Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Reolink RLC-520A

Test av Reolink RLC-520A som billig övervakningskamera

Hösten är mer än här och tyvärr så gör mörker att även inbrotten ökar… Vi tänkte i det här inlägget skriva om en kamera vi använder för att få ett smartare larm hemma. Den modell vi skriver om heter Reolink modell RLC-520A. Kollar vi prisjakt (extern länk) så ligger dom på ~700Kr från Sverige normalt.

Vi hade tur som hittade kamerorna så pass billigt.

Nu har vi sedan tidigare flera andra modeller av kameror, där dom primära märkena är Dahua & Hikvision. Tanken är att gå ner lite i djupet på en kamera i taget. Då kommer du över tid se vilka egenskaper de olika tillverkarna har.

En av orsakerna att vi skaffade Reolink kamerorna var för att testa ONVIF stödet. Enligt wikipedia är ONVIF (extern länk) the Open Network Video Interface Forum. Men i praktiken så ger det ett enkelt sätt att integrera med kameror. Detta är något som gjorde integrationen i Home Assistant näst in till helt automatiskt. Däremot i Frigate för objektsdetektering så krävdes det lite mer.

Vi upplever Reolink som en smidig och prisvärd kamera

Reolink RLC-520A
Vi upplever att Reolink RLC-520A ger bra värde
och integrerar bra med andra system via ONVIF.

I vårt test har vi kommit fram till att den här enheten
i kombination med kontrollern XYZ skapar ett stort värde.
priset i kombination med funktionaliteten gör att vi anser att
den passar i ett smart hem 2024.

 • Prisvärd kamera som är enkel att komma igång med.
 • ONVIF gör det enkelt att integrera med tex Home Assistant.
 • Fungerar tillförlitligt och har ok bildanalys.
 • Mycket bra bildkvalité för pengarna.
 • Skapar en ”ring hem” koppling, så du kan nå den via mobil även utan publikt IP.

Enheten rekommenderas av Automatiserar.se

Snabba sammanfattning och exempel på Reolink RLC-520A

Vi länkar till en film vi gjort på Youtube. Där får du se hur kameran ser ut och vi visar några klipp från ”larm” med djur i högsta kvalité. Så där ser du vad du kan förvänta dig av kameran. Samma film som finns en bit längre ner inlägget.

Bilden är helt ok och och vi tycker att den fungerar bra för att övervaka 5-10 meter framför kameran. Nu är vår kamera placerar en meter upp från marken. Du kommer se det i filmerna längre ner. Det vi kan tycka är att svarta färger gärna ser lite röda ut.

Bilden är 50% zoomad och utklippt från 2560X1920 bild från Reolinks egna FTP loggning, strax under 1Mb i storlek.

Med Frigate så kan vi direkt få en händelse som säger med hur stor sannolikhet ett visst objekt är på bild, tex 70% katt. Den detekteringen fungerar även direkt i kameran, dock så får du inte taggat vart i bilden något hittats.

Som du kommer se på både filmen på räven sen och andra saker som Frigate detekterar så är det ofta den tolkar det som fel djur.

2023-10-05 – Vi fick ännu en chans att se räven, den här gången var den tyvärr halt 🙁 I det här klippet kommer du få se skillnaden på detektering mellan Frigate och Reolinks egna detektering. Kvalitén på videon är dock densamma eftersom båda spelar in med samma upplösning från kameran. Nu kan det vara så att kameran behöver ett minneskort för att just förinspela i tid.

Här ser du exempel på hur snabbt en halt räv detekterades, första delen är med Frigate & den andra med Reolinks egna.

Nu har inte vi som mål att använda appen från Reolink med deras objektdetektering, utan vi vill integrera med Home Assistant och Frigate. Detta gör att vi i realtid får analys på innehåll från kameror i ~5 bilder / sekund (fps). Vi kommer ofta nämna Frigate i detta inlägg, och det har i sig inte med Reolink att göra. Men vi använder det istället för kamerors inbyggda detekteringar i Home Assistant.

Utan Google Coral skulle CPU användningen vara mycket högre. Skulle gå att få det mer optimalt säkert.

Med Onvif integrationen i Home Assistant så fungerar det mesta, inte allt men tillräckligt för oss. Hade varit trevligt om siren funktionen fungerat från Home Assistant gränssnittet, men här kanske du som läsare om det går att göra via något rest kommando.

Kameran har en rätt stark IR som gör att den ser helt ok på natten. Problemet med just IR är att kameran ”glöder” lite rött när det är kolsvart. Något som gör att du kan se att kameran sitter där. Detta är inte ett problem med Dahua som har Starlight funktion för att slippa IR helt och få färgbild även på natten.

Vi kommer lägga till mer information om den här kameran i inlägget inom kort. Bland annat med Homey Pro2023 och vår guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey

Vad vi kan se är dock att den här kameran verkar vara på väg bort från Reolink, den verkar bli ersatt av nyare modeller. Men så länge den har stödet att köras lokalt och inte alls är beroende av appen så tycker vi det kan vara ett prisvärt köp med bra egenskaper. Redan nu tillför den värde i vår hemautomation som en del i vårt smarta larm.

Webbgränssnitt i Reolink

När du öppnar ditt gränssnitt till reolink kameran så kan du endera välja https eller http. Där http inte ger en säkerhetsvarning.

För att börja konfigurera en Reolink kamera så kan du endera välja att installera deras app, då hittar den automatiskt kameran och lägger till den i appen. Det andra sätter är att gör som oss. Vi valde att leta fram vilken IP adress kameran fick och sedan via den vägen uppdatera firmware och ställa in allt.

Väl inne i din Reolinks webbgränssnitt (adressen måste du leta i DNS eller så använder du appen). Där kan du välja på endera http eller https, väljer du https så kommer du få varningen nedan.

När du skriver https://IPAdress till din kamera så kommer du mötas av detta, vilket inte är farligt ännu så länge det är internt på ditt nätverk hemma.

Den första frågan för oss var vilket konto ska man logga in i kameran med 😉 Så ska du komma igång med kameran är Default username: ”admin” och lösenordet blankt, dvs inget i det fältet. MEN tänk på att byta till ett eget lösenord när du kommer igång.

I webbgränssnittet så får du en live view, där kan du välja utifrån kvalité eller så lättviktigt som möjligt.

I webbgränssnittet så hittar du lite möjligheter till inställningar.

I webbgränssnittet kan du få ljud tillbaka till din dator från kameran. Under basic hittar du följande tre egenskaper. Där vi valt att maxa kvalitén på det den spelar in. Du kommer få se några filmer från den längre ner i inlägget sedan.

Under advanced kan du ställa in så att belysning inte flimrar samt att den automatiskt byter mellan dag / natt. Eftersom den här kameran inte var så ljuskänslig så valde vi att låta den köra IR.

Längst upp till höger i menyn så hittar du ett kugghjul, där kan du göra mer inställningar.

Nu är dessa inställningar något du gör en gång, sedan kommer du förhoppningsvis bara använda din kontroller för att läsa bilder mm.

Vill du slippa hålla koll på bloggen Automatiserar.se varje gång vi publicerar? I så fall kan du prenumerera på inlägg via mail. Där skickar vi ut hela inlägget vid publicering med.

Egenskaper på Reolink RLC-520A

Kameran i sig är långt från något värsting, den har en ok kvalité på bilden. Den går inte att jämföra med Dahua kameran i kvalité och mörkerseende.

Teknisk fakta om den modell vi kör:

 • Model RLC-520A
 • Build No.build 23062701
 • Hardware No.IPC_523128M5MP_V2
 • Config Versionv3.1.0.0
 • Firmware Versionv3.1.0.2368_23062701
 • Details IPC_523128M5MP_V2S10E1W01100000
Kamerans egenskapervärde
Upplösning
2560 x 1920
FormatH.264
Sensorupplösning5 Mpixel
DetekteringsstödFordon, personer & djur
Power over Eterhet stödJa, drar ~12W
Avstånd för IR~30 meter, vi kan inte tycka att det stämmer riktigt, 15-20 meter är nog mer nära sanningen.

Några filmer från olika tillfällen

Vår första tanke var att göra små klipp med varje larm vi fått via Frigate. Vi valde istället att göra en summering i videoformat på 2 minuter och 30 sekunder. Där får du se en supersnabb unboxing av kameran, exempel på filmer på natten och dagen. Samt lite mer information om hur vi använder den som larm.

Detta är samma film som fanns längst upp i inlägget, så har du redan sett den så behöver du inte se den här.
Här ser du exempel på hur snabbt en halt räv detekterades, första delen är med Frigate & den andra med Reolinks egna.

De objekt som detekterades på filmen var inte alltid korrekt tolkat av frigate. Men jämför vi det med Reolink:s detektering så fungerade det ändå bättre. Nu kommer vi under hösten testa olika sätt att förbättra detektering med modeller som fungerar bättre i Sverige.

Uppdatera firmware

Uptime Kuma
Om du får tag på en nyare firmware så kan du under maintenance ladda upp dessa. Filen bör heta något liknande som IPC_523128M5MP_V2.2368_23062701.RLC-520A.OV05A10.5MP.REOLINK.pak där just ändelsen är .pak

När vi började att koppla in kameran via power over Ethernet (poe) för att slippa dra ström till kameran så gick allt som det skulle. Integrationen med ONVIF i Home Assistant klagade dock att versionen var för gammal. Men det gick ändå att integrera med Home Assistant. Vi kollade om det fanns någon nyare firmware till vår modell av kamera här: Download Center – Reolink (extern länk). Där stod det att vi hade den senaste redan. Så vi tänkte då ge upp…

Dessutom hade vi lite problem att reolink kameran ibland startade om. Något vi kunde se i vår övervakning med Uptime Kuma (extern länk) i Home Assistant (bilden nedan). Nu är den rad du ser i loggen från när kameran automatiskt ska starta om. Vi har satt att dom startar om en gång varje natt på olika tidpunkter. Så det fångar vi även i vår övervakning.

Vi använder Uptime cuma för att få larm om vår utrustning går ner hemma. Det ger oss även trender på hur olika delar i nätet mår. Vi kör t.o.m övervakningen för vår blogg den vägen för både certifikat och svarstider 🙂

När vi hade gett upp och publicerade om kameran på vår instagram så fick vi tips från en av våra följare på Instagram (extern länk till vår Instagram) att de brukar gå att kontakta reolink för att få en nyare firmware! Så vi testade att skicka ett supportärende, och mycket riktigt så fanns det nyare firmware som nu gjorde att ”pet” detektion i kameran dessutom dök upp som en funktion. Dessutom slutade omstarterna att ske.

Home Assistant och Reolink

Reolink kameran dök utan allt för stora problem upp i Home Assistant via integrationen.

Här kommer vi bara visa hur pass kameran integrerar mot Home Assistant, vi tänker i framtiden visa hur vi använder kameror i Home Assistant. Där kommer vi visa andra sätt att få in dom än ONVIF med. Men för att få in en Reolink så gör du som nedan:

I bästa fall så kommer din Home Assistant hitta en ny enhet och visa något liknande.

Skulle den inte dyka upp automatiskt så kan du söka efter ONVIF och där skriva IP adress till enheten.

I Home Assistant under gränssnittet ”enheter och tjänster” väljer du ”lägg till integraton” och sök sedan efter ONVIF

Nu om du ser bilden ovan så ska du inte köra igång och inkludera den direkt, utan passa på att logga in i din kamera och uppdatera firmware. Sen när det är klart så behöver du gå in under ”Server”, där ska du aktivera Ställ in http och RTMP under server… När vi skriver detta så inser vi att det bör räcka att bara aktivera HTTP… Men skulle det inte lira så tog vi båda.

För att få ONVIF att fungera enkelt i Home Assistant så behöver du göra följande
Tänk på att aktivera http och RTMP om du vill komma igång enkelt, https är väl att rekommendera. Men i vårt kommande inlägg om VLAN så kommer vi diskutera säkerhet och POE nätverk.
När du är klar med firmware uppgradering och i kamerans inställning aktiverat RTMP och HTTP.

Går nu allt vägen så borde du inte få någon varning om gammal ONVIF och komma till att få välja ett rum

Nu kan du börja använda din Reolink kamera i Home Assistant.

Väl integrerad så dyker det upp en hel del möjligheter att hantera inställning i kameran via Home Assistants gränssnitt. Nu är det tyvärr inte alla som fungerar, tex ”siren on event”.

Reolink har stöd för detektering av folk, djur och rörelse överlag.
Med den uppdaterade firmwaren i kameran så fick Reolink även stöd för ”pet”, något som den inte gjorde vid inköp.
Tyvärr så har vi inte fått siren att fungera via gränssnittet. Däremot att den spelar in eller inte fungerar bra via FTP:n i Home Assistant
I Home Assistant gränssnittet får vi en hel del möjligheter till inställningar via ONVIF. Nu är det tyvärr inte alla som verkar fungera, kan bero på att det skulle behövas ännu en nyare firmware just för ONVIF.

Den delen med sensorer som kameran erbjuder är följande: rörelse, person och djur. Där Djur dök upp fört när vi uppgraderade med Firmware ”IPC_523128M5MP_V2.2368_23062701.RLC-520A.OV05A10.5MP.REOLINK.pak”, viket vi fick via mail från Reolink.

FTP och Home Assistant

Vi har valt att kameran ska spela in person och djur om det kommer på bilden. Detta tas sedan bort från FTP efter någon dag automatiskt.

Vi har gjort så alla våra kameror sparar på FTP:n. Detta gör att vi kan göra grafana grafer och agera på skrivningar från olika kameror med. Det använder vi bland annat för att avgöra om någon kamera har för lätt att detektera, men även som ett sätt att jämföra vilka tider en kameras inbyggda rörelsedetektering hittat något vs Frigates objektsdetektering.

Vi använder Node-Red och ett flöde där som lyssnar på file create events i media mappen. Sen sparar vi det i InfluxDB med taggar.
I Home Assitant har vi aktiverat pluginet för FTP (extern länk) och tillåter nu kameror att ladda upp bilder direkt till Home Assistant. När något skrivs i Home Assistant kan vi använda det som en trigger till automationer med.

För de som skulle vilja ha lagring av filmer och bilder från kameran så går det relativt enkelt och snabbt att få till i Home Assistant. Det gör dessutom att du slipper ha ett minneskort i kameran. OBS kör du däremot din installation av Home Assistant på ett minneskort så bör du inte göra som jag nyss beskrev. Då rekommenderar jag dig att kolla på den här guiden för att flytta det till en SSD.

Vi har valt att göra så utöver frigate, detta för att kunna avgöra om den inbyggda avkänningen i kameran är tillräckligt. Och det måste vi nästa säga, de gånger vi fått något med Frigate så har även kameran själv spelat in en film & tagit ett kort.

Frigate

Vi har vid flera tillfällen nämnt något som heter Frigate. Den använder färdigtränade modeller som i kombination med en hårdvara kallad Tenser flow processing unit (tpu). Det avlastar din processer i Tex Home Assistant. Mer info om Frigate projektet finns här: GitHub – blakeblackshear/frigate: NVR with realtime local object detection for IP cameras (extern länk). Det kommer att dyka upp ett mer ingående inlägg om detta i framtiden.

För att objekts detektera en kamera ström kräver en mängd cpu och kan annars påverka andra saker negativt.

Så vi kommer inte här gå in djupare på Frigate, men vi lämnar några länkar till mer information om du redan innan det inlägget vill veta mer. Här är den konfiguration vi kör för kameran just nu i Frigate:

 Vedboden:
  ffmpeg:
   hwaccel_args:
    - -hwaccel
    - vaapi
    - -hwaccel_device
    - /dev/dri/renderD128
    - -hwaccel_output_format
    - yuv420p
   inputs:
    - path: rtsp://DittKontoIreolinkKameran:DittLösenordIKameran@172.0.0.10:554/h264Preview_01_sub
     roles:
      - detect
      - rtmp
    - path: rtsp://DittKontoIreolinkKameran:DittLösenordIKameran@172.0.0.10:554/h264Preview_01_main
     roles:
      - record
  detect:
   enabled: True
   width: 704
   height: 576
  snapshots:
   enabled: True

  rtmp:
   enabled: False # <-- RTMP should be disabled if your stream is not H264

  record:
   enabled: True
   events:
    retain:
     default: 90
    # Optional: Number of seconds before the event to include (default: shown below)
    pre_capture: 10
    # Optional: Number of seconds after the event to include (default: shown below)
    post_capture: 10

Vad ska vi göra nu då?

Som en del i att hålla koll på sommarstugor så började vi titta på återlkameror, vilket är ett stort område med vad vi kan se. Där har vi testat några olika varianter, där bland annat den du ser på bilden testats. Kostnaden för den vid inköp låg på ~300kr inkl moms och frakt.

Vi tänker utifrån ämnet på inlägget att det kanske finns ett intresse att övervaka sommarstugor och utrustning där det inte finns täckning, då primärt som bevismaterial. Nu med den regel som gäller för åtelkameror enligt naturvårdsverket så kanske byråkratin runt detta är lite enklare.

Tillstånd för Åtelkamror?

Som privatperson behöver du inte söka tillstånd för att använda en viltkamera.

Som en följd av den nya dataskyddsförordningen (GDPR) har kamerabevakningslagen ändrats och det finns inte längre något krav på kameratillstånd för privatpersoner. Tidigare krävde användning av sådana kameror tillstånd oavsett om det var myndigheter eller privatpersoner som skulle använda dem.

Men det finns andra regler som du som privatperson måste följa.

På naturvårdsverket finns källan – Viltkamera för privat användning (naturvardsverket.se) (extern länk) , tänk på att kolla in den länken om det är en stund sedan något uppdaterades på vårt inlägg.
Under ett litet tag så testade vi båda dessa kameror tillsammans. Åtelkameran är dock inte uppkopplad.

Feedback, rättningar och tips

Har du input eller frågor, tveka inte på att ställa dom här på bloggen eller på något av våra sociala medier. Vi har spenderade ~6 timmar med att skapa det här inlägget med tillhörande Youtube film (extern länk), allt detta är 100% fritt från AI.

Dela det gärna på sociala medier om det uppskattades med.

Vi hoppas du får en fortsatt trevlig Söndag!

Vill du stötta oss bjud gärna på en swish kaffe på 0705470065 för att visa din uppskattning.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.