Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test av Lidl smart button

Test av Lidl smart button

Nyligen hade Lidl smarta hem produkter igen. Vi köpte på oss tre olika enheter, en strålkastare, rörelse sensor och smart knapp. Vi ska här kort gå igenom våra reflektioner av knappen. Fanns inte allt för mycket tester att göra av Lidl smart button, så det gick snabbt att avklara.

Vi väljer att testa utifrån vår nuvarande lösning med Zigbee2mqtt (vilket är den lösning vi förespråkar för tillfället) och inte med Lidls egna gateway.

Ett test av Lidl smart button
Lidl har haft bra kvalité och bra prissättning på de enheter vi än så länge testat.

Tekniks data på Lidl smart button

Som vi nämner så är det en knapp, vilket gör att den har relativt begränsat med funktionalitet att erbjuda. Den har stöd för enkelklick och sedan långklick, vilket går att binda mot en dimmer funktion.

De möjliga värden som finns är: on, off, brightness_stop, brightness_step_up, brightness_step_down. Detta beroende på hur länge du trycker på knappen.

En överblick på vår Lidl knapp i Zigbee2mqtt – Namnsättningen ( H107C ) har vi mer information om här

Detaljer

FaktaReflektion
Pris: 99.90Pris för Lidls smart knapp var 99.90 vid inköpstillfället.
Zigbee 3.0
Storlek 5.2 X 1.5 cmLite stor knapp, men med magneten så passade den perfekt på spisfläkten.
Funktioner: Till, Från & dimning.on, off, brightness_stop, brightness_step_up, brightness_step_down
Batteri: CR2032Den levererades med ett Philips batteri vilket var ett plus.
Väggplatta för väggmonteringknappen fäster sedan med hjälp av magnet, vilket gör att den direkt går att sätta på metall utan ramen.
Tillverkare: SilverCrest Smart Home
Modell: HG08164HG08164 (extern länk till Zigbee2mqtt), Lidl har över 40st Zigbee enheter (extern länk)
Zigbee tillverkare: _TZ3000_rco1yzb1
Uppdaterar sin MeshVad vi kan se så byter den här enheten sin mesh när den flyttas, vilket är något Aqara inte gör.
Inkludering via resetknappenresetknappen hittar du under batteriluckan (bilden nedan i mitten), håll in den i ~5 sekunder.
Knappen på väggfästet.
Baksidan av sensorn, till höger om batteriet sitter resettknappen som används vid inkludering.
Knappen kanske går att använda som dörrklocka? 😀

Användningsområde av Lidl Smart button

Vi har inte valt att göra något avancerat scenario för knappen, vi har inte ens skapat en automation för att tillåta dimmring (vilket du kommer se varför snart). Men vi har gjort så att knappen helt enkelt får toggla kökslampan i nuläget. Nedan är utseendet för automationer i Home Assistant 2022-09, mycket mer överskådligt gränssnitt nu! Men vi kommer fortsätta med Node-Red parallellt en stund till ändå.

Automation med Lidl Smart button
Använder knappen för köksbordet med en enkel toggel automation.

Styra lampa nr två

Med samma knapp hade vi även behov av att kunna styra skåpbelysningen ovanför vattenkranen. Eftersom knappen nu är placerad på spisfläkten och sitter bra till så ville vi fortsätta använda samma knapp. Vilket var möjligt eftersom vi valt att inte nyttja dimmer funktionen i Lidl knappen till kökslampan. Nu kan vi i nästa automation addera skåpbelysningen där det sitter en Ikeas Led Power Supply.

Testar IKEAS trådfri Led Power supply 30w.
Testar IKEAS trådfri Led Power supply 30w.

Den automation vi skapade var följande i Home Assistant. Vilket nu möjliggör att vi med samma knapp snabbt och enkelt väljer vilken lampa som ska tändas utifrån hur länge vi håller in Lidl Knappen.

Med hjälp av dimmer funktionen i knappen så togglar vi nu den andra lampan
Med dimmer funktionen i knappen (hålla in ~4 sekunder) så tänder vi nu skåpbelysningen.

Möjligheten att ha Lidl Smart button ute?

Vi använder för tillfället en Flic knapp som dörrklocka, och vi funderar nu på om den här knappen inte skulle kunna ersätta den. Lidls knappr är dock lite i största laget med sina ~5.2cm…

Orsaken till bytet är att den Flic vi använder behöver en flic HUB, dessutom kommunicerar den med Bluetooth, vilket gör att vi måste lita på att vår Flic Hub når knappen & att http anropen går fram som tänkt till Home Assistant. Nu har det inte varit något problem, men det skulle underlätta att direkt kunna koppla en Zigbee enhet. Då vi vet att flertalet enheter hjälper till att mesha in signalen till vår Sonoff 3.0 sticka.

Här är min dörrklocka med en Flic knapp, den kopplar upp sig mot FLIC hub.
Här är min dörrklocka med en Flic knapp, den kopplar upp sig mot FLIC hub.

Det ligger en hel del DIY projekt och väntar på att komma igång nu! Utifrån allt positivt stöd vi får till bloggen så hoppas vi det är ett steg i rätt riktning med. Det var länge sedan vi gjorde något helt eget nu känner vi.. Den senaste var nog regnsensorn vi designade från grunden upp. Men en liten hint som vi nämnde på vår Instagram för någon dag sedan är att det har med övervakning av uppvärmning att göra 🙂

När vi är klar med flytten från två st Arduino Uno med ethernet kort till ESP32 & Esphome så kanske vi ger en ny dörrklocka en chans 😀

Har du några bra idéer på vad den skulle kunna användas till eller upptäckt några problem med Lidl smart button?

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *