Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test av NorthQ energimätare

Kategori:

,

– Taggar:

electronicPowerReader[1]

NorthQ Power Reader är en energimätare som du kan installera på din befintliga elmätare för att kunna se din energiförbrukning via din Vera. Den mäter blinkningarna som din elmätare skickar när energi förbrukas och visar det i gränssnittet på din Vera. Fördelen med att mäta blinkningarna från din befintliga elmätare, är att du mäter väldigt exakt den förbrukningen som du betalar för eftersom din elräkning baseras på uppgifterna som din elmätare anger. Den ska även klara av att läsa mekaniska elmätare med skiva.

Det följer med en 5 meter lång kabel mellan själva enheten och sensorn som du sätter fast på din elmätare. Det passade mig bra då den kabeln var tillräckligt lång för att jag skulle kunna ha enheten inomhus och bara själva sensorn utomhus där elmätaren sitter i sitt plåtskåp.

Det följer med en praktiskt klisterlapp som jag klistrade över elmätaren för att med hjälp av den kunna pricka på den blinkande lysdioden med sensorn. Väldigt bra eftersom dioden bara är 3 mm stor på min elmätare så den kan annars vara lite lurigt att pricka på den blinkande dioden med sensorn.

Att inkludera enheten i Veran var inte svårare än någon annan Z-wave enhet, efter jag satt min Vera till inkluderingsläge så tryckte jag 3 gånger på knappen som finns under enheten. Men eftersom knappen var mjuk och själva klick-känslan inte var speciellt bra så fick jag trycka runt 4-5 gånger på knappen innan Veran snappade upp den.

northq

På bilden ovan ser du hur enheten presenterar sig i Verans UI5 gränssnitt. Först ska du kolla så att Pulsfactor stämmer i dina inställningar. Den räknas ut med att multiplicera din elmätares imp/kWh inställning med 10. Min elmätare blinkar 1000 gånger per kW timme. Vilket då ger 1000 x 10 = 10000 som NorthQ elmätaren redan var inställd på.

northq3

Jag har ställt in att min energimätare ska rapportera in var 10 minut till min Vera, vilket betyder att värdet som energimätaren presenterar i gränssnittet är max 10 minuter gammalt. Varför satt jag den inte bara på 1 minut, det vore väl bättre? Ja, förutom att den drar runt 10 gånger mer batteri om jag gör så. Tyvärr äter denna enhet batterier både till frukost, lunch och middag. På tillverkarens hemsida står det att AA batterierna ska hålla 10-15 månader. Men batterierna som följde med till min enhet räckte runt 2 månader. På bilden nedan ser du hur snabbt enheten har dragit ur batterierna.

northq

Det kan hända att batterierna jag fick med enheten inte var de bästa, nästan direkt angav enheten att batterinivån var under 75%. Denna gång satt jag i lithium AA batterier som ska hålla längre än alkaliska batterier. Så jag hoppas på en batteritid längre än 2 månader denna gång. NorthQ har även släppt ett extra stort batteripack till denna energimätare, kanske ett tecken på att batteritiden inte är strålande. Det finns även användare av denna enhet som har lödigt fast kablar i enheten kopplade till ett 3 volts nätaggregat för att slippa batterierna.

OBS: Nu finns även en strömadapter för att slippa batteribyten! Läs mer om den här.

battery_pack_2[1]

 

Om du vill se aktuell förbrukning med denna energimätare så måste ett plugin installeras, detta plugin heter NorthQ Watt Calculator. Du lägger till den som andra plugin via Apps / Install Apps och sök på NorthQ Watt Calculator. Efter du installerat plugin så kommer en ny enhet visa sig i ditt Vera gränssnitt.

northq2

Gå sedan in på inställningarna över din nya enhet, och under Advanced och NorthQDevice så ska du ange Device # på din NorthQ enhet. På bilden under ser du att jag har angivit 41 som Device id.

northq5

Device id hittar du på egenskaperna på din energimätare. Se bilden nedan.

northq6

Så funkar den bra? När väl enheten är konfigurerad och så har den fungerat bra för mig förutom att enheten käkar batterier.

 • Prisvärd: 3 av 5, just nu tar m.nu 839 kr för den.
 • Funktion: 3 av 5, battertiden tycker jag är en rätt stor nackdel. Att byta batteri en gång om år vid en inrapportering var 10 minut tycker jag är ok. Inte att byta batteri 5 gånger om år. OBS: Nu finns även en strömadapter för att slippa batteribyten! Läs mer om den här.
 • Design: 4 av 5, jag tycker den ser ok ut.

 KuggPoangSlut60x60KuggPoangSlut60x60

 

 

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

18 svar till ”Test av NorthQ energimätare”

 1. Profilbild för Adamski
  Adamski

  Ja, batteritiden är en pina. Kollade efter det där batteripacket på nätet och hittar endast en återförsäljare: http://goo.gl/UUfY9x Dyrt utan konkurrens. Undrar varför inte andra säljer denna?

  1. Ja över 600 kr för en batterilåda låter inte helt prisvärt. Förhoppningsvis dyker den upp hos fler försäljare även i Sverige, med en bättre prislapp förhoppningsvis.

 2. […] enheter som har vanliga batterier t.ex. LR6 eller AA batterier funderade jag på. Så när min NorthQ energimätare hade käkat slut på sina batterier förra gången så testade jag att byta. Som ni ser på bilden […]

 3. […] bytas ut till en elmätare som mäter energin ut och in. Vilket gör att jag kan använda två st NorthQ energimätare till Veran för att veta hur mycket energi jag […]

 4. […] har tidigare skrivit om NorthQ power meter, vilket är en behändig enhet som gör att du kan läsa av din befintlig energimätare för att se […]

 5. Profilbild för Johan Wahlberg
  Johan Wahlberg

  Hej, tack för grym blogg. Fråga, om jag använder HC2, kan jag då exkludera det jag redan mäter med Fibaros wallplugs och puckar, annars kommer totalaförbrukningen som visas vara för hög?

  1. Tjena Johan,
   Kan det här vara ett tips för just HC2?
   http://www.zwaveforum.se/viewtopic.php?f=12&t=4693

 6. Tänkte höra om du har nått tips på hur man löser problemet med att den fastnar på, waiting for wakeup to configure device? Kör Vera plus
  Kan ej ändra den föriställda 10000 till de 100000 som jag vill ha.
  Har provat ta bort och lägga till den ett par ggr men med samma tråkiga resultat:(
  Testar både med batteri och adaptern inkopplad oxå utan resultat.
  Måste man ha kabeln i som mäter blinkningarna för att få den att ”vakna”? Har ju testat med knappen under.

  Har skrivit till Northq men ej fått nått svar:( och forumet på m.nu som dom hänvisar till får man ju aldrig nått svar på..

  Har annars en billig energimätare till salu om någon är intresserad;D

  1. Trist att den bråkar för dig.
   När du tagit bort enheten, har du testat att gjort en fabriksåterställning på själva enheten?
   Min energimätare slutade helt plötsligt fungera för mig, så jag fick köra en fabriksåterställning och lägga till den igen, sen efter en timme eller nått började min fungera som tänkt igen.

  2. Har samma problem

   Har du fått det att lira som det ska?

 7. Enheten säljs även under ett annat namn hos e-Domotica.com som tar €30 för den inklusive frakt från Holland. Jag fick hem min idag.
  https://www.e-domotica.com/en/e-domotica-smart-energy-reader

  1. Joakim: Vet du om versionen från E-Domotica är Z-wave Plus?
   Hittar inte någon info kring det.
   Fungerar den bra?

   1. Som jag tolkar det har den inte det och då de två verkar vara samma (NorthQ) och ingen har det i sin beskrivning så letar jag iaf vidare efter annan lösning. Alla komoneter idag jag har på z-wave är Plus och som jag tokar det måste alla i z-wave nätverket vara av plus för att Plus funktion skall användas.

    Någon som har tips på ersättare till dessa men med Plus (gärna prisvärd) och som nyttjar lysdiod på elmätare?

 8. […] jag för att få diagrammet över min energiförbrukning i helskärm. Informationen kommer från dataMine, som samlar informationen från min NorthQ energimätare. Du ser även en widget ovan för […]

 9. Profilbild för Mattias
  Mattias

  Intressant! Vet du (eller någon annan som följer bloggen) om det finns något bra sätt att mäta fjärrvärmeförbrukning?

  1. Hej Mattias, det beror på hur din fjärrvärmepump ser ut.
   På min finns det tyvärr ingen diod som gick att koppla en energimätare på…
   Men det finns en GSM enhet som jag varit lite sugen på att se om det går att prata med. Men jag har inte haft tid att testa något.
   Jag ringde även och frågade min fjärrvärmeleverantör, men enligt dem så fanns det inget sätt.
   Om det är någon som har lyckats gjort det vore det intressant att höra hur lösningen vart.

 10. Hej!
  Jag har en Veraplus.
  Jag ser att du får din att visa watt men jag får ej min att visa det utan endast totalt förbrukning. Är det någon bugg i UI7 eller går det att fixa?

  1. Profilbild för Andreas
   Andreas

   Hej, har du laddat ner Appen NorthQ Watt Calculator?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Taggar:

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.