Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Guide: Uppgradera RFXtrx 433 Firmware

Kategori:

, ,

– Taggar:

rfxtrx433e

RFXtrx433E är en välbekant enhet som kan kontrollera 433 MHz enheter som Nexa o.s.v. som även kan kopplas samman med Vera för att få Veran att sköta dessa 433 MHz enheter. Läs mer om hur det funkar här.

Denna enhet har en firmware som uppdateras kontinuerligt så att den stödjer nya enheter. T.ex. m.nu rullgardin för 433 MHz som kräver en nyare firmware version. Vi kommer här visa hur du uppdaterar firmwaren och vilken firmware du ska välja eftersom det finns olika att välja mellan.

Jag har en äldre version av firmware på min RFXtrx433E. Nu vill jag uppdatera till senaste versionen.

Du hittar nerladdningarna med bl.a. firmwaren här. Just nu vid skrivande stund ser nerladdningssidan ut så här:

rfxtrxfirmware

Det du behöver ladda ner är RFXflash Programmer som är ett Windows program som gör att du kan flasha din RFXtrx enhet med din nya firmware. Och sen såklart själva firmware filen. Och här finns det ett par att välja som ni ser.

Så vilken ska du välja? Enligt RFXtrx User Guide så ska du välja Ext eller Ext2 om du har en RFXtrx433E men INTE om du har en RFXtrx433 enhet, RFXtrx433 är den äldre modellen och RFX433E är den nya modellen.

Important notes:
– Ext and Ext2 firmware will not operate in the RFXtrx433.
– RFXrec firmware is equal to RFXtrx433 – Type1 firmware without the transmit functions.
– Protocol enabling is only necessary for receive. Transmit protocols are always enabled.

Ok, jag som har en RFXtrx433E ska alltså ha EXT eller EXT2, vilken av dessa två ska jag välja? Det beror på vilka enheter du vill ha stöd för. Om du läser sektion 2.2.2 i RFXtrx User Guide så kommer du hitta en lista över enheter och vilka protokoll dessa använder. Nedan ser du en del av den listan.

Det betyder att om du t.ex. har en RUBiCSON stektermometer så kan du ha Ext eller Ext2 firmware till en RFXtrx433E enhet. Men om du har den äldre RFXtrx433 så måste du använda Type1 firmwaren för att stektermometern ska vara stödd enligt listan nedan. Och om du funderar över vilken firmware du ska använda om du har en rullgardin från m.nu så rekommenderas Type2 för denna som använder RollerTrol/BlindsT0 protokollet.

Men vad händer om du har en Siemens SF01 och har en RFXtrx433E enhet? Varken Ext eller Ext2 har stöd för denna enligt tabellen nedan. Om du har en RFXtrx433E så kan du även använda Type1 eller Type2 firmwaren, så i detta fall skulle du kunna använda dig av Type2 firmwaren till din RFXtrx433E enhet för att få stöd för Siemens SF01 enheten. Men det är rekommenderat att man normalt sett ska hålla sig till Ext eller Ext2 firmwaren om man har en RFXtrx433E enhet och inte har någon enhet som kräver Type1 eller Type2 firmware.

rfxtrxfirmwarelist

The preferred firmware version for the RFXtrx433E is the Ext firmware.
Firmware version for the RFXtrx433 is the Type1 or Type2 firmware.
Type1 or Type2 firmware can be flashed in the RFXtrx433 and the RFXtrx433E.

Om du vill läsa mer om vad som firmware versionerna innehåller för förändringar så kan du kolla här: http://blog.rfxcom.com/

Så, nu vet du vilken firmware du ska använda för att flasha din RFXtrx enhet, nu är det bara själva flashningen kvar. Koppla in din RFXtrx enhet i ett USB uttag och ladda ner RFXtrx Programmer. Efter du laddat ner RFXflash Programmer så startar du filen RFXflash.exe.

RFXtrx enheten kommer emulera en serieport och därför presentera sig som en COM-port som i mitt fall vart COM3.

r1

Klicka på knappen ”Connect to Device” som är högst upp till höger om den röda stoppknappen för att ansluta till din RFXtrx enhet.

r2

Klicka på mappikonen (”Open HEX file”) som är till höger om knappen du klickade på i föregående steg. Välj den senaste hex filen som finns i zip filen för firmwaren du har laddat ner. Klicka sedan på ”Write Device” knappen som är till höger om knappen du öppnade HEX filen med.

r3

Nu när firmwaren är flashad så klickar du på den sista knappen ”Normal Execution Mode” som är den gröna knappen högst upp till höger. Du kommer få nedanstående fråga, välja JA.

r4

Klart! Nu har du uppdaterat firmwaren!

r5

Nu kan du koppla in din RFXtrx enhet till din Vera igen.

En annan sak som är bra att veta ang protokollen som RFXtrx enheten använder, du väljer endast vilka protokoll som din RFXtrx enhet ska lyssna på och inte sända på. Alla protokoll för att sända fungerar alltid.

Så om du t.ex. har termometer som använder sig av UPM protokollet så kan du inte använda UPM protokollet samtidigt som AC / Anslut. Nexa brytare använder AC / Anslut protokollet, men Nexa brytare sänder inget så du kan slå av det protokollet om du inte har någon annan 433 MHz enhet som sänder data till RFXtrx enheten via AC / Anslut protokollet. Dock står det även i dokumentationen att UPM endast funderar med Type1 firmware och har en väldigt kort räckvidd.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

14 svar till ”Guide: Uppgradera RFXtrx 433 Firmware”

  1. Såå less,
    vi har bara Mac i familjen. Har nu försökt att uppdatera via WinOnX (Pro2) och instruktioner enligt http://www.manualslib.com/manual/837802/Rfxcom-Rfxtrx433.html?page=5,
    men svaret är:
    No COM port found, Not Connected

    1. Fick tag på dottern gamla Windows-burk, då fungerade det bättre.
      Tänk på att när man flashat om så tappar den inställningarna för serieporten. Man behöver alltså gå tillbaka och ställa in inställningarna igen (38400 baud etc…)

      1. Tack för att du delade med dig 🙂
        Jag stängde av min Vera medans jag uppgraderade den och sen satt jag tillbaka den i samma USB-uttag och satt igång Veran igen, då slapp jag iaf ställa om serieport inställningarna. Drog du ur din RFXtrx modul medans Veran var igång?

        1. Ja, det kan vara felet.
          För övrigt: När man flashat om till Type 2 och inkluderat rullgardinerna så vekar det som man måste flasha om igen då Type 2 inte verkar ta emot temperatursensorer eller brytare från ex. Nexa

          1. Ja tyvärr verkar det som att BlindsT0 protokollet slår ut alla övriga, oavsett firmware version:
            RFXtrx Manual
            https://www.automatiserar.se/wp-content/uploads/2016/06/t0.jpg

  2. Hur ska man gå till väga om man endast har en lite nyare dator med windows 10? RFXflash vägrar att ansluta till enheten 🙁

    1. Har samma problem med en burk som kör Win 7…

      Är det någon som lyckats lösa det på en Mac (med Win emulator)?

  3. Hejsan
    Kan inte göra några ändringar i ”Managed Devices” i RFX:en någon som har några tips va de kan vara för fel??
    Står bara efter ändring (Vera will reload to validite the changes…) men inget händer därefter

    1. Intressant… jag har samma fel

    2. Profilbild för Adamski
      Adamski

      Har exakt samma problem nu det senaste på min RFXtrx433 (den utan E). Kan tex inte ändra ”Automatic creation:” från OFF till ON. Det man ställer in är helt verkningslöst.

    3. Hello,
      Jag har också liknande problem, kör Vera Plus FW:1.7.4001.

      Add new device exempelvis i 433 modulen resulterar i Vera will reload to validate the settings,, men ingen händer här…

      Känns som appen inte hängt med i Veras uppdateringar

      1. Har någon hittat någon lösning på detta, står bara ”Vera will reload to validate the changes…” men inget händer!??

        1. Hej
          Börjar att höra om du testat att starta om veran efter du gjort konfigurationen och det kvarstår ändå?

          // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.