Ikea Dirigera gateway

Så här fungerar IKEAs Dirigera: Allt du behöver veta

För de som följt oss en längre tid så har ni säkert sett att vi haft en IKEA:S hubb Dirigera liggandes på en hylla länge. För dom som inte vet vad IKEA Dirigera (extern länk) är så kan vi berätta att det är den senaste smarta hem hubben/gateway från IKEA. Den ersätter den äldre Trådfri gatewayen. Att vi inte lagt tid på Dirigera hubben har berott på att möjligheterna att integrera mot den ÄR MYCKET begränsade… Och det är fortfarande samma där med.

Dirigera hubben är rätt stilren, men som sagt den är mycket begränsad fortfarande.

Efter ett tips från Anthony att Xiaomi Aqaras temperatursensorer fungerade där så blev vi tvungen att testa! Samtidigt som vi testade den så skrev vi ihop en summering om Dirigara hubben. Hoppas du som läsare hittar några svar på dina funderingar.

Skulle nu den Zigbee sensorn från Aqara fungera, då blir blir helt plötsligt Zigbee gatewayen Dirigera väldigt prisvärd lösning för en nybörjare. Men då som ett billigt stöd för att få grundfunktionerna som IKEA erbjuder, men med möjlighet att se temperaturer i olika rum via Aqara sensorn. Spoiler är att Aqara sensorn tyvärr slutar fungera efter några timmar 🙁

IKEA Drigera uttrycker inte att det finns ett stöd för Aqara, men med lite vilja så gick det att inkludera den.
Med lite vilja och envishet så går det att lägga till en Xaiomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor i Dirigera hubben!

Nu är dock möjligheterna till automationer i Dirigera mycket begränsade men kollar vi in priset på IKEA:s hemsida (DIRIGERA Hubb för smarta produkter, vit smart – IKEA – extern länk) så ser vi att den är billigare än Homey Bridge. Så vi jämför Dirigera Hubben med Homey Bridge bitvis.

Homey Bridge har dock en en aktiv begränsning på 5 enheter, så vida du inte prenumererarar på Athoms tjänst. Vi ska dock säga att det är helt olika hårdvara mellan dessa två enheter, och att Homey Bridge med abonnemang tillåter fler än 5 enheter och fler protokoll. Men vår tanke var att Dirigera kanske var ett smidigt insteg för att komma igång och dessutom från stöd för en prisvärd temperatursensor. Dessutom så kan du inte koppla upp dig mot din Dirigera lösning så vida du inte sitter på samma WIFI som du kopplat din Dirigera Hub…

Vad är Athom Homey Bridge
Är du intresserad av att veta mer om vad just Homey Bridge är och hur den skiljer sig från Trådfri och Dirigera så kan vi rekommendera det här inlägget. Annars så kan vi rekommendera dig att spana in Home Assistant och Homey inlägget där vi går igenom allt från start till mål med.

Nu har Dirigera stöd för Zigbee och den senaste standarden Matter. Ännu har vi inte haft något behov av detta, men nu när möjligheten erbjuds i kombination med fler Zigbee sensorer så är det dumt att låta bli att implementera stödet. Vi har försökt att hitta ett sätt att få igång det i Dirigera hubben med än så länge gått bet.

Vill du veta när det kommer några nyheter på bloggen eller om Dirigera? prenumerera då på våra inlägg. Då får du hela inlägget som mail från oss när det publiceras något nytt.

Unboxing av IKEA:s Dirigera

Som vanligt är det svårt att göra en unboxing intressant på bild, men det vitala som följer med är följande (sen finns det en film under med), något som vi tog oss tid och skapade på lördag morgon 🙂

IKEA Dirigera kommer med en strömadapter, usb laddare och usb c kabel.
Kartongen med Dirigera hubben innehåller manualer, nätverkskabel, och en strömadapter med en USB-C kabel.

I filmen nedan så får du en rätt bra summering av hur du kommer igång med Dirigera. Hur appen ser ut och en snabb genomflygning av funktioner i appen. Så är du intresserad av att se hur du kommer igång så finns alla stegen för Dirigera, du bör veta allt du behöver på de 6 minuter film vi skapat 🙂

Här hittar du en film som både visar en Unboxing av Dirigera, samt hur du kommer igång med appen. Som en bonus så visar vi hur du under en begränsad tid kan få en Xiaomi Aqara att fungera med.

Vill du stötta oss och dessutom få mer innehåll på Youtube om olika ämnen? Prenumerera då på vår Youtubekanal (extern länk) så vi ser att intresset finns 🙂

Fakta om Dirigera hubben

Nu är det väldigt sparsamt med information om Dirigera hubben även på IKEA:s hemsida. Vi fick gräva djupt i olika PDF:er och länkar utanför sidan där dirigera fanns. Men summerat kan vi säga att den klarar Zigbee och att den kräver en fast nätverkskabel till din router / Switch. Tyvärr verkar det som med Trådfri hubben att det ej är möjligt att byta Zigbee kanal.

Till vänster IKEA Dirigera och till höger Homey Bridige.
 • Pris: 699kr
 • Höjd: 27 mm
 • Diameter: 112 mm
 • USB-C sladdens läng: 1.80 m
 • Artikelnummer: 105.034.06 (extern länk)
 • Aktuell Firmware: 2.197.0
 • Zigbee kanal: ??? ( vet du vilken den har som standard?, vi hittar inte något i någon dokumentation om detta )

Teknisk data om Dirigera hubben
Modell
: DIRIGERA hubb för smarta produkter
Typ: E2003
Ingång: 5,0V DC
Räckvidd: 10 m i fri luft ( Den här informationen verkar konstig utifrån Zigbee standarden..)
Driftsfrekvens: Uteffekt:
2400 – 2483,5 MHz 11.8 dBm
2412 – 2472 MHz 17.7 dBm
5180 – 5700 MHz 14.9 dBm ( Känns som att detta har med 5Ghz wifi att göra, men framgår ej någonstans )
Nätaggregat:
Typ: ICPSW5-10EU-1, ICPSW5-10GB-1
Ingång: 100-240V AC, 50/60 Hz, 0.3A
Utgång: 5.0 V DC
Max total belastning: 2.0 A, 10.0 W
Genomsnittlig verkningsgrad i aktivt läge: 87%
Verkningsgrad vid låg last (10%): 79,6%
Elförbrukning vid noll-last: 0,03 W

Källa dirigera-hubb-foer-smarta-produkter-vit-smart__AA-2334701-1-2.pdf (ikea.com) (extern länk)

Övrigt: Matter är en nätverksstandard som gör att smarta produkter kan prata med varandra. DIRIGERA-hubben, är tekniken bakom Matter som gör att du kan styra dina smarta produkter från IKEA med vår app och fjärrkontroller. IKEA Dirigera ska ha stöd för Matter, men dokumentationen utelämnar det helt i dagsläget. Länk till källan: – Vad är ”Matter” och vad betyder det? – IKEA Sverige (extern länk)

Bra att veta

Hubben DIRIGERA kräver ett Wi-Fi-nätverk och ansluts till din router med den medföljande kabeln. För att använda hubben för att komma igång med ditt smarta hem, ladda ner appen IKEA Home smart där du guidas steg-för-steg. Du kan styra ditt smarta hem med en eller flera mobila enheter och surfplattor – ladda bara ner appen till var och en. Om du vill använda en röstassistent kan du ansluta till Amazon Alexa, Apple Home eller Google Home genom integrationer i appen IKEA Home smart. Appen IKEA Home smart finns på App Store (iOS 15 eller senare) och på Google Play (Android 8 eller senare). Denna produkt är en del av vårt sortiment för smarta hem. Anslut den, tillsammans med andra smarta produkter, till hubben DIRIGERA och appen IKEA Home smart för fler funktioner. – Källa IKEA Dirigera (extern länk)

Status lampan på Dirigera hubben ger dig en indikation om tex när Firmware gjorts i appen.

Källa – PDF med detaljerad information ( dirigera-hubb-foer-smarta-produkter-vit-smart__AA-2334701-1-2.pdf (ikea.com) – extern länk )

Cirkelljuset laddar
Visas när hubben ansluts till ström och startar upp. Vänta
tills ljuset har fyllt cirkeln innan du fortsätter med att ansluta
hubben till appen

Cirkelljuset pulserar mjukt i vitt
Visas när hubben är klar att användas. Du kan nu följa
instruktionerna i appen för att ansluta din hubb.

Centrumljuset lyser ihållande i vitt
Visas när hubben är ansluten till internet och allt är okej.

Centrumljuset dubbelblinkar i vitt
Visas när hubben är frånkopplad från internet. Du kan fortsätta
att styra dina enheter via appen och ditt wifi-nätverk hemma

Snurrande vitt cirkelljus
Visas när din hubb uppdateras eller är upptagen med att
processa en stor mängd information.

Återställ din hubb
Koppla bort och återanslut strömmen till hubben för att
starta om den. Cirkelljuset laddas när den startar upp. Detta
raderar inte information om din hubb.

Fabriksåterställning
Tryck in ett stift i hålet i hubbens undersida och vänta tills
statuslampan släcks. Mittljuset blinkar sedan rött fyra gånger
när den är klar. Observera – all information om ditt hubb
kommer att raderas.

Koppla upp Dirigera hubben på WIFI?

Dirigera hubben kräver att du kopplar upp den via Ethernet / nätverk.

När vi läste instruktionerna ovan så såg det ut som att det skulle vara fullt möjligt att köra Dirigera direkt på WIFI eftersom detta var ett ”Krav”. Så utan att göra någon extra konfiguration så kopplade vi bort nätverkskabeln och startade om hubben. Vilket inte fungerande som vi trodde… Dirigera behöver nätverkskabeln och kopplar upp via den, sen är kravet för WIFI att din telefon är uppkopplad på det. Så när du planerar din placering av Dirigera hubben så tänk på att ha en tillräckligt lång nätverkskabel eller närhet till din Router. Men placera dom inte för nära varandra då risken finns att dom stör varandra.

När vi kollar på kartongen som Dirigera levereras med så ser vi att den är certifierad för WIFI, och enligt specifikationerna en bit upp så har den 5Ghz stöd.

Nu är frågan om den här delen med WIFI är något som kommer aktiveras när dom känner sig redo med Matter, eller om det redan är något som är aktiverat? Har du någon info om detta?

Vi blev tvungen att testa att lägga på betan för Matter i Home Assistant för att se om vi hittade Dirigera den vägen.. ”The Matter integration allows you to control Matter devices on your local WiFi or Thread network” – (extern länk).
När vi försökte att söka efter en Matter enhet så fick vi följande fel via webbgränssnittet. Så vi testade sedan Matter i Appen för Home Assistanant.

Väl inne i appen så fick vi upp så appen ville scanna en QR kod för matter, tyvärr så tog det stopp här med… De QR koder som står under Dirigera var för Home Kit.

Vi hittade inte någon kod för Matter i Dirigera hubben heller…

Tyvärr så hittade vi inte något mer efter att ha lagt på betan för Matter i vår Home Assistant heller… Så vi får fortsätta leta och se om det är något som kommer aktiveras i framtiden.

Inkludera lampa i IKEA Dirigera

Att inkludera belysning är enkelt, då blinkar med din lampa några gånger samtidigt som du i appen IKEA Home smart sätter din Dirigera hubb i inkluderings läget.

Integrationer med Dirigera hubben

Här är det väldigt tunt ännu, det går i skrivande stund att koppla mot Home Kit, röstassistenterna Google och Alexa. Däremot så fungerar det inte att koppla mot några andra lösningar tyvärr. Så vår Home Assistant får tyvärr vänta, nu är det inte något problem eftersom vi istället valt Zigbee2mqtt med en Sonoff Zigbee 3.0 USB sticka.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Är du intresserad av att se vad vi kunnat göra med dessa enheter så kan du spana in vår Kom igång guide: Guide för nybörjare med fokus på Home Assistanant och Homey

Lägga in Xiaomi Aqara i IKEA:s Dirigera

IKEA:s dirigera tillåter en Xiaomi Aqara en stund.. Men inte permanent..

Det går att inkludera en Xiaomi Aqara temperatursensor som en IKEA rörelsesensor så kan du få in Aqara sensorn i Dirigiera hubben! Dock så fungerar inte lufttryck, utan temperatur och luftfuktighet är det enheter som stöds. Men bilden ovan kommer från den film där vi visar hur pass bra Aqara sensorn uppdaterar mot Dirigera hubben. MEN som vi nämner så slutar den fungera efter 3-4 timmar tyvärr, så det är inte en rekommenderad lösning med Aqara.

Varför kämpar vi med att försöka få in andra typer av sensorer? Jo för att IKEA:s lösningar brukar vara en bra start för många att komma igång med Smarta hem. Så skulle då en sensor utanför IKEA:s ekosystem fungera bra så investerar du i något du kan använda i kommande lösningar med. För när det gäller just temperaturer så är det svårt att slå Xiaomi Aqara:s sensorer ( Tycker vi, i skrivande stund har vi mer än 22st av dom )

Förbättra förutsättningarna för IKEA Dirigera

Nu är det som sagt mycket information vi inte hittar om Dirigera tyvärr, som vilken Zigbee kanal som valts.. Kollar vi på den tidigare generationen Trådfri så var Zigbee kanalen 11 där. Och vi gissar på att så även är fallet här ( någon som kan bekräfta det? ). För det du bör tänka på då är att undvika att använda de 2.4 Ghz kanaler som överlappar just den Zigbee kanalen. Så den lägsta 2.4Ghz kanalen kan vara en idé att undvika i ditt wifi hemma.

Ikeas kontroller öppen och med usb ström och nätverkskabel
Den gamla Trådfri hade en rund form med och fast nätverkskabel.

Vi har här en lista med tips för Trådfri, några av dom Tipsen kan säkert vara aktuella här med – IKEA Trådfri: Vanliga fel och så kan du förlänga räckvidden

Vad kan du köra för enheter med IKEA Dirigera

Vi hittade ett inlägg i den stora Facebook gruppen ”Svenska hemautomationsgruppen (extern länk till Facebook)” där det en användare påstod sig att fått in en Aqara i Dirigera, så vi blev tvungen att verifiera just den. Och som inlägget visar så gick Xiaomi Aqara att få in, även om guiden i IKEA:s app inte visade det. Men nu efter lite mer testande så visade det sig att det bara fungerar under en begränsad tid, tills IKEA:s dirigera försöker tolka den som en enhet som även registrerar partiklar.

Nu har vi ännu bara hunnit testa med Aqara enheten, men du kanske har testat några andra märken? Skriv gärna en kommentar i så fall. För just Aqara enheten fungerade bara några timmar innan den behövde inkluderas om.

Har du några tips om integrationer med Dirigera?

Vi vet att det finns sätt att integrera mot Dirigera, dock så kräver det en del trixande. Är det något som du valt att göra, och hur pass stabilt är det i så fall?

7 reaktioner på ”Så här fungerar IKEAs Dirigera: Allt du behöver veta”

 1. Såg att Ikea kom med en uppdatering av Dirigera vilket skulle möjliggöra att support för 3:e parts sensorer. Med lite tur så kanske det blir bättre efter denna uppdatering.

 2. Försöker ansluta en Aqara Single switch module T1 men trots att modulen indikerar att den har Zigbee nät så hittar inte Home Smart appen den inte. Eftersom jag har den till att tända lampor så använde jag ljuskälla när jag försökte. Men icke….

  1. Hej, osäker tyvärr om dirigera hubben tillåter dig att inkludera andra enheter än IKEAs egna enheter.

   Som jag visade i inlägget så ”gick” det att få in aqara sensorn en stund, sen kastades den ur tyvärr. Så tyvärr tror jag inte du kommer få det att fungera förens dom börjar tillåta andra än sina egna enheter.
   // Markus

  1. Hej

   Osäker på hur det ser ut med Telldus Duo och Home Assistant. Har själv bara haft möjligheten att testa tellstick med Home Assistant. Men någon som testat den lösningen kanske kan berätta hur det fungerade.

   // Markus

 3. Hej
  har försökt att köra både dirigera och trådfri i Nox player utan att lyckas. Fungerar i telefon.
  Detta eftersom jag inte fått Home Smart att fungera på 2 olika ställen (Olika WiFi).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *