Test: Philips Hue rörelsesensor för inomhusbruk

Rörelsesensorn för inomhusbruk från Philips Hue har under flera års tid fungerat bra i vårt smarta hem. Primära syftet för oss har varit rörelsesensor och ljussensor i varje rum.

Vi kör 9st och upplever dom som stabila och tillförlitliga. Att dom dessutom har ljussensor och temperatur gör att priset blir enklare att motivera.

Du kommer i följande test få veta vad vi använder sensorn till, hur vi upplever kvalitén och vart vi ser brister.

Sidan senast uppdaterad: 2024-03-31 – Publicerar testet.

Saknar du något eller har frågor? Lämna gärna en kommentar eller kontakta oss så uppdaterar vi inlägget om det är något som saknas.

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination med
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

pågående test av Philips Hue
Här testar vi hur pass noga temperaturen stämmer mot både Xiaomi Aqara och vanliga termometrar. Tyvärr upplever vi att den här sensorn skiljer sig +-2 grader när den rapporterar.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Efter att ha kört Hue sensorn i flera år så kan vi inte annat än säga att den levererar på två av de tre egenskaper den har, där fungerer den över förväntan.

Dom förmågorna är rörelse och dom ljussensor, där den däremot har lite brist är precisionen på temperaturen den rapporterar. Det är innom två grader den stämmer. Hur verkar inte ha kalibrerat dom så det skiljer mellan sensorerna.

Att sensorn sitter uppe vid taket gör att temperaturen ändå kan vara missvisande att använda i ett rum.

Däremot så fungerar ljussensor i den mycket bra, den rapporterar på förändring och inte som många andra sensorer enbart vid rörelse. Detta gör att vi även kan nyttja den som skymningsrelä.

Vill du stötta bloggen? Om du använder vår länk till Amazon så får vi några kr för att driva bloggen. – Köp Philips Hue motion sensor på Amazon.se (extern länk)

Bakgrund till recensionen

Philips Hue motion sensor med temperatur och ljussensor

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Vi sammanställer nu vår erfarenhet och vad vi ser ett behov av den här sensorn. Detta för att kunna referera från andra inlägg till den här sensorn utifrån olika automationer.

I vårt hem så har vi valt den här sensor typen för att detektera rörelser i rum. Vi kunde göra detta eftersom vi hittade en utförsäljning på den här sensorn ((( länk till Instagram ))). Därav så har vi god erfarenhet av den här sensorn och använder nästan 10st av dessa.

Funktioner

Philips Hue rörelsesensor har funktionalitet för att registrera rörelser. Den har även temperatur och ljussensor, vilket gör den mer prisvärd.

Ljus rapporteras in oavsett om det sker en rörelse eller inte, vilket gör att den går att använda för att avgöra hur ljust det är i huset löpande.

Tekniker

Philips Hue rörelsesensor använder sig av Zigbee för kommunikation.

Batteriet är AAA och vi upplever de två batterier som ingår vid leverans som bra, även dessa var från Philips.

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Vi använder Philips Hue rörelsesensor som en del i vårt larm. Den registrerar rörelser och i Home Assistant kontrollerar vi om larmet är på eller av när en rörelse skickas in.

Detta gör att vi med samma sensor kan få olika scenarion beroende på statusen ” Larm Av / På ”. När larmet inte är på så använder vi ljussensorn för att avgöra om belysningen ska justeras.

När larmet däremot är på så använder vi rörelsen för att starta sirener och skicka larm till olika destinationer.

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Positivt

  • Stabil rörelsesensor med bra batteritid.
  • Sensorn syns inte allt för mycket monterad på en ljus vägg eftersom den är vit.
  • Rapporterar ljuset i rummet frekvent utan att behöva en rörelse.
  • Har en sensor för temperatur, även dom den inte är så exakt så går den att använda.

Negativt

  • Sensorn rapporterar temperatur med +-2 graders noggranhet vad vi kan se.
  • Priset är ganska högt jämfört med andra rörelsesensorer.
  • Sensorn har ett fäste för att montera på en plan vägg. Något som vi upplevde som en brist på vissa ställen. ((( Länk till hållaren )))

Betyg

Veckans nyheter

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Vi ger den här sensorn tre i betyg, dvs vi tycker den fungerar bra och tillför ett värde. Men utifrån priset och hur temperatursensorn rapporterar med +-2 grader så får den inte mer.

Betyg: 3 av 5.

Värt att veta

Det går att kalibrera sensorn i vissa kontrollers.

För att lösa en av de brister med placering av sensorn så skapade vi ett ”hörnfäste”, detta gör det möjligt att montera rörelsesensorn även i hörn. Viket ser mer estetiskt ut i vissa sammanhang. Nu fungerar den här sensorn helt perfekt även utan dessa.

Philips Hue monterad i ett hörn
Vi upplevde endast en brist med den här sensorn (förutom att temperaturen är mellan +-2 grader..) och det gäller monteringen. Där löste vi det genom att skapa en hållare för att kunna montera den i ett hörn.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqtt
Home Assistant
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
2019 skev vi en del om den här sensorn på bloggen. Där kan du hitta mer detaljer.https://automatiserar.se/philipshuemotionsensor/
Letar du en utomhussensor så kan den här från Philips Hue vara ett mycket bra alternativ.https://automatiserar.se/test-philips-hue-outdoor-motion-sensor/
Letar du ett sätt att kunna montera sensorn i ett hörn så har vi designat en hållare som gör det möjligt. För originalfästet klarar inte det tyvärr.https://automatiserar.se/produkt/philips-hue-rorelsesensor-hornfaste/

Loggbok

Senast ändrad:

Kort summering av ändringen – ska rymmas på en sida sedan.

  • 2024-03-31 – Publicerade testet.
  • 2024-03-27 – Skapade sidan och publicerade testet.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.