SMS gateway / Vera

Jag fick i veckan tag på ett 3G modem (Huawei E220), funderade på hur mycket jobb det skulle vara att skapa en egen SMS gateway hemma, svaret va inte mycket jobb alls! Jag har valt att använda ett kontantkort som har fria sms ett helt år.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter att ha kopplat in 3G modemet och installerat de medföljande drivrutinerna så visar sig modemet precis som jag hoppas, dvs den exponeras via en COM port i enhetshanteraren, i mitt fall COM3


 

 

Nästa steg blev att leta efter ett sätt att hantera COM porten via script. Detta gick relativt fort eftersom jag hittade ett script som innehöll nästan allt jag behövde, jag skrev en funktion runt detta för att kunna nyttja lösningen i andra sammanhang.

Allt som nu behövs för att skicka sms är:

Send-MJ-SMS -smsnummer $nummer -SMSmeddelande $Meddelande

Scriptet: Powershell Funktion – SMS

Eftersom jag håller på med en RFID lösning parallellt med detta så funderade jag på hur jag skulle kunna koppa ihop detta med min Vera. Att lösa detta gick mycket fortare än jag trodde, jag adderade helt enkelt sms funktionen i Powershell scriptet som agerar webserver server.

Utöver att addera denna funktionaliteten så kompletterades koden med: WebSMS

Efter dessa små korrigeringar så kan jag nu skicka sms genom att besöka min servers IP via en webbläsare.

http://ServerNamn:Port/?sms/070123123123/Meddelande/Ett Sms Meddelande

Följande skulle ha skickat ett sms till ”070123123123”  med texten ”Ett Sms Meddelande”

Från och med nu så har jag möjlighet att skicka sms genom att besöka adressen ovan. Nästa steg blev att lägga till en enheten i vera som styrs via RFID lösning när en tagg aktiverar enheten.

Genom att installera en virtuell switch under applications i Veran så får jag nu en enhet som RFID lösningen kan kommunicera med.

Vera-SMS-VSwitch

 

 

Efter att enheten installerats klicka på Details och välj ”Create Another”

Vera-SMSVSwitchAdd

 

 

 

 

 

I mitt fall så fick enheten id # 43, detta är ID:t som RFID:n kommunicerar med via en url.

För att skicka ett sms så måste man skapa en scene som triggas när enheten ”tagg” aktiveras.

Jag börjar med att skapa en ny scene och i steg ett så väljer jag att trigga när enheten ”tagg” aktiveras.

Vera-SMSSteg1

 

 

Jag går direkt vidare till steg tre och lägger till en LUUP kod som skickar följande:

luup.inet.wget(”http://Server:Port/?SMS/070123123123/Meddelande/Taggen Aktiverad I Vera systemet”)

Vera-SMSSteg3

 

 

 

 

 

 

 

Från och med nu så skickas ett sms så fort enheten byter status från Off till ON.

Det räcker nu att skapa en scene för att skicka sms, detta innebär att man enkelt integrerar detta med andra Z-Wave enheter.

Detta är allt som behövdes för att få en enkel SMS Gateway.

För tillfället så fungerar det tyvärr inte att skicka text med åäö, jag kommer att kolla på detta senare.

(Det finns självklart möjlighet att skicka sms utan att bygga en komplex lösning som jag gjorde i Veran)

// Markus

7 reaktioner på ”SMS gateway / Vera”

 1. Pingback: Övervaka uppvärmning – Del 1 – Övervaka pelletsnivå | Vi Automatiserar.se

 2. Hej! Du skriver ”Det finns självklart möjlighet att skicka sms utan att bygga en komplex lösning som jag gjorde i Veran” Men jag hittar inte någonstans en teknisk specifikation som beskriver HUR Vera kan skicka sms. Står på JÄTTEMÅNGA ställen att den KAN skicka, men jag litar inte på något förrän de berättar hur det funkar. Vill ex.vis inte ha någon internetbaserad lösning utan vill använda GSM för att det är säkrast och snabbast.
  Kan du upplysa mig?
  Vänligen
  Tommy

 3. Hej
  Tyvärr är det precis som du misstänker, den skickar informationen över https till en central gateway som Vera själv hanterar (Tyvärr VÄLDIGT dåligt med information om hur den fungerar) så mer än det vet inte jag heller 🙁

  Detta är lite av orsaken till att jag byggde mig en egen gateway där jag själv har full kontroll på allt som händer och vet att jag får information även om internet är nere.

  För att hitta inställningen så går man på följande sökväg i UI7
  Users & accounts info / Notifications Limits ( där bör det stå att du har Max 2 sms / dag ), under User Info skriver man in ett telefonnummer och sedan bockar i ”Send a text message to my mobile phone”.

  Jag använder Veras sms gateway tillsammans med min egen gateway, notifieringar som inte är så kritiska (exempelvis låg pelletsnivå) får Vera skicka medans viktiga tar jag med min egen sms gateway (vissa scenes får skicka båda vägarna).

  Tyvärr inte mycket mer info än det du redan visste.

  // Ispep

 4. Pingback: ESP8266 och Thingspeak 100% ”Mobilt” |

 5. Pingback: Z-Wave kontroller som larm? |

 6. Pingback: Automatiserar – Gratis program för att skicka sms |

 7. Pingback: Min resa till hemautomation |

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *