Guide: Installera RFXtrx433 i Veran (UI5)

rfxtrx433e

RFXtrx433 är en enhet som kan prata på 433 mhz med andra enheter. Som t.ex. diverse Nexa, Anslut och många andra tillverkares produkter. RFXtrx433E som jag har använt är även kompatibel med min Vera.

Så vad ska jag ha den till? Är inte Z-wave enheter bättre?

Z-wave är ofta betydligt bättre än att använda 433 mhz enheter. Men om du redan har ett gäng nexa enheter eller liknande, blir det rätt kostsamt att byta ut dessa mot Z-wave enheter. Samt att det beror på vad man ska ha det till. Om jag t.ex. ska tända julgranen när det blir mörkt ute så kanske det räcker med en Nexa brytare som kostar en bråkdel av vad en Z-wave brytare kostar. Du kan läsa mer info om den här i vårat test.

OBS: Om du kör UI7 så läs våran nya uppdaterade guide för UI7.

Nog snackat, hur installerar jag den?

Koppla in enheten via USB kabeln till din Vera.

Ladda ner senaste versionen under tags på denna länk: http://code.mios.com/trac/mios_rfxtrx/browser. Det gör du genom att klicka på ”mappen”, t.ex. Beta 3, när den öppnas upp så kommer du se många filer. Längst ner på den sidan har du en knapp som heter något i stil med ”Download in ZIP archive”.

Extrahera filerna ur filen du nyss laddat hem, 7-zip är ett bra verktyg om du inte redan har något verktyg för att extrahera filen med.

I ditt webbgränssnitt för din vera, gå till Apps / Develop Apps / Luup Files.

10[1]

Klicka på Bläddra och välj din första fil på första raden. Repetera tills du har valt alla filer som får plats på sidan. Bocka i Restart LUUP after upload och klicka på GO. Notera vilken fil du sist valde.

Repetera steget ovan tills du laddat upp alla filer till din vera. OBS: Har du UI7 kan du ladda upp alla filer samtidigt genom att dra filerna till Upload rutan.

När du är klar med att ladda upp alla filerna till din Vera, klicka på Create device till vänster.

Ange D_RFXtrx.XML som ”Upnp Device Filename” enligt bilden nedan och klicka på Create device knappen.

111[1]

Klicka sedan på Luup files igen, markera Restart Luup after upload och klicka på GO (utan att välja någon fil för uppladdning) för att starta om tjänsten igen.

Klicka sedan på Serial Port configuration till vänster. Välj 38400 som baud och RFXtrx Controller device längst ner. Efter det, gå till Luup files och bocka i Restart Luuap after upload och klicka på GO.

12[1]

Nu är du klar, om du går tillbaka till dina enheter så har du en ny enhet som heter RFXtrx Controller device. Klicka på skiftnyckeln för att komma in till inställningarna för denna.

13[1]

Som du ser här finns en himla massa protokoll som den klarar av, och inte alla är valda per default. Varför inte? Jo för att inte alla är kompatibla att använda samtidigt, och för att undvika att få in alla grannars enheter samt minska belastningen på din controller så bör du endast välja dom protokoll som du använder. Vanliga här är HomeEasy EU & AC / Anslut = Nexa och FineOffset / Viking, det är bl.a tempsensorer av vanligt förekommande modell. De som är markerat med mörkt blått är det som är valt.

Ett tips är att slå av Rubicson om du inte har en sån termometer, annars kan du få problem att använda FineOffset / Viking samtidigt.

Under Plugin settings så ser du att den ska automatiskt skapa dina enheter. Det betyder att den kommer snappa upp alla dina enheter när dom används, tempsensorer som brytare och annat. Så om du väntar ett tag så bör dina sensorer dyka upp efter som du använder dem. Du kan även välja att skapa enheter själv under New Device.

14[1]

Så här ser en typisk tempsensor ut när Veran väl snappat upp den:

15[1]

När dessa är på plats kan du använda dessa för att skapa dina regler som vanligt.

Om du vill läsa mer om hur du lägga till nya Nexa enheter till din Vera så kan du läsa denna guide.

Lycka till med din RFXtrx 🙂

33 reaktioner på ”Guide: Installera RFXtrx433 i Veran (UI5)”

 1. Pingback: Test av RFXtrx 433E till Vera | Vi Automatiserar.se

 2. Jag har gjort alla steg och har enheten RFTtrx controller device. När jag ska ”enable” på tex Oregon Scientific, står det bara ”Device not ready”. Vad är felet?

  Jag har:
  Vera Lite
  UI5
  tags, beta3

  1. Hmm om den säger device not ready så låter det som att den har problem att prata med RfxTrx modulen. Kör du den direkt i Veran utan USB hubb?
   Verifiera så du inte glömt att laddat upp någon av filerna först.
   Efter det skulle jag ha testat att tabort RFXtrx enheten skapat om den från steg ”Create Device” ovan, och när du kör steget efter med Serial port configuration”, ändra inget förutom det som står: ”Välj 38400 som baud och RFXtrx Controller device längst ner”.
   Och om det fortfarande inte hjälper. Ladda ner filerna på nytt och ladda upp dom till din Vera ifall någon av dem blivit korrupta.

   Hoppas det hjälper 🙂

 3. Jag laddade upp filerna på nytt, och nu fungerar det.
  Har olika Oregon sensorer: temperatursensorer, luftfuktighet och vind finns nu. Det som inte har ”dykt upp” är UV och regn.
  Det som saknas under ”Plugin settings” är att det inte finns ”Automatic creation of devices”.

  1. Va bra att det fungerade för dig. Om du kör UI7 så ligger Automatic creation of devices knappen under Managed Deviced.

 4. Jag har UI5. Kanske borde byta till UI7, eller??
  Fortfarande saknas UV- och regnmätare. Och jag kan inte lägga till dom manuellt, då Oregon protokoll saknas.

 5. Jag har Oregon på fliken ”RFTtrx settings”.
  Nu har min UV-sensor dykt upp, men värdet har uppdaterats en gång.
  Jag hade tänkt lägga till den manuellt i fliken ”New device”, men det kanske inte går.
  Lika med min regnmätare, som fortfarande inte finns.

  1. Det är ju tyvärr inte alla enheter som är kompatibel om det är något sånt du stött på, när det kommer till de sista enheterna som du inte får upp.
   Min väderstation var inte heller kompatibel verkar det som. Man vill ju helst att allt ska fungera 🙂

 6. hej!

  Jag undrar om den funkar även till z wave från router. Eller bara från vera, fibaro som det funkar för?

  Eftersom jag har router med Z wave och zigbee.

  Hälsning BlackHunter

 7. Sven Hasselblad

  Hej
  Kom ungefär 75% genom guiden innan det blev tvärnit.
  Problemet är att RFX Controllern inte visas under Devices.
  Lite bakgrund.
  Jag har senaste versionen av UI7 (1.7.1419) så jag drog in alla filerna från Beta3 katalogen.
  Gick till ”Create device” och skapade en device, inga problem.
  Sedan blev det krångel att ladda om luup-code för UI7-gränssnittet har ingen Go-knapp.
  Men jag hittade en reload luup under ”Serial port Configuration”, körde det istället.
  Tyvärr dök inte min device upp under ”Serial port Configuration”.
  Skapade en ny device med description ”RFX_NEXA” och laddade om luup.
  Den devicen dök upp under ”Serial port Configuration” och jag kunde ändra baud rate till 38400.
  Laddade om luup, men devicen dyker inte upp under devices, testat att reboota samt rycka sladden till Veran men utan framgång.
  Någon som har några ideer?
  Mvh Sven Hasselblad

  1. Hej Sven,

   Helt rätt, i UI7 heter inte knappen GO utan den heter Upload. Så efter du markerat / drag and droppat filerna du ska ladda upp så klickar du på upload knappen.

   /Mvh Luvan

   1. Sven Hasselblad

    Hej och tack för snabbt svar.
    När jag klickar på upload så öppnas ”Open file” dialogen.
    När jag väljer en fil så och klickar ”Open” så stängs dialogen och filen laddas, efter det visas en ”Done” knapp.
    Klickar man på den så döljs den uppladdade filen och done-knappen. Sedan får man ett blått statusmeddelande om ”running statup luup scripts”
    Men vad jag kan se så finns inget sätt att starta om luup utan att ladda upp en/flera filer.
    Vad jag förstår har jag lyckats starta om luup och göra serial port config.
    Problemet är att RFX inte dyker upp under devices.
    Några ideer?
    //Sven

    1. Du skulle kunna börja med att starta om enheten om du inte redan kör någon form av schemalagd omstart redan?
     https://www.automatiserar.se/guide-schemalagd-omstart/
     Hmm du skulle kunna verifiera så att alla filer från zip filen finns uppladdade i listan av filer du ser i veran under Luup files.
     Om allt ser rätt ut så är det steget Create Device som ska skapa själva enheten, testa den igen och fyll bara i D_RFXtrx.XML som ”Upnp Device Filename” och lämna de andra fälten tomma. Då bör enheten dyka upp men kommer inte att fungera förrän serial port configuration är utförd korrekt så den vet att den ska prata med enheten via USB.
     Och som sagt, dra en omstart före och efter om det fortfarande inte fungerar för dig.

 8. Pingback: Telldus – Tellstick ZNET LITE |

 9. Sven Hasselblad

  Hej
  Var ett tag sedan jag orkade pilla med veran.
  Men så såg jag en firmwareuppdatering (1.7.1598)
  Efter att jag uppgraderat till den så fick jag en drös felmeddelanden av typen GET_LANG(system_error,System error) : Device: 35. Fail to load implementation file D_RFXtrx.XML
  Vilket skulle förklara varför jag inte lyckats få rfx-devicen att synas. följde råden på http://forum.micasaverde.com/index.php?topic=34486 och plockade bort device mha http://gateway_address:3480/data_request?id=device&action=delete&device=device_id
  Testat att ladda upp alla beta 3 filerna igen och efter det skapa ny device, tyvärr kommer felmeddelandet tillbaka så fort man laddar om luup-engine/startar om veran.

  1. Hmm drygt fel, har inte varit med om samma problem.
   Verkar dock som många upplever det problemet du beskriver och inte bara med RFXtrx pluginet. Om inte det fungerade för dig att ta bort enheten på anvisat sätt så kontakta Vera supporten: http://getvera.com/support/

 10. Thomas Abrahamnsson

  Finns det nåt sätt att identifiera enheter, tex se i realtid vad som händer eller i en logg, hade redan en hög med bla NEXA och har nu fått in det mesta i Veran, tog dock tid att reda ut vad allt var, såhär i efterhand inser man att man borde dokumenterat vad man gjorde, skulle man tappa configen helt så är man ju tillbaka på noll, har dessutom förlorat en mottagare, hade den att funka men råkade ta bort den, använder fortfarande sändaren, den är nu knuten till en annan mottagare, har nollställt mottagaren och kopplat den till en ny sändare men den dyker inte upp igen..

  Har firmware 243.

 11. Hej

  Fick hem min vera egde och RFXtrx igår och började testa. Detta fel fick jag också och verkar bero på att filen D_RFXtrx.XML ska heta D_RFXtrx.xml
  Ändrade jag det så kom den igång och mina nexa devices började dyka upp men jag har inte fått dem att fungera än.

 12. Startade om vera och nu fungerar det att tända/släcka en lampa som är inkopplad med nexa så det verkar fungera.

 13. Pingback: Vera UI7 – Version 7.0.12.1 – Firmware 1.7.730/1.7.1598 |

 14. Stort tack för denna tråd, och den lättnad som uppstod då någon fler hade samma problem, OCH lyckades lösa det. Klockrent! 🙂

  För egen del fick jag inte igång en Proove IP44 utomhusuttag. Testade med lite olika men valde sedan att lägga till ett ANSLUTA-uttag och provade sedan att via Settings och net & wi-fi boots om Veran enligt tips ovan. Den bootade aldrig om helt utan bara en diod lyste men när jag ryckte ac-adaptern och lät den starta upp så funkade allt.

  Sedan jag undrar jag varför gamla alerts (som jag rensat bort) dyker upp igen efter omstart av Veran?

 15. jens Tomtlund

  fråga 1
  Kan man byta namn på knapparna från upp/ned till in/ut

  fråga 2
  Sedan jag undrar jag varför gamla alerts (som jag rensat bort) dyker upp igen efter omstart av Veran?

 16. Funkar VeraPlus (Vera Plus) med RFXtrx 433E (RFXtrx433E) för att styra 433 Mhz enheter och läsa sådana sensorer?

  1. Jag ska inom kort verifiera att RFXtrx modulen även fungerar med VeraPlus. Jag förväntar mig iaf att det ska fungera utan problem.

 17. Pingback: Guide: Installera RFXtrx433E På UI7 (VeraPlus) |

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *