet då det dels kan bli lite dålig luft eftersom vi sover med stängd dörr och även lite för varmt på sommaren. Då behövs lite mer drag vilket jag har skapat via en 12 cm fläkt.

Jag tog bort själva ramen som tillhör Velcoventilen och borrade 4 hål och använde de 4 skruvarna som följde med fläkten för att sätta fast fläkten i ramen. Fläkten är av en kraftigare typ som klarar av fukt och hårdare miljöer bättre jämfört med en vanlig datorfläkt.

fan

För att driva själv fläkten har jag en vanlig 12v strömadapter som går att justera från 4.5-12v. Det är för att jag vill ställa hur mycket ljudnivån på fläkten blir eftersom varvtalet styrs av mängden energi som fläkten får.

T.ex. när vi ska sova körs den på 6v medans den går till 12v fram tills sovdags om det är varmt ute. Jag styr sedan strömadaptern med en vanlig Nexa brytare som kontrolleras av RFXtrx enheten som är kopplat till Veran.

Jag använder den även för att få lite friskare luft i sovrummet även när det inte är så varmt. Då körs fläkten mitt på dagen då ingen är i sovrummet för att ventilera.

Ett annat problem som vi hade i vintras var att någon av våra kära grannar började elda med något annat än torr och fin ved, vilket gjorde att det luktade stark vedeldning i sovrummet när vi skulle lägga oss. Det fick mig att tänka på kolfilter som brukar användas för att få bort oönskade dofter.

filter

Till höger ser vi ett nytt och fint original filter till Velcoventilen. Det ska ta upp pollen och annat som man inte vill ha in till sitt inomhusklimat. Till vänster så ser vi mitt modifierade filter som har använts i vinter. Jag köpte ett universal kolfilter som jag klippte till och stoppade in mellan plast-stopparna i filtret. Resultatet var toppen, ingen mer rökdoft i sovrummet 🙂

Nackdelen man får av kolfiltret är att luften inte passerar lika lätt genom det. Men det spelar ju ingen roll om man har en liten fläkt som kan trycka på lite 🙂

11 reaktioner på ”Automatiserad ventilation för självdrag”

 1. Har några frågor. Styr du via tid 6v och 12v? Om ja hur gör du det? Åt vilket håll ska fläkten föra luften in i rummet eller ut? Vart hittar man fläkten?

  1. Jag har ingen automatiserad omstyrning mellan 6 och 12v, det hade varit rätt trevligt. Kanske får bli i en framtida uppdatering 🙂
   Luften trycks in i huset. Man ska undvika att skapa övertryck i huset, men även om den här fläkten har ett högre statiskt tryck än en vanlig datorfläkt så är den för klen för att skapa något märkbart övertryck.
   Fläkten kan du hitta på flera ställen, har har du en prisjakt länk:
   http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2672979
   Kolla bara så att det inte är PWM modellen innan du köper, eftersom den kräver mer avancerad styrning än bara en vanlig strömadapter.
   Här kan du läsa mer om själva fläkten.
   http://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-2000

 2. Jag har liknande planer för ett förråd där vi har kaniner. Idag styr jag två vanliga bordsfläktar med en Vera. En Netatmo-inomhussensor mäter temperatur och CO2 och startar fläktarna (via en vanlig z-wave wall plug) när CO2 överstiger 800 ppm och stannar när det sjunkit till 550ppm. Samma sak vid temperaturer över 25 grader och sen stopp under 20.
  Planen har varit att sätta en fläkt på ventilen på samma sätt som du redan gjort, och få in luft där. Utblåset är vid ett öppet fönster men jag vill hitta ett sätt att lösa ventilationen även på vintern när fönstret är stängt.

  1. Jag monterade en takfläkt ovanför våran kamin, för att sprida värmen. Den hjälper till bra jämfört med innan. Men fortfarande kan det bli lite stora värme skillnader mellan rummen, så jag har varit lite sugen på en sån här:
   https://www.automatiserar.se/pax-calima-en-appstyd-vatrumsflakt/
   Men det har inte blivit av än.

   Ingen dum ide förresten att mäta CO2, jag gör det via en vanlig mätare utan intelligens tyvärr så får jag inte in datat i veran…

 3. Bra idé! Billigt sätt att få bättre ventilation, perfekt även för tex sommarhus som står tomma länge.

  Dock skulle jag nog aldrig få godkänt hemma för montaget av fläkten, skullebehöva döljas. Kanske på utsidan av huset?

  1. Helt sant att den kan behöva döljas beroende på vart den sitter. Som du ser på bilden högst upp har vi gardinen för fönstret rätt nära som går att dra över en bit så den blir dold.
   Men annars har min tanke varit att göra någon form av fläkt galler i vitplast med hjälp av en 3d skrivare eller nått sånt. Men jag har inte kommit dit än 🙂

   Att montera fläkten på utsidan huset skulle även hjälpa att få ner ljudvolymen, men den skulle då även bli mer utsatt för väder och vind. Men fullt möjligt beroende på vilken fläkt man väljer. Tänk bara på att inte skapa ett för starkt övertryck i huset.

 4. Fredrik Hansen

  Fibaro Rgbw borde oxå funka bra för att styra fläktens varvtal . Funderar på en linkande lösning men med en Rgbw .

  1. Mmm har oxå tänkt på en sån för fläkten, vi får se vad som händer. Det funkar rätt bra nu att bara köra den i lägsta läget så det får vara så ett tag.
   Ja jag är lite sugen på att passa på att installera en 5 meters rgbw slinga när jag håller på att renovera mitt vardagsrum, blir rätt effektfullt som släpljus nerför en vit vägg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *