Ikeas kontroller öppen och med usb ström och nätverkskabel

IKEA Trådfri: Vanliga fel och så kan du förlänga räckvidden

Vi har läst om många som har haft problem att gatewayen Trådfri. De vanligaste problemen är dock lätta att åtgärda. Räckvidden och väntande uppdateringar verkar vara det vanligaste problemen. Men en del problemen kan tyvärr vara lite mer komplex att fixa (vanans makt). Här kommer du läsa om alla de tips och fel vi identifierat, med dessa tips kanske även din Trådfri gateway även bli helt felfri.

Om du undrar vad vi gör med vår Trådfri gateway för att nyttja den till fullo så kan kolla listan nedan, den styrs på följande sätt i vårt smarta hem:

2021-03-22 – Vi ÄNTLIGEN fått ordning på en sammanställning av Ikea Trådfri och andra tekniker inom smarta hem här:

 • https://www.automatiserar.se/smarta-hem – Här får du en bra bild över hur ett smart hem kan byggas 2021, vi har där samlat alla tips på hur du kombinerar olika tekniker med bland annat IKEA Trådfri.

2021-02-07 – Uppdaterat inlägget med mer information. Vi får många frågor relaterade till hur Ikea Trådfri borde användas för att få mesta möjliga funktionalitet, vi försöker nu svara upp på även det i vår nya serie ”Smarta Hem 7.0”, som berättar hur vårt smarta hem kommer designas och varför vi väljer vissa produkter. https://www.automatiserar.se/smarta-hem-7-0/ – Här går vi igenom alla de steg vi kommer ta för att få ett så automatiserat och bekvämt hem som möjligt.

2020-10-26 – Troligen har det smugit sig in en bugg gällande vintertid i Trådfri, vilket gör att alla schemaläggningar startar en timme för tidigt.

Alla dessa lösningar fungerar helt ok och gör det lätt att låta system vara hel fristående och ovetandes av varandra. Vilket kräver extra mycket åtanke när du sätter något schemalagt eller automatiskt.

Meny

Felaktig vintertid med Trådfri

2020-10-26 – Som det verkar har det smugit sig in en bugg i Trådfri, i dagsläget så sker alla händelser fortfarande efter sommartid, dvs allt går en timme för fort. För tillfället är den enda lösningen att ändra tiden i schemalagda händelser i väntan på en uppdatering. Problemet med den lösningen är att när väl uppdateringen kommer så kommer det åter fela en timme tills då ställer tillbaka till korrekt tid.

Vi har bland annat fått följande fråga:

Hej Min trådfria belysning går inte rätt efter klockan i appen. Jag har satt den att tändas 16,00 och den tänder i timma innan. Telefonen går rätt och den inskrivna tiden i appen är rätt men ändå blir det fel. Hela systemet med att tända och släcka går 1 timma fel???

Svaret här är som ovan, det kommer troligen en uppdatering till Trådfri väldigt snart med en korrigering, men tills dess behöver tiden för tändning och släckning korrigeras plus en timme.
// Markus

Vi kommer hålla koll på detta och så fort vi hör något nytt så skriver vi om det här på bloggen.

TRÅDFRI med väntande uppdatering

När din IKEA gateway inte uppdaterar sig till senaste versionen, utan försöker en kort stund och sedan misslyckas med information ”det finns väntande uppdateringar” & ”Hoppsan! Något gick fel” detta beror mest troligt på att någon av dina enheter inte går att nå. Kontrollera listan av enheter i din Trådfri gateway

Felande uppdatering på Trådfri
Ibland kan du mötas av detta i Smart Home appen.

Är det sällan du öppnar appen och styr det mesta av enheterna på annat sätt kan det vara lätt att missa, gatewayen brukar då stå i läget ”EJ uppdaterad”

IKEA:s gateway med en varning om att den ej är uppdaterad
Om du kontrollerar inställningar i Ikeas app Smart home så kan du mötas av detta.

Vi har fått det ett flertal gånger, oftast är det en lampa som varit stängd på strömbrytaren istället för appen. I mitt fall har det varit den fyrkantiga fjärrkontrollen som ställt till det.

Problemet med min tråfri gateway och fjärrkontrollen
Genom att gå till Inställningar / ”IKEA Home smart-version” så och kontrollera en bit ner så ser du vilken enhet som stört din uppdatering.

Innan Ikea släppte en kontroller till sina trådfri lampor så byggde vi en egen gateway med hjälp av IKEA:S fjärrkontroll och en Arduino med Nätverkskort, du kan läsa om hur vi byggde den här. Även om det nu finns en gateway så finns den kvar i min hemautomation, den uppdateras precis som övriga fjärrkontroller.

Så här såg vår "IKEA Gateway" ut innan IKEA själv släppte en gateway till sina lampor.
Så här såg vår ”IKEA Gateway” ut innan IKEA själv släppte en gateway till sina lampor.

Är du intresserad att veta mer om Ikea:s gateway så har vi ett längre inlägg om den här: Test: Hur bra fungerar IKEAS gateway TRÅDFRI?

Trådfri Appen kräver ständigt inloggning

Det här felet har jag varit relativt förskonad från sedan jag gett min Trådfri gateway en statisk ip adress på mitt nätverk. Ett tips om du ofta råkar ut för detta kan då vara att just sätta en ip adress som inte ändras. Använder du andra lösningar för att styra Ikea belysningen så är det extra viktigt.

Problem att logga in på Home Smart appen från mobilen?

Har du från telefonen problem att logga in i Trådfri appen Home Smart så kan det vara så att den kryptering du valt på ditt WIFI kan vara problemet. IKEA verkar göra skillnad på vilken kryptering du valt. Vi fick tips från en läsare som suttit med IKEA supporten löst det.

Problem att nå trådfri gateway via appen
Vi fick ett tips på vår Facebook från Claes som suttit med IKEA supporten pga problem att nå Trådfi Gateway:en.

Det visade sig att valet av kryptering på ditt WIFI får betydelse för att nå gateway:en via wifi. I det här fallet rekommenderades att nyttja WPA-PSK [TKIP] + WPA2-PSK[AES]. Har du problem kan det alltså vara värt att kolla vilken kryptering du kör och testa att ändra den och se om det blir någon skillnad. Vi har skrivit ett inlägget som visar hur Viktigt WIFI är i smarta hem med.

Google home och Trådfri

När du väljer att koppla ihop din belysning med Google Home så är det viktigt med en bra namnsättning av lamporna i Trådfri, samma gäller grupperna du skapar i Trådfri. Jag har valt att alltid ha med en början i namnet som känns normalt att säga, för att sedan lägga till ett slut som gör det möjligt att välja en enda lampa i rummet.

Saknar du Trådfri enheter i Google Home så kan du testa att säga ”hey google – synkronisera enheter”, detta får google home att kontrollera om det finns några förändringar i trådfri.

Vi har testat Ikeas Trådfri tillsammans med Google:s röststyrning, resultatet hittar du här: Test: Hur bra är Google Home Mini och behövs den?

Problem att återställa trådfri enhet

Ibland behöver en enhet återställas för att kunna inkluderas på nytt igen, då ska enheten startas stoppas 6 ggr som på IKEAS film nedan

IKEA har här en film som visar hur du återställer en enhet till fabriksinställningar (Ikeas egna film).

Tyvärr är det vissa enheter som inte riktigt som ”Trådfri led power supply 30w & 10W”. Där upptäckte vi efter att säkert 50ggr försökt återställa Trådfri Led Power Supply 30w att det kan på vissa av modellerna finnas en liten resetknapp! Kan vara så att detta är någon som finns på de äldre modellerna av enheten, medan de nya som dokumenteras som att de ska återställas som filmen ovan.

På vissa av Trådfri Led Power Supply 30W / 10W finns det en knapp som behöver tryckas ner för att påbörja en återställning, i den röda ringen ovan så trycker du ner ett gem medan enheten är igång, då kommer en påbörjas och enheten blinkar till.

Trådfri Gateway startar om hela tiden

Efter att ha kört vår Gateway sedan första dagen den gick att köpa på varuhuset så har nu vår Trådfri gateway börjat krångla (2020-05-25~), vi trodde först att detta kunde ha något att göra med uppdateringen 1.12.1 som kom 2020-05-20. Efter den 25:e började vår gateway starta om hela tiden. Vi återställde den och försökte med diverse olika sätt att få till den utan att lyckas. Men med ett tips från Luvan så testade vi att byta nätadaptern och efter det verkar den nu fungera som tänkt igen. Så ett tips om den startar om eller beter sig konstigt, testa en annan nätadapter och se om det gör skillnad innan du återställer din gateway.

Troligen var det den här USB adaptern som ställde till det för oss och inte uppdateringen till 1.12.1. Vi rekommenderar att du testar en annan strömförsörjning (som klarar minst 5W)

Homey med Trådfri

Vi har en längre tid testat Homey och i början så flyttade jag lamporna direkt till Homey, här kan du läsa allt om varför vi gick tillbaka till Trådfri igen. Detta kändes både bra och fungerade snabbt. Problemet som uppkom var att fjärrkontrollerna inte fungerade i den lösningen. Jag tappade även möjlighet att nyttja trådfri uttagen direkt när dessa släpptes. Men det mest frustrerande var när Honey fick problem med Zigbee, belysningen blev då obrukbar tills man fått ordning på Homey. Detta var en av de orsaker att vi valde att nyttja Trådfri och via en app i Homey synkronisera enheter från Trådfri gateway.

Har du problem att styra Trådfri lamporna via Trådfriappen? Uppstår problemet efter omstart av Homey eller trådfri? Det verkar finnas en bugg i appen i Homey som kräver att du startar om trådfrigateway appen i Homey efter omstart av Homey eller Trådfri.

Animus Heart och Trådfri

Vi har ännu varit helt förskonade från problem mellan Trådfri och Animus Heart, det enda vi har upplevt som bekymmer är att grupperna inte följer med från Trådfri in i Animus Heart.

Animus Heart 2.0
Har du missat Animus Heart eller inte hört om den? Det är en svensk kontroller med bra stöd för trådfri, vi har här skrivit mer om Animus Heart, bland annat hur bra den fungerar med Trådfri

Förläng räckvidden på Trådfri

När du använder belysning från trådfri så bygger dom ett eget nätverk på 2.4Ghz bandet. Kanalen går ej att ställa i Trådfri Gatewayen, utan det är satt hårt. Detta gör att ditt normala WIFI kan försämra räckvidden och hur bra ditt Trådfri nätverk fungerar. Genom att byta kanal på ditt 2.4Ghz wifi eller gå över till 5Ghz helt kan du stabilisera och öka tillförlitligheten på Trådfri. Den WIFI kanal som krockar med just Ikeas trådfri är 11, dock inte fått detta bekräftat av IKEA, avvaktar ett svar för att få detta helt verifierat. Har man problem med Trådfri så kan det vara värt att konfigurera om WIFI att nyttja en annan kanal än just 11.

En annan sak som många glömmer är att Trådfri använder en teknik som kallas ”Mesh” dvs, en lampa vidareförmedlar meddelanden från lampor längre bort. Om du vill veta mer om det så kan du läsa vår djupdykning om mesh här. Skulle det visa sig att det finns ställen där du inte får till räckvidden och inte kan ha en lampa, då kan du använda dig av IKEA:s signalförstärkare för att öka räckvidden (länk till Ikea:s sida) på Zigbee nätverket.

Som vi nämner ovan så kan du förlänga räckvidden på Trådfri både genom att ändra wifi kanal och addera fler lampor i ditt nätverk. Men kanske den viktigaste tekniken är att SLUTA SLÄCKA LAMPORNA PÅ STRÖMBRYTAREN! Att släcka en lampa på strömbrytaren tar bort funktionaliteten för mesh på den lampan som släcks, detta kan göra att lampor längre bort som i vanliga fall fungerar slutar fungera. Detta är ett mycket vanligt problem om man inte tydligt på lampknappen visar att den ej ska användas. Tyvärr är det vanans makt som ställer till det här och är det inte tydligt hur din belysning ska styras är risken stor att gäster använder lysknapparna.

När du placerar din Trådfri gateway, tänk på att placera den där du når så många lampor som möjligt, detta underlättar uppbyggnaden av det automatiska ”mesh” nätverket som lamporna bygger.

Det svåraste felet att hitta i Trådfri!

Nu kanske detta låter väldigt påhittat, men med alla sätt jag har att tända en lampa så var det svårt att hitta varför vissa lampor slutade svara i trådfri, dom behövde inkluderas på nytt igen. Det fanns inte något mönster i vilket rum och när det hände vad jag kunde se.

Att flytta lampor mellan olika rum gjorde inte någon skillnad… Men en dag när minsta grabben lessnade på att leka med mig så gick han iväg, han ställde sig på kanten på sin lilla säng och började blinka med lampan! Där var orsaken, och tyvärr är det något som inte går att ågärda förens han lessnat på detta.

Det som hände var att han blinkade en massa gånger i snabb takt med trådfri belysningen, och för att reseta en Trådfri lampa så tänder och släcker du en lampa mycket snabbt 6 ggr i följd. Så detta var orsaken att vissa lampor slutade svara i Trådfri. Så har du små barn eller kompis som gillar att jäklas, då kan det vara dom som är orsaken att dina lampor slutar svara.

Varför behöver jag en trådfri gateway?

Idag går det att styra IKEA:s belysning med andra system som Homey, philips Hue och några till som pratar Zigbee (dock inte vera plus och secure).

Ikeas gateway öppnad
Under locket så ser trådfri ut så här

Att detta fungerar bra för många och dessutom ökar mesh nätverket för dessa kontrollers är en mycket bra funktion. Tyvärr finns det en baksida av detta med, det är inte alltid den kontroller du kör klarar att uppdatera firmware på enheterna utan Gateway.

Nu fick vi nyligen höra att IKEA sjävla uppdaterar enheterna om man tar med sig den till varuhuset, men detta har vi inte fått bekräftat från IKEA ännu.

Nu till orsaken att vi på Automatiserar.se valt att använda IKEA:S gateway Trådfri sedan den släpptes Här har vi skrivit om hur den ser ut och hur appen fungera. Som det ser ut idag så kommer det ständigt förbättringar på produkter, det är inte som för 10 – 15 år sedan då en produkt släpptes med den första och sista firmware den någonsin skulle ha.

Idag släpps produkter på marknaden redan innan dom borde, och då är det viktigt att kunna uppdatera enheterna smidigt. Av den orsaken och att vi har så många system som sköter belysning så har vi valt att låta alla trådfri enheter i just Trådfri gatewayen. För är det något som inte tolereras så är det när viktiga delar som belysning i smarta hem krånglar.

Att nyttja Trådfri gateway ger dig även möjlighet att nyttja IKEA:s knappar parallellt med gatewayen, vilket är mycket uppskattat av familjen, det är inte alltid möjligt att ha telefonen till hands för att ställa ljusstyrkan eller tända ett rum.

När vi bygger lösningar för att göra hemmet smartare så brukar vi alltid tänka i flera steg, detta för att alltid få grundläggande funktionalitet. En lampa ska alltid gå att tända på strömbrytaren, men detta som sista utväg. För att styra belysningen i köket (där även en Trådfri led power supply finns, här har vi skrivit om den) så finns följande sätt hemma:

 • Google Home – röststyrning för att tända och släcka lamporna i köket, tre olika kommandon fungerar där i min lösning. Även IFTTT används där
 • Vid köksbordet står en fibaro swipe (här kan du läsa vår recension om den rörelseaktiverade sensorn), den tänder / släcker och dimrar upp / ner 10% vid varje rörelse framför skärmen.
 • Vid köksfläkten sitter en Trådfri knapp som tänder / släcker 3 kökslampor, den kan även sköta styrkan på lamporna.
 • Homey sköter automatiseringen av belysning för morgon / kväll och vid rörelse, via den går även Fibaro Swipe
 • Som en sista utväg kan man släcka lampan på strömbrytaren och tända igen om gatewayen skulle ha gått sönder eller slutat fungera.

När en ny enhet släpps på IKEA då vet du att den direkt kommer fungers i deras APP, ofta så brukar stödet i kringliggande kontrollers komma relativt frekvent efter ett släpp, men det är inte en garanti. Och gillar man att alltid vara tidig så är det nästan ett krav. För som många vet så är nästa stora släpp blir deras rullgardin. Kommer bli intressant att se hur den fungerar.

Snart släpps IKEA:S nya rullgardin till Trådfri
Redan nu har appen stöd för rullgardinen, men den är ännu inte släppt på IKEA.

Max antal trådfri till en fjärrkontroll

Idag finns det en begränsning på 10 lampor till varje trådfri fjärrkontroller (Mer info på Ikeas hemsida här). Tack vare en nyligen släppt uppdatering till trådfri kan du nu även inkludera två fjärrkontrollers i samma grupp och skapa en trappkoppling

Nu är det möjligt att ha två knappar till samma lampa, precis som en trappkoppling
Den nya versioen av Trådlös kontrollen kan nu dimmra
Den nya versionen av trådlös dimmer klarar som namnet säger nu även att dimmra belysning.

Historiska uppdateringar Trådfri

Listan nedan är ett utdrag från Trådfri appens uppdateringshistorik. Det har hänt en hel del sedan vi fick tag och skrev det första inlägget om Trådfri. Nedan har du listan över de förändringar som Ikea släppts sedan gatewayen släpptes. Listan med nyheter nedan kommer från IKEA Appen, där är det tyvärr en bugg på Android som gör det svårt att läsa texten korrekt, textstycken placerar sig på varandra.

Release Version: 1.10.1

New features and changes in Accessories:

⚫ Open Close Remote / On-Off Button V-2.2.008.
 * Device ID in Simple Descriptor updated to 0x0203 (Window Covering Controller)
 * Application Device Version updated to 1
 * Short press configured for up to 700ms

New features and changes in Gateway: 1.8.26

 * Updates Releated to Partner Integration

Release Version: 1.9.1

New features and changes in Accessories:

⚫ White spectrum 2.0 v2.0.022.
 * Bugfixes and performance updates
⚫ Remote Control (Ip44) v1.2.223.
 * Bugfixes and performance updates
⚫ Control Outlet v2.0.022.
 * Bugfixes and performance updates

New features and changes in Gateway: 1.8.25

* Stability and performance improvements in gateway
* Support for control outlet in Apple HomeKit
* Quality improvement and bug fixing

Release Version: 1.8.0

New features and changes in Accessories:

⚫ Control Outlet v2.0.019 (Upgrade to ZB 3.0).
⚫ On/Off Button v2.0.020 (Upgrade to ZB 3.0).
⚫ E14, GU10 v1.2.214.
 * Updated CCT color points and percentage calculation.
 * Optimization in accessories for reporting its status.
⚫ W++ v1.3.009.
 * C/WS syncs with other C/WS in the group when added to the group.

No changes in Gateway: 1.4.15

Release Version: 1.6.0

New features and changes in Gateway: 1.4.15

* Stability and performance improvements in application connectivity to gateway.
* Resolution of networking issues.
* Added log analytics feature.

Release Version: 1.3.0

New features and changes in Gateway: 1.3.14

* Stability improvements in application connectivity to gateway.
* Resolution of DHCP and COAP issues.
* Connectivity improvments in iOS app.

Release Version: 1.2

New features and changes in Accessories:

* Stability improvements.
* Optimisation of power consumption.

New features and changes in Gateway: 1.2.42

* Stability improvements in application connectivity to gateway.
* Added support for CoAP DTLS sessions.
* Added Gateway version info in mDNS response.
* Use vendor specific NTP servers.

Release Version: 1.1

New features and changes in Accessories:

* Stability improvements.
* ZigBee interoperability with 3rd party devices improved.
* Optimisation of power consumption.

New features and changes in Gateway: 1.1.15

* Stability improvements.
* Security improvements in Datagram Transport Layer Security.

Saknar du något?

Ser du något som inte stämmer eller något som har uppdaterats? säg gärna till så uppdaterar vi inlägget med korrekt information. Saknar du någon i inlägget eller tycker det är missvisade säg gärna till så försöker jag uppdatera.

Hjälpa Automatiserar.se?

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).

Betyg: 5 av 5.

// Markus

17 reaktioner på ”IKEA Trådfri: Vanliga fel och så kan du förlänga räckvidden”

 1. Jättebra artikel!! Tack..
  Zigbee vs Wifi överlappning kanaler. Hur vet man att man har en sådan??
  Finns nåt sätt att mäta detta?
  Kör själv en Conbee där har jag valet att ändra default zigbee kanal 25 till något annat.

   1. Bra tips tack Jag skall sära på kanalerna ytterligare. Deconz kan jag öka till kanal 26. Och så lågt som möjligt i förhållande till grannar på 2.4ghz. Enkel åtgärd som är lätt att glömma bort.

  1. Jag har två aqara dörrsensorer som ansluter till min homey via en ikea trådfri plugg som sitter mellan aqara sensorerna och homey.

   Problemet är att homey ofta inte registrerar att dörrarna öppnar eller stängs, och ibland först efter en stund.

   Ikea trådfri plugg verkar funka fint, slår av och på varje gång som den ska. Avståndet mellan plugg och aqara är 3m med fri sikt.

   Några tips på vad som kan tänkas orsaka problemet? En dörrsensor som funkar ibland är ju helt värdelös.

   1. Kört aqara dörrsensorer direkt i Homey utan problem med v4, dock utan mesh eftersom avståndet till dom varit relativt nära.
    Har du uppdaterat till Homey v5 eller är du kvar på V4? Vet att det ska bli mycket bättre på mesh i version 5, men så länge den är inte är släppt som stabil utan är i beta så skulle jag nog vänta med en uppgradering till V5, även om mesh skulle lösa sig. För det enda sättet att gå ur beta sen är att köra reset på hela Homey.
    // Markus

 2. Jag har drygt 30 lampor i Trådfri och styr min Ikea gateway med en Homey Pro. Efter ett tag märkte jag att mitt rörelsestyrda ljus började lagga. Trodde först att det var Homey som var seg, så var det med min gamla Homey, men efter att ha startat om Ikeas gateway blev det snabbt igen. Får se hur länge det tar innan det blir segt igen. I så fall ska jag sechemalägga en omstart en gång i veckan eller så med en wall plug som styrs med Homey.

 3. Har någon flera Gateways att styra, ex hemma och i stugan?
  Jag får para om telefonen mellan varje stugbesök och åter när jag kommer hem.
  Har ni någon lösning?

  1. Hej, har själv bara möjlighet att testa en gateway, därav hade jag inte hört att det blir så struligt. Du har inte möjlighet att nyttja en rasberry pi / dator med Home assistant instugan och hemma? Då går du runt problemet, men det är inte en snygg lösning. Annars kanske någon annan som läser detta har tips på en lösning? // Markus

    1. Jag har 3 gateways på 3 olika adresser. Och det är tröttsamt att para om mellan besöken. Google home är förberett för olika hem, men TRÅDFRI verka sakna möjligheten. Så det blir kanske en padda per adress så länge. Hoppas på uppdatering från Ikea.

     1. En tillfällig lösning tills IKEA löser det här är en google home mini på respektive adress, inte optimalt men då kan du via google Home appen styra trådfri på olika adresser utan att konfigurera trådfri appen varje gång.

 4. Precis ovanför rubriken ”Historiska uppdateringar Trådfri” och inlägget med alla dess uppdateringar är det lite fel i texten. Det står:

  **** bild på trappkoppling ****
  Saknar du något? Märkte du något som inte stämmer längre?

  Jag antar att ”Saknar du något” ska inte stå där och bilden på trappkoppling hade jag gärna sett då jag inte vet vad det innebär.

  Mycket bra inlägg i övrigt!

  1. Tackar! det hade jag inte märkt eller fått någon feedback på, har uppdaterat det med korrekt bild nu.

   // Markus

 5. Hej,
  Kan man återställa ett Trådfri Uttag som är köpt i ett set med Trådfri Av/På-knapp (403.647.48), så att Trådfri-Uttaget kan paras med andra knappar/styrenheter?
  Jag behövde en Trådfri Av/På-knapp till min Home Automation, men de var slut på IKEA. Då köpte jag ett set 403.647.48 Trådfri Uttag+ Av/På-knapp. Knappen kunde jag integrera med HA. Men Uttaget verkar vara hårdkodat till medföljande knapp. Går det att helt återställa Uttaget så att det går att para ihop med andra styrenheter?

  1. Hej, det ska finnas ett litet hål under i trådfri uttaget som du kan trycka in i 5-10 sekunder för att återställs den, den ska det bara vara att trycka på den reset knappen 4ggr för att få den i inkluderingssläge

   // Markus

 6. Tack! Jag lyckades para ihop Uttaget med HA på det sätt som du beskriver (vanlig synkronisering). Jag hade ett annat fel som gjorde att jag upplevde problem.
  Mvh / Per

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.