Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Här är de olika Homey Modeller sida vid sida.

Vad är skillnaden mellan Homey modellerna?

Kategori:

– Taggar:

Den här frågan dyker nog upp i samband med att någon kollar in Homey som kontroller. Den första frågan vi fick i samband med Homey Pro 2023 vad hur designen och hårdvaran skiljer sig mellan den och Homey Bridge.

Svaret är att den fysiska designen är nästan identisk med bridge, men att Homey Bridge har en silverrand runt sig till skillnad från den svarta kanten på en Pro 2023, hårdvaran i dom är däremot helt olika! Den äldre versionen av Homey (bollen) är en design som Homey helt lämnat som det verkar.

Kort summering om syfte med varje varje modell

  • Homey Bridge – En klenare hårdvara för under 1000:-, prestandan kommer från molnet, går att använda som antenn till Homey Pro 2023, Fast månadskostnad
  • Homey Pro 2023 – Kraftig hårdvara som hanterar det mesta lokalt. Hög instegskostnad (~5000:-) men kräver inte någon månadskostnad.
  • Homey Early (2016-2019) – Äldre generation av Homey, har fått viss funktionalitet som Advanced Flow, men kräver att nyare funktioner köps.

Nu publicerar vi det här inlägget för att komma igång med Homey Pro 2023. Vi tänker även informera dig som läser att vi fått den tillhandahållen under en period från Athom. Vi vill hålla en neutral ställning precis som vanligt, därför kommer vi lyfta både styrkor och svagheter vi ser både nu och framöver. Sen är det upp till dig som läsare att avgöra om Homey är något för dig eller inte 🙂

Vi skulle troligen inte lägga ~5000:- i dagsläget på en Homey pro 2023 själv eftersom vi fattat tycke för Home Assistant och har det igång. Dessutom kör vi redan en Homey Early 2019 sedan tidigare med Advanced Flow. Men funderar du på vad Homey Pro 2023 kan tillföra och vad som skiljer den mot äldre versioner så tänkte vi här skrapa lite på ytan. Då får du en bättre bild om det är något som kan passa dig, inlägget är en start för att få en bättre uppfattning.

Vi kommer jobba vidare med den här guiden under hösten/vintern: Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey. Kom gärna med input till vad mer du skulle vilja se där. Nu kommer även Bridge och Homey Pro 2023 ingå i Homey spåret.

Modeller av Homey kontrollers

Homey Pro 2023, Homey early 2019, Homey Bridge
I skrivande stund så finns det flera modeller av Homey att välja mellan. Dessa har olika egenskaper och funktioner. Nu har vi redan haft möjlighet att testa två av dessa kontrollers, nämligen Homey 2019 och Bridge.

Vad gäller Homey Early 2019 och Homey Pro 2023 så är dom funktionsmässigt ganska lika. Sedan prestandamässigt så skiljer dom sig relativt mycket, Homey Pro 2023 har kraftig hårdvara och stöd för matter bland annat. Båda dessa jobbar lokalt primärt, medan Homey Bridge jobbar mot molnet nästa uteslutande.

Redan nu har vi skrivit om Homey Early 2019 och Homey Bridge på bloggen. Så det kommer nog inte bli ett fristående inlägg förutom det här för Homey Pro 2023, utan vi kommer istället lägga in det som en del i guiden. Vi kommer istället börja visa på funktionalitet den har som de andra kontrollerna saknar. Tex som att köra Homey Pro 2023 med nätverkskort istället för WIFI enbart.

Sen har den senaste Homey Pro 2023 en kraftigare hårdvara och dessutom Advanced flow som ingår. Just Advanced flow behöver du köpa för att använda med Homey Early (2016-2019) modellen.

Vi har själva inte skrivit om advanced flow på bloggen, men ser att det påminner väldigt mycket om Node-red. Detta ger dig ett drag and dropp gränssnitt för att skapa automationer.

Här ser du ett exempel på ett flöde i Node-Red. Där hämtar vi all information från Zigbee2mqtt via Mosquitto MQTT. Du hittar en guide för att komma igång med det på länken.

Du vet väll att du kan prenumerera på våra inlägg, då får du nya inlägg som ett mail vid publicering. Dvs du behöver inte hålla koll på sidan och kan själv avgöra om ett ämne verkar intressant. Vi delar inte informationen med någon och gör detta som ett sätt att underlätta för läsare.

Styrkor och svagheter med Homey

Nu gör vi inte någon djupdykning här, men vi nämner några tankar vi har om Homey.

Styrkor med Homey

Om vi ska lista styrkor med Homey så är det mycket som händer där hela tiden, dessutom så finns ett community som ständigt skapar ny funktionalitet till Homey. Detta kan är vara en en brist i vissa fall.

Att komma igång med Homey går snabbt och familjen har tyckt att det varit enkelt att använda appen. Nu ska jag här tillägga att min familj är mycket härdade och fått testa en mängd lösningar, säkert mer än 10st olika. Men Homey:s gränssnitt är det som dom hemma tycker bäst om. Själv så tycker jag det kommer som en god två:a efter Home Assistant.

Har stöd för många tekniker och när väl hårdvaran är intrimmad så brukar den vara stabil, vet att det nu pågår något arbete med tillverkaren av Z-Wave chippet för att lösa en bugg.

Svagheter med Homey

När det gäller svagheter så är en av de vitala saker jag ser idag apparna. Det som gör Homey till vad den är idag är just apparna som tillåter dig att addera mängder av märken och modeller av sensorer till hårdvaran. När Homey Pro 2023 släpptes var det många av utvecklarna som behövde skriva om sina appar till det nya. Vilket utan ett incitament har gjort att vissa inte uppdaterats, nu tror jag det har ordnat till sig rätt bra och många appar uppdaterats

Nu vågar jag inte uttala mig om hur det kommer se ut i framtiden, men för att Homey ska lyckas att hålla dessa utvecklare glada och att fortsätta underhålla apparna så behövs nog något mer… Kanske redan är på gång, men jag har inte kollat något djupare på detta ännu.

Nu ska vi vi säga att låta ett community driva utveckling fungerar bra så länge det finns driv hos alla parter, se tex Home Assistant och Zigbee2MQTT

Vad ska vi testa???

Med tanke på den Homey Pro 2023 som vi håller på att komma igång med så finns det en mängd saker att testa. Vilka tycker du är viktigast att få svar på först? På våra sociala kanaler så har vi fått följande önskemål:

  • Kameror tillsammans med Homey
  • Advanced Flow
  • Homey Pro 2023 wifi VS nätverkskort
  • Heimdal – Homey pro som larm.

Vi har ju sedan tidigare en kom igång guide för både Homey Early 2019, Homey Bridge och snart Homey Pro 2023.

Källa till bilden och mer information om Heimdal: https://homey.app/sv-se/app/com.uc.heimdall/Heimdall/
Källa till bilden och mer information om Heimdal: https://homey.app/sv-se/app/com.uc.heimdall/Heimdall/ (extern länk)

Månadskostnader med Homey Bridge

Ikea dirigera till vänster och Homey Bridge till höger, fler tillverkare verkar gå mot en platt rund form på kontrollers.

Ta min text om kostnad med en skopa salt, men med tanke på hur många olika företag och kontrollers vi testat genom åren så tycker vi oss ha en god bild över problemet utifrån kundperspektiv.

Att Homey nu börjat med en prenumeration för Homey Bridge ger användare som vill testa Homey ett billigare insteg. Men samtidigt så kräver det en koppling till molnet och adderar en månadskostnad. Något som vi själva inte alls är intresserade av i vår hemautomation, men är kraven inte att allt ska köras lokalt och till exempel i en sommarstuga då kanske det är mer motiverat.

Lyfter vi blicken och ser hur marknaden i stort har fungerat den senaste tiden så är det bra att det finns en inkomst utöver hårdvaran från start. Dvs inget som kommer som en smygande avgift efter inköp av hårdvaran, ett bra exempel på detta är Telldus med sin begränsning på API:er (extern länk). En kontinuerlig inkomstkälla utöver hårdvaran bör ge en långsiktighet och ge oss som användare en trygghet.

Servar i molnet kostar och utveckling av lösningen kostar. Att enbart förlita sig på marginaler i att sälja hårdvaran innebär att företag tvingas släppa ny hårdvara för att få in inkomst när marknaden är mättad. Vilket leder till att vi som konsument då tvingas investera i ännu en hårdvara i onödan i värsta fall. Mest troligt inte en hållbar lösning som möjliggör allt för mycket innovation. Detta är min tolkning utifrån att jobbat i IT branschen i snart 20 år.

Ett bra exempel på ett företag som enbart förlitade sig på hårdvaran var nog Vera kontrollers ( som var en favorit hos oss tidigare ). Dom försvann från marknaden och blev uppköpta, rätta mig gärna här om jag har fel.

Vi blev mycket besvikna på att utvecklingen helt dog vid släpper av Vera Secure. Vi har sett detta hända på fler system tyvärr. När vi gav upp det spåret så hade dom stöd för alla populära protokoll, men det implementerades aldrig. Vi hade själv där investerat mängder med tid i att lära oss både LUA och skapa Powershell Script (extern länk)..

VeraSecure förbeställningar från och med 2017-01-1
Vera Secure hade stora möjligheter men produkten utvecklades aldrig efter släppet tyvärr.

Stötta Automatiserar.se

Vi driver Automatiserar.se helt på fritiden och lägger en hel del tid på att optimera vårt smarta hem. I samband med att vi gör det så delar vi med oss av erfarenheterna här på bloggen. Något vi tycker både är roligt och lärorikt, så uppskattar du vårt jobb gilla och dela gärna vår sida.

Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.
Vill du stötta oss bjud gärna på en swish kaffe på 0705470065 för att visa din uppskattning.

Vi hoppas du får en fortsatt trevlig söndagsmorgon och säger stort tack till alla som läser vårt innehåll och kommer med tips!

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *