Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Ikeas kontroller öppen och med usb ström och nätverkskabel

IKEA Trådfri: Vanliga fel och så kan du förlänga räckvidden

Här hoppas vi kunna tipsa dig på några enkla sätt att förbättra upplevelsen med Ikea Trådfri. Dessutom så kommer vi referera till vilka möjligheter som finns om du får blodad tand och vill gå vidare med ditt smarta hem.

2022-09-26Uppdaterat inlägget med relevant information och städat bort lite gammalt.

IKEA Trådfri: Vanliga fel och så kan du förlänga räckvidden
Det här startpaketet var startskottet för vår resa på Automatiserar.se med Zigbee för en mängd år sedan!

Vi har läst om många som har haft problem med olika delar med Trådfri gatewayen. De vanligaste problemen är dock lätta att åtgärda och i det här inlägget hittar du tips för dessa. Räckvidden och väntande uppdateringar verkar vara det vanligaste problemen. Men en del problemen kan tyvärr vara lite mer komplex att fixa.. Här kommer du läsa om alla de tips och fel vi identifierat, med dessa tips kanske även din Trådfri gateway även bli helt felfri.

Värt att veta att under Oktober 2022 så kommer troligen Ikea uppdatera med en ny Gateway som har stöd för protokollet Matter.

Vi ÄNTLIGEN fått ordning på en sammanställning av Ikea Trådfri och andra tekniker inom smarta hem på ett enkelt sätt- Där hoppas vi du hittar den information du behöver för att avgöra om en Trådfri gateway är tillräckligt, eller om du ska använda en annan enhet för att hantera ditt smarta hem.

 • https://automatiserar.se/smarta-hem – Här får du en bra bild över hur ett smart hem kan byggas 2021, vi har där samlat alla tips på hur du kombinerar olika tekniker med bland annat IKEA Trådfri.

2021-02-07 – Uppdaterat inlägget med mer information. Vi får många frågor relaterade till hur Ikea Trådfri borde användas för att få mesta möjliga funktionalitet, vi försöker nu svara upp på även det i vår nya serie ”Smarta Hem 7.0”, som berättar hur vårt smarta hem kommer designas och varför vi väljer vissa produkter. https://automatiserar.se/smarta-hem-7-0/ – Här går vi igenom alla de steg vi kommer ta för att få ett så automatiserat och bekvämt hem som möjligt.

2020-10-26 – Troligen har det smugit sig in en bugg gällande vintertid i Trådfri, vilket gör att alla schemaläggningar startar en timme för tidigt.

Alla dessa lösningar fungerar helt ok och gör det lätt att låta system vara hel fristående och ovetandes av varandra. Vilket kräver extra mycket åtanke när du sätter något schemalagt eller automatiskt.

Meny

Felaktig vintertid med Trådfri

2020-10-26 – Som det verkar har det smugit sig in en bugg i Trådfri, i dagsläget så sker alla händelser fortfarande efter sommartid, dvs allt går en timme för fort. För tillfället är den enda lösningen att ändra tiden i schemalagda händelser i väntan på en uppdatering. Problemet med den lösningen är att när väl uppdateringen kommer så kommer det åter fela en timme tills då ställer tillbaka till korrekt tid.

Vi har bland annat fått följande fråga:

Hej Min trådfria belysning går inte rätt efter klockan i appen. Jag har satt den att tändas 16,00 och den tänder i timma innan. Telefonen går rätt och den inskrivna tiden i appen är rätt men ändå blir det fel. Hela systemet med att tända och släcka går 1 timma fel???

Svaret här är som ovan, det kommer troligen en uppdatering till Trådfri väldigt snart med en korrigering, men tills dess behöver tiden för tändning och släckning korrigeras plus en timme.
// Markus

Vi kommer hålla koll på detta och så fort vi hör något nytt så skriver vi om det här på bloggen.

TRÅDFRI med väntande uppdatering

När din IKEA gateway inte uppdaterar sig till senaste versionen, utan försöker en kort stund och sedan misslyckas med information ”det finns väntande uppdateringar” & ”Hoppsan! Något gick fel” detta beror mest troligt på att någon av dina enheter inte går att nå. Kontrollera listan av enheter i din Trådfri gateway

Felande uppdatering på Trådfri
Ibland kan du mötas av detta i Smart Home appen.

Är det sällan du öppnar appen och styr det mesta av enheterna på annat sätt kan det vara lätt att missa, gatewayen brukar då stå i läget ”EJ uppdaterad”

IKEA:s gateway med en varning om att den ej är uppdaterad
Om du kontrollerar inställningar i Ikeas app Smart home så kan du mötas av detta.

Vi har fått det ett flertal gånger, oftast är det en lampa som varit stängd på strömbrytaren istället för appen. I mitt fall har det varit den fyrkantiga fjärrkontrollen som ställt till det.

Problemet med min tråfri gateway och fjärrkontrollen
Genom att gå till Inställningar / ”IKEA Home smart-version” så och kontrollera en bit ner så ser du vilken enhet som stört din uppdatering.

Innan Ikea släppte en kontroller till sina trådfri lampor så byggde vi en egen gateway med hjälp av IKEA:S fjärrkontroll och en Arduino med Nätverkskort, du kan läsa om hur vi byggde den här. Även om det nu finns en gateway så finns den kvar i min hemautomation, den uppdateras precis som övriga fjärrkontroller.

Så här såg vår "IKEA Gateway" ut innan IKEA själv släppte en gateway till sina lampor.
Så här såg vår ”IKEA Gateway” ut innan IKEA själv släppte en gateway till sina lampor.

Är du intresserad att veta mer om Ikea:s gateway så har vi ett längre inlägg om den här: Test: Hur bra fungerar IKEAS gateway TRÅDFRI?

Trådfri Appen kräver ständigt inloggning

Det här felet har jag varit relativt förskonad från sedan jag gett min Trådfri gateway en statisk ip adress på mitt nätverk. Ett tips om du ofta råkar ut för detta kan då vara att just sätta en ip adress som inte ändras. Använder du andra lösningar för att styra Ikea belysningen så är det extra viktigt.

Problem att logga in på Home Smart appen från mobilen?

Har du från telefonen problem att logga in i Trådfri appen Home Smart så kan det vara så att den kryptering du valt på ditt WIFI kan vara problemet. IKEA verkar göra skillnad på vilken kryptering du valt. Vi fick tips från en läsare som suttit med IKEA supporten löst det.

Problem att nå trådfri gateway via appen
Vi fick ett tips på vår Facebook från Claes som suttit med IKEA supporten pga problem att nå Trådfi Gateway:en.

Det visade sig att valet av kryptering på ditt WIFI får betydelse för att nå gateway:en via wifi. I det här fallet rekommenderades att nyttja WPA-PSK [TKIP] + WPA2-PSK[AES]. Har du problem kan det alltså vara värt att kolla vilken kryptering du kör och testa att ändra den och se om det blir någon skillnad. Vi har skrivit ett inlägget som visar hur Viktigt WIFI är i smarta hem med.

Google home och Trådfri

När du väljer att koppla ihop din belysning med Google Home så är det viktigt med en bra namnsättning av lamporna i Trådfri, samma gäller grupperna du skapar i Trådfri. Jag har valt att alltid ha med en början i namnet som känns normalt att säga, för att sedan lägga till ett slut som gör det möjligt att välja en enda lampa i rummet.

Saknar du Trådfri enheter i Google Home så kan du testa att säga ”hey google – synkronisera enheter”, detta får google home att kontrollera om det finns några förändringar i trådfri.

Vi har testat Ikeas Trådfri tillsammans med Google:s röststyrning, resultatet hittar du här: Test: Hur bra är Google Home Mini och behövs den?

Problem att återställa trådfri enhet

Ibland behöver en enhet återställas för att kunna inkluderas på nytt igen, då ska enheten startas stoppas 6 ggr som på IKEAS film nedan

IKEA har här en film som visar hur du återställer en enhet till fabriksinställningar (Ikeas egna film).

Tyvärr är det vissa enheter som inte riktigt som ”Trådfri led power supply 30w & 10W”. Där upptäckte vi efter att säkert 50ggr försökt återställa Trådfri Led Power Supply 30w att det kan på vissa av modellerna finnas en liten resetknapp! Kan vara så att detta är någon som finns på de äldre modellerna av enheten, medan de nya som dokumenteras som att de ska återställas som filmen ovan.

På vissa av Trådfri Led Power Supply 30W / 10W finns det en knapp som behöver tryckas ner för att påbörja en återställning, i den röda ringen ovan så trycker du ner ett gem medan enheten är igång, då kommer en påbörjas och enheten blinkar till.

Trådfri Gateway startar om hela tiden

Efter att ha kört vår Gateway sedan första dagen den gick att köpa på varuhuset så har nu vår Trådfri gateway börjat krångla (2020-05-25~), vi trodde först att detta kunde ha något att göra med uppdateringen 1.12.1 som kom 2020-05-20. Efter den 25:e började vår gateway starta om hela tiden. Vi återställde den och försökte med diverse olika sätt att få till den utan att lyckas. Men med ett tips från Luvan så testade vi att byta nätadaptern och efter det verkar den nu fungera som tänkt igen. Så ett tips om den startar om eller beter sig konstigt, testa en annan nätadapter och se om det gör skillnad innan du återställer din gateway.

Troligen var det den här USB adaptern som ställde till det för oss och inte uppdateringen till 1.12.1. Vi rekommenderar att du testar en annan strömförsörjning (som klarar minst 5W)

Homey med Trådfri

Vi har en längre tid testat Homey och i början så flyttade jag lamporna direkt till Homey, här kan du läsa allt om varför vi gick tillbaka till Trådfri igen. Detta kändes både bra och fungerade snabbt. Problemet som uppkom var att fjärrkontrollerna inte fungerade i den lösningen. Jag tappade även möjlighet att nyttja trådfri uttagen direkt när dessa släpptes. Men det mest frustrerande var när Honey fick problem med Zigbee, belysningen blev då obrukbar tills man fått ordning på Homey. Detta var en av de orsaker att vi valde att nyttja Trådfri och via en app i Homey synkronisera enheter från Trådfri gateway.

Har du missat vad Homey är så gjorde vi en djupdykning på den här

Har du problem att styra Trådfri lamporna via Trådfriappen? Uppstår problemet efter omstart av Homey eller trådfri? Det verkar finnas en bugg i appen i Homey som kräver att du startar om trådfrigateway appen i Homey efter omstart av Homey eller Trådfri.

Om du undrar vad vi gör med vår Trådfri gateway för att nyttja den till fullo så kan kolla listan nedan, den styrs på följande sätt i vårt smarta hem:

Animus Heart och Trådfri

Vi har ännu varit helt förskonade från problem mellan Trådfri och Animus Heart, det enda vi har upplevt som bekymmer är att grupperna inte följer med från Trådfri in i Animus Heart.

Animus Heart 2.0
Har du missat Animus Heart eller inte hört om den? Det är en svensk kontroller med bra stöd för trådfri, vi har här skrivit mer om Animus Heart, bland annat hur bra den fungerar med Trådfri

Förläng räckvidden på Trådfri

När du använder belysning från trådfri så bygger dom ett eget nätverk på 2.4Ghz bandet. Kanalen går ej att ställa i Trådfri Gatewayen, utan det är satt hårt. Detta gör att ditt normala WIFI kan försämra räckvidden och hur bra ditt Trådfri nätverk fungerar. Genom att byta kanal på ditt 2.4Ghz wifi eller gå över till 5Ghz helt kan du stabilisera och öka tillförlitligheten på Trådfri. Den WIFI kanal som krockar med just Ikeas trådfri är 11, dock inte fått detta bekräftat av IKEA, avvaktar ett svar för att få detta helt verifierat. Har man problem med Trådfri så kan det vara värt att konfigurera om WIFI att nyttja en annan kanal än just 11.

En annan sak som många glömmer är att Trådfri använder en teknik som kallas ”Mesh” dvs, en lampa vidareförmedlar meddelanden från lampor längre bort. Om du vill veta mer om det så kan du läsa vår djupdykning om mesh här. Skulle det visa sig att det finns ställen där du inte får till räckvidden och inte kan ha en lampa, då kan du använda dig av IKEA:s signalförstärkare för att öka räckvidden (länk till Ikea:s sida) på Zigbee nätverket.

Som vi nämner ovan så kan du förlänga räckvidden på Trådfri både genom att ändra wifi kanal och addera fler lampor i ditt nätverk. Men kanske den viktigaste tekniken är att SLUTA SLÄCKA LAMPORNA PÅ STRÖMBRYTAREN! Att släcka en lampa på strömbrytaren tar bort funktionaliteten för mesh på den lampan som släcks, detta kan göra att lampor längre bort som i vanliga fall fungerar slutar fungera. Detta är ett mycket vanligt problem om man inte tydligt på lampknappen visar att den ej ska användas. Tyvärr är det vanans makt som ställer till det här och är det inte tydligt hur din belysning ska styras är risken stor att gäster använder lysknapparna.

När du placerar din Trådfri gateway, tänk på att placera den där du når så många lampor som möjligt, detta underlättar uppbyggnaden av det automatiska ”mesh” nätverket som lamporna bygger.

Det svåraste felet att hitta i Trådfri!

Nu kanske detta låter väldigt påhittat, men med alla sätt jag har att tända en lampa så var det svårt att hitta varför vissa lampor slutade svara i trådfri, dom behövde inkluderas på nytt igen. Det fanns inte något mönster i vilket rum och när det hände vad jag kunde se.

Att flytta lampor mellan olika rum gjorde inte någon skillnad… Men en dag när minsta grabben lessnade på att leka med mig så gick han iväg, han ställde sig på kanten på sin lilla säng och började blinka med lampan! Där var orsaken, och tyvärr är det något som inte går att ågärda förens han lessnat på detta.

Det som hände var att han blinkade en massa gånger i snabb takt med trådfri belysningen, och för att reseta en Trådfri lampa så tänder och släcker du en lampa mycket snabbt 6 ggr i följd. Så detta var orsaken att vissa lampor slutade svara i Trådfri. Så har du små barn eller kompis som gillar att jäklas, då kan det vara dom som är orsaken att dina lampor slutar svara.

Varför behöver jag en trådfri gateway?

Idag går det att styra IKEA:s belysning med andra system som Homey, philips Hue och några till som pratar Zigbee (dock inte vera plus och secure).

Ikeas gateway öppnad
Under locket så ser trådfri ut så här

Att detta fungerar bra för många och dessutom ökar mesh nätverket för dessa kontrollers är en mycket bra funktion. Tyvärr finns det en baksida av detta med, det är inte alltid den kontroller du kör klarar att uppdatera firmware på enheterna utan Gateway.

Nu fick vi nyligen höra att IKEA sjävla uppdaterar enheterna om man tar med sig den till varuhuset, men detta har vi inte fått bekräftat från IKEA ännu.

Nu till orsaken att vi på Automatiserar.se valt att använda IKEA:S gateway Trådfri sedan den släpptes Här har vi skrivit om hur den ser ut och hur appen fungera. Som det ser ut idag så kommer det ständigt förbättringar på produkter, det är inte som för 10 – 15 år sedan då en produkt släpptes med den första och sista firmware den någonsin skulle ha.

Idag släpps produkter på marknaden redan innan dom borde, och då är det viktigt att kunna uppdatera enheterna smidigt. Av den orsaken och att vi har så många system som sköter belysning så har vi valt att låta alla trådfri enheter i just Trådfri gatewayen. För är det något som inte tolereras så är det när viktiga delar som belysning i smarta hem krånglar.

Att nyttja Trådfri gateway ger dig även möjlighet att nyttja IKEA:s knappar parallellt med gatewayen, vilket är mycket uppskattat av familjen, det är inte alltid möjligt att ha telefonen till hands för att ställa ljusstyrkan eller tända ett rum.

När vi bygger lösningar för att göra hemmet smartare så brukar vi alltid tänka i flera steg, detta för att alltid få grundläggande funktionalitet. En lampa ska alltid gå att tända på strömbrytaren, men detta som sista utväg. För att styra belysningen i köket (där även en Trådfri led power supply finns, här har vi skrivit om den) så finns följande sätt hemma:

 • Google Home – röststyrning för att tända och släcka lamporna i köket, tre olika kommandon fungerar där i min lösning. Även IFTTT används där
 • Vid köksbordet står en fibaro swipe (här kan du läsa vår recension om den rörelseaktiverade sensorn), den tänder / släcker och dimrar upp / ner 10% vid varje rörelse framför skärmen.
 • Vid köksfläkten sitter en Trådfri knapp som tänder / släcker 3 kökslampor, den kan även sköta styrkan på lamporna.
 • Homey sköter automatiseringen av belysning för morgon / kväll och vid rörelse, via den går även Fibaro Swipe
 • Som en sista utväg kan man släcka lampan på strömbrytaren och tända igen om gatewayen skulle ha gått sönder eller slutat fungera.

När en ny enhet släpps på IKEA då vet du att den direkt kommer fungers i deras APP, ofta så brukar stödet i kringliggande kontrollers komma relativt frekvent efter ett släpp, men det är inte en garanti. Och gillar man att alltid vara tidig så är det nästan ett krav. För som många vet så är nästa stora släpp blir deras rullgardin. Kommer bli intressant att se hur den fungerar.

Snart släpps IKEA:S nya rullgardin till Trådfri
Redan nu har appen stöd för rullgardinen, men den är ännu inte släppt på IKEA.

Max antal trådfri till en fjärrkontroll

Idag finns det en begränsning på 10 lampor till varje trådfri fjärrkontroller (Mer info på Ikeas hemsida här). Tack vare en nyligen släppt uppdatering till trådfri kan du nu även inkludera två fjärrkontrollers i samma grupp och skapa en trappkoppling

Nu är det möjligt att ha två knappar till samma lampa, precis som en trappkoppling
Den nya versioen av Trådlös kontrollen kan nu dimmra
Den nya versionen av trådlös dimmer klarar som namnet säger nu även att dimmra belysning.

Historiska uppdateringar Trådfri

Listan nedan är ett utdrag från Trådfri appens uppdateringshistorik. Det har hänt en hel del sedan vi fick tag och skrev det första inlägget om Trådfri. Nedan har du listan över de förändringar som Ikea släppts sedan gatewayen släpptes. Listan med nyheter nedan kommer från IKEA Appen, där är det tyvärr en bugg på Android som gör det svårt att läsa texten korrekt, textstycken placerar sig på varandra.

Källa till detaljerna om firmware nedan kommer från: RELEASE NOTES (ikea.com)

Release Version: 1.22.0.1

21st Sep 2022

New features and changes in Accessories:

TRÅDFRI LED bulbs
◉ Colour and white spectrum 1.0 E14/E27 (V-2.3.093)
◉ Warm white 2.0 E14/E27/GU10 (V-2.3.093)
◉ Warm white deco bulb 1.0 E27 (V-2.3.093)
◉ Warm white 1.0 E14/E27/GU10 (V-2.3.094)
◆ Increased power-on limit from 1.2 seconds to 3 seconds for bulb reset (on/off power toggle)

Release Version: 1.22.0

6th Sep 2022

New features and changes in Accessories:

STARKVIND Air Purifier (v1.1.001)
◆ Upgrade to stack v6.10.2.

Release Version: 1.21.2

8th Aug 2022

New features and changes in Gateway: 1.19.32

◆ Performance Improvements.

New features and changes in Accessories:

2nd Generation TRÅDFRI driver (V-1.0.002)
◆ Support for 2nd generation TRÅDFRI driver.

STOFTMOLN Plafonds 37/24 (V-1.0.006)
◆ New product
◆ Support for STOFTMOLN plafond.

TRÅDFRI WS3 P45 Opal (V-1.1.003)
◆ New product
◆ Support TRÅDFRI WS3 P45 Opal Bulb.

Release Version: 1.21.0

9th June 2022

New features and changes in Gateway: 1.19.26

◆ Security fix in Gateway.

Release Version: 1.20.2

25th April 2022

New features and changes in Gateway: 1.17.44

◆ Bug fixes and App-Gateway Connectivity improvements.

Release Version: 1.20.1

15th March 2022

New features and changes in Gateway: 1.17.33

◆ Configuration changes to improve connectivity between gateway and app.
◆ Support for TRÅDFRI Motion sensor in Alexa.

Release Version: 1.20.0

21st Feb 2022

New features and changes in Gateway: 1.17.22

◆ Enhanced security for GW firmware upgrade.
◉ Double press for TRÅDFRI shortcut button is now also available in HomeKit.

15th Feb 2022

New features and changes in Accessories:

TRÅDFRI bulb WS2.0 E27/E14/GU10 (V-2.3.091) and FLOALT light panel NA (V-2.3.091)
◆ Upgrade to stack v6.3.1
◆ Solves an issue where product become unreachable after a gateway restart
◆ Increased security regarding upgrade of firmware
◆ Scene change when using TRÅDFRI remote control (5-button) did not work if adding device using classic join

TRÅDFRI bulb WS3.0 E12/E14/E17 chandelier (V-1.1.003)
◆ New product
◆ Upgrade to stack v6.10.2
◆ Scene change when using TRÅDFRI remote control(5-button) did not work if adding device using classic join

Release Version: 1.19.1

11th Jan 2022

New features and changes in Accessories:

◉ TRÅDFRI control outlet (V-2.3.089)
◆ Upgrade to stack v6.3.1
◆ Solves an issue where product become unreachable after a gateway restart.
◆ Increased security regarding upgrade of firmware.

Release Version: 1.19.0

13th Dec 2021

New features and changes in Gateway: 1.17.19

 Adds support for colour wheel user interface use with colour white spectrum bulbs.
 Solves an issue where some gateways freeze up and restart.

New features and changes in Accessories:

◉ TRÅDFRI signal repeater (V-2.3.086)
◆ Solves an issue where some products become unreachable after a gateway restart.

◉ TRÅDFRI bulb CWS1.0 (V-2.3.086)
◆ Zigbee 3.0 upgrade

◉ TRÅDFRI bulb WS1.0 E12/E14/E17/GU10 (V-2.3.087)
◉ TRÅDFRI bulb WS1.0 E26/E27 opal and clear (V-2.3.087)
◉ TRÅDFRI bulb WS2.0 E27 clear (V-2.3.087)
◉ TRÅDFRI bulb WS2.0 E14 chandelier (V-2.3.087)
◉ TRÅDFRI bulb WW1.0 E12/E14/E17/E27/E27/GU10 (V-2.3.086)
◉ TRÅDFRI bulb WW2.0 E14/E27/GU10 (V-2.3.086)
◉ TRÅDFRI bulb WW2.0 E27 decoration (V-2.3.086)
◉ FLOALT light panel TW (V-2.3.087)
◉ TRÅDFRI bulb CWS1.0 E14/E27 (V-2.3.086)
◉ LEPTITER recessed spotlight EU/NA (V-2.3.087)
◉ NYMÅNE pendant lamp EU/NA (V-2.3.087)
◉ GUNNARP ceiling/wall lamp (IP44) EU/TW (V-2.3.087)
◉ GUNNARP ceiling/wall lamp NA (V-2.3.087)
◉ TRÅDFRI driver 10W EU/NA (V-2.3.086)
◉ FLOALT light panel EU (V-2.3.087)
◆ Solves an issue where some products become unreachable after a gateway restart.
◆ Solves an issue where some lights go to the default brightness and colour after a firmware update.
◆ Increased security regarding upgrade of firmware.

◉ FYRTUR and KADRILJ roller blinds (V-2.3.088)
◆ Solves an issue where some blinds report inconsistent battery level.
◆ Solves an issue where some blinds would not confirm a reset by movement.

Release Version: 1.18.1

27th Oct 2021

New features and changes in Gateway: 1.16.26

◉ TRÅDFRI shortcut button: Assign up to three different scenes to one button
 Single Press (works in HomeKit)
 Double Press
 Long Press (works in HomeKit)

New features and changes in Accessories:

◉ TRÅDFRI remote, SYMFONISK sound remote, TRÅDFRI shortcut button (V-2.3.080)
◉ TRÅDFRI on/off switch, open/close remote (V-2.3.079)
◆ Fixed bug: Some remotes and sensors losing connection due to low battery
◆ Increased security regarding upgrade of firmware

Release Version: 1.17.1

2nd Aug 2021

New features and changes in Gateway: 1.15.55

Maintenance and bug fixes
Fix for Gateway Zigbee network info change where all devices went into ‘unreachable’ state for some people

New features and changes in Accessories:

◉ Support for STARKVIND Air Purifier (V-1.0.033)
◆ New Product.

Release Version: 1.17.0

30th June 2021

New features and changes in Gateway: 1.15.34

Apple HomeKit Upgrade from ADK2.1 to ADK5.0
Support for Battery % for Shortcut button & Motion Sensor in Apple Homekit
Bug fixes – Motion sensor support in AHK, CoAP issues

New features and changes in Accessories:

◉ SILVERGLANS LED Driver-EU & NA variant (V-1.0.021)
◉ TRÅDFRI N2, bulb design opal E27 – Globe & Tubular 470lm WS3.0 (V-1.0.012)
◉ TRÅDFRI N1 bulb deco clear – E27 & E14 globe 250lm WW3 (V-1.0.010)
◆ New Product.

Release Version: 1.16.2

17th May 2021

New features and changes in Gateway: 1.14.24

Integration onboarding improvements for Alexa and Google
Support for music in Timers

New features and changes in Accessories:

◉ FYRTUR and KADRILJ roller blinds (V-2.3.073).
◆ Secure OTA upgrade introduced.
◆ The state of blind in the App was not getting updated when the battery of the blind was removed and reinserted again. This has been fixed.
◆ Zigbee commands received by the Blinds during Motor FW initialisation were causing unwanted behaviour. This is now fixed.
◉ TRÅDFRI signal repeater (V-2.3.070).
◆ Secure OTA upgrade introduced.

Release Version: 1.16.1

25th March 2021

New features and changes in Gateway: 1.13.25

Bug fixes: Maintenance and production issues

Release Version: 1.16.0

18th February 2021

New features and changes in Gateway: 1.13.21

Support for TRÅDFRI Motion sensor and Shortcut button in Apple Homekit
Configure TRÅDFRI Bulb On/Off behaviour on power cycle

New features and changes in Accessories:

◉ ASKVADER Wireless on/off Switch (V-1.0.002).
◉ STYRBAR Remote control (V-1.0.024).
◆ New Product.

Release Version: 1.15.1

09th February 2021

New features and changes in Accessories:

◉ TRÅDFRI Driver & Warm White 1.0 (V-2.3.068).
◆FW upgraded to ZB3.0.
◉ FLOALT EU (V-2.3.068).
◆FW upgraded to ZB3.0.

Release Version: 1.15.0

07th January 2021

New features and changes in Gateway: 1.13.19

Support for Sunrise/Sunset as trigger for Timers

New features and changes in Accessories:

◉ SILVERGLANS Driver & TRÅDFRI Bulb CWS3 (V-1.0.021).
◆ New product.

Release Version: 1.14.2.1

21th December 2020

New features and changes in Gateway: 1.12.34

General Bug Fix and Performance Improvement

Release Version: 1.14.2

20th November 2020

New features and changes in Gateway: 1.12.31

Support for scenes using lights, blinds, control outlets and speakers
Linking Shortcut button to Scenes

New features and changes in Accessories:

◉ TRÅDFRI Shortcut button (V-2.3.015).

Release Version: 1.14.1

15th October 2020

New features and changes in Gateway: 1.11.51

General Bug Fix and Performance Improvement

Release Version: 1.14.0

10th September 2020

New features and changes in Gateway: 1.11.47

General Bug Fix and Performance Improvement

New features and changes in Accessories:

◉ FLOALT NA (V-2.0.029).
◉ TRÅDFRI Control Outlet (V-2.0.024).
◉ TRÅDFRI WS2.0 Opal(E27,E14,GU10) (v-2.0.029).
◉ GUNNARP (IP44) EU (V-2.3.050).
◉ SYMFONISK Sound Remote (V-2.1.024).
◉ LEPTITER,TRÅDFRI E14 Chandelier, WS2.0 Clear E27/E26, GUNNARP NA (v-2.3.050).
◉ TRÅDFRI WW2.0 2700K E27, 2700K GU10, 2200K Deco Bulb(V-2.3.50).
◉ TRÅDFRI Open/Close Remote,TRÅDFRI On/Off Button (v-2.2.010).
◆ Improvements During FW Over The Air Upgrade.

Release Version: 1.13.1

29th July 2020

New features and changes in Gateway: 1.10.43

General Bug Fix and Performance Improvement

Release Version: 1.13.0

29th June 2020

◉ LEPTITER, GUNNARP_NA EU, LIGHT-ENGINE, DECO, WS2.0 CLR, WW2.0(V-2.3.050).
◉ WS2.0 OPAL (V-2.0.029).
◉ CWS1.0 (1.3.013).
◆ Fixed On Off State after OTA Upgrade.

Release Version: 1.12.2

15th June 2020

◉ FLOALT EU (V-1.2.224), FLOALT NA (V-2.0.029).
◆ Fixed On Off State after OTA Upgrade.

Release Version: 1.12.1

20th May 2020

New features and changes in Gateway: 1.10.36

General Bug Fix and Performance Improvement

New features and changes in Accessories:

◉ WS 1.0 (E14, E27, GU10) V-2.3.050.
Fixed On Off State after OTA Upgrade.

Release Version: 1.12.0

30th March 2020

New features and changes in Gateway: 1.10.30

General bug fixes and Improvements

New features and changes in Accessories:

◉ Control Outlet 2.0.024.
◆ Update Regarding the synchronization Feature.

Release Version: 1.11.2

New features and changes in Gateway:1.10.29

Support for blinds in Apple HomeKit
Support for renaming timers
SONOS and Sound controller enhancements
Connectivity improvements
Production issues fixing

New features and changes in Accessories:

◉ Wireless Dimmer V-2.3.028.
◆ Device upgraded with ZB3.0.
◉ WS 1.0 (E14, E27, GU10) V-2.3.007.
◆ Devices are upgraded with ZB3.0.
◉ WS 2.0 opal bulb V-2.0.023.
◆ Improvement ImageID updated in attribute.
◆ Improvement factory reset time is aligned with existing devices.

Release Version: 1.11.0

New features and changes in Accessories:

◉ SYMFONISK Sound Controller V-2.1.024.
◆ Improvement Disconnected state issue.
◆ Improvement Performance.
◉ Open Close Remote V-2.2.010.
◆ Improvement After pairing Blind was seen in disconnected Group.

Release Version: 1.10.4

New features and changes in Gateway: 1.9.27

Improvements in Blind System Performance
Onboarding of New Devices on Gateway
Connectivity issues fixing – DHCP,CoAP and MDNS
Production issues fixing

New features and changes in Accessories:

◉ Remote Control V-2.3.014.
◆ Upgrade to ZB3.0.
◉ Signal Repeater V-2.2.005.
◆ Max number of blinds per repeater was limited to 4. This limit is now enhanced to 10 blinds.

Release Version: 1.10.1

New features and changes in Accessories:

⚫ Open Close Remote / On-Off Button V-2.2.008.
 * Device ID in Simple Descriptor updated to 0x0203 (Window Covering Controller)
 * Application Device Version updated to 1
 * Short press configured for up to 700ms

New features and changes in Gateway: 1.8.26

 * Updates Releated to Partner Integration

Release Version: 1.9.1

New features and changes in Accessories:

⚫ White spectrum 2.0 v2.0.022.
 * Bugfixes and performance updates
⚫ Remote Control (Ip44) v1.2.223.
 * Bugfixes and performance updates
⚫ Control Outlet v2.0.022.
 * Bugfixes and performance updates

New features and changes in Gateway: 1.8.25

* Stability and performance improvements in gateway
* Support for control outlet in Apple HomeKit
* Quality improvement and bug fixing

Release Version: 1.8.0

New features and changes in Accessories:

⚫ Control Outlet v2.0.019 (Upgrade to ZB 3.0).
⚫ On/Off Button v2.0.020 (Upgrade to ZB 3.0).
⚫ E14, GU10 v1.2.214.
 * Updated CCT color points and percentage calculation.
 * Optimization in accessories for reporting its status.
⚫ W++ v1.3.009.
 * C/WS syncs with other C/WS in the group when added to the group.

No changes in Gateway: 1.4.15

Release Version: 1.6.0

New features and changes in Gateway: 1.4.15

* Stability and performance improvements in application connectivity to gateway.
* Resolution of networking issues.
* Added log analytics feature.

Release Version: 1.3.0

New features and changes in Gateway: 1.3.14

* Stability improvements in application connectivity to gateway.
* Resolution of DHCP and COAP issues.
* Connectivity improvments in iOS app.

Release Version: 1.2

New features and changes in Accessories:

* Stability improvements.
* Optimisation of power consumption.

New features and changes in Gateway: 1.2.42

* Stability improvements in application connectivity to gateway.
* Added support for CoAP DTLS sessions.
* Added Gateway version info in mDNS response.
* Use vendor specific NTP servers.

Release Version: 1.1

New features and changes in Accessories:

* Stability improvements.
* ZigBee interoperability with 3rd party devices improved.
* Optimisation of power consumption.

New features and changes in Gateway: 1.1.15

* Stability improvements.
* Security improvements in Datagram Transport Layer Security.

Saknar du något?

Ser du något som inte stämmer eller något som har uppdaterats? säg gärna till så uppdaterar vi inlägget med korrekt information. Saknar du någon i inlägget eller tycker det är missvisade säg gärna till så försöker jag uppdatera.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

17 svar till ”IKEA Trådfri: Vanliga fel och så kan du förlänga räckvidden”

 1. Jättebra artikel!! Tack..
  Zigbee vs Wifi överlappning kanaler. Hur vet man att man har en sådan??
  Finns nåt sätt att mäta detta?
  Kör själv en Conbee där har jag valet att ändra default zigbee kanal 25 till något annat.

  1. Tackar! Om du kollar det här inlägget så har jag postat en del om just WIFI och Zigbee: https://www.automatiserar.se/hur-viktigt-ar-wifi-i-smarta-hem/
   Det finns även en Youtube film där som förklarar på vilken kanal Zigbee ligger och hur man kan flytta sitt wifi till en ledig kanal.

   // Markus

   1. Bra tips tack Jag skall sära på kanalerna ytterligare. Deconz kan jag öka till kanal 26. Och så lågt som möjligt i förhållande till grannar på 2.4ghz. Enkel åtgärd som är lätt att glömma bort.

  2. Jag har två aqara dörrsensorer som ansluter till min homey via en ikea trådfri plugg som sitter mellan aqara sensorerna och homey.

   Problemet är att homey ofta inte registrerar att dörrarna öppnar eller stängs, och ibland först efter en stund.

   Ikea trådfri plugg verkar funka fint, slår av och på varje gång som den ska. Avståndet mellan plugg och aqara är 3m med fri sikt.

   Några tips på vad som kan tänkas orsaka problemet? En dörrsensor som funkar ibland är ju helt värdelös.

   1. Kört aqara dörrsensorer direkt i Homey utan problem med v4, dock utan mesh eftersom avståndet till dom varit relativt nära.
    Har du uppdaterat till Homey v5 eller är du kvar på V4? Vet att det ska bli mycket bättre på mesh i version 5, men så länge den är inte är släppt som stabil utan är i beta så skulle jag nog vänta med en uppgradering till V5, även om mesh skulle lösa sig. För det enda sättet att gå ur beta sen är att köra reset på hela Homey.
    // Markus

 2. Profilbild för David Djerf
  David Djerf

  Jag har drygt 30 lampor i Trådfri och styr min Ikea gateway med en Homey Pro. Efter ett tag märkte jag att mitt rörelsestyrda ljus började lagga. Trodde först att det var Homey som var seg, så var det med min gamla Homey, men efter att ha startat om Ikeas gateway blev det snabbt igen. Får se hur länge det tar innan det blir segt igen. I så fall ska jag sechemalägga en omstart en gång i veckan eller så med en wall plug som styrs med Homey.

 3. Den här kommentaren kommer från ”Robban”, men av någon anledning så dyker den inte upp som en kommentar ( Tackar för tipset, kan bli ett test med detta i höst ) :
  *****
  Robban
  man kan ju använda bara chippet från en GU10 lampa och via pwm utgången styra lämplig drivare! eller styra en LED-Förstärkare
  https://www.instructables.com/id/Zigbee-LED-Strip-Dimmer-IKEA-Hack/
  ****

 4. Profilbild för Michael
  Michael

  Har någon flera Gateways att styra, ex hemma och i stugan?
  Jag får para om telefonen mellan varje stugbesök och åter när jag kommer hem.
  Har ni någon lösning?

  1. Hej, har själv bara möjlighet att testa en gateway, därav hade jag inte hört att det blir så struligt. Du har inte möjlighet att nyttja en rasberry pi / dator med Home assistant instugan och hemma? Då går du runt problemet, men det är inte en snygg lösning. Annars kanske någon annan som läser detta har tips på en lösning? // Markus

   1. Profilbild för Michael
    Michael

    Har nu löst det tillfälligt med att ha en androidplatta liggandes i stugan.

    1. Jag har 3 gateways på 3 olika adresser. Och det är tröttsamt att para om mellan besöken. Google home är förberett för olika hem, men TRÅDFRI verka sakna möjligheten. Så det blir kanske en padda per adress så länge. Hoppas på uppdatering från Ikea.

     1. En tillfällig lösning tills IKEA löser det här är en google home mini på respektive adress, inte optimalt men då kan du via google Home appen styra trådfri på olika adresser utan att konfigurera trådfri appen varje gång.

 5. Precis ovanför rubriken ”Historiska uppdateringar Trådfri” och inlägget med alla dess uppdateringar är det lite fel i texten. Det står:

  **** bild på trappkoppling ****
  Saknar du något? Märkte du något som inte stämmer längre?

  Jag antar att ”Saknar du något” ska inte stå där och bilden på trappkoppling hade jag gärna sett då jag inte vet vad det innebär.

  Mycket bra inlägg i övrigt!

  1. Tackar! det hade jag inte märkt eller fått någon feedback på, har uppdaterat det med korrekt bild nu.

   // Markus

 6. Profilbild för Per Edman
  Per Edman

  Hej,
  Kan man återställa ett Trådfri Uttag som är köpt i ett set med Trådfri Av/På-knapp (403.647.48), så att Trådfri-Uttaget kan paras med andra knappar/styrenheter?
  Jag behövde en Trådfri Av/På-knapp till min Home Automation, men de var slut på IKEA. Då köpte jag ett set 403.647.48 Trådfri Uttag+ Av/På-knapp. Knappen kunde jag integrera med HA. Men Uttaget verkar vara hårdkodat till medföljande knapp. Går det att helt återställa Uttaget så att det går att para ihop med andra styrenheter?

  1. Hej, det ska finnas ett litet hål under i trådfri uttaget som du kan trycka in i 5-10 sekunder för att återställs den, den ska det bara vara att trycka på den reset knappen 4ggr för att få den i inkluderingssläge

   // Markus

 7. Profilbild för Per Edman
  Per Edman

  Tack! Jag lyckades para ihop Uttaget med HA på det sätt som du beskriver (vanlig synkronisering). Jag hade ett annat fel som gjorde att jag upplevde problem.
  Mvh / Per

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *