Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Philips Hue rörelsevakt för utomhusbruk
Den här rörelsesensorn från Philips Hue är värd en egen recension! Vi upptäckte det efter att ha testat den parallellt med inomhussensorerna. En av orsakerna är att det ofta dyker upp frågor om vilken rörelsevakt som går att ha utomhus, och till vilken kontrollenhet den sedan går att integrera. Vi insåg att den här rörelsevakten bör vara en bra träff för många eftersom integrationer mot Philips Hue bryggor finns från de flesta systemen. Så du kan mest troligt integrera den här utomhusrörelsevakten med ditt system, eller bara nyttja den i Philips hue bryggan som vanligt. Du måste alltså inte ha en Conbee (Zigbee) usb enhet och Home Assistant (men du kan om du vill!). Vi kör den själva i både i Node-Red, Homey & Home Assistant och är mycket nöjd med den.
Vi håller i skrivande stund på att testa och utvärdera Philips Hue:s vanliga rörelsesensorer som temperatursensor. Orsaken till att vi gör detta test är för att svara upp på all feedback vi fått om att inomhusrörelsesensorerna från Philips Hue ofta rapporterar för låg temperatur (Vilket den gör!). Som många vet så har vi tidigare fastnat helt för Xiaomi Aqaras temperatursensorer eftersom pris/prestanda är oslagbart där för att mäta temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Men vi inser att en rörelsesensor med den funktionen inbyggt kan vara smidigare och kanske mer prisvärda (om det är rea). Men för att få ännu en referens att testa mot så köpte vi två Philips hue utomhussensorer (de som du kommer läsa i inlägget). Dom rapporterar även temperatur, och dom gör det relativt exakt med!
Vi använder delar av det vi har skrivit om i dessa inlägg för att presentera och se trenderna du läser i det här inlägget.
- Läs vår djupdykning på Homey, här får du en bra bild över hur enkelt det är att komma igång med avancerad hemautomation med Homey.
- Läs vår ”Kom igång med node-Red”, Node-Red är en mycket mångsidig och bra mjukvara för att koppla samman system.
- Läs vår kom igång med Home Assistant serie , vi skriver här en guide hur du kommer igång från start till mål med Hass.io (just nu finns 3 publicerade).
- Läs vårt test och recension på Philips hue Hub och integrationer mot den fungerar.
I det här inlägget kommer du se vilka möjligheter rörelsevakten har och hur pass bra Lux & temperatur rapporteras.
Vad ingår till Philips Hue utomhusrörelsevakt och hur läggs den till?
I paketet ingår det en rörelsevakt (sensorn), skruvar och en hållare som fäster sensorn med skruv (till skillnad från inomhussensorn som monteras med en magnet). Sensorn är svart till skillnad från inomhussensorn som är vit, vilket kan påverka temperaturavläsningen negativt sensorn monteras där direkt solljus kan nå den så det kan vara värt att tänka på.
När vi skulle montera sensorn i ett hörn så direkt mot taket så upptäckte vi en liten brist.. Hållaren behöver 3-5mm fritt utrymme upptill för att sensorn ska gå att sätta fast.
När det är dags att koppla samman Philips Hue sensorn med Hue Bryggan så räcker det att trycka en gång på knappen ”Setup” på baksidan av sensorn, ”ögat” kommer då börja blinka i en rödaktig färg, när den kopplats samman med Hue bryggan så blinkar den till grönt en gång.
När vi integrerat rörelsesensorn i Philips Hue (och inkluderat den i Homey via Philips Hue appen) så felade LUX värdet på en av sensorerna konsekvent, vi fick endast 1 LUX oavsett hur mycket ljus det var i rummet. Den andra sensorn rapporterade dock korrekt lux även innan uppdateringen. Uppdateringen i Philips Hue appen gick på några få minuter, och sedan var alla värden korrekta även i Homey.
Vi har nu monterat rörelsevakterna och är mycket nöjd med hur pass bra den känner av rörelser, vi har till och med fått ställa ner känsligheten på det lägsta för att undvika falska larm.
Hur bra mäter Philips Hue Rörelsevakt Lux?
Eftersom vi gillar att gräva ner oss i detaljer så blev vi även tvungen att lära oss mer om lux och vad det motsvarar i verkligheten (tog inte lång tid att hitta en wiki länk, obs extern länk). Där hittade vi en skala på vad olika nivåer av lux motsvarar.
När vi placerade tre sensorer (två Hue outdoor sensorer och en hue inomhussensor) så fick vi se vilken skillnad det är i skala. Inomhussensorn från Hue har en skala från 0 – 14444.4 Lux medan rörelsesensorn för utomhus går mellan 0 – 138187.4 lux (båda utomhussensorerna maxade det värdet). Kollar man på Wikipedia länken så är direkt solljus mellan 32.000–100.000 Lux. Medan ett normalkontor har mellan 320–500 Lux, vilket visar att inomhussensorn från Hue inte alls är anpassad för att mäta solljus.
Som grafen ovan visar så finns det ett bra spann för att avgöra hur ljust det är ute.
Vi kan nämna att vi tidigare har använt Xiaomi Aqaras rörelsesensor och varit riktigt nöjd med den, men den har några brister enligt oss, tyvärr saknar den temperatur och den rapporterar bara ljus när en rörelse detekteras. Vilket gör det svårt att automatisera ljuset i rum om det inte finns någon där som kan trigga en rapport på hur ljust/mörkt det är! Dessutom är den inte sensorn allt för snygg heller (bilden nedan är en Xiaomi Aqara rörelsevakt).
Läs mer om Xiaomi Aqara:s röresensor.
Är priset motiverat på Philips Hue Rörelsevakt?
När vi valde att köpa två st av den här rörelsevakten så blev vi lite chockade över priset, vilket var strax under 500kr st!!! Men det brukar vara så att man får vad man betalar för, och i det här fallet tror vi än så länge att det stämmer. Temperaturen och ljusinformationen som sensorn skickar mycket frekvent är väldigt korrekta (vad vi kan mäta med våra övriga sensorer). Det vi kan bli lite fundersam över är att skillnaden i LUX mellan inomhusrörelsevakten och den ute är MYCKET stor. vilket får oss att fundera på att göra ett test på enheter som rapporterar LUX och hur pass de verkligen stämmer.
Men än så länge är det för tidigt för att avgöra eftersom sensorns primära funktion att vara rörelsevakt är något vi bara hunnit testa väldigt lite ännu.
Informationen ovan kommer från sensorerna nedan som för fullt håller på att skicka information till Philips Hue bryggan, detta gäller dock inte Xiaomi Aqara temperatursensorn som är vår refereens (via Homey) i testet. Om du har missat Xiaomi Aqara så kolla in det djupgående testet vi gjort på just Xiaomi Aqara sensorn ( Vår absoluta favoritsensor när det gäller pris / prestanda ).
Vi skriver inte så Mycket om temperaturen i det här inlägget eftersom vi håller på med ett till som kommer publiceras inom kort. Men som du ser nedan så följer båda Hue sensorerna Aqarans temperatur mycket bra. På slutet i grafan så flyttades sensoerna till olika platser, därav blev skillnaden större i temperaturerna.
Fungerar Hue Rörelsevakt bra med andra kontrollers?
Vi har utan problem integrerat båda Philips Hue sensorerna med en Philips Hue brygga. Den i sin tur är integrerade med de system vi använder för att göra testerna och presentera resultatet (se bild nedan). Det vi kommit fram till än så länge är att Philips Hue – Utomhussensor är bättre både när det gäller korrekt temperatur & ljusavkänning än inomhussensorn! Vi är mycket imponerad över hur pass stort spann den har när det gäller att rapportera Lux och korrekt temperatur.
Bli inte rädd för bilden nedan, det är en snabb övervakningsbild vi gjorde i Grafana för att att visa hur allt hänger ihop. All data i bilden är faktiskt kopplat till InfluxDB och visar grönt runt kontrollers om dom svarar på ping och sensordata presenteras under sensornamnen.
Som du redan nu sett så går det att integrera sensorn via integrationer med Hue bryggan, vi har faktiskt ännu inte hunnit testa den med Conbee sticka eller att native lägga in den i någon kontroller (du kanske har testat och kan berätta hur det gick?).
Kontroller | Integration via Hyue Bryggan | Fungerar? |
Node-Red | Fungerar mycket bra att hämta in via integrationen med Hue bryggan | Ja |
Home Assistant | Fungerar mycket bra att hämta in via integrationen med Hue bryggan | Ja |
Homey | Fungerar mycket bra att hämta in via integrationen med Hue bryggan | Ja |
Samsung Smartthings | Gick ej att få in vad vi kunde se via integrationen med Hue bryggan | Nej |
Animus Heart | Gick ej att få in vad vi kunde se via integrationen med Hue bryggan | |
Varför använder vi Philips Hue Bryggan?
Som du läser så har vi flera olika kontrollers som klarar av att hantera Zigbee själva. Vi har bland annat en Conbee sticka till vår Home Assistant & en Homey som även den har Zigbee stöd, det finns även en samsung smartthings och en Xiaomi Mi gateway. Men vi har märkt att det stabilaste sättet att kontrollera belysning för oss är att utnyttja den gateway som tillverkaren tillhandahåller. Att göra det tillåter mig att integrera med mina egna smidiga lösningar, men samtidigt ha en fallback till leverantörens egna system om det skulle bli problem med mina.
Bara för att förtydliga så har vi köpt allt för egna pengar och är inte alls påverkad av någon på vad vi ska tycka och tänka 😀 (som vanligt), men vill du ha ännu mer information så finns Philips egna sida om den här: Philips Hue – Rörelsevakt (OBS extern länk)
Hjälpa Automatiserar.se?
Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).
Tycker du att du har nytta av denna blogg och alla inlägg som du läser helt utan reklam i mer än 7 år? Du kanske vill bjuda på en kopp kaffe medans vi skriver nästa inlägg? Vi tar gärna en Swish kopp kaffe på 0705470065 i så fall 🙂
Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 🙂
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
3 svar till ”Philips Hue rörelsevakt för utomhusbruk”
Lysande arbete! Tack! Har redan köpt en Philips inomhus sensor för att just mäta solljus inne i rummet, ville inte ta ner jalusierna bara för det ljust utan när det är ljus på möblerna lite längre in i rummet. Har den hårda vägen upptäckt det ni så förtjänstfullt lär ut här, nämnligen att den bottnar på 14444 lux…. Lösningen har blivit jag sätter ett vitt papper framför och på så vis filtrerar ljuset ner till typ 6000 lux vid starkt solljus och kan styra på det.
Det som var bra för mig i artikeln är att ni skriver att det är mer än 130000 lux på utomhus sensorn. Förstår inte varför Philips inte publicerar dessa värden…. Så antagligen flyttar jag inomhus sensorn till annat rum, köper utomhus sensorn och tar Oskar Ma`s programsnutt för HA och styr på kombinationen av lux och solvinkel.
Återigen tack för er detaljnivå!Tackar! Roligt att höra att detaljerad information uppskattas 🙂
Ja det är mycket som leverantörerna inte väljer att skriva tyvärr, ofta är det som du säger att man upptäcker det den hårda vägen.
// Markus
Tack för bra tester och artiklar. Jag har sett att ni föredrar att använda hue-gatewayen, men jag undrar om ni testat att koppla hue outdoor-sensorn direkt till Homey och då fått in rörelse, lux och temp?
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar