Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 50 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen

Kategori:

– Taggar:

Vecka 50 är här och det har hänt en hel del saker inom smarta hem, både på bloggen och i omvärlden. Vi har köpt på oss några Zigbee enheter till och börjat konvertera batterierna på några Xiaomi Aqara temperatursensorer (dock inte klar). Sen har vi set att att det rör sig mer hos IKEA när det gäller Zigbee enheter. Den OpenWrt brandvägg vi byggde med en Raspberry Pi 4 och nämnde vecka 48 har fungerat väldigt bra, så kommer mer om den framöver.

Tips på nyhet inom smarta hem

IKEA vekar ha en hel del på gång inom sin TRÅDFRI serie. Vecka 48 berättade vi om de kommande sensorerna PARASOLL, VALLHORN och BADRING. Allt nytt innebär även att vissa gamla saker får lämna marknaden. Det ser ut som att ett av IKEA:s vägguttag för zigbee inom kort kommer att fasas ut och sluta säljas. Så har du ett behov av just dessa så kan det vara idé att köpa på dig några innan dom slutar säljas.

Nu har vi grävt en del i detta och hittat att det ser ut att komma ett nytt vägguttag. Vad vi såg på skisserna så kan namnet bli INSPELNING”, nu är detta helt inte säkert, men vi har skrivit den fakta vi hitta om uttaget här. Bilden nedan är på det befintliga vägguttaget, vi har en skiss längre ner på sidan som visar hur det nya vägguttaget INSPELNING eventuellt kommer se ut.

Källa till bilden: https://www.ikea.com/se/sv/p/tradfri-tradloest-uttag-smart-90356166/ ( extern länk)

Open Source projektet Home Assistant och företaget Nabu casa som står bakom det får ett officiellt får ett partnerskap med Silicon Labs. Om du inte vet vilka Silicon Labs är så kan vi berätta att det är en enorm chipptillverkare som står bakom bland annat Z-Wave & Zigbee chipen. Detta innebär att ett mycket stort och etablerat företag samarbetar med Home Assistant för att bidra för att stöta Open Source.

Källa till bild: https://www.home-assistant.io/blog/2023/12/12/silicon-labs-official-partnership-nabu-casa

På bloggen har vi publicerat en ny guide för Node-Red för att analysera och få kontroll över ditt Zigbee nätverk. Vi har fått flera frågor att dela med oss av vårt flöde, och det har vi gjort nu. Vi har dessutom visat hur informationen kan hjälpa dig felsöka om zigbee enheter svarar långsamt där.

Här ser du hela vårt Zigbee2mqtt nät

Som många andra så har vi även passat på att skaffat Instagram threads, Gillar du det vi gör så följ oss gärna här: https://www.threads.net/@automatiserar (Extern länk)

Som många andra så har vi även passat på att skaffat Instagram threads, du hittar och kan följa oss här: https://www.threads.net/@automatiserar (Extern länk). Vi kommer vara aktiva där eftersom det verkar vara ett format som tillåter oss både dela bilder och lägga längre text med länkar vid behov.

Meny

Den här veckan var det tveksamt om det behövdes någon meny, men är du intresserad av att dela någon av den infon vi har här så ser du vilka snabblänkar som finns till respektive stycke.

Företaget Silicon Labs börjar samarbeta med Nabu Casa

Källa till bilden: https://www.home-assistant.io/blog/2023/12/12/silicon-labs-official-partnership-nabu-casa
Vi upplever det som en stor nyhet ett stort etablerat chipföretag ställer sig bakom Nabu Casa och Open Source!

Att Silicon Labs nu börjar samarbeta med Nabu Casa innebär troligen att vi kommer få se bättre stöd för just Open Source från fler och fler tillverkare. För att förstå hur stort detta är så kan vi berätta att varenda Z-Wave chip som finns skapat idag är just gjort av Silicon Labs. Nu gissar vi att detta kommer innebära att Z-Wave kommer få ett uppsving igen. För som det sett ut fram tills idag så har det protokollet sakta men säkert minskat i popularitet.

Länk till källan: https://www.home-assistant.io/blog/2023/12/12/silicon-labs-official-partnership-nabu-casa (Extern länk)

IKEA:s uttag i serien TRÅDFRI utgår inom kort

Källa till bild: https://www.ikea.com/se/sv/p/tradfri-tradloest-uttag-smart-90356166/

Att enheter försvinner efter en tid är inte så konstigt, men i och med att det rör sig om IKEA så blir det alltid en massa spekulationer. Och ska vi lägga till våra tankar så gissar vi på att den kommer försvinna från marknaden när nästa modell kommer. Nu är detta inte något vi hittat så mycket information om, men gillar du dessa uttag och vill fortsätta använda dom så kan det vara idé att köpa på dig några extra innan dom försvinner.

Vi ser att IKEA ser ut att lägger en hel del fokus på att få ut funktionalitet och enheter till kontrollern ”Dirigera” (här kan du läsa vad vi tycker om den). När vi letade efter en ersättare till strömbrytaren så hittade vi några intressanta enheter som vekar vara på gång med.

Nu är den här infon nedan kanske något som inte kommer hända, men i vårt letande så lyckades vi gräva fram en ny Smart Plug från IKEA med namnet INSPELNING! Och formfaktorn såg ut att vara lovande jämfört med den gamla enheten, den nya verkar vara genomtänkt i sin design och möjliggöra flera av dom i samma grendosa / uttag.

 • Smart Plug E2220 (Kanske får namnet INSPELNING). Vad vi ser så är effekten 1800W eller 15A Max, och för motor max 300w. Nu hoppas vi att det dyker upp mer fakta runt detta inom kort, är vi först med att hittat detta? Vi hittar inte något om den klarar att återrapportera förbrukning tyvärr, men vi gissar på att den inte kommer ha det stödet tyvärr.
Formen för enheten med en ej Svensk kontakt var något liknande. Och ser vi formfaktor som lovande för att ha flera av dom i samma grendosa!

Sedan såg vi några enheter till som verkar vara på gång, lite säker dock på vad detta kan tänkas vara. Såg ut som batteridrivna led lampor, Om dom är uppkopplade på Zigbee vet vi ej tyvärr.

 • KOLVATTEN batt linear 700 cabinet lamps white
 • KOLVATTEN batt linear 500 cabinet lamps white
 • KOLVATTEN batt linear 300 cabinet lamps white

Så felsöker och Loggar vi Zigbee2mqtt

Det här inlägget är både en guide och ett exempel på hur vi felsöker om Zigbee enheter upplevs som långsamma på att svara, eller beter sig konstig. Det problem vi ska berätta om nu uppkom på grund av en IKEA lampa och en batteridriven zigbee display.

Det här inlägget är både en guide och ett exempel på hur vi felsöker om Zigbee enheter upplevs som långsamma på att svara, eller beter sig konstig. Det problem vi ska berätta om nu uppkom på grund av en IKEA lampa och en batteridriven zigbee display. Du kommer få all info som behövs för att själv kunna sätta upp motsvarande loggning med.

Flera har efterfrågat våra flöden i Node-Red, så dom finns nu delade här med. Kom gärna med feedback och tips på hur flödet och presentation skulle gå att göra bättre och snyggare som kommentarer längst ner på sidan.

Så är du intresserad av att få stenkoll på vad som händer i ditt Zigbee nätverk med Zigbee2mqtt så är den här guiden något för dig: https://automatiserar.se/felsokzigbee2mqtt/, där får du en lista med allt som behövs för att kunna skapa en graf som ovan.

Om du dessutom vill veta mer om Zigbee2mqtt så har vi en riktig djupdykning på den här: https://automatiserar.se/hur-bra-ar-zigbee2mqtt-med-home-assistant/

Här ser du hela vårt Zigbee2mqtt nät
Så här ser vårt Zigbee2mqtt nätverk ut, med över 150st Zigbee enheter.

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Du kan även följ oss på Instagram ( https://www.instagram.com/automatiserar/ eller https://www.threads.net/@automatiserar (extern länk), där brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Du kan prenumerera på vår blogg för att få hela inlägget varje gång det händer något nytt på bloggen, då behöver du inte fundera på om du missat något mellan gångerna du ser bloggen

Det här var allt vi lyckades skapa den här veckan på bloggen, vi önskar dig en fortsatt trevlig söndagsmorgon och tredje advent.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

2 svar till ”Vecka 50 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen”

 1. Tack Markus
  Upplys gärna här på bloggen att temperature and humidity sensor T1 som är en nyare variant inte är kompatibel med Homey Pro me appen Aqara endast temperature and humidity sensor WSDCGQ11LM.
  Verkar vara oklart om det går att fixa en uppdatering av AQara appen i närtid. Är det någon som vet mer?

  1. Hej och tack för tipset.

   Har just kört igång en Xiaomi Aqara T1 med Zigbee2Mqtt. Där hoppade den igång som tänkt och visar några nya värden som den äldre inte visar. Men ska lägga till en varning om den så fort jag gjort klart inlägget om just Homey.
   Antar att det borde dyka upp stöd rätt snart med tanke på att Aqara sensorerna är rätt stora och populära med Homey med.

   // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *