Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 51 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen

Vi börjar med att önska alla läsare en riktigt GOD JUL!

  • Den här veckan köpte vi en Xiaomi Aqara Temperatur, luftfuktighet och lufttryckssensor T1.
    För dom som följt bloggen så förstår ni vilka förväntningar vi har på den nya modellen av sensorn!
    • Detta är nämligen nästa generation av en Zigbee sensor som vi kör mer än 15st av redan nu.
    • Det vi nu upplever som positivt är att den nya generationen av sensor använder Zigbee 3.0 och verkar klara att uppdatera sitt kommunikationsmönster. Vilket var ett av de enda problem den gamla sensorn hade enligt oss.
    • Redan nu har vi gjort ett test och börjat sammanställa relevant information om den. Längre ner hittar du en mycket kort sammanfattning av vår upplevelse av dom.
Än så länge är det här en mycket lovande sensor.
Efter att sensorerna fått ligga på samma bort i ca 8 timmar så diffade dom ENDAST 0.1 grader!
Vi gissar på att den här sensorn kommer bli en av de populäraste sensorerna under 2024 på grund av pris och egenskap hos Home Assistant och Homey pro 2023.
  • Vi har den här veckan delat med oss mycket frekvent både på Instagram och Threads (externa länkar). Vill du stötta oss och påverka vad vi publicerar? Följ oss gärna på Instagram och threads (externa länkar), det hjälper oss att se att vi gör rätt saker här på bloggen. Dessutom är det en av de kanaler vi tar mycket input från. Nedan är ett exempel från gårdagens publicering på en partikelsensor från Xaiomi Aqara.
https://www.threads.net/@automatiserar
Följ oss på: https://www.threads.net/@automatiserar (extern länk)

Tips på nyheter inom smarta hem

Vecka 48 nämnde vi att IKEA i början av 2024 släpper sina två nya Zigbee enheter PARASOLL, VALLHORN ( Rörelsesensor och dörrsensor) med vanliga batterier. Nu har det visat sig att dom finns att köpa på IKEAS varuhus redan nu. Vi har dock inte hunnit köpa några ännu, men det kommer nog inom kort.

En av IKEA:s tre nya Zigbee sensorer som finns redan nu på IKEA.

Meny

Test av Xiaomi Aqara Temperatur, luftfuktighet och lufttryckssensor T1

Den här sensorn har egenskaper som ger bra batteritid, samtidigt som den fångar snabba rörelser i temperaturer & luftfuktighet. Vilket gör den till en mycket mångsidig sensor.

Ett kort sammanfattning från vårt test:

Nyligen fick vi tips om Xiaomi Aqara släppt en ny version av temperatur och luftfuktighetssensorn med ”T1” på slutet. Det är nästa generation av den mycket populära Xiaomi Aqara temperatur and humidity sensor vi skrivit om här. Den här versionen har Zigbee 3.0, vi hoppas att dom löst ett av de få problem vi upptäckte på den tidigare versionen, nämligen att förutgående modell inte uppdaterade sitt kommunikationsmönster (mesh). Något som gjorde att den förra versionen av sensorn behövde ett mycket stabil Zigbee nätverk för att fungera optimalt.

Den verkar vara stabilare än den äldre versionen med sin mesh

Som du ser på bilden nedan så ser den nya Xiaomi Aqara T1 sensorn lite smutsig ut….. Om du undrar varför så kan vi säga att dom gjort en stor miss med att sätta en klisterlapp ovanpå sensorn, vilket inte släpper helt och lämnar rester.

Nu tävlar Xiaomi Aqara T1 och vår ”Zigbee” display om att få mäta temperatur i vårt hem.

Egenskaperna som Xiaomi Aqara T1 borde ha nu är att uppdatera hur den kommunicerar in till din kontroller. Men det som är värt att veta är att just nu så verkar Homey Pro 2023 ha problem med den här sensorn. Du kan kolla in vår kompabilitetslista längre ner i vårt test. Där kommer vi uppdatera med olika kontrollers varje gång vi lägger till något nytt.

Läs hela vårt test här: https://automatiserar.se/test-av-xiaomi-aqara-t1-temperatursensor/

Displayen lywsd03mmc som går att konvertera till Zigbee

Som bakgrund till den här informationen kan vi nämna att det nu ska gå att uppdatera även de enheter som har den senare revisionen av hårdvaran. Några som beställde när vi publicerade vårt inlägg verkar ha fått den senare generationen av hårdvara. Något som inte gick att uppdatera för några veckor sedan, men nu ska även den gå att uppdatera.

Vi gissar att det här kommer bli en av de populäraste zigbee sensorer 2023
Den här sensorn ligger nu i topp över de sensorer vi rekommenderar på bloggen! Det är den första sensor som vi nu har 100% kontroll över i och med att vi kan byta mjukvara i den utifrån vårt egna behov.

Om du missat det här helt så kan vi säga att vi ”äntligen” hittat en PRISVÄRD temperatur och luftfuktighetssensorn med har display. Att priset ligger på 50-100kr gör det möjligt att köpa för många. Detta är en sensorn vi haft liggandes hemma sedan Juni 2021… Men nu i Oktober 2023 så hände en stor sak med sensorn.

Tack vare ett projekt på github så kunde sensorn LYWSD03MMC konverteras Bluetooth till Zigbee. Något som gör att displayen fungerar som både display och som Zigbee enhet.

Innan du bestämmer dig för att detta verkar för komplicerat, investera ~4 minuter och kolla in filmen nedan innan du bestämmer dig. Du kan sedan avgöra om det inte är värt det lilla jobbet, för du kan sedan köpa sensorerna för ~50 – 100kr och göra detta och få en zigbee display.

Du behöver besöka två webbsidor och sedan trycka på några knappar för att byta mjukvaran. Fundera sedan om inte detta kan vara en vettigt sensor i ditt smarta hem med.

Vill du fördjupa dig i vad den här sensorn kan tillföra och hur du gör allt? Då kan du läsa på om alla detaljer här: https://automatiserar.se/fa-koll-pa-fuktighet-och-temperatur-med-lywsd03mmc/

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Du kan även följ oss på Instagram ( https://www.instagram.com/automatiserar/ eller https://www.threads.net/@automatiserar (extern länk), där brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Du kan prenumerera på vår blogg för att få hela inlägget varje gång det händer något nytt på bloggen, då behöver du inte fundera på om du missat något mellan gångerna du ser bloggen.

Vi avslutar den här veckan med att återigen önska alla läsare en riktigt GOD JUL!

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *