Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tips: Resan till det smarta hemmet

Idag pratas det mycket om ”hemautomation”, ”smarta hem”, ”uppkopplade enheter” och ”smarta hemlarm”, men vad innebär det?

I följande post tänkte jag beskriva min resa till den perfekta hemautomationen med uppkopplade enheter och larm. Där skriver jag vilka minor jag gått på och vad man bör tänka på (OBS mycket text).

Varför hemautomation?

Det finns många olika sätt att börja med hemautomation, det kan vara allt från att använda en strömbrytare med timer kopplat till en lampa till att låsa dörrar via mobilen. Att styra en lampa med timer är kanske den vanligaste typen av hemautomation idag, men det är en typ av hemautomation! Nu finns det så otroligt många sätt att definiera vad hemautomation är, detta avskräcker många och det brukar förknippas lite med ”nörderi”. Idag har fler och fler börjat inse att det kan förbättra vardagen och spara tid.

Tänk dig scenariot att din utomhus belysning starta automatiskt när solen går ner. Lampan utanför din dörr lyser på 30% enda tills du närmar dig dörren och ska låsa upp, den dimmrar upp till 100% till du kommit fram och när du öppnar dörren startar alla dina vanliga lampor du brukar ha igång när du är hemma och du möts av trevlig nedtonad musik som automatiskt har startat när du kom hem. Inget av det är speciellt svårt att fixa med hemautomation, och detta är bara ett enkelt exempel. Numera är möjligheterna för vad du själv kan skapa av din hemautomation väldigt stora! Det kommer hela tiden smarta produkter som du kan interagera med, som i sin tur möjliggör ännu fler saker.

Vad är det för skillnad mellan hemautomation och smarta hem?

Vissa smarta hem produkter, är produkter som är smarta i sig själv, men som inte går att interagera med andra saker som t.ex. en hemautomationskontroller som Vera, Zipatile eller Home assistant. Det betyder att den blir utanför din hemautomation. Ett exempel på en sån produkt är Biltemas Wifi-uttag (Biltemas hemsida). Du styr den via en app, och det är inte tänkt att du ska kunna kontrollera den via något annat än denna appen. Vilket betyder att om du köper en hemautomationskontroller efteråt, så är det inte säkert att du kan kontrollera denna enhet med din hemautomationskontroller. Den blir helt enkelt inte så smart längre.

Medans produkter som är gjord för hemautomation, är gjorda för att interagera med en hemautomationskontroller för att bli en del av din hemautomation. Ett exempel på en sån produkt är Nexa brytare. Dessa brytare går att styra via en mängd olika hemautomationskontrollrar och blir därför en del av hela din hemautomation.

Vad bör man tänka på när man ska böra?

Innan jag säger något om vad man ska tänka på vill jag beskriva lite hur vägen för mig har sett ut, och de olika sätten som hjälpt eller stjälpt hemma. Jag kommer att länka till äldre inlägg vi tidigare skrivit med detaljerad information. Länkarna går bara till sidor vi själv skrivit på bloggen om inte annat anges 🙂

Vi även skrivit en liten summering på vad man ska tänka på när det gäller teknikval för hemautomation tidigare som kan vara intressant att börja med.

Bakgrunden till Ispep:s val av system:

Som många andra började jag med att ha timers på några lampor och motorvärmaren. Jag började med mer ”avancerad” hemautomation för att lösa ett problem med min Pelletsbrännare.. Mitt mål var att snabbt få reda på när pelletsbrännaren valt att stanna, i och med detta kunde jag åtgärda felet innan det blev kallt inne… Värt att nämna är att jag har ett teknikintresse, vilket är både till fördel och nackdel när det gäller hemautomation!

Viking:s temperatursensor

Jag löste övervakningen av Pelletsbrännaren med hjälp av Telldus Duo och en Viking temperatursensor som kommunicerar på frekvensen 433Mhz ( trådlösa protokoll ). Övervakningen var mycket simpel men effektiv. Går temperaturen i pannrummet under 21 grader vet jag att pannan har stannat, jag visste att temperaturen brukar ligga runt ~24 grader när pannan fungerar ok. Resultatet blev otroligt bra och träffsäkert. Detta gav direkt mersmak och inom kort började jag spara temperaturerna som temperatursensorn rapporterade till Telldus Duo. Vid tidpunkten fanns det även Telldus Net, vilket var nåbar från internet. Men jag valde Duo för att kunna göra lite mer än vad Telldus Net erbjöd vid tillfället.

Inom kort blev det ännu mer automation!

Nästa steg blev utbyte av några timers till Nexa strömbrytare. Dessa styrs som standard trådlöst med en fjärrkontroller på 433Mhz frekvensen. Detta gjorde det enkelt att tända och släcka fönsterlampor via Telldus Duo och fjärrkontroller. Inte långt där efter blev det en strömbrytare på 433Mhz som klarade 3000w utomhus. Den ersatte timern till motorvärmaren och när den skulle startas automatiserades. Genom att ställa en fast tid varje dag när jag skulle till jobbet kunde ett script avgöra hur pass tidigt den behövde starta motorvärmaren, detta med hjälp av temperaturen. Som ni ser är det mycket svårt att inte fortsätta när man väl börjat!

Nästa steg blev att även veta om pannan fungerade när jag inte var hemma, dvs då började man leta efter en möjlighet att visa informationen från Telldus på något sätt till internet. Skrev först en en egen webbserver som visade alla Telldus duo enheter via följande Powershell script för att skapa en Telldus Webbserver. Insåg sedan att det skulle vara bra med ett sms om man inte var hemma, sagt och gjort blev det en sms funktion till webbservern. Spann genast vidare och funderade om det inte skulle gå att nyttja detta som ett larm med hjälp av Nexas dörrsensorer på 433Mhz med. Med lite mer arbete insåg jag att detta skulle fungera. När jag väl fick fler av dessa och avståndet ökade från min Telldus enhet insåg jag att räckvidden inte var nog bra. Detta ledde till en ny antenn på Telldus Duo. Nu hade jag räckvidden och alla sensor. Efter att ha haft ett fungerande system några månader upptäckte jag att vissa dörrar inte längre registrerades när man öppnade eller stängde dom… Problemet visade sig vara att batterierna tog slut eller att enheten helt enkelt hängt sig. Detta är en stor brist med just 433Mhz eftersom kommunikationen är enkelriktad.

Nexas LMST-606 magnetkontakt

Ungefär nu insåg jag att detta skulle ta på tok för lång tid att fortsätta bygga själv, och tyvärr är det inte allt för driftsäkert…

Införskaffade en ny kontroller

Vips så beställde man en Vera Lite. Veras kontroller då baserade sig på ett annat trådlöst protokoll kallat Z-Wave, den arbetar på frekvensen 868Mhz ( trådlösa protokoll ). Blev tvungen att ersätta alla mina 433Mhz enheter ( dum som jag var! ). Det blev införskaffande av nya strömbrytare till fönsterlampor och motorvärmaren… Eftersom priset för dessa Z-Wave enheter är mycket högre blev det färre funktioner hemma som kunde styrdes tyvärr. Fördelen nu var att jag inte längre behövde ha en dator igång hemma för att sköta allt. Med hjälp av appen DataMine i Vera kunde jag nu se temperaturer och annan information historiskt sett! Jag hade även möjlighet att komma åt mitt system hemma via https://home.getvera.com/users/login. Det som tidigare krävde massor med script och annat byggdes nu mycket enkelt med scenes i Veran.

Vera Lite

För att hålla nere priset men ändå få in temperaturer och liknande började jag bygga egna nätverkskopplade Arduinos som ett alternativ för att få temperatur och ljus. Utan allt för stor kostnad fick jag nu temperatursensorer och ljus i Vera systemet! Nu började man fundera lite över om det inte var möjligt att få reda på när det är dags att fylla på pellets… Efter lite klurande började byggde jag en sensor som mätte Pelletsnivån med hjälp av en Pingsensor, den mätte avståndet ner till matarröret i pelletstunnan. När avståndet blev några CM från matarröret kunde jag konfigurera en Scenes i Vera som skickade ett SMS (man får två sms gratis / dag i Vera). Jag fick även riktigt bra information om hur ofta jag fyllde på pellets med hjälp av graferna från DataMine i Veran med! Nu gick det att i grova drag räkna hur ofta man fyllt på pellets och därigenom få en grov estimat på förbrukningen utifrån temperaturen ute.

Som tidigare var det svårt att inte fortsätta att övervaka ny saker.

För att inte behöva gå ner till i onödan till tvättstugan nere i källaren funderade jag om det inte gick att övervaka den med. Självklart gick det (tvättmaskin som skickar sms). Med en Z-Wave strömbrytare som registrerar förbrukning och en graf i DataMine kunde jag analysera elförbrukningen och utifrån det veta när tvättmaskinen var klar. Skapade sedan en virtuell brytare som triggade en scene i Vera som skickar ett sms.

Det roliga med hemautomation är att fantasin är den enda begränsningen som sätter stopp!

Nu hade jag möjlighet att från internet ha access till all information hemma. Vera har även stöd för kameror, vilket gjorde att det blev inköp av billigare Dlink kamera. Nu hade jag även möjlighet att visuellt se om det var nått fel på pelletsbrännaren.

Vid det här laget började jag fundera på att ha Larm hemma

Vera:n har även bra stöd för rörelsesensorer med dubbelriktad kommunikation, tack vare standard i Z-Wave. Började fundera på att nyttja Vera som larm. Genom att köpa rörelsesensorer, dörrsensorer och larmsirener kunde jag nu larma på och av via mobilen och dator. När en rörelse registrerades och verans mode var ”away” fick jag och respektive ett SMS och sirenerna började tjuta.

Riktigt enkel och smidig lösning tyckte jag… Men nu upptäcker man att det är jobbigt att alltid behöva mobil tillgänglig för att larma på eller av, detta utöver nyckel till huset… Detta blev inte en optimal lösning eftersom man i regel bär något och håller i nyckeln man just låst upp med… Resultatet blev att man missade att larma av och sirenerna tjöt… Veran själv hade inte nått smidigt sätt att stänga sirenerna så jag skapade en scene med appen house mode plugin i Veran. Där konfigurerade jag en scene som triggades när Veran bytte status till ”HOME”, det scenen gjorde var att ALLTID skicka ”OFF” till alla sirenerna oavsett om dom larmat eller inte direkt…

Hur löste jag det här problemet?

För att lösa nästa problem med att enkelt larma av och på började jag leta efter någon smidig lösning. Det resulterade i Zipato keypad, vilket gjorde det möjligt med en enkel knapptryckning och en tagg larma av och på, den sitter självklart på nyckelknippan vilket gjorde att det inte blev ett extra moment. Detta gjorde det mycket enklare att hantera Vera som ett riktigt Larm. Eftersom Zipato enheten inte kan sitta inomhus behövde man lägga till en fördröjning inne i Vera för att hinna in till keypaden för att larma av , samma sak med att hinna ut efter att man larmat på. Perfekt nu var lösningen helt optimal!! Eller nää…… 🙁

Nästa fel var att man inte visste om larmet var på eller av, började då leta efter nån vettig lösning utan att hitta nått, bestämde mig då för att testa att bygga en egen rörelsesensor som kopplade upp mot Veran och hämtade vilket ”mode” larmet för tillfället var i.

Tyvärr blev det aldrig nått av den eftersom det var svårt att få en sensor som hade ett bra utseende och bra batteritid…

Efter några månader hittade jag ett bättre sätt att visa vilket mode Veran hade, detta med hjälp av ett wifi chip (ESP8266) och NeoPixel led. Tyvärr blev det som med lösningen baserat på Bluetooth inte snyggt eller effektivt. Men jag fick en visuell feedback på vilket läge larmet hade när en rörelse detekterades nu.

Var lösningen fulländad?

Lösningen var väl ok nu och fungerade riktigt bra! Efter några veckor insåg man att när garaget öppnas hinner man inte in i huset för att larma av, dvs Sirenerna tjöt lite då och då… Tur att man har förstående grannar 🙂

Vid det här laget hade Vera lagt in stöd för att använda Geofence, vilket enligt informationen var precis det man behövde! När alla åkt hemifrån larmas det på automatiskt, när någon telefon närmar sig huset larmas det av! Började testa detta men upptäckte relativt snabbt att GPS:en i en telefon inte är allt för exakt inne. Fick sätta zonen som anses som hemma väldigt stor för att undvika att telefonerna registrerade att man var utanför zonen och larmade på ( sirener på… Tur att appen house modes finns!). Tyvärr har inte denna funktion alls fungerat bra och jag valde att helt konfigurera bort så den inte tilläts larma på via GeoFence.

Går det att bygga egna sensorer?

Jag hade vid det här laget insett att köra allt på Z-wave skulle bli för dyrt i längden för att få den mängd sensorer jag önskade. Testade därför att bygga en Arduino och nyttja den som multi sensor via fast nätverk. Min Arduino multisensor med ljus, temperatur och fukt fungerade riktigt bra! Byggde några och nyttjade dessa istället för att köpa dyra Z-wave sensorer där jag hade ström och nätverk..

ESP8266

Efter att ha lekt en del med Wifi kortet ESP8266 V1 under en längre tid bestämde jag mig för att testa att få en batteridriven variant till Veran. Mina första försök med ESP8266 V1 misslyckades eftersom chippet inte gick att få i rätt lägen och drog för mycket ström… Efter några månader fick jag tag på ESP8266 12E och LiFePO4 batteri. Detta och en solcell gjorde att jag lyckades! Med hjälp av funktioner i chippet och passiv laddningsregulator (och en HEL DEL försök) fick jag till en ESP8266 12E som skickar följande till Vera och Thingspeak: Temperaturer, Volt från solcellen, wifi signal och hur lång tid det tog. Detta skickas nu var 5:e minut. Mitt ESP8266 Projektet har sedan dess uppdaterats löpande med små fixar. Graferna nedan är från den sensorn på bilden. I skrivande stund har den rapporterat 49776 temperaturer på två laddningar via Wifi.

ESP8266 12E med LiFeP4 batteri
Färdig WIFI sensor monterad i vattentät låda

Nog med prat om saker man bygger själv 🙂

Nu kommer Telldus med en ny enhet som även klarar Z-Wave!

Nu hade Telldus kommit med Telldus Znet Lite som jag fick möjligheten att testa! Den klarade både Z-Wave och 433Mhz vilket var riktigt bra! Tyvärr klarade version 1 av Znet Lite bara att skicka 433Mhz. Nu ångrade jag bitter att jag i stort sett sålt alla 433Mhz enheter… Jag kör Znet parallellt med min Vera Lite eftersom den hade ytterst begränsat stöd för att hanteras på annat sätt än via deras hemsida… Slutade med att jag började skriva en egen funktion i script språket Powershell för att styra den, efter en liten stund hittade ännu en som tänkt precis på samma sätt. Pratade med honom och fick ok att lägga med den i hemautomations modulen jag byggt till Veran. Nu kunde jag skapa virtuella knappar i Vera som skickade kommandon via en dator och scriptet till Telldus Znet Lite. Med lite vilja kunde nu båda systemen styras från Vera. indirekt fick jag stöd i vera för 433Mhz igen!

Tyvärr räckte inte Znet lite hela vägen fram eftersom den inte kunde ta emot 433Mhz information, dvs från temperatursensorer och liknande… Istället för att bara låta den sköta några få enheter valde vi att lotta ut den så någon kanske fick mer nytta av den (Länk till tävlingen).

Helt plötsligt blev det en lösning hemma baserat på Rasberry PI!

Nu får jag tips om open source systemen Grafana, Mosquitto och Node-Red. Efter lite läsande inser jag att detta är precis det jag saknar i min hemautomation! Införskaffar några Raspberry PI:er och börjar testa vad man kan göra. Inom några dagar är jag helt fast och migrerar bort från mina Powershell script och http loggservrar jag tidigare skrivit för att hantera min Vera! När jag sätter upp det för andra gången. D.v.s. det jag tänkte köra permanent passar jag på att skriva en komplett guide för hur allt installeras på en Raspberry Pi. Jag har nämligen insett att oavsett vilken kontroller eller system man väljer så kommer det att saknas funktioner.

Följande flöde arbetar jag med för min hemautomation.Med Node-Red kan jag nu knyta samman olika mina olika lösningar till ett enhetligt system. Detta helt visuellt utan allt för mycket kod som tidigare! Detta öppnade nya möjligheter att koppla samman system som tidigare var helt omöjliga att integrera. När man väl gjort ett flöde är det möjligt att dela det (som jag gjort för mitt Vera flöde).

Nästa mjukvara Home Assistant!

För några veckor sedan fick jag tips om Home Assistant av flera läsare på bloggen. Eftersom jag redan hade kommit igång med RPI och hade en Orange Pi Zero liggandes bestämde jag mig för att pröva den mjukvaran.

Redan efter att jag gjort den första installationen och börjat aktivera lite funktioner insåg jag vilken tid jag skulle spara! Bara flödet jag hade byggt i Node Red på bilden ovan ersattes med 3 rader kod i Home Assistant! Efter att ha testat en del och fått låna en Tellstick Classic var jag igång med 433 MHz enheter igen! Min Raspberry pi Kamera gick direkt att integrera med Home Assistant (HA). Efter att ha kommit så långt började jag dokumentera hur allt fungerade och därför finns det även en guide för att installera Home Assistant, jag uppdaterar den i skrivande stund eftersom jag ständigt upptäcker nya funktioner.

Med konfigurationen nedan får jag följande resultat i Home Assistant.

Jag kunde utan problem köra Home Assistant tillsammans med Node Red, Grafana, InfluxDB och Mosquitto.

Min uppfattning om hemautomation

Efter att ha hållit på att dela med mig av olika lösningar under snart tre års tid inser jag att det är lätt att fantasin skenar iväg och skapar ”behov” som ibland kan vara svåra att uppnå. Vi tror att desto mer hemautomationen förädlas av nya generationer av hemautomationslösningar och produkter, desto enklare och närmare kommer man dit man verkligen vill. Det beror även på vilken sorts person du är, hur mycket tid och energi du har jämfört med dina mål med din hemautomation. Om du t.ex. är ute efter att använda hemautomation som larm och är villig att lägga din tid och energi på att det ska fungera, så är vi övertygad om att du kommer lyckas, eller åtminstone komma så nära så att du blir nöjd. Om du t.ex. är ute efter att få mysbelysningen tänd när du slår igång en film, har du såklart en enklare väg att gå för att lyckas.

En annan tanke med hemautomation är att den ofta evolverar, den börjar med något enkelt. Du är nöjd, men efter ett tag kommer du på, kan jag inte göra så där också? Och jo det kan du 🙂

Vad händer framöver för mig?

Eftersom jag håller på att testa Home Assistant för fullt och tappat lite fokus på Mosquitto (MQTT) och min nyinköpta android app ”Tasker” så kommer jag förhoppningsvis skriva lite mer om dessa i framtiden om intresset är nog stort för våran blogg 🙂

Håller även på att klura på en work arround för att få till dimmer funktionen på Ikeas ”Trådlös” till min Vera Lite (som saknar Zigbee) 😀

Som ni ser försöker vi dela med oss av det vi upptäcker i vår hemautomation, tanken är att fler ska inse vad man kan förenkla vardagen med små tricks. Som sagt man får även tänka på att går man allt för långt utan att tänka efter kan det bli som den här filmen visar 😀

Vi publicerar gärna guider och inlägg om hemautomation, vill du dela med dig av erfarenheter eller tips på hemautomation?

Är det någon som vet av ett bra plugin till WordPress för att få till en arkivsida med kategorier på liknande sätt som våran ”Mest lästa idag” till höger ser ut? Vi håller på att leta med har inte hittat nått snyggt sätt att dynamiskt få en arkivsida utifrån kategorier 🙁

Tackar för att ni läser / gillar / delar och tipsar oss om saker att skriva om!

[poll id=”21″]

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

11 svar till ”Tips: Resan till det smarta hemmet”

 1. GeoFence till Vera fungerar klockrent (otroligt ovanligt att det inte fungerar).

  1. De gånger det inte fungerar eller när telefonen ”lämnar” zoonen pga dålig gps fix och aktiverar larmet oavsiktligt är det som inte får hända. Men som sagt jag har inte använt det på några månader nu, Vera kanske har rättat till det i apparna för Android och WP 10.

   Kanske är värt att ge det en chans igen om du säger att det fungerar bra 🙂

   // Ispep

   1. Det tycker jag 🙂
    För mig är Geofence delen i Veran en nyckelfunktion som jag inte kan välja bort.

    1. Har du mer än en enhet som använder sig av Geofence?
     Har själv mer än två telefoner med Vera appen installerat, tycker inte att jag hittade något ställde där det framgår vilka enheter som finns som aktiva för Geofence då.
     Tänkte lite på funktionen som aktiverar larmet när sista enheten lämnar zoonen.

     // Ispep

     1. En Android telefon och en Iphone.
      Kolla i menyn ”Geofence” för att stänga av/aktivera geofence för Android (minns jag rätt så är det samma ställe för Iphone).

 2. Kul läsning. Har själv gått vågen via Tellstick Duo -> Znet Lite -> Vera Plus av samma skäl som du i inlägget. Har haft målet att automatisera allt via scener och LUA-kod utan att man skall behöva fippla med appar i telefonen eller manuellt behöva justera något. Allt från lampor, rullgardiner, akvarium m.m. Har jag lyckats? Nej, det blir aldrig klart. Använder 16 olika moder som hemmet ställs i (helg, vardag, dag, natt, borta, hemma …)
  Har bl.a. kvar att fundera ut hur jag automatiskt återställer från Helg till Vardag alltså att hålla koll på helgdagarna över året, etc. etc. Har heller inget automatiskt sätt att gå över i natt-läge (sällan det sker samtidigt med många i hushållet) …
  Men visst har vi kul 🙂

  1. För att hålla koll på dagarna och för att bygga mer avancerade scener så använder du med fördel PLEG. Utan PLEG skulle inte Vera vara så bra som den trots allt är.

   1. Luvan kör med Pleg, har som aldrig blivit att jag själv börjat testa. Få se om jag lägger till det när VeraSecure släpps 🙂

    // Ispep

  2. Smart, det är som sagt riktigt roligt att hålla på. Men det känns som omöjligt att få den optimala lösningen. Så fort man börjar känna sig nöjd kommer ett nytt ”behov” 🙂

   // Ispep

 3. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  Hej!

  Sitter i valet och kvalet vad jag ska välja för väg i denna nya djungel… 🙂

  Nu när du börjat med Home Assistant – hade du fortfarande valt Veran som Z-Wave eller kör du/skulle valt en Z-Wave sticka till Pi3?

  1. Det är väldigt svårt att välja tyvärr. Just nu håller jag på att testa flera olika Z-Wave system, men min Vera lite finns kvar som primär kontroller för Z-Wave. Den kom att ersättas av en VeraSecure så fort dom släpps. Orsaken att jag testar så många andra system nu är att min Vera Lite inte rymmer mer 🙁

   // Ispep

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *