Vi är ständigt på jakt efter bättre och smidigare sensorer. Många sensorer kan ser ut att ha samma egenskaper, men för att hitta guldkornen och det optimala användningsområdet så är det en del sökande i detaljerna. Men det är det här vi gillar på Automatiserar.se, dvs att gräva ner oss i detaljer och hitta det bästa användningsområdet för en teknik.
Svårt att missa att en av favoriterna varit Aqaras temperatursensor under mycket lång tid. Men vi kan säga att när det gäller kompabilitet så är den sensorn fortfarande högaktuell även om den har några brister. Det problem och brist vi försöker lösa är att slippa telefon eller skärm för att se aktuell information från sensorn. Vi började kolla på sensorer med en LCD eller E-ink skärm för att få både visuell information, samtidigt som vi får loggat till kontrollern…

Nu har vi testat 4-5 olika sensorer med skärmar, där blad annat Aqaras tvoc sensor. Vi kör för tillfället 3st Aqara TVOC sensorer och är inte nöjd, tyvärr så är dom långt från felfri för oss… Men vi kommer inom kort summera vår nuvarande erfarenhet av dessa.

En av sakerna vi ändrat från och med nu är att hela inlägget ska komma på mailen. Dvs du behöver inte besöka bloggen för att läsa och ta till dig om tipset, du kan i lugn och ro lösa inlägget från din mail. Skulle du sedan vilja diskutera eller veta mer så finns det länkar i mailen till inlägget. Genom att prenumerera så skickas ett mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.
Sammanfattning av Tuyas wifi sensor
Vi gick utanför protokollet Zigbee som är vår primära standard hemma och började testa en sensor från Tuya som går på WIFI. Just den här behöver alltid sitta inkopplad med USB strömmatning. Men vi upplever inte det som ett problem för de ändamål vi har.
Efter att ha ägt sensorn mer än ett halvår så har vi börjat få en god bild över vart sensorn gör sig bäst. Vi skulle i dagsläget säga att den här troligen kommer ersätta den befintliga Sonoff lösningen (Som fungerat perfekt!) som sätt att övervaka en sommarstuga. Skulle någon vara där och kolla så behövs inte någon behörighet ges för att se den aktuella informationen.
Den andra placeringen är vi köksbordet (En bit från Google Nest skärmen). vi kan nu flytta en batteridriven sensor till en bättre plats, samtidigt som vi nu från in data från den Tuya enheten.

Tuya sensorn kopplar upp sig på vårt 2.4Ghz WIFI och integrerar med Tuyas molntjänst, vilket är något vi mer och mer undviker på sensorer. MEN ibland ger dessa molntjänster ett så stort värde att vi förbiser risken att molntjänsten läggs ner eller börjar kosta pengar. Sensorn kostade oss 160kr vid inköpstillfället, tyvärr har den passerat 200kr nu senast vi kollade. Men vi anser att skulle det sluta fungera så kan vi i bästa fall fortsätta nyttja den som en traditionell temperatursensor.
Nu fick vi via lite guider och integrationer igång så Tuya enheten går att nå i Home Assistant. Vilket innebär att våra grundkrav för se sensorn faktiskt uppfylls och ger lite extra funktionalitet på skärmen! En bonus är att vi även får datum, veckodag och klockan på skärmen..
Teknisk fakta och detaljer om Tuya sensorn
Det vi nämnde med att Tuya skärmen / sensorn behöver fast ström innebär bara att den inte har ett eget batteri. Vilket gör att vi själva fritt kan välja vad vi vill mata den med. Vi kommer återkomma till det här inlägget med mer information om hur pass exakta sensorerna mäter. Så detaljerna nu är några exempel på hur gränssnittet ser ut.
Det första steget är att ladda hem appen till din mobil (Extern länk till mer info) Inne i Tuya Smart appen så får vi en tydlig bild över sensorns nuläge.

Som vi nämner så ogillar vi molntjänster av flera anledningar, men den värsta är hur allt ska spåras. Nu säger vi om alla ”vi har inget att dölja” MEN samtidigt så ogillar vi starkt att det läcker data hemifrån. Detta är något vi har i åtanke när vi bygger och designar våra lösningar. Men en fördel med att allt nu körs i molnet är att vi inte behöver hantera lagringen och presentation av data över tid. Vi kan i Tuya appen gå tillbaka och kolla på olika dagar i efterhand.

Tuys Smart & Home Assistant
Vi har nyligen uppdaterat guider till Home Assistant och i samband med det så började vi även använda Tuya integrationen. Detta gjorde att vi helt plötsligt hittade en vettig nytta med Tuya Sensorn.
För att komma igång med integrationen så behöver du gå igenom följande guide: Tuya – Home Assistant (home-assistant.io) ( Extern länk ).

När väl integrationen var på plats så kunde vi logga in i Home Assistant och sensorer som adderas i Tuya gränssnittet dyker automatiskt upp i Hoem Assistant med.
När vi kollar loggar i Home Assistant för Tuya sensorn så ser vi att den uppdaterar sensorinformationen ofta och skapar bra följsamhet i graferna.

Vi delade en film på vår Instagram där du kan se solcellen och sensorn uppkopplad. Där brukar vi försöka löpande dela vad som är på gång och fråga lite om vad som kan tänkas vara intressant att skriva om på bloggen ( självklart går det att komma med tips här på bloggen med )

Bilden du ser ovan visar hur vi mitt i skogen kör Tuya sensorn fullt integrerad i ”realtid” med Home Asstant, allt detta genom att vår mobil aggerar wifi hotspot (delar Internet). Genom att dela internet från vår telefon med samma SSID och lösenord som hemma så kopplar sensorn upp så fort nätet hittas.
Saknar du detaljer, har tips eller vi att vi ska addera mer information? Säg till i så fall, vi försöker löpande uppdatera och hålla inlägg levande. Vi kommer fortsätta att addera information till inlägget, så gillade du det så glöm inte att prenumerera på inlägget.

Skribent:
Markus Jakobsson har mer än 10 års erfarenhet inom smarta hem, så han har hunnit testa och lära sig det mesta! Men fullärd blir man aldrig dock aldrig 🙂
TIPS:
Vill gärna tipsa om ett inlägg där du hittar grupperad information om smarta hem: Automatiserar.se/smarta-hem/
Skulle du mot förmodan inte hittat det du sökte kommer du troligen hitta det här: Automatiserar.se/sok-om-hemautomation/
Vill du diskutera smarta hem så har vi en kanal på Facebook med +7000 medlemmar: Smartare hem & Hemautomation | Facebook
Sedan början av 2023 har vi skapat mer material på Youtube kanalen: Stötta oss gärna genom att kolla in filmerna där och följa kanalen
Övrigt
Du kanske uppskattade och fick nytta av det här inlägget och vill hjälpa sidan Automatiserar.se?
Swisha gärna en slant till kaffe på 0705470065 om du vill stötta bloggen. Då visar du din uppskattning av den tid vi lägger på Bloggen och vi kan fortsätta driva sidan helt utan reklam. Du kan även stötta bloggen genom att köpa någon av våra smarta hållare.
Alla bidrag vi får går till att täcka driftkostnaderna för bloggen, samt att köpa den teknik vi kan skriver om på bloggen.
Om bloggen:
Vi kör sidan helt på fritiden, därigenom helt oberoende och gör detta för att det är roligt och lärorikt.
Vi hoppas att du som läsare hittat ett inlägg som hjälper dig att automatisera mera.
Gillade du bloggen så dela den gärna med vänner, och var det något du inte tyckte var allt för bra så hör av dig så vi får veta!
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har också Xiaomi Aqaras TVOC sensor sedan nyligen men har väl inte sett stora problem ännu så det blir intressant att se era erfarenheter
När den väl fungerar så har den varit bra, men upplever att den hänger sig och slutar rapportera. Håller på att försöka hitta om det beror på att den mesh den går via strular eller om det är något annat.
Men hoppas på att snart få igång en summering på dom med, kan ju vara någon annan som redan kommit på vad orsaken är.
// Markus