Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Vecka 16 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Då var det söndag igen och dags för en summering av veckan

  • Vi har fått information om att Homey den här veckan fått stöd för port forward. Vilket är en välkommen nyhet för alla som vill ha mer kontroll på accessen till sitt smarta hem.
  • Sensibo har den senaste tiden skickat ut mängder med mail om olika saker relaterat till deras tjänster. Vi funderar på om dom bytt marknadsföringsstrategi eller så är det något som kan tyda på att dom har ekonomiskt så strul. Vi hoppas dock att det är det första.
  • Automatiseringen av odlingen av gurka rullar på som tänkt och allt fungerar mycket bra. Xaiomi MiFlora varnar oss i tid så odlingarna får vatten i tid.
  • På bloggen har vi lagt en hel del tid med att justera innehåll och förtydliga vart saker går att hitta. Men vi ser att det kommer behövas en större justering så bloggen använder mer av skärmen. Så vi kommer lägga tid på det kommande dagar.

Sammanfattning

Den här veckan har vi inte hunnit med att publicera något nytt på bloggen, men vi är nästan klar med testet av en zigbee dimmer. Det finns en kort film som visar hur pass bra den fungerar. Mer detaljer kommer i vårt inlägg sedan.

Prenumerera på vår Youtubekanal om du vill stötta oss på något sätt. Vi kommer där publicera mer filmer framöver och uppskattar verkligen alla som kan tänka sig följa oss. https://www.youtube.com/@AutomatiserarSe

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Innehåll

Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.

LänkInfo
Port Forward med HomeyDetta innebär att du med en publik IP-adress kan peka din homey app direkt mot ditt hems publika IP. Istället för att gå mot Homeys molntjänst först.
Bevattning och koll på växterVi har under någon vecka nu kört med Xiaomi MiFlora för att få koll på både näring och status för gurkor.
Uppdateringar på bloggenDen här veckan har vi börjat förbereda för att helt göra om layout och struktur på bloggen. Vilket kommer innebära att under kommande vecka så kan en del inlägg se lite konstiga ut. Detta tills vi fått ordning på alla justeringar, så ha överseende med det.

Port Forward med Homey

Källa till bilden: https://homey.app/en-us/news/port-forwarding-is-now-live/ (extern länk)

Att Homey nu jobbar för att du ska kunna nå din Homey Pro 2023 utan att behöva gå via deras molntjänster är en mycket välkommen nyhet. Det borde i praktiken innebära att Homeys molntjänst kan vara nere och du ändå kan nå ditt smarta hem från internet. Något som även kan påverka svarstiden från din Homey när du är på Internet.

Detta är även ett sätt för Homey att minska lasten mot molntjänster och därav kunna minska på dessa kostnader och fokusera på att skapa värden i mjukvaran för oss användare.

Mer om nyheten här: https://homey.app/en-us/news/port-forwarding-is-now-live/ ( extern länk)

Bevattning och koll på växter

Inför sommarens trädgårdsprojekt så har vi kommit en liten bit till. Vår odling av gurka har kommit igång. Redan nu har vi gjort ett gränssnitt i Home Assitant där vi kan se realtidsstatus för våra gurkor med hjälp Av Xiaomi Mi Flora.

Dessutom har vi skapat en automation som varnar oss om det blir under 19% fuktighet i jorden. Där har vi fått bekräftat att larmen för att manuellt vattna gick som tänkt. Xiaomi Mi flora hjälpte oss i tid att vattna, dvs innan gurkorna blivit torra. Så fort det blir för tort så får vi en notis till telefonen med följande information:

Så fort snön tinar bort från gården så ska vi börja med bevattning och utomhus odling med.

Taggning i Home Assistant gör det nu mycket enkelt att få koll på automationerna med!

Vi har valt att göra en automation på följande sätt för att övervaka gurkan. För att inte få mängder med notiser om fuktigheten i jorden går upp / ner vid 19% fuktighet så har vi skapat en helper som blir som en ”on / off” switch för att notisen ska köras eller inte

I Home Assistant får vi sedan följande vy där vi kan se att alla värden är inom rimlig nivå längst till vänster. Sedan längst till höger så har vi ”behöver vatten” vilken är den hjälpare vi pratar om ovan. Lyser den gult så kommer inte några nya notiser skickas. Vi kommer sedan göra en automation till som stänger av den ”on/off” helpern och nivån på fuktighet går över 30 – 40%, då behöver vi aldrig göra några manuella åtgärder i Home Assistant för att automationerna ska fungera.


Uppdateringar på bloggen

Den här veckan kommer vi byta en hel del visuellt på bloggen för att förbättra taggning och navigering. Den layout och ”struktur” vi haft är snart 4 år gammal. så det börjar bli dags att lägga tid på detta med. Har du tips på vad som skulle behöva förbättras så lämna gärna en kommentar.

Vi kommer förbättra följande:

  • Använda hela skärmen och inte bara 30% i mitten om du använder en dator eller surfplatta.
  • Bättre struktur i inlägg och sidor.
  • Förbättrad navigering med bättre överblick och en röd tråd genom sidan.
  • Uppdatera stilen och städa bort widgets som inte behövs.

Vi upptäckte att den struktur vi har idag var mycket svår att jobba vidare med och den gruppering vi börjande med i helgen gick inte att få till på ett bra sätt. Du kan se testet på vår startsida: https://automatiserar.se/

Exempel på hur vi tänker oss gruppera inlägg i framtiden för att du enklare ska hitta till den nivå du känner dig intresserad av.

Om du kommande veckor får en del mail på inlägg som du prenumererat utan att det dyker upp ny information så hoppas vi du kan ha överseende med det. Vi behöver städa och strukturera upp stora mängder inlägg, vi kommer då inte alltid hinna med att uppdatera information i alla inlägg även om vi kommer försöka.

Önskemål inför sommaren?

Har du några önskemål inför sommaren? Vi har än så länge inte planerat allt för bloggen så det finns säkert mer saker vi hinner med. Skriv gärna en kommentar här eller på några av våra sociala medier.

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Stötta oss genom att följa våra sociala medier

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!


Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *