Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

IKEA Trådfri FLOALT LED panel

Trådfri: Är det värt att köpa Trådfri FLOALT?

Kategori:

– Taggar:

Vid ett besök på IKEA idag så uppmärksammades att de äldre LED ljuspanelerna Trådfri FLOALT 60X60 (länk till IKEA) och Trådfri FLOALT 30X90 (länk till IKEA) reades ut för 495kr på IKEA Sundsvall, vilket är långt under originalpriset på ~1295kr för 30x90cm och 1195kr för 60x60cm. Att dessa reas ut betyder troligen att dom kommer fasas ut eller ersättas av en bättre/nyare modell inom kort. Men FLOALT fungerar med IKEA trådfri Gateway (Länk till vårt test Trådfri Gateway) och lär så göra under en lång tid framöver.

I FLOALT sitter det dessutom en 36W IKEA Trådfri led Powers Supply (vi har skrivit mer om ström adaptern här), vilket i sig kostar 250kr att köpa fristående. Det ingår även en Trådfri fjärrkontroll, vilket kostar 149kr att köpa fristående. Detta innebär att panelen i sig bara kostar ~95kr om du kan nyttja fjärrkontrollen och LED drivern till något annat.

Svaret på om det var värt att köpa FLOALT är därför JA, så vill du inte läsa mer om LED panelen så kan du nöja dig här. Vill du veta mer om ljuset i dessa så kan du fortsätta läsa inlägget. Vi testade skillnaden med hjälp av före / efter bilder mot en glödlampa.

Rea på trådfri FLOALT
Trådfri FLOALT reades ut för 495kr

Hur bra ljus är det i Trådfri FLOALT?

Vi har tidigare inte skrivit något om LED panelerna FLOALT, så därför passar vi på att skriva lite om den med efter det kan vara fler IKEA varuhus som rear ut FLOALT. Den modell vi kommer skriva om är inte den som bilden visar 30x90cm (artikel id 303.030.72), även om den köptes med. Den som vi kommer skriva om här är FLOALT 60X60 och 4cm hög (artikel id 204.363.17) . Där ingår det en fjärrkontroll (extern länk till IKEA).

FLOALT 60x60cm

Läser man specifikationerna från IKEAS hemsida så är Ljusflödet på 2800 lumen, och en effekt på ca 34W. Detta motsvarar 82 lumen / watt. Detta kan jämföras med en 60w glödlampa på 700 lumen som har 12 lumen / watt. Informationen om hur man ska räkna ljus hittade vi på följande sida http://www.belysningsplanering.se/ljusskola (extern sida), vi har inte kontrollerat all fakta vi hittat där, men den verkar riktigt seriös. Därför väljer vi att länka till den om du själv vill veta mer om hur du beräknar ljus.

När vi packade upp FLOALT så möttes vi av dessa komponenter

När vi kontrollerar LED Drivern så ser vi att den klarar en hel del. 1A i 30V, Det står 36 watt, men 1A i 30V BORDE bli 30W och inte 36W som det står på led drivern (någon som har input till detta så jag kan uppdatera infon?)

LED power supply
Specifikationerna på Led Drivern

För att montera Trådfri FLOALT snyggt mitt på taket så nyttjades en avståndsmätare mot en vägg, detta gjorde att vi kunde placera FLOALT där den gav optimalt ljus i taket, och ändå få den symmetriskt mot väggarna.

Enklare montering med avståndsmätare DW033 från Dewalt
Vid montering så mättes avståndet med en avståndsmätare för att få vinkeln exakt mot väggen.

Exempel på gammal belysning VS Trådfri FLOALT

Innan belysningen byttes i rummet så togs två kort på några batterier på en bänk samt en NODEMCU på en ESD matta.

Som bilden visar så är den äldre lampan väldigt gul i tonen, samma ton går att få med Trådfri FLOALT med, men vi valde att visa den vitaste tonen av de tre möjliga tonerna. Detta för att visa vilket bra ljus det kan vara i rum där det behövs klart och vitt ljus.

Skillnaden mellan glödlampa och TRÅDFRI FLOALT

Nästa kort vi tog blev tyvärr lite suddigt eftersom det var otillräckligt med ljus mot NodeMCU:n på ESD mattan. Däremot den andra bilden som togs från precis samma ställe med Trådfri FLOALT i maximal styrka blev riktigt bra!, reflektionerna på plasten blev betydligt mindre med FLOALT jämfört med glödlampan.

Glödlampa vs Trådfri FLOALT
Här är två kort tagna, ett med Glödlampan och ett med FLOALT på maximal vit styrka.

Vill du läsa mer om det vi testat om IKEAS trådfri produkter så gå via den här länken så samlar vi allt där: https://www.automatiserar.se/?s=Trådfri

Summering

Vi är mycket nöjd med FLOALT, skillnaden i rummet är mycket stor. Det är nu lättare att knäppa kort med mobiltelefonen på komponenter utan att få allt för mycket skuggor på det som fotograferas. Förhoppningsvis lär det även bli skillnad på kort som vi lägger upp på bloggen framöver med. Röststyrningen med Google Home mini är dessutom ett plus (länk till vårt test).

Saknar du något?

Ser du något som inte stämmer eller något som har uppdaterats? säg gärna till så uppdaterar vi inlägget med korrekt information.

Saknar du någon i inlägget eller tycker det är missvisade säg gärna till så försöker jag uppdatera. Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram, där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation.

Om du gillar inlägget så får du gärna dela / gilla vår sida, det hjälper oss. Vi driver nämligen den här sidan helt utan reklam och ideellt för att det är roligt

Om din kommentar inte syns eller det blir konstigt, gå gärna in och säg till på Facebook sida, verkar som att ett plugin för att snabba upp sidan ställer till det med kommentarerna på WordPress ibland

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

Ett svar till ”Trådfri: Är det värt att köpa Trådfri FLOALT?”

  1. Profilbild för Per-Ove
    Per-Ove

    Hej
    Går denna att inkludera direkt i Philips Hue bryggan ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *