Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test av luftrenaren STARKVIND från IKEA

Luftrenaren STARKVIND som du kommer läsa om i inlägget har vi kört i snart ett halvår, så vi har en god bild över funktionalitet och stabilitet på den. Vi hoppas vårt test av luftrenaren STARKVIND från IKEA kan ge dig dom svar du söker om just den luftrenaren. Om inte annat så kan vi kanske inspirera dig med olika användningsområden för en luftrenare.

Vi kommer i inlägget beskriva hur STARKVIND håller koll på luftkvalitén i den äldsta sonens rum. Det hjälper honom håll koll när det är dags att göra något för att förbättra kvalitén på luften, tex öppna ett fönster. Dvs om STARKVIND inte räcker till för att rena luften.

Bakgrunden till inlägget är att vi under en längre tid använt oss av olika typer av luftrenare, mest för att testa uppkopplade varianter och inte så mycket för att rena luften primärt. Vi ser att behoven av luftrenare och sätt att mäta kvalitén på luften är något som blir allt mer vanligt inom smarta hem. Därför testar vi olika partikelmätare (PM2.5) för att kunna hjälpa till att välja rätt typ. Då STARKVIND har en inbyggd PM2.5 sensor som rapporterar frekvent så kommer även den dyka upp i inlägget om partikelmätare senare under året.

Nu är det mätaren i mitten vi bland annat håller på att testa för att mäta partiklar. Zigbee display till höger med klocka, temperatur och luftfuktighet saknar dock partikelmätning men har andra intressanta egenskaper.

Nu står det på flera luftrenare att luften även ska renas från pollen, så för pollenallergiska så kanske luftrenare kan underlätta med. Nu är vi som tur inte pollenallergiska och kan därav inte avgöra om det skulle göra skillnad. Vet du om det gör skillnad nu när pollensäsongen är igång?

I inlägget kommer du få veta detaljer STARKVIND, hur vi valt att använda den, finesser och funktioner samt detaljer om den.

Meny

Det här inlägget innehåller en hel del olika delar relaterat till STARKVIND, så beroende på vad du söker om STARKVIND så kan du snabbhoppa till det via menyn nedan.

Unboxing STARKVIND

När vi packade upp luftrenaren så fanns det inte allt för mycket att göra förutom att montera benen. Men vi tar med dom här två bilderna eftersom vi inte hade annan bild på luftfiltret just nu.

Nu är det inte mycket att säga om det innehållet i kartongen utöver STARKVIND. Det gick på minuter att montera ihop luftrenaren. Vi kommer nu gå vidare och berätta om hur vi valt att använda den.

Vad har vi gjort med STARKVIND?

Vår äldsta son behövde ett sätt att bli uppmärksammad om att luften börjar bli dålig i rummet. Mycket på grund av att han gillar att ha dörren stängd för att vara i lugn och ro. Då märker märker han inte hur dålig luften i rummet blir över tid, sen så har han ett terrarium med en ödla med, därav behöver han bättra på luften ibland av flera orsaker.

Det går att rena luften i rummet med STARKVIND på relativt hög fart utan att ödlan reagera på det.

Vår tanke var att luftrenaren från IKEA både skulle kunna mäta PM2.5 över tid för att se när det är dags att göra något åt luften. Samtidig så fungerar STARKVIND som ett sätt att röra runt luften i rummet automatiskt för att få ner temperaturen.

Kollar vi den här grafen över tid så ser vi att PM2.5 håller sig rätt bra över tid, men vi blir lite osäker på tidsspannet i Home Assistant grafen, vi har valt från 2:a dec till 4:e Maj. men nertill på grafen så står det 25 april till 4 maj.

STARKVIND blev en perfekt lösning för att röra om luften med låg hastighet när han är hemma (så han inte störs av ljudet). När ingen är hemma så kör vi den i hög hastighet för att få rörelse i luftflöden och rena luften från partiklar och damm. Oftast så kör vi den på ”AUTO” när ingen är hemma, då får STARKVIND själv avgöra om fläkten behöver ökas eller inte.

Nu har vi ännu inte sett att det blivit så pass dålig luft att han behöver göra något aktivt. Men vi skulle väldigt enkelt kunna tända den Philips Hue led stip vid skrivbordet. Dessutom återspegla luftkvalitén med en viss färg för att visa att det är dålig luft i rummet. Då kan han själv avgöra om dörren eller fönstret behöver öppnas en stund.

Stromvid kommunicerar dessutom med Zigbee, så att den står i rummet innebär att Xiaomi Aqara enheterna får en stabil enhet att ”hoppa” via in till Zigbee2mqtt & Home Assistant

Att ha en Zigbee enhet som har konstant ström gör att batteridrivna enhet sparar batterier och dessutom gör att styrning han har i terrariet fungerar ännu mer stabilt. Dessutom får han in grafer över hur pass bra temperaturer och luftfuktigheten hålls via Aqara sensorn, då behöver han inte vara orolig att det blir för varmt eller kallt för Ödlan.

Är du intresserad av att få inlägg som detta i ett mail på söndag morgon? Prenumerera då på vår blogg med hjälp av formuläret nedan. Då får du hela inlägget inlägget helt utan reklam som ett mail. Då behöver du inte hålla koll eller besöka sidan för att läsa våra inlägg.

Vårt omdöme på STARKVIND

Vi kan säga att luftrenaren STARKVIND gör precis det vi köpta den för, den skickar data via Zigbee, rör om luften och fungerar stabilt. Att vi dessutom lyckades köpa den på jul rean för nästan halva priset gjorde den inte sämre! Normalt så kostar den runt 1500Kr, vilket ändå är billigare än Sensibo Pure.

Den ska dessutom gå att använda som ett bord, något som vi ej testat eftersom vi inte köpt de extra ben som den då behöver.

Bild på Starkvind som bord från IKEAS hemsida (extern länk)
PlusMinus
Använder Zigbee och bygger på ditt näts MeshLite väl stor
Skickar PM2.5 data frekvent.Kostar en del, dock billigare än många konkurrenter
Fysiskt vred för att manuellt justera luftrenaren
Väldigt stabil
Bra integration och fungerar stabilt med andra kontrollers med

En rolig detalj på luftrenaren Starkvind är det via Zigbee går att inaktivera det fysiska vredet. Något vi själva inte valt att göra eftersom det underlättar att kunna ändra direkt på enheten utan att behöva ta upp telefonen.

Justerar du något i luftrenaren så får du tillbaka den statusen i din kontroller med.

Med Zigbee så innebär det även att STARKVIND ger dig en enhet som förbättrar räckvidden på ditt Zigbee nät. Detta genom så kallad mesh. Dvs att en enhet kan skicka sin information via STARKVIND in till en central kontroller.

Zigbee2mqtt och STARKVIND

Bilden visar STARKVIND i Zigbee2mqtt

Den primära lösningen vi idag kör hemma är Home Assistant och via mjukvaran Zigbee2MQTT så kan vi kontrollera alla inställningar i STARKVIND. Att vi dessutom kan inaktivera det fysiska vredet på STARKVIND var en rolig funktion.

Från Home Assistant gränssnittet kan vi sedan koppla ihop Zigbee2qtt via Mosquitto MQTT. Något om gör att vi kan kombinera data från STARKVIND med andra sensorer och teknologier.

En automation vi har använt oss av en längre tid är forcerad förflyttning av luft. Där ingår vår smarta styrning av luftvärmepumpen med alla luftrenare hemma. Då kan vi både förflytta en större mängd luft genom luftfilter, samtidigt så förflyttar vi värmen hemma mellan rummen bättre.

Vi har helt valt att köra luftrenaren i Zigbee2mqtt i Home Assistant av flera orsaker. Där en av de största är att vi vill kunna logga sensordata från pm2.5 sensorn över tid. Något som Dirigera gatewayen inte klarar eller tillåter.

Att STARKVIND har ett vred som tillåter manuell styrning av den, samtidigt som du får en återkoppling digitalt gör att du enkelt kan hantera den i automationer.

Exempel på hur ett paket på Zigbee2MQTT ser ut på vår Mosquitto MQTT Broker.

{
    "air_quality": "good",
    "child_lock": "UNLOCK",
    "fan_mode": "auto",
    "fan_speed": 1,
    "fan_state": "ON",
    "last_seen": "2023-05-04T20:09:07+02:00",
    "led_enable": true,
    "linkquality": 120,
    "pm25": 16,
    "replace_filter": false,
    "update": {
        "installed_version": 69633,
        "latest_version": 69633,
        "state": "idle"
    }
}

Eftersom den är en Zigbee enhet så får du information från den till din smarta hem kontroller med. Du får fläkthastighet, pm2.5 automatiskt. Något som gör att du kan se hur bra luften är i ett rum över tid. Samtidigt så kan luftrenaren automatiskt varva upp och ner beroende på luftens kvalité.

STARKVIND kan även aggera bord, så vill du ha en luftrenare i tv rummet men har svårt att placera något mer så kan den här vara ett alternativ. Dock så får du en strömkabel som du behöver dölja, och benen behöver du köpa till.

Fakta om luftrenaren STARKVIND från IKEA

EgenskapFakta
Mått53X53X19cm
Pris1 495:-
FärgerSvart/grå
Länk till produktenSTARKVIND hos Ikea (extern länk)
PartikelstorlekPM2.5
Vikt5,9kg (med alla filter installerade)
Energiförbrukninglägsta hastighet 1,9/2W, högsta hastighet på fläkten 25/33W
Material på täckbricka100% polyester, Plywood
IKEA Home smart led status för PM2.5Grön 0-35 / BRA, GUL 36-85 / OK, RÖD 86- / Inte bra
Artikelnummer504.619.42 (vit), 605.020.13 (svart)
Spänning för att driva Starkvind24V.0V DV, 1.3A, 31.0W
Antal fläktlägen1 – 5 olika lägen.
Länk till Manualstarkvind-luftrenare-vit-smart__AA-2283689-3-2.pdf (ikea.com) (extern länk)
Vi har summerat information från flera olika delar från IKEA, så vi hoppas det underlättar.

Kompatibla kontrollers och lösningar som vi testat än slå länge:

Extra information vi hittade i manualen ( som vi själv missat innan det här inlägget!). Vi har nog snart passerat 6 månader, så vi har en del utbyte och städning av filter att göra.

Det går att rengöra luftkvalitetssensorn, något vi inte ens hade en tanke på.
När det gäller byte av filter så har vi ännu (efter ett halvår) fått något varning på detta.
NivåLjudCADR (luftflöde)Effekt
124dB(A)55m³/h2.0W
233dB(A)120m³/h5.0W
343dB(A)190m³/h11.5W
451dB(A)250 m³/h24.5W
553dB(A)270 m³/h33.0W
Källa till informationen – starkvind-luftrenare-vit-smart__AA-2283689-3-2.pdf (ikea.com) ( Extern länk )
FilterCyklerÅtgärd
Förfilter2-4 veckorRengöring
Luftkvalitets sensornVar 6:e månadRengöring
PartikelfilterVar 6:e månadUtbyte
GasfilterVar 6:e månadUtbyte
Källa – starkvind-luftrenare-vit-smart__AA-2283689-3-2.pdf (ikea.com) ( Extern länk )

Sammanfattning av Ikeas ”bra att veta”

  • Luftrenaren kommer med ett partikelfilter för att rena luften från olika partiklar så effektivt som möjligt. Du kan också köpa till ett extra gasfilter och använda två filter tillsammans.
  • Renar ett utrymme på upp till 20 kvadratmeter, beroende på vilken fläkthastighet luftrenaren är inställd på.
  • Partikelfiltret är optimerat för att filtrera bort cirka 99,5 procent av mindre luftburna partiklar såsom PM2.5 partiklar, damm och pollen.
  • PM2,5 är små inandningsbara partiklar i storleken 0,1-2,5 mikrometer.
  • Gasfiltret (säljs separat) renar luften från olika gasformiga föroreningar, såsom formaldehyd, som kan finnas i till exempel rengörings-/hushållsprodukter och olika tyger och material. (Något vi ej testat till vår luftrenare)
  • Gasfiltret bidrar till att minska röklukt, matos och annan dålig lukt som kan finnas i hemmet.
  • Om du vill använda en röstassistent kan du ansluta till Amazon Alexa, Apple Home eller Google Home genom integrationer i appen IKEA Home smart.
  • Partikelfiltret är testat enligt EN 1822-1 och ISO 29463-3 vilket motsvarar klass EPA12.
  • Volym ren luft (Clean Air Delivery Rate – CADR) med partikel- och gasfilter eller endast partikelfilter: Lägsta fläkthastighet 50/55 m3/h, högsta fläkthastighet 240/270 m3/h.

Källa för texten ovan: STARKVIND Luftrenare, vit/smart – IKEA – ”Under Bra att veta

STARKVIND VS Sensibo PURE

Sensibo Pure
Sensibo Pure

Sedan tidigare har vi kört Sensibo Pure (Vår sammanfattning om Luftrenaren Sensibo Pure). Vi kör dessutom luftrenaren ”Förnuftig” från Ikea (extern länk), där den sistnämnda är helt dum. Men vi styr den med hjälp av en Zigbee strömbrytare från Ikea (extern länk).

Vi jämför vi luftrenarna STARKVIND vs Sensibo pure så kan vi säga att STARKVIND med Zigbee är mer rätt i tiden. Speciellt om du har ett hem där du börjat bygga upp ett eget Zigbee nät. För Sensibo pure kommunicerar via WIFI, vilket inte är en nackdel om du bara är intresserad av en uppkopplad luftrenare. Vi har kört just Sensibo pure under något års tid och den gör det den ska.

Vi använder nästan aldrig den smarta styrning i Sensibo pure, utan den har fått gått på den lägsta farten dygnet runt. Som du ser på bilden nedan så har den samlat en hel del damm eftersom den har varit placerad på golvet.

mer än ett halvårs körande dygnet runt på Sensibo Pure.

Vi har under flera års tid kört Sensibo pure i vårt sovrum. I början så styrde vi den med hjälp av integrationen från Sensibo i Home Assistant och Homey. Nu var detta något vi slutade med till sist och gick över till att alltid köra den på den lägsta nivån.

Det avgörande för att vi skulle kunna köra den så var just ljudnivån. Vi upplevde inte att den störde oss när den gick på den lägsta nivån, så därav fick den köras så.

När det gäller en ”dum” luftrenare som ”förnuftig” så har den inte någon smart styrning. Allt hanteras med ett fysiskt vred ovanpå luftrenaren. Något som både är bra och dåligt. Det som är bra är att en Zigbee brytare från Ikea, gör att du med tex Homey eller Home Assistant kan styra när den ska vara aktiv och inte.

Den luftrenare vi skriver om nu har flera användningsområden och går dessutom att använda som ett bord, om du köper till benen. Nu har vi valt att bara ha den som en luftrenare och fläkt.

Kompatibla kontrollers

Vi har ännu bara testat den här luftrenaren med Zigbee2mqtt och som hastigast med IKEAs egna Dirigera.

KontrollerStatus
IKEA DirigeraFungerar bra, dock inget sätt att lagra grafer eller integrera mot andra system än Google och Alexa ännu
Zigbee2MQTTFungerar riktigt bra med Sonoff USB Zigbee 3.0. Vill du komma igång med den lösningen så har vi en kom igång guide.
Kan du verifiera några fler kontrollers och ge en kort sammanfattning i en kommentar så gör gärna det.

Rekommenderad läsning

Vi försöker nu vid varje publicering lägga med några relevanta och intressanta områden. Vi hoppas du haft nytta av inlägget och följer stöttar oss på något av alla de medier vi finns på.

Vill du stötta bloggen så vi kan fortsätta skapa innehåll, kolla om du hittar något som kan förbättra och underlätta ditt smarta hem i vår webbutik, där finns våra egendesignade tillbehör. Eller Swisha en slant till en kopp kaffe till 0705470065 om du uppskattade innehållet 🙂

Hållare till Bluetooth sensor
Länk inom bloggenVad hittar du på inlägget
Renare luft med Sensibo Pure?Vårt inlägg om Sensibo:s luftrenare kan vara intressant om du vill veta mer om just luftrenare.
https://automatiserar.se/guide-home-assistant/Här hittar du en samling med allt vi har på bloggen om Home Assistant
https://automatiserar.se/guide-for-nyborjare-med-fokus-pa-home-assistant-och-homey/Här har vi en aktuell steg för steg guide för att komma igång med både Home Assistant och Homey. Där finns all info som behövs för att sätta upp de förutsättningar som behövs för att följa det vi skriver om på bloggen.
https://automatiserar.se/automatisera-tradgarden-och-bevattningen/Vill du veta mer om hur du kan använda Gardena City Gardening inför kommande inlägg, då kan du spana in det här inlägget. Där finns det redan nu en mängd information och dessutom mer information om Mi Flora.
https://automatiserar.se/optimera-din-luftvarmepump-med-hemautomation/Tycker du det verkar intressant med att använda sensordata för att se vart du skulle tjäna på att investera. Det här inlägget berättar om hur vi optimerade vår luftvärmepump utifrån elpriser, värme och andra faktorer. Något som sparar oss pengar automatiskt nu.
https://automatiserar.se/test-av-underhallsfri-myggfangare/Sommaren börja närma sig och Myggen är något som många redan nu säkerligen börjar fundera på. För något år sedan skrev vi ett längre inlägg om en underhållsfri myggfångare.
https://automatiserar.se/philipshueoutdoorsensor/För att få bättre koll på vad som händer ute och i trädgården så kan Philips Hues utomhussensor vara en mångsidig lösning att läsa mer om. Den har rörelse, temperatur och ljus och dessutom riktigt tillförlitlig!
https://automatiserar.se/fa-koll-pa-fuktighet-och-temperatur-med-lywsd03mmc/Letar du en riktigt prisvärd display så kan det här genomgången av LYWSD03MMC vara en bra start. vi köpte 5st för ~250 kr tidigare. Nu är detta en Bluetooth sensor, men vi ser att det protokollet börjar få stora framgångar inom flera projekt.
https://automatiserar.se/guide-home-assistant-och-esphome/Och börjar du leta efter projekt med Bluetooth, då bör du spana in ESPHome. Där lägger Home Assistant projektet stort fokus. och vi använder det för att ta in våra Bluetooth sensorer längre bak på gården nu med.
https://automatiserar.se/test-tibber-pulse-p1-en-bra-investering/När det gäller att se elförbrukning så har vi sett många som kör Tibber Pulse P1, och även vi har gjort det. Men på grund allt strul så letade vi en annan lösning. Och vi hittade där en lösning för att köra den mot en lokal MQTT!
https://automatiserar.se/vad-ar-athom-homey-bridge/Tycker du det verkar jobbigt och dyrt att komma igång med smarta hem? Då kan inlägget om Homey Bridge vara något att läsa på om. Den lösningen kräver mycket mindre av dig som användare än tex Home Assistant. Den har däremot begränsningar och en månadskostnad.

Kommentarer

2 svar till ”Test av luftrenaren STARKVIND från IKEA”

  1. Profilbild för Michael
    Michael

    Hej. Bra artikel. En liten rättelse. Man kan inte göra om STARKVIND luftrenare till ett bord. Det är en annan produkt. Dock med exakt samma prestanda och funktioner. Mvh Michael

  2. Tjena, en intressant fakta vore att jämföra interna sensorn med ett professionellt instrument för voc och fler relevanta luftkvalitetsmått. Det ser man sällan i tester och vore kanonintressant! I övrigt mycket utförlig och bra recension!

    Mvh
    Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Gör som 2 256 andra, prenumerera du med.