Test av närvarosensorn SONOFF SNZB-06P

Vi tester ständigt nya enheter på bloggen, nu har vi köpt in en sensor som använder radiovågor för närvarodetektering. Detta för att jämföra mot vanliga PIR (passiv infraröd) sensorer. Vårt test av närvarosensorn SONOFF SNZB-06P hoppas vi ska ge dig inspiration och tips på nya förmågor du kan tillföra i ditt smarta hem.

SONOFF SNZB-06P skiljer sig mot en vanlig rörelsesensor utifrån att den detekterar med hjälp av radarvågor på 5.8GHz. Den största skillnaden skulle vi säga är att den även klarar att hålla koll på stillasittande objekt! Så är du en av alla de som sitter och spontant viftar för att få ha ljust hemma så kan den här sensorn vara en lösning.

SNZB-06P från SONOFF skapar nya möjligheter inom det smarta hemmet. Med hjälp av radiovågor på 5.8 GHz istället för PIR så dyker helt nya möjligheter upp.

Vi har kört sensorn i kontoret någon dag och automatiserat så närvarosensorn SNZB-06P rapporterar  inom 5 sekunder om det inte finns någon i rummet.

Belysningen i rummet kopplades sedan mot automationen, inte en gång under två dagars jobbande i rummet så misslyckades den med att hålla koll på oss och därigenom behålla belysningen tänd. Däremot så fort vi lämnade rummet så släcktes belysningen som den skulle.

Lidl lampor
Vi verifierade stabiliteten på sensorn med hjälp av två stycken Lidl bordslampor.

Sidan senast uppdaterad: 2024-03-23 – Uppdaterade med våra tester och publicerar testet.

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination hårdvaran / mjukvaran
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

SNZB-06P från Sonoff

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Vi kan säga att den här sensorn är både prisvärd och dessutom löser ett problem som rörelsesensorer har. Den här sensorn klarar nämligen att detektera stillasittande objekt i ett rum. Vilket gör att du äntligen kan sitta helt normalt i ett rum med rörelsestyrd belysning utan att vifta med armarna efter nån halvtimme.

Vi testade att köra den här sensorn väldigt extremt för att se om den missar att vi sitter och skriver det här inlägget. Och under de timmar vi satt och skrev inlägget så släkte den inte belysningen en gång. Något som däremot hände med vår vanliga belysning som än så länge är styrd med en Hue rörelsesensor. Rörelsesensorn för Hue hade en halvtimme på sig att upptäcka en rörelse från oss men misslyckades. SONOFF sensorn hade satt till att reagera om rummet är tomt efter 5 sekunder.

SNZB-06P från Sonoff är en modern typ av närvarosensor.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Vi antar att det är fler än oss som ibland spontant sätter sig och viftar i ett rum med rörelsestyrd belysning. Nu har vi minskat viftandet genom att ställa upp tiden som lamporna är igång. Men att låta belysningen vara igång en timme längre än vi är i rummet kändes helt fel.. Så problemet vi vill lösa med den här sensorn är att slippa röra oss på ett intervall för att inte få mörkt i rummet.

Under den senaste tiden har det blivit populärt att använda radiovågor i sensorer, vilket även den här SNZB-06P sensorn från SONOFF använder. Med den tekniken så löses problemet med stationära objekt, närvarosensorn håller koll på stillasittande objekt.

Funktioner

SNZB-06P från SONOFF skapar nya möjligheter inom det smarta hemmet. Med hjälp av radiovågor på 5.8 GHz istället för PIR så dyker helt nya möjligheter upp.

Den här sensorn fungerar annorlunda mot en vanlig rörelsesensor, för alla er som använder en vanlig rörelsesensor för att släcka lampan när det inte är någon i rummet så vet ni att sitta still inte fungerar för dessa.

Detta är något som SONOFF sensorn löser! Den klarar att detektera om det är något som rör sig i rummet och om det är något som är i rummet. Vilket gör att det där viftandet för att undvika att lamporna ska släckas inte är ett problem.

SNZB-06P är inte perfekt heller, när vi går igenom dokumentationen för den så visar det sig att det finns saker som får den att detektera rörelser även om det inte är en människa i närheten.

Här är några av de scenarion som dom beskriver kan störa sensorn:

 • Robotdammsugare, vi har ännu inte testat om Neato D8 får sensorn att reagera
 • Gardiner och plantor som rör sig av vind.
 • Luftvärmepumpar, tvättmaskiner och fläktar påverkar även den här sensorn.
 • Husdjur
 • Reflektioner från sensorn, dvs signaler som studsar på väggen och därigenom får sensorn att upptäcka mer än den borde.
 • Två sensorer inom samma område kan störa varandra och ge falska aktivieringar.
 • Luftkanaler med höga luftflöden.

Tekniker

InfoDetalj
ModellZSNZB-06P
Trådlöst protokollZigbee 3.0
Zigbee enhetstypRouter
Produktmått44.2X44.2X59mm
Temperaturer-10 till ~60 grader
Luftfuktighet0~90%RH, icke kondensering
Spänning5V och 1Ah
Vikt31g
SensortypMicrowave radar 5.8Ghz
Mäter objekt på:2.5M ( low )
3.5M (Medium)
4M ( High )

Spridningen för sensorn är rakt fram och 180 grader runt sensorn.

Källa till bilden: https://sonoff.tech/product/gateway-and-sensors/snzb-06p/
Källan till bilden: SNZB-06P – SONOFF Official ( extern länk )

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Under två dagars tid har vi testat SONOFF närvarosensorn i ett rum vi jobbat. Där kunde vi se att den var ett bra alternativ för att styra belysningen eftersom vi sitter mycket still i det rummet. Mycket bättre än rörelsesensorn VALLHORN från IKEA eller rörelsesensorn från Philips Hue. Nu har dock Hue sensorn temperatur och ljussensor, så den adderar andra värden till hemautomationen. Ännu en faktor är att de båda sensorer går på batteri, något som SONOFF sensorn inte gör.

IKEA:s VALLHORN är en ny rörelsesensor från IKEA, var noga med att välja batterier på 1.2V för att få bra tillförlitlighet på den.
Philips Hue motion sensor med temperatur och ljussensor
Philips Hue:s rörelsesensor ger både Lux och temperatur utöver rörelse.

Vi skulle säga att den här sensorn gör sig mycket bra i rum där du ofta sitter still men ändå vill ha automatiserad tändning / släckning av belysning.

Omdöme

SNZB-06P från Sonoff
Vi upplever SONOFF sensorn mycket lovande.

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Fixade två snabba automationer i Home Assistant. En automation tänder i rummet och den andra släcker. Detta med hjälp av SNZB-06P sensorn

Utifrån de automationer vi testade att skapa så måste vi säga att det än så länge verkar vara lösningen på det ständiga viftandet som en rörelsesensor kräver.

Vi utmanade den riktigt och kopplade två automationer till belysningen i rummet. Om sensorn inte detekterar närvaro från någon inom 5 sekunder så släcks rummet. Efter att ha jobbat en hel dag i rummet utan att belysningen släcktes en enda gång så blev vi imponerad.

För så fort vi lämnade rummet så släcktes lamporna, och så fort vi kom tillbaka i rummet så tändes dom.

Vi satt dessutom mycket still under tiden eftersom vi satt vid datorn.. Både Hue och Ikea sensorn misslyckades två gånger på en timme att upptäcka att vi var där och släckte vår takbelysning.

Positivt

Äntligen så kan jag sitta vid skrivbordet utan att spontanvifta för att rörelsesensorn i rummet ska reagera. Den här sensorn fungerar riktigt bra på att detektera att jag finns i rummet även om jag sitter helt still.

Går på USB ström och agerar dessutom Zigbee router till Zigbee-nätverket. Samtidigt kan detta vara en negativ egenskap beroende på vart du vill placera sensorn.

Negativt

Den här sensorn använder en radiovågor och skickar ständigt 5.8Ghz signaler i rummet. Vilket kanske i sig kanske inte är ett problem men värt att tänka på. Den kräver dessutom ständigt USB ström. Det ingick dessutom inte någon USB strömadapter till enheten så den behöver du addera.

Vi har sett nattetid att katten verkar smyga runt vid kontoret, så den reagerar på husdjur med utifrån det vi kan se i loggarna.

Betyg

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Den här typen av sensorn är inte något nytt, men både funktionaliteten, stabiliteten och priset förSNZB-06P gör den mycket prisvärd. Vi upplever att den levererar precis det den ska och dessutom tillförlitligt. Vi tycker att den tillför något nytt hemma och ger oss möjlighet att nu reagera lika snabbt för att släcka som att tända den. Vilket ger en känsla av ett mer avancerat smart hem.

Betyg: 4 av 5.

Värt att veta

Den här sensorn kräver ständig USB ström och kan falskt detektera på vissa typer av objekt i rum, tex luftvärmepumpar.

Vi köpte den här sensorn från AliExpress för ~200kr inklusive moms. Den levererades dock bara med en USB kabel, så vi behövde själv lägga till en USB laddare.

Den verkar reagera på så små saker som katter med tyvärr, så har du tänkt använda den här sensorn som en del i ett larm så kanske du ska se den som ett komplement till traditionella rörelsesensorer och dörrsensorer.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
SONOFF Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqttJA2024-03-21
Home Assistant
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Zigbee2mqtt

Sensorn registrerade sig snyggt i Zigbee2mqtt.

Vi valde att testa SNZB-06P tillsammans med Zigbee2mqtt (Z2M) och kunde bara genom att starta ”tillåt gå med allt” i Z2M och starta sensorn få den att inkluderas korrekt.

I Z2M kan du justera följande inställning på sensorn.

Vi har valt att verkligen utmana hur pass tillförlitligt sensorn upptäcker oss i rummet genom att sätta ”occupancy timeout” till 5 sekunder. Dvs om vi inte upptäcks i rummet så släcks belysningen inom 5 sekunder.

InställningSyfte
OccupancyStatus om någon detekterats
Occupancy timeoutHur länge sensorn ska avvakta innan den skickar en rapport att rummet är tomt.
Occupancy sensitivityHur långt bort ska den detektera.
2.5M ( low )
3.5M (Medium)
4M ( High )
IlluminationHur ljust registrerar den att det är i rummet. Registrerar två nivåer vad vi kan se.
dim = Mörkt i rummet
bright = Ljust i rummet
LinkqualityAnger hur pass bra signalstyrka enheten har i zigbee nätverket.

Det enda vi upplevde som skumt var en varningen vi fick på sensorn gång i Z2M:

Varnade för att min enhet hade nyare firmware än den som finns online! OTA: Firmware on ’XXX’ (SNZB-06P) is newer than latest firmware online.

Sensorn rapporterar enligt följande JSON format till MQTT:

{
  "illumination": "bright",
  "last_seen": "2024-03-21T19:28:58+01:00",
  "linkquality": 131,
  "occupancy": true,
  "occupancy_sensitivity": "medium",
  "occupancy_timeout": 10,
  "update": {
    "installed_version": 4102,
    "latest_version": 4101,
    "state": "idle"
  },
  "update_available": null
}

När sensorn inkluderats i Zigbee2mqtt så exponeras den på följande sätt i Home Assistant.

Zigbee2mqtt och Sonoff sensorn i Home Assistant
SONOFF sensorn registrerar följande möjligheter i Home Assistant. Som du kan se så har vi nu kopplat två automationer till belysningen .

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Automatisera din belysning med SNZB-06P

De två Lidl lamporna styrs nu helt via den automation vi här beskriver.

Under testet så valde vi att göra två automationer i Home Assistant för att visuellt se hur ofta den missade vi var i rummet. Något som för övrigt under de två dagar vi jobbat i rummet inte hänt!

Effekten med automationen:

 • Så länge jag befinner mig i rummet så ska båda lampor lysa blått.
 • När jag lämnar rummet så ska dom släckas inom 5-10 sekunder
 • När jag kommer in i rummet så ska dom tändas igen.

Tekniker vi använder för Automationen:

System / EnhetSyfte
Zigbee2mqtt (mjukvara)Används för att styra Zigbee enheter.
SONOFF Zigbee USB 3.0 (Hårvara)Den zigbee koordinator vi använder för att prata med Zigbee enheter.
Home Assistant (Mjukvara)Det är det lösning vi använder för att styra vårt hem.
SNZB-06P (Hårvara)Sensorn vi skriver om i detta test.
Livarno Home LED desk lamp RGBW (Hårdvara)De två lampor vi automatiserar. Det går bra att följa automationen med andra lampor än dessa.
Vi valde att Automatisera två stycken bordslampor från Lidl. Målet var att dom skulle lysa blått så länge jag är i rummet. Lämnar jag rummet så ska dom inom 5-10 sekunder släckas.

Vill testa automationen så kan du följa stegen nedan. Är du ny med Home Assistant så kan du kolla in vår guide och sedan fortsätta här.

Steg 1 – skapa en automation för att släcka

Det första steget är att i Home Assistant skapa en automation som reagerar på att SNZB-06P detekterar en rörelse. Nu har vi en lyssnare i Home Assitant som ständigt väntar på att detta ska hända.

Nästa del är nu att utföra något när sensorn SNZB-06P detekterar att det finns någon i rummet. Detta gör du genom att under ”Then do” lägga till vilka enheter du vill ska agera. Vi väljer här de två Lidl lamporna och sedan sätter åtgärden ”slå på xxx” och att ljusstyrkan ska vara 30% av 100. Nu har vi sedan tidigare justerat så båda lamporna lyser blått. Det är nämligen så att den sista färgen som lampan hade innan den släcktes är samma som den nu kommer tändas med.

Nu har vi skapat en automation som tänder de två Lidl lamporna. Spara automationen med ett bra namn så är första delen klart.

Nästa steg är att göra en motsatt automation, det lättaste tycker vi är att helt enkelt kopiera den befintliga automationen och sedan justera värden i den.

Steg 2 – skapa en automation för att släcka

Nu vill vi även att båda lampor ska släckas så fort vi lämnar rummet, som du ser så ställer vi inte den tiden alls i vår automation. Fördröjningen ställer vi nämligen på sensorn i Zigbee2mqtt.

Öppna den tidigare automationen och välj där längst upp till höger på sidan ”Duplicera” i menyn.

Genom att duplicera den befintliga automationen så behöver du inte leta rätt på alla enheter igen, utan du kan fokusera på att ändra tre värden. vilken händelse som ska starta automationen och sedan ändra från att tända lamporna till att istället släcka.

Här väljer vi istället att agera på händelsen ”H176M Rörelse slutade upptäcka rörelse”. Dvs när närvarosensorn inte längre upptäcker oss i rummet så ska den här automationen starta.

Nästa steg är att ändra så båda lamporna släcks istället för att tändas.

Här ändrar vi på båda lampor så de tillämpar åtgärden ”Stäng av H161L” och ”Stäng av H158L”

Nu sparar vi sedan automationen. Detta innebär att våra två Lidl lampor nu kommer utföra åtgärden så fort sensorn rapporterar en ny status. Upptäcker vi sedan att 5 sekunder var för lite tid så räcker det att ändra delay i Zigbee2mqtt enligt bilden nedan.

Zigbee2mqtt och radar sensorn

Nu har du skapat en automation som får ditt smarta hem att verka än mer avancerat, belysningen tänd så fort du kommer in i rummet. Men den släcks nästan lika fort med, vilket får rummet att kännas mycket mer avancerat enligt oss.

Med dessa automationer vi skapat så har vi nu via Zigbee en sensor som hjälper oss tända och släcka bordslamporna så fort vi lämnar rummet. Kommer vi sedan in i rummet igen så tänds dom så fort vi kommer in genom dörren till rummet.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk (externa länkar)
Produktinformation hos SONOFFSNZB-06P – SONOFF Official
Tips för hur du uppdaterar firmware i SONOFF SNZB-06PSNZB-06P Firmware Upgrade and Home Assistant Operation Guide – SONOFF Official
Styrahem.se i Sverige säljer närvarosensorn. Vi väljer att lägga till en länk till dom, hänvisa gärna till oss om du väljer att köpa en 🙂Närvarodetektor, Zigbee, Sonoff SNZB-06P
Vi beställde sensorn för egna pengar från AliExpress på följande länk, tänk på att det kan strula från dom och att den länk vi visar här inte är den bästa.https://a.aliexpress.com/_EG56iLT
Om du vill köpa SONOFF SNZB-06P och stötta bloggen så har vi en länk där vi får kickback, vilket gör det möjligt för oss att driva bloggen.https://amazon.se – Sonoff SNZB-06P

Loggbok

Senast ändrad:

Kort summering av ändringen – ska rymmas på en sida sedan.

 • 2024-03-23 – Uppdaterar med våra erfarenheter och reflektioner.
 • 2024-03-21 – Packar upp sensorn och börjar skriva inlägget.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.