Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test av Marquant brandvarnare, även en billig siren?

Jula (extern länk) säljer dessa billiga 433 MHz brandvarnare som går att para ihop trådlöst med varandra. Det ger möjligheten att när en brandvarnare utlöses, så larmar även de andra.

Dessa brandvarnare går att få in i Veran genom RFXtrx modulen som gör att Veran även kan kommunicera på 433 MHz.

brandvarnare1
MarQuant

Brandvarnare säljs i par. Läser man på Julas hemsida får dessa brandvarnare blandat betyg. Jag har tidigare köpt 4 st brandvarnare av samma typ på Jula (men förpackningen såg lite annorlunda ut) som jag har haft i drift i runt 2 år. En av dessa började larma och triggade igång resterande brandvarnare utan anledning och fortsatte att larma tills jag drog ur batterierna.

På bilden nedan ser du även fästet som följer med brandvarnaren. Man vrider brandvarnaren en aning för att sätta fast brandvarnaren i fästet vilket gör att den går enkelt att ta ner vid batteribyte och liknande.

Brandvarnare3

Batterierna som följde med var inget att hurra för, de räckte inte länge. Någon brandvarnare räckte batterierna bara några veckor och någon räckte runt ett år. Men efter att de var bytta till bättre batterier så har jag inte behövt byta några fler gånger.

Brandvarnare2

För att få in brandvarnaren i Veran, så är det bara att trycka på TEST knappen på brandvarnare när du har ställt in RFXtrx pluginet på att automatiskt skapa 433 MHz enheter.

Enheterna som skapas ser ut så här:

Brandvarnare5
Brandvarnare6

Och om du väljer egenskaper på enheten med hänglåset så kommer du få fler val.

Brandvarnare7

En knapp jag gillar är ”Panic” vilket triggar larmet på brandvarnaren. Det gör alltså att du även kan använda brandvarnaren som en siren vid inbrott eller liknande.Vill du skapa en scen som triggar larmet så kan du göra det via advanced fliken på scenen.

brandvarnare_test

Så vad blir summeringen?

 • Prisvärd: 5 av 5, mellan 199 och 299 kr paret är ett bra pris.
 • Funktion: 3 av 5, ”larmar en så larmar alla” funktionen och att det går att använda brandvarnaren som ett larm är väldigt behändigt. Men kvaliten på själva brandvarnaren verkar dock inte vara i högsta klass.
 • Design: 3 av 5, den ser ut som vilken brandvarnare som helst. Lite större än genomsnittet till storleken.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

4 svar till ”Test av Marquant brandvarnare, även en billig siren?”

 1. Profilbild för Georg Petermann
  Georg Petermann

  Litiumbatterier passar ej in i dessa brandvarnare. Spänningen på dessa lång-live batterier är något högre än 9 v. detta får brandvarnaren att tjuta hela tiden. Brandvarnarna är således ej lämpade som brandvarnare utan mera en ”leksak”.

  1. Bra info om Litiumbatterierna!

  2. Vad är orsaken till att du tycker att dessa enbart är en leksak och inte ett komplement i säkerheten hemma?

   // Ispep

 2. […] som pratar via 433 MHz och är kompatibel med RFXtrx. Nexa brandvarnaren är väldigt lik Marquant brandvarnaren som vi tidigare testat, men helt lika är dom […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *