Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Nu släpper Homey Flow till webbläsaren!

Athom Homey: Den mest kompletta kontrollern 2021?

Äntligen har vi gjort klart en riktig djupdykning på kontrollern Homey från Athom! Vi kommer i det här inlägget skriva om allt vi upptäcker med Homey, styrkorna, svagheterna och integrationerna. Vi kommer även skriva mer i detalj om automationer vi bygger med Homey och vad dessa gör för att underlätta vardagen. I den här recensionen kommer vi länka till många interna inlägg på vår blogg för att ge mer information, är det en extern länk så skriver vi det efter länken.

2023-01-31 – Du har väll inte missat den nya serien med Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”, Där finner du nu både videomaterial och uppdaterade tips från 2023!

Kom igång med Homey
Du har väll inte missat den nya serien med Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”

2021-03-23 – Kan vi säga att Homey är den bästa kontrollern? Svaret är: Det beror helt på vilka krav du ställer. I den design vi valt att bygga vårt smarta hem så går vi igenom vilka styrkor vi upplever med just Homey och varför vi använder den för all extern access i vårt smarta hem: https://automatiserar.se/smarta-hem-7-0

Automation hanteras bäst av Homey!

Vi nämnde att det fanns en risk att Homey skulle kunna ersätta Vera Secure, och så blev det, homey ersatte Vera som automationskontroller. Nu är däremot Homey:n utmanad av Zigbee2Mqtt, med över 100+ zigbee enheter så verkar det lovande!

När automatiserar.se började testa kontrollern Homey så var det precis efter släppet av version 2.0 av Homeys OS, tillverkaren Athom avvaktade på det släppet innan vi fick tillgång att testa den. Vilket var bra eftersom mycket funktionalitet många var vana med i den äldre versionen 1.5 av operativsystemet inte kom med. Detta är en av de största orsakerna till att vi inte skrivit klart inlägget tidigare.

Även om vi inte recenserat Homey tidigare så har vi skrivit en hel del om den. Det senaste inlägget vi med information om kamerastödet i Homey ger nu en smartphone helt nya möjligheter att mycket snabbt begära en push notis med bild från kameror som Homey klarar att integrera mot.

Nu kunde jag lägga till en kamera
Nu kunde jag lägga till en kamera

Vi har hunnit skriva en del om Homey tidigare, här är en del av dessa inlägg:

https://automatiserar.se/del-1-installera-homey/
https://automatiserar.se/del-2-lagga-till-enheter-till-homey/
https://automatiserar.se/del-3-flows-apps-i-homey-2-0/
https://automatiserar.se/homey-som-nattlampa/
https://automatiserar.se/zigbee-direkt-i-homey-eller-via-tradfri/
https://automatiserar.se/homey-redigera-dina-flows-i-webblasaren/
https://automatiserar.se/homey-update-2-2-0-kamerastod/

För de som upplevt problem med Homeys Zigbee så kan vi nu meddela att vi kör version 5.0.2 av Homey och just Zigbee är stabil. Även om vi inte haft några större problem sedan tidigare, vill du veta mer om Homey 5.02 så kolla in det här inlägget.

Det som gjort att Homey känns som ett bra alternativ är funktionalitet, kompatibilitet, integrationer och användarvänlighet. Det är även mycket frekventa uppdateringar som släpps till Homey. Nu är det otroligt mycket text i detta inlägget, så se till att ha bra med tid när du läser detta om du vill veta allt du kan göra med Homey. Sakar du något så säg till, eller har du tips på bra saker som går att lösa med Homey så skriv till oss!

Varför tycker vi att Homey är ett bra val för automation?

När jag kommit igång på riktigt och testat Homey så märkte jag stora skillnader från många andra kontrollers idag. Insåg vilka möjligheter den öppnande för just avancerade automationer utan allt för mycket jobb! Jag blev så nöjd med dess funktionalitet för Automation att Vera Secure (länk till vår djupdykning i Vera Secure) helt tappat sin plats som automations kontroller hemma. Nu används Vera Secure nästan uteslutande som larmkontroller med en rfxtrx enhet för 433Mhz, detta för att få in vindsensorn från Oregon väderstationen som vi nyligen skrivit om. Information från de flesta lösningar som körs hemma presenteras i en gemensam vy i Grafana i ”realtid”, även information om sensorer från Homey. Är du intresserad att veta mer så kan du läsa vår Raspberry guide där vi skrivit om Grafana.

Här presenterar jag informationen från Vera Secure via MQTT till grafana
En del av min dashboard I Grafana, vindsensorns information kommer från Vera Secure via RFXTRX. Homey klarar tyvärr inte att integrera vindsensorn ännu.

Hårdvaran automatiserar.se använder är Homey Early 2019, den versionen har Athom valt att ta bort både NFC och mikrofon. Strax efter vi började testa släpptes även Homey Pro (länk till athoms egna sida), vilket har en kraftigare hårdvara. Den Homey jag använder hemma sköter allt du läser om i detta inlägg utan att visa några problem med prestandan. Läser du ”Vad kan du göra med Homey” en bit ner så inser du att den klarar en hel del, allt detta utför nämligen den Homey vi testar nu.

Vilka krav ställer vi på en kontroller?

  • Kontrollern måste ha bra stöd för många typer av sensorer
  • Frekvent uppdaterad mjukvara
  • Användarvänlig och snabb mobilapp
  • Kraftfull och bra integrationer
  • Bra Api:er / möjligheter att utveckla egna lösningar
  • Stabil och driftsäker. *
  • Olika behörigheter i kontrollern **
  • Säker kommunikation **
  • Visa kameror *

Enligt listan ovan når Homey inte hela vägen fram på alla punkter, därför fick det bli automation den hanterar. Punkter ovan med en eller två stjärnor anser vi Homey har brister med (enligt oss). Automatiserar.se har haft möjlighet att köra många kontrollers parallellt, just Homey och Vera Secure har centrala roller i hemmet parallellt. Ansvaret för larm och automationer blev uppdelat mellan dessa två kontrollers efter testerna. Nyligen började vi även testa en 3:e kontroller Animus Heart, den närmar sig Vera Secure i funktionalitet som larm, men har en liten bit kvar. Vi har gjort ett längre test på just Animus Heart här.

Integrationer och kompatibilitet anser vi vara mycket viktigt för automationer, detta för att kunna blanda olika tekniker och hårdvaror över tid. Bilden nedan visar Fibaro swipe som vi tidigare testat med Vera. Med hjälp av den styrs nu IKEA belysningen trådfri vid köksbordet med rörelser framför bilden. Allt detta sköts av just Homey via integrationer och appar.

Styr nu belysningen i Trådfri med Fibaro Swipe
Styr nu belysningen i Trådfri med Fibaro Swipe

Gränssnitt och åtkomst

Den stora nyheten med homey 2.0 var att man helt släppte tänket att nyttja PC som gränssnitt för konfiguration av flows mm. Tyvärr har detta gjort att just flows blivit lite mer tidskrävande att skapa. Men under sommaren släpptes en webbsida som ger en lättare vy för att skapa automationer från PC:n. Vilket för skönt för att få möjlighet att köra Klippa / klistra övningar snabbare.

För att redigera dina flow så här gå till: https://flow.homey.app/
För att redigera dina flow så här gå till: https://flow.homey.app/

Adressen till webbgränssnittet är: https://flow.homey.app

Eftersom jag aldrig började med Homey 1.5 och hade möjligheterna att utföra konfiguration på annat än telefonen så måste jag säga att man vänjer sig. Appen känns lika snabb när man utanför hemmets WIFI och gör det möjligt att uppdatera automationer oavsett vart man är. Att bjuda in en familjemedlem är även enkelt.

Att i efterhand se trender och statistik från sensorer nås via en webbsida (länk dit du når din data https://insights.athom.com/), i några av de senaste uppdateringarna av appen i telefonen så dök även en länk upp där. Graferna nedan visar hur informationen från en Xiaomi Aqrara temperatur sensor (Här kan du läsa varför det är vår favoritsensor) presenteras på en 31 dagars period. Eftersom jag är van att nyttja Grafana och alltid ha tillgång till datat så tycker jag inte att insights på något sätt kan ersätta min Grafana, det går förvisso att ladda ner till höger om grafen men ändå inte tillräckligt för mitt tycke. För en normal användare av Homey så kan jag tänka mig att detta är mycket mer än nog. Tyvärr är Homey Insights MYCKET långsamt om du vill presentera många grafer samtidigt och den kan idag endast presentera data på ett sätt.

Viktigt att tänka på är att soptunnan till höger om grafen direkt tömmer all information om den sensorn.

Min Xiaomi Aqara sensor som sitter ute.
Här presenteras alla mina Xiaomi aqara sensorer, min favoritsensorn för Homey för tillfället.

Homeys mobilapp

Som vi säger är det viktigt med en bra app till mobiltelefonen för att styra sitt smarta hem. Tidigare var det normalt att detta alltid utfördes från en dator. Detta har Athom gått all in på, när version 2.0 av deras operativ släpptes gick det inte att redigera flows (här kan du läsa vår guide på flows i homey) på annat sätt än via mobilen. Sedan någon månad är det dock möjligt att göra det via dator, du kan läsa mer om hur flow redigeraren för homey här.

Huvudskärmen i Homey appen

När du startar Homey appen så kommer du till en startskärm som du delvis själv kan välja utseende på. Tyvärr är den relativt hård styrd och du kan inte bestämma hur mycket yta som ska användas till respeltive komponent.

Vad kan du göra med Homey?

Allt du läst ovan kanske inte förklarar varför vi gillar Homey och tycker den är optimal till automationer. Vi har därför skrivit några av de mer ”komplexa” automationer som enkelt byggts med Flows i homey. Mycket av de flöden som körs går via integrationer på andra system. Men koordineras och centraliseras med Homey. Med Athoms app till Homey byggs och testas automationer oavsett om telefonen befinner sig på samma nätverk eller från mobilnätet.

Integration med Google Home

Nyligen så kom stödet i Homey att representera och styra strömbrytare från Google Home, även om dom styrs från Homey.

Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation
Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation

För att starta flows i homey så använder vi Ifttt (if this then that) vilket enkelt förklarat är en ”sak och konsekvens”. Tyvärr är inte svenska språket helt bra i Google Home ännu, så för att starta ifttt flöden, därför har vi aktiverat två språk i Google home för att lättare kunna starta flows i Homey naturligt.

När jag säger ”enable darkness” eller ”remove darkness” startar ett ifttt flöde från google Home. IFTT startar ett Flow i Homey, där styrs sedan z-wave brytare och lampor i ikeas gateway trådfri. För återkoppling då startar Homey ett tts (text to speech) flöde till google Home, som säger att den uppfattat att belysningen ska korrigeras. Allt detta sker på under 10 sekunder. Delayen är det tyvärr ifttt som står för här.

Homey som nattlampa

Den minsta grabben hemma är 2 år, han vaknar ibland på natten och vi behöver därför ha lite ljus när det händer. För att automatiskt tända belysning så används en Xiaomi Aqara rörelsesensor för att starta flows i homey efter 19.00 fram tills 06.00 på morgonen om rörelser registreras av rörelsesensorn.

Om detta händer så tänds led ringen i Homey med svagt vitt ljus i 2 minuter, en push notis skickas till både min och respektives telefon med *grabben uppe och springer? *. En dörrringklocka blinkar blått i ett rum i källaren med. Detta är en bra funktion för att vara beredd om vi inte märker att han stigit upp.

Filmen nedan är inte det som grabben möts av på natten, utan det är vad som händer om dörren öppnas efter en viss tid på kvällen.

Push notis när dörren öppnas

Den minsta grabben är mycket snabb och kan låsa upp dörrar utan problem… Vilket gör att det går fort att han smiter ut, för att han inte ska göra det obemärkt så skickas push notiser till två telefoner där det står *ytterdörren öppen*, samtidigt så startar en skärmsläckare på Homey i 5 sekunder där en blå färg rinner runt homey:n. Detta dagtid mellan 07.00 – 19.00, med hjälp av det får vi en trygghet att han inte öppnar dörren utan att vi blir uppmärksammade.

Dörrklocka med Flic och Homey

För att få en bättre dörrklocka så använder jag en mycket liten och smidig knapp från flic samt deras flic hub här har vi skrivit om flic knappen och här är mer om flic hubFör att få en snygg och smart ringklocka så designade vi en hållare till knappen som går att hämta och skriva ut på thingiverse. För att integrera dessa så används även här IFTTT, tre olika kombinationer finns:

  • Enkeltryck
  • Dubbeltryck
  • Hålla in knappen
Här är min dörrklocka med en Flic knapp, den kopplar upp sig mot FLIC hub.
Här är min dörrklocka med en Flic knapp, den kopplar upp sig mot FLIC hub.

När ett flow startas via ifttt i Homey så tänds en skärmsläckare med rött sken som snurrar i 10 sekunder, en tts (text to speech) skickas till Google Home Mini där den berättar att det är någon som ringer på dörren, beroende på hur intensivt man ringer så skickas olika text som läses upp.

Ifttt på telefonen för att skicka push notis med bild.

I en uppdatering som släpptes väldigt nyligen så blev det möjligt att integrera kameror i Homey (mycket begränsat stöd ännu). Men med hjälp av en knapp på telefonen så kan jag nu utan att öppna en enda app få en push notis med en bild på bara några sekunder. Använder det för att se hur 3D utskriften går vi har här börjat skriva om hur 3D skrivare sakta börjar bli en del av det smarta hemmet, en rasberry pi agerar webbkamera och den är nu integrerad i Homey.

Lägga till kamera i Homey
Nu går det att lägga till vissa kameror i Homey
Homey push notis från RPI
Med hjälp av att mäta strömmen på 3D skrivaren så får jag nu en push notis med bild när en utskrift är klar.

Automatisera morgonkaffe med Homey

Tidigare har vi gjort en guide för att automatisera morgonkaffe med hjälp av strömförbrukning kan man se mycket information om kaffebryggarens status.

  • Hur många kaffekoppar bryggdes
  • Var kaffebryggaren laddad
  • När är kaffet klart
  • Hur många koppar kaffe i månaden bryggdes

Som ett kompletterande flöde använder jag även en Xiaomi aqara vibration sensor. Den sitter på kaffeburken, när den registrerar en vibration så skickas en push notis med en fråga om kaffet ska bryggas nu, man kan då i telefonen svara ja / nej eller nej på en knapp. Beroende på svaret så schemalägger den en start av kaffebryggaren kommande morgon, en tts (text to speech) skickas till google home mini med info att den schemalagt en bryggning till morgondagen.

Trådfri eller Native Homey?

Har idag valt att använda trådfri för att automatisera belysning hemma, Homey har stöd att koppla sig direkt mot trådfri lampor, men tyvärr har Homey haft en del problem med Zigbee och inte byggt Mesh nätverket riktigt bra. Läs vårt inlägg om vart trådfri lamporna passar bäst, har du en trådfri gateway så kan du även passa på att läsa alla tips och fallgropar vi hittat med trådfri, och hur den går att få riktigt stabil här.

Av den orsaken och för att kunna styra belysning från andra system som google home och Flic hub så har jag valt att nyttja appen *ikea gateway* i Homey, då får jag upp alla ikea enheter och grupper i Homey. Samtidigt som jag kan använda Ikeas egna knappar för att styra belysningen med.

Ljus är en relativt viktig faktor för hela familjen och toleransen för att det får strula är mycket låg hos dom flesta. Därför låter jag det system som är designat för att hantera belysning sköta det direkt. Från andra system talar jag sedan om hur belysningen ska ställas. Detta gör att alla uppdateringar till belysningen alltid går att tillämpa. Det värsta som kan hända sedan är att automationer inte fungerar efter en uppdatering. Men knappar och appar från Trådfri fungerar ändå.

Det enda jag som är lite synd med denna lösning är att jag inte får mesh nätverk till mina xiaomi aqara enheter som är direkt inkluderade i Homey.

Det verkar även vara en bugg i appen *ikea gateway* som gör att efter omstart av Homey så måste appen även startas om.

Homey och Sensibo Air

Vi har under nästan ett års tid nu testat Sensibo Air tillsammans med Homey med mycket gott resultat. Och för några dagar sedan (2021-10-19) uppdaterades Appen för sensibo Pure. Vilket gjorde att vi kan få in vilken luftkvalité vi har inne. Och den informationen kan vi sedan använda för att starta luftrenaren & luftvärmepumpen i fläktläget. Detta var något vi inte tidigare hade haft möjlighet till.

Homey och Xiaomi Aqara TVOC sensor

Nyligen släppte Xiaomi Aqara en ny enhet med E-ink och TVOC, dvs en enhet som mäter skadliga partiklar i luften. Den nivå av partiklar den mäter och rapporterar är mer detaljerade än den vi får från Sensibo Pure.

2021-10-21 – Xiaomi Aqara:s TVOC sensor fungerar perfekt i Homey. Vi håller för fullt på att utvärdera den som en komplement till vår andra favoritsensor Xiaomi Aqara.

Swipe och Homey

För att få en enkel styrning av Ikeas belysning trådfri i köket så använder jag mig av Homey i kombination med Fibaro swipe. Lösningen skapar en snygg och snabb integration mellan trådfris gateway och Z-wave enheten fibaro swipe, här kan du läsa mer om vad swipe är och hur den fungerar.

”tavlan” swipe står nu på en fönsterbräda vid köksbordet, när jag sveper handen uppåt förbi så Fibaro Swipe dimmars 3st IKEA lampor upp 10%, och motsatt när jag sveper med handen ner. Sveper jag handen från vänster till höger så tänds belysning, och motsatt så släcks belysningen. I kombination med detta så kan jag fortfarande använda Ikeas egna runda knapp & röststyra lamporna via Google home.

Här är en Fibaro Swipe med en egen bild i ramen. Den tar emot 5 kommandon via gester med handen framför.
Här är en Fibaro Swipe med en egen bild i ramen. Den tar emot 5 kommandon via gester med handen framför.

Flic hub och rullgardin

För att fortsätta nyttja Z-wave styrning på en rullgardin till den äldre grabbens väckarklocka så flyttades fibaro enheten till Homey från Vera Secure. Tidigare användes Fibaro swipe för att dra upp / ner rullgardinen samt släcka & tända kaktusen. Efter en stund så flyttades swipen till köket och styrningen till rullgardinen ersattes med en Flic knapp. Enkeltryck på flic knappen för att dra upp rullgardinen och dubbeltryck för att dra ner rullgardinen. Filmen nedan visar hur fibaro Swipe fungerar.

Rörelsesensor, trådfri och Homey

I ett rum i källaren är placeringen av lysknappen mycket dålig, för att lösa detta så används en Z-Wave rörelsesensor från fibaro. När den registrerar rörelse så tänds takpanelen från trådfri på lägsta styrkan i 10 minuter. Detta sker vi ett flow i Homey. Mycket enkle automation, men det gör att man slipper fundera på om det är släckt i källaren.

Xiaomi Aqara med Homey

Som det kanske märkts på vår blogg så har vi fastnat för Xiaomi Aqara sensorerna, just temperatursensorn och rörelsesensorn har vi gjort djupdykning på i dessa två inlägg (temperatursensor från Xiaomi Aqara, Röresesensor från Xiaomi Aqara). Homey är ibland lite svår när det gäller att inkludera Zigbee enheter, Aqara sensorerna är inte något undantag heller. Vi gjorde en film på hur man inkluderar just vibrationssensorn, men samma teknik gäller alla dessa sensorer. Tricket att inkludera sensorn är att trycka på inkluderingsknappen på Aqra enheten var 3 sekund när det står interviewing endpoint (1/2), cluster (1/4), sedan fortsätta trycka så tills räknarna är klar och sensorn är inkluderad som filmen nedan visar.

Regnsensor med Homey

För att integrera regnsensor vi tidigare bygg och skrivit om i ett längre projekt här så använder jag nu en Xiaomi Aqara dörrsensor som registrerar öppen / stängd. När detta görs så startar ett flow i homey som lägger en push notis till min telefon dagtid samt registrerar en post i Grafana för att visa när det har regnat i en graf. Filmen nedan visar hur regnsensorn fungerade när jag nyttjade en 433Mhz nexa ringklocka. Nu är designen uppdaterad med en Zigbee sensor för att få bättre räckvidd och dubbelriktad kommunikation.

När det spöregnar så plingar det ofta i telefonen.
När det spöregnar så plingar det ofta i telefonen. Pling plong betyder att någon ringde på flic knappen.

Grafning med Homey Insight

Ett behov man skapat sig över tid är möjligheten att presentera data över tid på massor med sätt. Det är allt från temperaturer och luftfuktighet till hur ofta något hänt. Som jag skrev tidigare så finns en grundfunktionalitet gratis via https://insights.homey.app/.

Men tyvärr är Homeys insight både seg och presenterar bara vissa sensorer. I skrivande stund så är Homey insight riktigt segt när du bockar i mer än några få grafer, det är inte snabbt alls. Webbsidan blir sjukt trött när jag väljer att visa mer än ett fåtal sensorer. Av den anledningen använder jag Node-Red (här kan du läsa vår guide om hemautomation med node-red) och grafana för att presentera data, du kan kolla in och läsa mer om graferna i vårt inlägg om väderstationen från oregon här.

Presentation av oregons vindsensor i grafana
Presentation av oregons vindsensor i Grafana

Skicka data från Homey

För att råda bot på bristerna i Insight så använder jag Grafana för att se historisk data, ett program för att presentera data på flera sätt som grafer.

Jag har i Homey flows för de sensortyper jag är intresserad av, när dessa uppdateras så skickas ett webbanrop till en loggserver vi skrivet via http, men nu har vår loggserver ersatts av Node-Red och MQTT. För att ta emot loggar och spara sensor information har jag börjat använda Node-Red och Mosquitto MQTT.

*** Finns det intresse att veta mer om hur jag löser detta så skriv gärna en kommentar här eller i vår facebook grupp: https://www.facebook.com/groups/hemautomation/

Räckvidd och signalstyrka?

Athom Homey är helt beroende av luften, dvs den kommunicerar inte normalt via nätvärk eller andra fysiska kopplingar som standard. Den kommunicerar via Wifi, zigbee, bluetooth, 433Mhz, z-wave.

Räckvidd 433Mhz

Den inbyggda 433Mhz delen i Homey ger tyvärr inte den räckvidd man önskat, har svårt att få den att kommunicera med 433mhz enheter på gården, värt att säga är att det inte är fri sikt. Men som jämförelse så klarar Vera Secure med en Rfxtrx att nå enheterna från samma plats.

Räckvidd och tillförlitlighet Zigbee

Här kommer det troligen bli många delade uppfattningar om det är räckvidden eller implementationen av Homeys Zigbee som är bristen. Tar gärna emot feedback från fler som kör Homey så inlägget blir så rätt och riktigt som möjligt!

Jag började att flytta trådfri lampor från IKEA direkt till Homey från Trådfri gatewayen, men upplevde det som ostabilt och inte alls bra när jag flyttat 10+ lampor. Som ett extra minus var att mina IKEA fjärrkontroller blev obrukbara i homey med. I kombination med detta så började Xiaomi Aqara sensorerna strula med.

När jag beslutade mig för att flytta tillbaka lamporna till Trådfri och nyttja appen IKEA trådfri gateway apppen – (Extern länk till athom appen) så upplevde jag inte längre problem med Xiaomi aqara sensorerna, men jag tappade mesh möjligheten tyvärr. Idag körs ca 15 zigbee enheter med endast en Osram lampa som adderar mesh i Homey. Täckningen/räckvidden ger mig då 5-15 meter runt Homey utan fri sikt.

Räckvidden på Z-Wave

Med Z-wave är det idag inte problem med räckvidden, har gott om strömpluggar för Z-wave som bygger mesh nätverk för mina batteridrivna z wave sensorer. Jag har dock hört många som upplever räckvidden som dålig utan ett bra mesh nätverk.

Hur löser man dålig räckvidd?

Nu är detta tips den sista utvägen om fler enheter som kan bygga ditt mesh nätverk till Homey. Några har valt att förbruka garantin och byta antenner till Homey, mer om detta om intresse finns. Men ett bra tips om du har problem med Zigbee räckvidden är att kontrollera vilken kanal ditt WIFI ligger på. Vi har skrivit en del om WIFI och Zigbee problem här i wifi guiden.

Bra länkar till Homey

Här försöker vi samla länkar till både Homey och sidor som kan ge dig tips på hur du använder Homey eller svara på dina frågor.

Vanliga problem med Homey

Under tiden vi testat har jag läst om många som har haft problem att gå från äldre versioner av OS:er och att den hänger sig, även att den led ring som sitter på Homey börjar lysa rött. I många av dessa fall har det varit nätadaptern som gett upp av någon konstig anledning. Men det har ibland varit mjukvaran som krånglat med. Detta har då löst sig genom att hålla enheten upp och ner samtidigt som strömmen kopplas in.

I nyare uppdateringar har även vissa flows stängs om dom körs för frekvent, detta kan bero på väldigt mycket tyvärr.

Saknar du något om Homey?

Saknar du någon information om Homey eller hittat något som inte stämmer? Skriv gärna en kommentar här eller gå med i vår facebook grupp ”smartare hem och hemautomation

Det sker så mycket uppdateringar på Homeys plattform så det som är fakta idag kan vara rättat imorgon. Då uppskattar vi att få veta det så informationen hålls rätt och korrekt. Då kan du som läser detta även veta att äldre inlägg på vår blogg lever även om det publicerats för lång tid sedan.

Tycker du att inlägget och är bra och tillför något till dig?

Gilla i så fall vår sida och följ oss, det är en bra motivering för oss att driva den här reklamfria och ideella bloggen. Vi tycker det är roligt att dela med oss av det vi lär oss under tiden vi bygger och uppdaterar vårt egna smarta hem.

Inlägg kommer publiceras löpande framöver. Följ Automatisear.se på facebook för att inte missa kommande inlägg. Har du tips eller vill diskutera något? Gå med i vår hemautomationsgrupp på Facebook, där diskuteras även vad mer man kan göra med en Homey.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

13 svar till ”Athom Homey: Den mest kompletta kontrollern 2021?”

  1. Bra guide. Jag hänger kvar med Vera’n tills vi byter bostad nästa år. Har de inte fått ordning på programvaran då skall jag se mig om.

  2. Jag har använt Homey pro sedan i våras efter att min Vera slutade fungera efter en uppdatering.
    En viktig sak som saknas med Homey i dagsläget är enligt min mening att det inte går och göra ”Backup” på mina inställningar. Då jag bor på landsbygden så är det stor risk att hemsökas av åskan.
    Ett kort som tidigare användes med Vera var Z-Uno och möjligheten att få igång det med Homey har inte lyckats!

    1. Det där med backupen är en sak jag funderat på med, men änni inte löst. Har hört flera exempel där Homey:n behövts återställas då är det tråkigt om alla automationer skulle behövas göras om. Har en z-uno som ligger med men inte hunnit testa den, men det låter som att jag kan avvakta och prioritera annat. För någon dag sedan började jag migrera från att skicka alla loggar via http till MQTT, irriterar mig på att ”when a device changes value” bara skickar rum, namn och värde. Vilket gör att alla sensorer med mer än en funktion inte går att avgöra vilken funktion i sensorn det var. Lägger nu upp varje sensortyp med egen mqtt loggning. // Markus

  3. Jag sitter med en gammal Vera Lite som börjar gå på knäna. Sneglar mot en Homey. Vilken är den bästa strategin när man ska till att byta hub? Kan jag ha båda igång samtidigt och flytta över enheter allteftersom?

    Jag har en hel del switchar/dimmers från Fibaro där jag har ändrat i parametrarna så de dimmar som jag vill osv. Vet ni om det hänger med eller nollställs vid en flytt från en hub till en annan?

    Tack för en inspirerande blogg!

    Mvh Viktor

    1. Hej och tack för feedbacken.
      Vi testar en hel del olika kontrollers på bloggen, när vi gör det så brukar flytta sensor för sensor till en ny kontroller och testa den.
      Det brukar vara det lättaste sättet att få över allt strukturerat i den fart man kan. Då går det även att uppdatera och förändra flöden.

      Det viktiga är bara att man ser till att alla automationer utförs från en kontroller, annars är risken att enheter får skumma beteenden.

      Jag tror dom nollställs, men jag kan inte svara till 100% att det är så.

      // Markus

      1. Ok. Jag får ta tag i det någon gång. Känns lite bättre när det går att ta lite i taget 🙂

  4. Du nämner i början av artikeln att du har kvar Vera Secure för ditt larm. Tänker på dina punkter med krav på en Controller, är inte en annan punkt att det ska finnas en inbyggd larmmodul i Controllern? Finns det någon information hur framtiden ser ut gällande inbyggd säkerhetsmodul/larm i Homey?

  5. Bra skrivet! En sak jag undrar är om ni kör Mysensors med Homey? Testar själv en Homey just nu men trots att det går att installera en Mysensors app kan man sen inte lägga till nån device. Finns en liten röd varningstriangel på ikonen som heter Mysensors Driver. Nåt ni stött på här?

  6. Profilbild för Adamski
    Adamski

    Är det sant att mobilappen inte fungerar i horisontellt läge? Jag har en väggmonterad android-platta för att styra hemmet och den är i horisontellt läge. Idag kör jag ImperiHome mot en VeraEdge. Hur löser ni ett sådant behov ihop med Homey?

    1. precis, den går inte att rotera. det finns några 3:e parts appar som homey dash, dock inte testat den själv ännu eftersom behovet inte uppkommit ännu. Länk till mer info om det:
      https://community.athom.com/t/homeydash-com-a-homey-dashboard/13509

  7. Jag har under rätt många år kört en Vera Edge med en rfxtrx-enhet. Satte på en extern antenn för att utöka räckvidden på Z-wave, men det slutade med att en Vera Plus hamnade i garaget som en slav för att framförallt Danalock V3 skulle låsa dörren där under kvällstid. Meshningen till Danalock funkar inte med säkerhet (andra z-waveprodukter funkar i regel).
    Visst har jag varit less på att Edgen hänger sig ibland och att det inte finns ett snyggt grafiskt gränssnitt för loggning av data osv.
    Nu tänkte jag styra lite bevattning hemma och köpte Ikeas Knycklan för detta. I och med det började jag läsa på om Homey (här förstås) och bestämde mig att ersätta Vera med Homey.
    Slutsatser så här långt. Ja, den är lättare att programmera och jag gillar gränssnittet där jag kan se routingen av alla z-wave-enheter.
    Räckvidden på Z-wave är definitivt sämre än på Veran. Ett snyggt grafiskt gränssnitt för lagrade data gillar jag, men å andra sidan kan jag inte bygga ett snyggt gränssnitt med knappar och kamerabilder för min padda som hänger på väggen. Lyckade få in några kameror i Homeyn, men det är inte så ofta bilden kan visas…
    Idag var det dags att lyfta in de kvarvarande 433Mhz-enheterna (ett antal temperatur och luftfuktighetssensorer samt sex seriekopplade brandvarnare). Jag har inte lyckats få in en enda enhet. Surt.
    Skall jag sätta in en extern antenn på Homeyn också och hoppas att jag kan nå till låset (utan hopp i meshningen) i garaget (det som är kritiskt) eftersom jag inte kan ha en slavenhet.
    Just nu lutar det faktiskt åt att plocka tillbaka Veran. Sätta Plusen med Zigbeestöd i huset och Edgen som slav i garaget. Då kan jag också behålla stödet för 433Mhz (och få in mina enheter som brandvarnare och tempsensorer.).

    Vad säger ni. Vilken väg skall jag gå? Överväger fördelarna för Homeyn (kommer möjligheten att köra en slav utan att köpa en till Homey för 4000 kr…)

  8. Hej! Var först intresserad av Homey. Men då jag redan hade en Raspberry Pi så testade jag HA och är helt fast där.
    Finns det någon vinning att gå över till Homey? Den kostar ju en del.

    1. Båda fungerar riktigt bra, den största skillnaden mellan dom två lösningarna är mängden tid du behöver lägga (tycker jag). Kan dock säga att Home Assistant nu är väldigt nära Homey även där, dvs det mesta sköts automatiskt nu. Kan dock tycka det är lite jobbigt att gå igenom breaking changes inför varje home assistant release.

      Kör själv Homey och Home assistant primärt, och kan säga att båda uppfyller samma grundfunktioner, sen när det gäller unika möjigheter så är Home Assisant en bättre lösning.

      // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.