Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi

Skydda posten med digitalt lås till brevlådan

Sommaren är här och det leder till att posten bli liggande några dagar extra i brevlådan i värsta fall. I dagens samhälle så innebär det en ökad risk för stöld eller att lådan blir full. Nu är en stor del av det vi strävar efter på bloggen att göra hemmet både smartare och tryggare. Därav så nappade vi på ett erbjudande att testa ett digitalt lås till brevlådan.

Postlåset från Inside The Box

Att just ha brevlådan så långt från huset har varit något som vi av många orsaker upplevt som frustrerande. Dels för att vi inte kan ha koll på vad som händer med lådan och innehållet… Men även att vi haft svårt att få vår hemautomation att nå ner till brevlådan. Utöver att få veta mer om låset i det här inlägget så kommer vi berätta om de regler vi lärde oss om brevlådor med.

Bakgrund till inlägget

Vi blev kontaktade av det svenska företaget Inside the box (extern länk) som har skapat ett digitalt låst till brevlådor. Företaget Inside The Box erbjöd sig att skicka sitt lås till oss för att testa. Men på grund av den typ av brevlåda vi har så skulle inte låset fungerat för oss, så vi tackade nej initialt men sa i framtiden att vi kunde tänka oss testa när vi byter brevlåda.

Vi blev då erbjuden en brevlåda med låset monterat och klart. Vilket gjorde att vi inte hade något att skylla på alls. Men när vi väl fick brevlådan så insåg vi att den uppsamlingsplats där vi har brevlådan hade en del att önska. Vi kommer dock helt fokusera på låset och inte så mycket om själva brevlådan.

Värdet som låset ger oss är att slippa oroa oss för att vår post ska bli stulen och slippa en nyckel. Men vi gillar ju att ha koll med! Därför tänker vi se till att få en notis när vi fått post. Vi kommer återkomma med hur vi ska övervaka om vi får post i brevlådan senare i inlägget. Vi börjar med att berätta mer om själva låset och hur vi testat det.

Detta innebär att vi inte betalt för låset, utan vi har får det för att testa. Det gör att vi har varit rätt detaljerade med testerna och lyfter fram allt vi sett om låset. Vi har även samlat på oss flera förbättringsförslag som vi skickat till dom, så vi hoppas du gillar vår summering och genomgång av låset.

Så fungerar låset från Inside The Box

Det Inside the Box har skapat är ett digitalt lås som med hjälp av Bluetooth låser upp brevlådan. Det innebär att låset i sig inte är uppkopplat alls mot internet. Vilket gör att du inte behöver ha brevlådan i närheten av ditt hem. Telefonen och appen blir en ersättare till den fysiska nyckel till brevlådan. De säljargument som dom skriver om på hemsidan är följande:

 • Slipp gå till ombud
 • Få leveranser inlåsta i din brevlåda
 • Skicka returer och paket
 • Behåll din nuvarande brevlåda
 • Inga löpande kostnader för låda och lås
 • Ingen nyckel behövs
 • Motverka risk för ID-kapningar

Eftersom vi fick brevlådan med låset monterat så behövde vi inte montera något själva. Köper du låset löst så ser det ut som att de postlådor med en befintlig låskolv fungerar rätt enkelt att ersätta till det här låset.

Allt vi behövde göra var att installera appen, köra installationsguiden och starta låset med strömbrytaren under plastlocket. Sedan kunde vi låsa upp och igen brevlådan med hjälp eller genom att knacka 3 ggr på brevlådan.

För att starta låset så öppnar du plastluckan och flyttar brytaren till ”on”. Allt som sedan behövs är att installera appen.

Du kan dessutom inom Bluetooth räckvidden öppna lådan via knappen inne i appen.

Nu är detta en teknik som baserar sig på Bluetooth och idag så finns det inte några externa integrationer för att koppla samman med hemautomation. Men samtidigt så gör detta att du inte alls behöver ha internetaccess till din brevlåda. Vilket både sparar batteri och gör att lådan kan vara långt från hemmet. Men samtidigt så gör det att du inte kommer få någon information om att det kommit post från själva lådan.

Tillåta grannen eller fraktbolag att öppna din låsta brevlådan

Det går att tillåta andra att öppna brevlådan genom att installera appen och sedan då behörighet tilldelad att öppna lådan. Något som underlättar om en granne ska tömma lådan. Det går att i efterhand lägga till användare utan att vara hemma med.

Vi testade att bjuda in en familjemedlem via appen, det vi behövde ange var ett mobilnummer. Sedan skickas ett sms till användaren med en länk. Tyvärr var länken i SMS:et till Apples store (Vi kör inte Apple). Men själva länken i sig spelade mindre roll eftersom den inte ger någon behörighet.

Vad vi kan se så är det mobilnumret som registreras i appen som sedan knyts till den behörighet du skickar. Det gick inte att fuska här och ange någon annans mobilnummer, för när du registrerar din app så får du ett sms till med en fyrsiffrig kod som verifierar mobilnumret med din app.

När användaren ska söka efter Inside The Box i Googles app store så gäller det att vara uppmärksam tyvärr… Allt i dagens samhälle verkar gå ut på reklam, så den första träffen du får är FEL APP… Detta är något som kanske kan motivera att även Android ska få en direktlänk via SMS. Men oavsett var noga med att kolla så det är rätt app, tex genom att kolla så att loggan stämmer.

Google har en appstore som man måste passa sig för.....
Sökningen är den som den du som Android användare kommer få upp, så välj den nedersta appen med rätt logga.

När ditt konto väl är registrerat så kan båda användare nu öppna låset. Går dessutom att sätta olika behörigheter, men den biten har vi inte haft behov av att testa ännu. Det här gick på några minuter även det, så att tillåta någon annat att hämta posten går relativt snabbt.

Informationen om vår brevlåda finns sedan i appen. Måtten kan du ställa under installation av appen.

Olika tjänster kopplat till brevlådan

I vissa städer så erbjuder fraktbolag möjligheten att få paket inlåsta i din brevlåda. Dvs dom kan öppna lådan digitalt via det smarta låset och stoppa in paket, lite som Instabox fast hem. Nu är detta en tjänst som ännu bara fungerar i vissa städer, där Härnösand ännu inte fanns med. Så vi kan inte testa den här funktionen tyvärr.

Vi testade att ange en adress nere i Stockholm för att se vilka möjliga tjänster som fanns där, fick du upp följande följande tjänster.

Hade varit önskvärt med den här funktionen just för paket med hemleverans, skulle kännas tryggare att få dom inlåsta direkt i brevlådan eftersom den minskar markant för att få paket stulna hemma.

Det går att se vilka tjänster som finns på din adress utan att installera appen, finns en sökfunktion här: Vad finns i ditt område – Inside the Box (extern länk)

Förslag till förbättringar

Några små detaljer i appen som jag tycker skulle underlätta efter att ha testat låset.

 • Under installationsguiden när du får välja en brevlåda, då får man trycka på texten under bilden på brevlådan för att välja typen.
 • När du skriver in telefonnummer i appen så visar den direkt en röd text att numret är för kort. Borde gå att lägga till en fördröjning på några sekunder innan den visas om inte något nytt skrivs in.
 • När du lägger till en annan användare så skickas ett sms, den länken innehåller tyvärr en direktlänk till Apple, borde kanske gå att välja vilket modell av telefon om man vet det, alternativt två länkar.
 • Under tiden vi testade så fick vi ibland ta upp telefonen och starta igång appen, skulle ha underlättat att ha en Widget till appen som direkt låser upp brevlådan.

Vår recension av låset från Inside The Box

När vi fick höra talas om låset så hade vi några funderingar med täckning mm, men utifrån den teknik dom valde så blev detta inte ett problem. Däremot så löser det inte en av de saker vi hade önskat, dvs har vi fått post (mer om det längre ner). Men utifrån att skydda brevlådan från brevtjuvar/pakettjuvar och liknande så löser låset detta.

Eftersom vi nu fått låset på en brevlåda färdigmonterat så kan vi inte avgöra hur svårt det är att veta om det kommer passa ens egna brevlåda, men där kanske du som läsare kan återkoppla om du monterat det på en egen brevlåda.

När det gäller att tillåta någon annan att hämta posten så underlättar det att kunna ge access till lådan utan att behöva fysiskt överlämna en nyckel. Eftersom tekniken baserar sig på Bluetooth så är finns det inte så mycket att säga om möjligheterna med att integrera med andra lösningar.

Vi sammanställde de egenskaper vi kunde komma på om låset så här:

PLUS

 • Ersätter fysisk nyckel och ger möjlighet att låta fler hämta posten.
 • Det går nu att alltid ha brevlådan låst, så både paket och post är skyddade även om de lämnas vid olika tidpunkter samma dag.
 • Räcker med att knacka på lådan för att komma åt posten när telefonen är i närheten, så minskar behovet av att leta en fysisk nyckel.
 • Mobiltelefonen behöver varken ha internet access eller wifi för att du med appen ska kunna låsa upp brevlådan.
 • Att bara använda låset för att ta emot post ska alltid vara gratis enligt hemsidan.

Minus

 • Att behöva installera och registrera en app för tex en grannar är kanske inte helt lätt, speciellt inte då Google:s appstore visar fel app via en annons som första alternativ.
 • Någon gång så tog det lite tid innan brevlådan registrerade att vi stod framför den och knackade. Kan ha med telefonens energisparfunktioner att göra
 • Begränsat vilka orter som idag kan få paket direkt till brevlådan, finns inte någon överblick på det på hemsidan heller.
 • Lite begränsat med information om vad mina registreringsuppgifter får och kan användas till (avvaktar svar där)

Efter dialog med Insida the box så fick vi även en rabattkod som går att använda på deras sida för att få 20% rabatt på låset. Här kan du hitta låset på Inside the Box (extern länk). Och det du där ska ange är ”Automatisera20”.

Har du intresse av att se när vi uppdaterar och skapar nytt innehåll? Passa då på att prenumerera på våra inlägg, då behöver du inte hålla koll på hemsidan för att få veta när något nytt publiceras hos oss.

Nu har vi inte testat det här låset mer än någon vecka än så länge, så det är för tidigt att säga hur övriga i familjen upplever låset. Men som vanligt så brukar vi gå tillbaka till äldre inlägg och uppdatera om det kommer någon nyhet.

När vi sökte vad andra tryckte om låset så hittade vi en väldigt detaljerad artikel på låset hos Teknikveckan (extern länk). Teknikveckan hade testat att montera låset på en egen brevlåda och skrivit en hel del om själva installationen. Är du intresserad av att veta mer om hur installationen ser ut så rekommenderar vi att läser om det där.

För dig som funderar på att byta brevlåda så kan du fortsätta läsa, vi har gått igenom de regler vi hittat gällande att byta just brevlåda nedan.

Regler för brevlådan enligt posten

Att just ha brevlådan så långt från huset har varit något som vi av många orsaker upplevt som frustrerande. Dels för att vi inte kan ha koll på vad som händer med lådan och innehållet… Men även att vi haft svårt att få vår hemautomation att nå ner till brevlådan.

Vi blev tvungen att kolla upp vilka regler som gäller med just brevlådor. Det blev så pass detaljerat att vi började läsa paragraferna i lagtexten. Såg där att det skulle vara möjligt att motsätta sig att ha brevlådan på en central lådsamlingsplats. Vilket annars är upp till 200 meter från bostaden.

 • Utdelning av postförsändelser som huvudregel ska ske i postmottagarens postanordning.
 • Postmottagare som i dag har 200 meter till sin postanordning inte ska få ännu längre avstånd.
 • Tillhandahållaren under vissa förutsättningar kommer ha möjlighet att anvisa en ny plats för postanordning inom 200 meter från postmottagarens adressplats, i normalfallet entrén till byggnaden där postmottagaren bor.
 • En eventuell sådan anvisning kan ske först efter ett samrådsförfarande med berörda parter.

Vi fortsatte leta efter regler och hamnade på PTS (Post och telestyrelsen), vilket är de som bestämmer. Där såg vi att det dessutom kommit uppdaterade regler som började gälla från första april 2023.

Så efter att ha hittat de två paragraferna nedan så kommer vi nog köra vidare med en stor låda på vår lådsamlingsplats..

Utdelning vid adressplats och i postanordning
4 § Utdelning av postförsändelser ska ske i postmottagarens postanordning, om inte annat följer av 11 §.

Utformning av postanordning
5 § Tillhandahållaren ska tillgängliggöra information med specifikationer för vad som utgör en ändamålsenligt utformad och placerad postanordning.

Föreskrifterna ovan trädde i kraft den första april 2023. Mer information om reglerna här (extern länk till PTS). Det går även att ta en djupdykning i lagen om dessa regler här: ptsfs-2022_20-foreskrifter-och-allmanna-rad-om-postutdelning-till-styrelsen-12-dec.pdf (extern länk till PDF)

Vi funderade om det skulle vara ide att motsäga sig placeringen och få den satt på tomten igen. Men efter att ha tänkt igenom detta några varv så skulle det innebära att posten skulle behöva vända och köra ett extra varv på gatan. Och med alla lekande barn på gatan så är vi glad att hålla nere trafiken på gatan.

Dessutom kan posten välja att neka utdelning och kräva att posten hämtas från posten. Vilket gör att vi inte kommer driva frågan att få tillbaka brevlådan till vår gård igen.

Storleken på brevlådan

Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi
Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi

När vi fick låset från inside the box så fick vi med en ny stor brevlåda. Tidigare hade vi en toppmatad och mindre brevlåda vid en central lådsamlingsplats. När vi kollade vilka regler posten hade så fanns det bara rekommendationer. Lagen sa dessutom ”ändamålsenligt utformad och placerad postanordning”.

Med låset inside the box så passar den här brevlådan perfekt.
brevlådan vi har Inside The Box låset i var mycket större än andra postlådor på lådsamlingsplatsen, men det ska inte vara ett problem.

Så den brevlåda vi nu fått tillgång till var lite större än det, men samtidigt så fanns det inte några regler som sa någon maximal storlek för en brevlåda som tur är!

Reglerför placering av brevlåda

Däremot så finns det rekommendationer för hur lådan ska placeras som man måste förhålla sig till. Informationen nedan är kopierat från postens hemsida (extern länk).

 • Postlådan ska sitta med öppningen 90–110 cm över marken och vänd mot vägen, till exempel på en stolpe eller på utsidan av ett staket eller en häck.
 • Märk postlådan tydligt med namn och adress på en skylt som är minst 200 mm x 25 mm.
 • Placera postlådan där det är trafiksäkert för brevbäraren att stanna.

Hade vi haft brevlåda kvar vid tomten så hade vi bara behövt anpassa oss till höjden för inkastet på brevlådan 90-110 cm från marken. I övrigt så spelar det då mindre på storleken.

Den postlåda vi nu kommer använda är Biggi och den är STOR, vilket gör att den sticker ut nästan dubbelt så mycket som andra lådor på samma stolpe… Men utifrån de regler vi hittat så finns det inte några begränsningar om detta.

Sen är frågan om det heter brevlåda eller postlåda… Verkar vara delade meningar om vad det heter när vi googlade på det med.

Vad får man göra vid uppsamlingsplats för brevlådor

När vi nu började kolla vilka regler som gäller här så blev det genast mycket mindre information tyvärr. Vi började att kolla med grannar vad dom tycker om att vi byter till en större låda.

Få notiser om post i brevlådan

Som vi nämnde innan så ger det här låset oss inte någon integration med tex Homey eller Home Assistant. Men med vår genomgång och optimering av Zigbee nätet så har vi nu så pass bra täckning att det räcker till brevlådan och ända ner till en granne som även kör Zigbee2mqtt.

Vi kommer testa att koppla en helt vanlig dörrsensor med Zigbee på brevlådan. Detta kommer ge oss den information vi nu saknar, dvs har vi fått post. För nu vet vi att ingen kan öppna lådan utan att ha appen. Sen att öppna och stänga brevlådan kommer vi hantera separat med hjälp av Bluetooth låset.

Vi kommer återkomma till just den här biten med att få notiser om när posten kommit under sommaren. Men med den här justeringarna så bör vi få full koll på när posten kommer och kan fokusera på semester och andra roliga projekt.

Är du intresserad av att veta när den här delen uppdateras så prenumerera på det här inlägget och på bloggen.

Annars så säger vi tack för att du stöttar bloggen genom att läsa vårt innehåll och önskar dig en trevlig sommar 🙂

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Ett svar till ”Skydda posten med digitalt lås till brevlådan”

 1. Profilbild för Micke S
  Micke S

  Återkom gärna om ni hittar ett lås med WiFi-koppling. Om jag inte är hemma och väntar ett paket som inte går in genom luckan så skulle jag vilja kunna låsa upp tillfälligt. Om låset har en liten solpanel så löser man batterifrågan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *