Tips: Vera & Philips HUE – a perfect match?

Som ni kanske har läst i mitt tidigare inlägg gällande Vera och IKEAs produkt Trådfri kom jag i min research delvis kontakt med HUE-systemet från Philips. Jag har funderat lite till och från på den lösningen och då kompatibiliteten mellan Vera och Trådfri är bristfällig samt att HUE och Trådfri i senare firmware från Philips inte fungerar alls kände jag att det var dags att testa något annat.

Tyvärr

Jag hoppas fortfarande, och tror, att någon duktig utvecklare kommer att klara av att tolka och finna ett sätt för Veran att kommunicera med Trådfri och därmed möjliggöra dimning och justering av färgton.

Nåväl, av en slump kom jag över en HUE-brygga av senaste version(2) och blev då lockad att testa det många andra på internet redan konstaterat, att HUE och trådfri inte fungerar (Jag kan redan nu avslöja att det inte fungerade för mig heller, men vad gör väl det! :-)) Jag har dock läst att Philips i en forumtråd sträckt ut sin hand mot IKEA och att dom vill hjälpa till så att dessa två produkter kan tala med varandra, i skrivande stund oklart om det någonsin kommer att inträffa. Även här är jag positiv(och kanske lite naiv) och tror att det löser sig inom kort. Lyckas dom komma överens är jag redo! Det som talar emot är att IKEA släpper sin egen gateway inom kort, och frågan är då hur intresserad dom är att samarbeta med Philips. Det visar sig…

Ytterligare en anledning som gjorde mig intresserad av HUE är att den är kompatibel med Veran på skalan av 8/10 , detta enligt Vera själva (http://getvera.com/portfolio-posts/philips-hue-bridge/). Det borgar ju för att dessa borde integrera snyggt och smidigt mot varandra!

Så, här kommer en guide som visar hur man kopplar ihop HUE med Vera. I slutet av inlägget finns en film som visar hur dessa system fungerar i verkligheten.

  1. Börja med att packa upp din HUE-brygga och installera den enligt Philips anvisningar. Det är väldigt enkelt och straight-forward, installationen tar inte många minuter (http://www2.meethue.com/en-us/about-hue/get-started/).
  2. När installationen av bryggan är färdig är det dags att skapa rum och lägga till lampor via appen. Även detta är enkelt och borde inte skapa något nämnvärt huvudbry. Jag köpte en vit dimbar HUE-lampa samt en RGB, båda med E27 sockel. Dessa konfigurerades och lades till via appen samt att jag skapade ett fiktivt rum, ’Philips HUE Room’ som dessa två lampor tillhör.
  3. Klicka runt och testa i appen, när allt fungerar och du är nöjd är det dags att logga på din Vera. (HUE-appen blir ”master” för namnsättning av lamporna)
  4. Efter att ha loggat in i din Vera, gå till Apps – Install apps – sök efter ”hue” och följande visas.
  5. Klicka på ”Details” till höger och du kan nu välja att installera appen.
  6. Vänta på att installationen slutförs, klicka på OK.
  7. Installationen står och snurrar en liten stund
  8. När installationen är slutförd ska det se ut så här

    (Bilden nedan visar vilken version jag har på appen)
  9. Gå till Devices och titta under kategorin ”No Room”. Din HUE-bridge ska nu synas där. Nästa steg är att koppla ihop Veran och HUE-bryggan.
  10. Klicka på pilen till höger om ”Philips Hue Plugin”. När nedanstående visas väljer du ”Plugin Control”
  11. Vet du IP-adressen till HUE-bryggan kan du skriva in den, annars borde den ha dykt upp automatiskt. Klicka därefter på den fysiska knappen på bryggan och välj därefter ”Pair With Bridge”. Vänta och låt systemen hitta varandra.
  12. Om allt gick bra ska det se ut så här. Du kan nu gå tillbaka till Devices menyn och du ska då se både bryggan och dina lampor
  13. Jag har för denna guide skapat ett rum i Veran som heter Philips HUE Room där jag lagt till lamporna och bryggan (för en enkel visualisering).
  14. Klart! Du kan nu styra lamporna från antingen Veran, HUE-appen eller via båda två. Du avgör det själv. Ändrar du inställning i den ena skickas det över till det andra systemet. Lamporna kan du betrakta som vilken lampa som helst och skapa scheman och aktiviteter utefter dina egna önskemål i Veran.

Denna film visar hur jag ändrar inställningar i Verans app samt i HUE appen. Som ni ser tar det inte många sekunder för inställningarna att skickas över till respektive plattform. Båda telefonerna är kopplade till samma WiFi.

Slutsats: Är då Veran och HUE ”a perfect match”, ja, det skulle jag vilja säga. Jag är väldigt imponerad hur snyggt dessa system interagerar med varandra samt hur responsivt data skickas mellan systemen. Ändrar man inställning för någon lampa i mobilappen uppdateras Verans GUI blixtsnabbt, och vice-versa. KLOCKRENT! Eventuellt kommer det ytterligare en guide lite senare med tips-trix när det gäller schemaläggning och dylikt.

Övrigt: På black-friday 2016 fyndade jag en Philips TV med inbyggd ambilight och kompabilitet med HUE. Via TVn kan man koppla på HUE-lampor och tanken är att dessa ska följa samma ”ljuschema” som TVns inbyggda LED-lister. Jag är inte helt imponerad av den kopplingen, de gånger jag har slagit på funktionen upplever jag att den externa lampan släpar efter och irriterar mer än vad den tillför. Finns det intresse kan jag vid tillfälle filma hur det fungerar som.

21 reaktioner på ”Tips: Vera & Philips HUE – a perfect match?”

    1. Niklas Grundel (Trådskapare)

      Den kommunicera vad jag vet över det fasta nätverket, jag har både min Vera Plus och Hue-brygga ansluten via RJ45. Tror inte att Hue kan prata över WiFi heller.

      Saxat från ett inlägg på en annan hemsida: ”You have to plug it directly into your router with an ethernet cable–the Hue Bridge does not have Wi-Fi built in; instead, it uses the Wi-Fi in your router.”

  1. Tyvärr finns ju inte Hue i E14, (vad jag vet), vilket för mig är ett stort hinder då de flesta lampor som jag har använder detta.

    1. Niklas Grundel (Trådskapare)

      Känner också bara till att de finns med E27-sockel, vet inte varför, kan det vara så att tekniken inte får plats i en mindre lampa?! Det är här jag hoppas att Ikea ska fylla glappet med sina lampor.

  2. Hur ändrar man färg på HUE lampan via VERAn, går det eller är det Philips app som gäller då?

    1. Niklas Grundel

      Hej, Det går att ändra färg via Veran också. I det övergripande GUI´t kan du ändra lampstyrka och av/på. Klickar man in på själva enheten har du hela färgpaletten och även möjlighet att ändra effekt. Jag har inte hunnit ställt dom sida-vid-sida ännu och jämfört om alla inställningar finns med i Veran. Det kommer eventuellt i nästa blogginlägg 🙂

    1. Niklas Grundel(Trådskapare)

      Hej,

      Inte i dagsläget, jag har planerat att testa det i framtiden. När jag testat återkommer jag givetvis med information.

  3. Pingback: Läs om IKEAS Gateway "TRÅDFRI", vi har testat den |

  4. Hej
    Bra skrivet! Jag undrar dock om man kan få Philips egen dimmer switch att integreras i Vera Plus? Jag har bytt från Homey till Vera men har inte hittat hur.. I Homey kunde man programmera Philips dimmer switches helt fritt, kunde programmera knapparna hur som helst.
    Så är det ngn som vet om det som sagt går i Vera?
    Tack på förhand
    Nicman

    1. Jag har inget svar på din fråga, tyvärr. Däremot har jag en annan fråga. 🙂

      Är i valet och kvalet mellan att köpa Homey eller Vera Plus. Varför har du bytt från Homey till Vera?

    2. Nicman

      Du skriver att du bytt från Homey till Vera.
      Varför?

      Är precis i färd med att köpa något men vet inte vilken

      //Magnus

  5. Har du testat att styra IKEAs trådfri med veran genom hur huven med den nya programversionen i IKEAs trådfri lampor?

    1. Niklas Grundel

      Nej, tyvärr inte. Måste ta mig till ett varuhus och shoppa en brygga och några lampor 🙂

  6. Hei,

    Jeg har lagt til to Ikea trådfri lamper(siste FW) til philips hue bridge, dette fungerer veldig bra i hue app. Så la jeg hue bridge til Vera som beskrevet her, men da kommer bare hue bridge device opp, ingen lamper?? Gjennom gjennom hue bridge kan man sette scene (bright, relax etc), dette fungerer bra, men ingen mulighet til å styre lampene som egne devicer. Noen tips?

  7. Hej! Jag försöker para ihop min Hue brygga tillsammans med min Vera Plus, jag följer era steg men Vera hittar inte bryggan. Jag får skriva in IP-adressen manuellt och kan då para bryggan men får sen ett felmeddelande ”Cant detect device”. Någon som har någon aning om vad det kan vara? Har haft en Hue brygga parad innan genom att följa denna guiden utan problem men nu när jag skall göra det igen blir det såhär.

  8. Jag har två bryggor, ena i hemmet och andra för att styra utomhusgrejer där räckvidden är ett problem.
    Något som vet hur man lägger till två bryggor till Vera?

    /K

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *