Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tuyas Wifi temperatur och luftfuktighetssensor

Test: Tuyas temperatur och luftfuktighetssensor

Vi är ständigt på jakt efter bättre och smidigare sensorer. Många sensorer kan ser ut att ha samma egenskaper, men för att hitta guldkornen och det optimala användningsområdet så är det en del sökande i detaljerna. Men det är det här vi gillar på Automatiserar.se, dvs att gräva ner oss i detaljer och hitta det bästa användningsområdet för en teknik.

Svårt att missa att en av favoriterna varit Aqaras temperatursensor under mycket lång tid. Men vi kan säga att när det gäller kompabilitet så är den sensorn fortfarande högaktuell även om den har några brister. Det problem och brist vi försöker lösa är att slippa telefon eller skärm för att se aktuell information från sensorn. Vi började kolla på sensorer med en LCD eller E-ink skärm för att få både visuell information, samtidigt som vi får loggat till kontrollern

Det blir lätt för många Xiaomi Aqara temperatursensorer..
Det blir lätt för många sensorer när väl den första kommit på plats

Nu har vi testat 4-5 olika sensorer med skärmar, där blad annat Aqaras tvoc sensor. Vi kör för tillfället 3st Aqara TVOC sensorer och är inte nöjd, tyvärr så är dom långt från felfri för oss… Men vi kommer inom kort summera vår nuvarande erfarenhet av dessa.

Xiaomi Aqaras TVOC sensor har tyvärr strulat en de, så vi har ännu inte publicerat om den ännu.

En av sakerna vi ändrat från och med nu är att hela inlägget ska komma på mailen. Dvs du behöver inte besöka bloggen för att läsa och ta till dig om tipset, du kan i lugn och ro lösa inlägget från din mail. Skulle du sedan vilja diskutera eller veta mer så finns det länkar i mailen till inlägget. Genom att prenumerera så skickas ett mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

Sammanfattning av Tuyas wifi sensor

Vi gick utanför protokollet Zigbee som är vår primära standard hemma och började testa en sensor från Tuya som går på WIFI. Just den här behöver alltid sitta inkopplad med USB strömmatning. Men vi upplever inte det som ett problem för de ändamål vi har.

Efter att ha ägt sensorn mer än ett halvår så har vi börjat få en god bild över vart sensorn gör sig bäst. Vi skulle i dagsläget säga att den här troligen kommer ersätta den befintliga Sonoff lösningen (Som fungerat perfekt!) som sätt att övervaka en sommarstuga. Skulle någon vara där och kolla så behövs inte någon behörighet ges för att se den aktuella informationen.

Den andra placeringen är vi köksbordet (En bit från Google Nest skärmen). vi kan nu flytta en batteridriven sensor till en bättre plats, samtidigt som vi nu från in data från den Tuya enheten.

Tuyas Wifi temperatur och luftfuktighetssensor
Tuyas Wifi temperatur och luftfuktighetssensor

Tuya sensorn kopplar upp sig på vårt 2.4Ghz WIFI och integrerar med Tuyas molntjänst, vilket är något vi mer och mer undviker på sensorer. MEN ibland ger dessa molntjänster ett så stort värde att vi förbiser risken att molntjänsten läggs ner eller börjar kosta pengar. Sensorn kostade oss 160kr vid inköpstillfället, tyvärr har den passerat 200kr nu senast vi kollade. Men vi anser att skulle det sluta fungera så kan vi i bästa fall fortsätta nyttja den som en traditionell temperatursensor.

Nu fick vi via lite guider och integrationer igång så Tuya enheten går att nå i Home Assistant. Vilket innebär att våra grundkrav för se sensorn faktiskt uppfylls och ger lite extra funktionalitet på skärmen! En bonus är att vi även får datum, veckodag och klockan på skärmen..

Teknisk fakta och detaljer om Tuya sensorn

Det vi nämnde med att Tuya skärmen / sensorn  behöver fast ström innebär bara att den inte har ett eget batteri. Vilket gör att vi själva fritt kan välja vad vi vill mata den med. Vi kommer återkomma till det här inlägget med mer information om hur pass exakta sensorerna mäter. Så detaljerna nu är några exempel på hur gränssnittet ser ut.

Det första steget är att ladda hem appen till din mobil (Extern länk till mer info) Inne i Tuya Smart appen så får vi en tydlig bild över sensorns nuläge.

Som vi nämner så ogillar vi molntjänster av flera anledningar, men den värsta är hur allt ska spåras. Nu säger vi om alla ”vi har inget att dölja” MEN samtidigt så ogillar vi starkt att det läcker data hemifrån. Detta är något vi har i åtanke när vi bygger och designar våra lösningar. Men en fördel med att allt nu körs i molnet är att vi inte behöver hantera lagringen och presentation av data över tid. Vi kan i Tuya appen gå tillbaka och kolla på olika dagar i efterhand.

Tyvärr kräver Tuyas app platsinfo varje gång den startar.
Tyvärr så kräver appen att du visar din plats. Något som de flesta appar i dagsläget verkar kräva.

Tuys Smart & Home Assistant

Vi har nyligen uppdaterat guider till Home Assistant och i samband med det så började vi även använda Tuya integrationen. Detta gjorde att vi helt plötsligt hittade en vettig nytta med Tuya Sensorn.

För att komma igång med integrationen så behöver du gå igenom följande guide: Tuya – Home Assistant (home-assistant.io) ( Extern länk ).

När du gått igenom guiden ovan så kommer du få in alla dina Tuya sensorer i Home Assistant, dock inte full funktionitet från alla sensorer!

När väl integrationen var på plats så kunde vi logga in i Home Assistant och sensorer som adderas i Tuya gränssnittet dyker automatiskt upp i Hoem Assistant med.

När vi kollar loggar i Home Assistant för Tuya sensorn så ser vi att den uppdaterar sensorinformationen ofta och skapar bra följsamhet i graferna.

Snygg graf i realtid i Home Assistant från skogen.

Vi delade en film på vår Instagram där du kan se solcellen och sensorn uppkopplad. Där brukar vi försöka löpande dela vad som är på gång och fråga lite om vad som kan tänkas vara intressant att skriva om på bloggen ( självklart går det att komma med tips här på bloggen med )

Någon kilometer från närmaste väg men ändå fullt uppkopplad i Home Assistant 🙂

Bilden du ser ovan visar hur vi mitt i skogen kör Tuya sensorn fullt integrerad i ”realtid” med Home Asstant, allt detta genom att vår mobil aggerar wifi hotspot (delar Internet). Genom att dela internet från vår telefon med samma SSID och lösenord som hemma så kopplar sensorn upp så fort nätet hittas.

Saknar du detaljer, har tips eller vi att vi ska addera mer information? Säg till i så fall, vi försöker löpande uppdatera och hålla inlägg levande. Vi kommer fortsätta att addera information till inlägget, så gillade du det så glöm inte att prenumerera på inlägget.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

2 svar till ”Test: Tuyas temperatur och luftfuktighetssensor”

  1. Har också Xiaomi Aqaras TVOC sensor sedan nyligen men har väl inte sett stora problem ännu så det blir intressant att se era erfarenheter

    1. När den väl fungerar så har den varit bra, men upplever att den hänger sig och slutar rapportera. Håller på att försöka hitta om det beror på att den mesh den går via strular eller om det är något annat.
      Men hoppas på att snart få igång en summering på dom med, kan ju vara någon annan som redan kommit på vad orsaken är.
      // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.