Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Vi gissar att det här kommer bli en av de populäraste zigbee sensorer 2023

Går det att konvertera en Bluetooth sensor till Zigbee?

Vi har uppdaterat flera inlägg på bloggen med aktuell information under veckan. Så i det här inlägget kommer du hitta en summering av veckan och dessutom få tips på bra läsning en söndagsmorgon 🙂

  • Homey har nu stöd för Insights i mobilen med (gäller Android och IOS). Dvs du kan nu i telefonen se grafer från dina sensorer, vilket är välkommen ändring.
  • Huvudsidan på bloggen har fått ny info och vi har städat bort en gammal inaktuell information.
  • Inlägget ”Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC” Har fått mycket ny information.

MYCKET prisvärd display med ”stöd” för öppen mjukvara

Den här veckan har vi haft fullt upp med att byta mjukvara i displayerna (LYWSD03MMC), sensorn som du ser på bilderna ovan och nedan. Detta tog oss ~5 minuter / sensor. Det enda som krävdes var att använda menyer på två webbsidor, dvs inte alls avancerat att göra! Nu har vi 8st av dessa skärmar konverterade till vårt Zigbee nät, vilket består av totalt ~140 enheter. Hela guiden med hur du själv kan göra konvertera dessa sensorer finns publicerat här.

20st LYWSD03MMC
20st LYWSD03MMC som snart använder Zigbee istället för Bluetooth

Det som fick mest fokus den här veckan från oss var nyheten att Bluetooth display LYWSD03MMC gick att uppdatera, från Bluetooth till Zigbee via en ny mjukvara. Resultatet blev som utlovat att sensorn nu pratar ZIGBEE. Den fungerar med Zigbee2mqtt och ZHA! Nu gissar vi på att dessa displayer får stöd i fler kontrollers snart, vilket kommer göra den till den den mest populära sensorn 2023. Dels på grund av priset 50-100kr/st. Dom ger då visuell information i rummet samtidigt som dom rapporterar via Zigbee, så pris/prestanda är svårt att slå här.

Just det visuella är något familjen efterfrågat i rum. Något vi inte kunnat lösa snyggt med Aqara sensorerna på bilden nedan.

Alla Xiaomi Aqara i skrivande stund.
Nu har Aqara sensorerna fått en utmanare, eftersom familjen nu direkt kan se se temperaturen i ett rum utan en app. Nu kommer vi flytta aqara sensorerna till ställen där vi inte visuellt behöver se temperaturer.

Det som talade emot displayerna tidigare var att dom kommunicerade med Bluetooth, tidigare körde vi dessa via Bluetooth och EspHome. Nu när vi slipper behovet av ESP32:er i närheten av displayerna så blev dom perfekta!

ESPHome
Även om vi nu kommer släppa ESPHome för just dom här displayerna så kommer vi inom kort färdigställa vårt projekt med övervakning av pellets och en panna.

När vi först läste om nyheten att det gick att flasha/uppdatera från Bluetooth till Zigbee så trodde vi det var ett skämt. Eftersom vi tidigare köpt mer än 20st displayer som legat och endast använt 8st så valde vi att testa ändå. Då skulle vi kunna rädda nån läsare som hört samma om det var falskt tänkte vi. Med den nya mjukvaran som vi ”flashade” in via en helt vanlig webbläsare så uppdaterades sensorn och fick Zigbee stöd!

LYWSD03MMC med zigbee
LYWSD03MMC med zigbee, är du fundersam på namnsättningen så finns det detaljer om det här

Så är du intresserad av en liten smidig temperatur och luftfuktighetsensor med skärm så är LYWSD03MMC optimal. Att den dessutom är uppkopplad via Bluetooth var ett plus. Nu är det flera frågor som vi inte vet ännu.

Flera efterfrågade paketpris på hållarna till sensorn, så nu finns det med för dom som vill montera sensorn utan tejpen. Om du väljer att köpa några så både stöttar du bloggen och gör det möjligt att skapa nytt innehåll på bloggen 🙂

Vad vi kan se så fungerar LYWSD03MMC mycket stabilt med Zigbee firmwaren, versionen 1.0.5 som vi kör kommer dock äta batteri eftersom den sänder information så ofta. Håller på att leta om det går att ändra i befintlig firmware.

Grafana vy på LYWSD03MMC
Home Assistant vy på LYWSD03MMC sensorerna.
  • Hur kommer batteritiden bli på dessa sensorer?
  • Kommer det via Zigbee2mqtt gå att uppdatera dom via OTA (flasha trådlöst via zigbee)
  • När får får Homey stöd för dessa?
  • Vilket svenskt företag blir först med att få in dessa ( Vi har redan nu kollat med ett som kollar på att ta in dom )
Vårt Zigbee2mqtt nätverk med mer än 120 enheter.
Det Zigbee nätverk vi kör idag har snart passerat 140st enheter. Något som du själv kan få steg för steg instruktioner på här med en Raspberry PI.

Rekommenderad läsning

Som vi nämnde den här veckan så la vi en hel del tid på Bluetooth sensorn. Så vill du ha mer att läsa den här söndagsmorgonen så kan du fördjupa dig inom något av de tidigare publicerade på bloggen 🙂

Genererad bild för att visa hur ett hem kan spara pengar med hjälp av hemautomation
Genererad bild för att visa hur ett hem kan spara pengar med hjälp av hemautomation
Optimera din luftvärmepump med smart styrning.
Här ser du lådan på Homey Pro 2023
Här ser du lådan på Homey Pro 2023, vi håller för fullt på att testa funktioner i den. Så är du intresserad av tex Advanced flow så kan du spana in det inlägget.
Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
I guiden för Homey och Home Assitant får du alla tips du behöver för en stabil och framtidssäker lösning.
Spara pengar med Hemautomation.
Vi har här samla tips på hur smart styrning och olika tekniska investeringar kan minska förbrukningen, själva har vi nästan halverat elförbrukningen.

Tycker du det skulle vara smidig att få inlägg skickat till dig varje gång vi publicerar och vill slippa besöka bloggen? Då kan du välja att prenumerera på inlägg i formuläret nedan. Då dyker det förhoppningsvis upp ett inlägg i din mail varje söndagsmorgon.

Då får vi på Automatiserar.se önska er alla en trevlig söndagsmorgon. Vi hoppas du hittar några guldkorn som kan underlätta din vardag. Gillar du innehållet på bloggen och vill stötta oss? Bjud på en Swish kaffe till bloggen på 0705470065. Det används till bloggen och är helt frivilligt, men det uppskattas av oss eftersom vi gillar både kaffe och sensorer 🙂

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)
Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg 🙂

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.