Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Ännu ett tävlingsbidrag: Tända lampa vid dörröppning om det är mörkt ute

Detta bidrag kommer från Mårten. Vi tackar Mårten för hans bidrag och önskar honom lycka till i tävlingen.

Min hemautomation bygger på Vera Edge med UI7.

Jag har gjort en scen som tänder min taklampa i farstun när dörren öppnas och om det är mörkt ute. Det är väldigt användbart om man som jag är småbarnsförälder och kommer hem med matkasse och barn och annat och samtidigt ska leta efter knappen för att tända lampan innan man kan gå innanför dörren om det är mörkt. Då är det skönt om lampan tänds automatiskt.

Jag har personligen valt att mäta ljusmängden ute eftersom jag redan har en sensor där och det är inte ljusare inomhus, snarare mörkare. Det hela bygger på en Fibaro insatsbrytare som sitter inne i farstun som styr både utomhusbelysning och takbelysning i farstun. Till detta har jag en Fibaro dörrsensor som sitter på dörren som känner av om den öppnas eller stängs och till sist har jag en Aeon Labs 4in1-sensor som rapporterar temperatur, fukt, rörelse och ljusmängd.

bild01

Jag har börjat med att skapa en scen som i det här fallet heter taklampa1 på vid dörröppning.

bild02

Det första triggern jag vill ha är när dörrsensorn upptäcker att dörren öppnas. Detta skall den göra oavsett om sensorn är armed eller disarmed, dvs. om den används för andra ändamål, t.ex. larm. Här går det naturligtvis att kombinera med klockslag och annat, men i mitt fall vill jag att den alltid skall vara aktiv.

bild03

När dörrsensorn känner av att dörren är öppen vill jag att den skall tända en lampa. Samtidigt vill jag att den automatiskt lägger in en fördröjning på att slå av lampan så jag anger att den väntar 3 minuter och sedan släcker lampan i farstun. På den tiden hinner vi komma in i hallen och där har vi helt andra lampor och styrning.

bild04

Så var det ju det här med ljusmängden som skall vara mitt andra kriterium för att lampan skall tändas. Här tycker jag det saknas en del i Vera UI så det har jag löst med en Luup-kod. Klicka för att lägga till en Luup-kod.

bild05

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

2 svar till ”Ännu ett tävlingsbidrag: Tända lampa vid dörröppning om det är mörkt ute”

 1. Bra bidrag!

  Blev själv inspirerad att göra om en Scene som jag inte riktigt har varit nöjd med hemma 🙂

  Tack vare grunden du delade med dig av nu styrs min gårdsbelysningen inte längre bara utifrån sol upp/ned. Nu startas belysningen om en dörr öppnas och om ljuset är mindre än X Lux eller släcks om det överstiger X Lux.

  Laddade upp koden på GitHub.
  https://github.com/Ispep/Hemautomation/tree/master/Vera

  // Ispep

 2. […] Tända lampa vid dörröppning om det är mörkt ute […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *