NorthQ Power Adapter – inga mer batteribyten!

255xnxnq_pwr-jpg-pagespeed-ic-dyxyjqpqyj1

Vi har tidigare skrivit om NorthQ power meter, vilket är en behändig enhet som gör att du kan läsa av din befintlig energimätare för att se energiförbrukningen för ditt hus.  Den enda nackdelen med enheten var att den drog ur batterierna rätt fort, så man får räkna med att byta batteri 3-6 gånger per år beroende på hur bra batterier du använder och hur ofta din enhet rapporterar in (var 10 minut för mig). Nu blir det ändring på det!

Med NorthQ power adapter så slipper man det eftersom man skippar batterierna och matar den denna strömadapter.

Jag plockade ur batterierna och skruvade bort fästet den har på baksidan, som sitter i 3 små skruvar. Här gäller det att hitta en skruvmejsel som passar bra i spåren på skruvarna eftersom de väldigt lätt blir runda om mejseln slinter lite.

img_20161021_174342

Du kopplar in kabeln från sensorn in till Y kabeln som följer med, sen den ena delen till strömadaptern och den andra till själva enheten. Du kan inte vända den fel. Enkelt och smidigt.

Efter det satt jag att enheten skulle rapportera in varje minut istället för var 10 minut som jag tidigare hade för att spara på batterierna. Det ger även högre upplösning i graferna för dataMine.

Jag tycker det här vart en bättre lösning eftersom jag ändå hade ett eluttag i närheten av Z-wave enheten. Min elmätare sitter utomhus på garaget så jag har klippt av kabeln och dragit in den i verkstan som är innanför, och där har jag tillgång till eluttag.

Så funderar du på en energimätare från NorthQ och har tillgång till ett eluttag rekommenderar vi denna adapter!

19 reaktioner på ”NorthQ Power Adapter – inga mer batteribyten!”

 1. Pingback: Test av NorthQ energimätare |

 2. Pingback: Uppföljning: Batteriförbrukning för NorthQ energimätare |

 3. Det verkar som att felmeddelandet försvinner då och då nu efter att jag kopplat upp den med adapter och uppdaterar ofta. Däremot om jag manuellt sänder ett kommando, poll eller update settings, så får jag fram tex ”ERROR: Unable to get any information on node”.

  Förresten, uppdaterade du några inställningar i NorthQ Watt Calculat-pluginet?

  1. Nix, behövde inte uppdatera något där.
   Drygt det där felet. Jag har löst liknande problem tidigare genom att tabort enheten och lägga till den igen. Men om du har grafer kopplade mot den via datamine eller liknande som du vill behålla och köra vidare med så blir det ju lite pill med att återställa datat.

  1. Aha, den där använder jag inte själv. Men du ska multiplicera den enligt deras beskrivning: ”9: pulse count. Here you setup the total meter value. For example: meter value = 12424.5 and impulse factor 120 -> value to be set = 12424.5 * 120”
   Eller är det redan det du har testat?

   1. Vad är impulsfaktor?
    På elmätaren står det: 1000 imp/kWh, dvs. 1000 impulser (blink) per kilowattimmen.
    Värdet på min mätare består av 6 siffror (med en nolla före) och utan decimaler: 0106023.

    1. Hmm impulsefaktor har jag inte i inställningarna i Veran, eller menade du att det stod impulsfaktor på mätaren? I så fall är det den som ska motsvara inställningen 1-Pulsfactor och den ställer du in enligt: ”Först ska du kolla så att Pulsfactor stämmer i dina inställningar. Den räknas ut med att multiplicera din elmätares imp/kWh inställning med 10. Min elmätare blinkar 1000 gånger per kW timme. Vilket då ger 1000 x 10 = 10000 som NorthQ elmätaren redan var inställd på.”

 4. Fredrik Ekenstierna

  Hej! Blir NorthQ en förstärkare i mesh-nätet när man strömmatar den? DVS, kommer den att förstöra mitt z-wave+ nätverk?

  1. Hej Fredrik, Jag tror inte att energimätaren kommer märka någon skillnad om den strömmats eller inte. Så min gissning är nej 🙂

 5. Hej
  Går det att koppla in flera sensorer till en adapter?
  Jag har två elmätare, huvudmätaren plus en separat för bvp.
  /M

  1. Hej Magnus,

   Nej det är bara ett uttag, det ser ut som två, men det är för att man kopplar givaren genom samma kabel.

   /Mvh Luvan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *