Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Sensibo Air

Test: Uppvärmning med Sensibo Air

Vi fick nyligen möjlighet att testa lösningen Sensibo Air för att styra luftvärmepumpar och luftkonditionering. För dom som följer oss på Instagram är detta ingen nyhet att vi testar den. Vi har testat Sensibo tillsammans med en luftvärmepump från Fujitsu. Vår luftvärmepumpen har tidigare styrts helt manuellt av den medföljande fjärrkontrollen via IR. Redan innan vi fick möjligheten att testa Sensibo Air så letade vi en smidig och prisvärd lösning för att slippa hantera den manuellt! dvs kunna styra uppvärmningen ännu mer via vår hemautomation.

Sensibo Air
Kontrollenheten Sensibo Air ser ut som följande, nu ska du inte låta dig luras av storleken på bilden. Storleken på enheten är mycket liten.

Inlägget senast uppdaterat: 2023-01-09 – Information om hur Sensibo Air appen nu

2023-02-06 – Editerat text och ändrat lite information, länkat till ett inlägg där vi visar hur du med Sensibo Air sparar pengar genom att optimera din luftvärmepump utifrån en mängd faktorer, som tex temperatur från Xiaomi Aqara.

Vi har nu skrivit en längre guide där vi visar hur du med bland annat kan optimera inställningarna på din luftvärmepump med smart styrning, där bland annat Sensibo air ingår. Går det att spara några kWh timmar då? svaret är JA, vi minskade vår årsförbrukning för 2022 med 11.500kWh!.

Uppdaterar information om Tibber pulse P1 & Ambi Climate.

Meny

2022-09-13 – Vi har nu under nästan ett års tid kört Sensibo i kombination med både Homey och Home Assistant, och vi anser att det har varit väldigt stabilt och sällan strulat. Vi kommer nu försöka kombinera styrningen med Tibber Pulse P1.

Den luftvärmepump vi använder i testet tillsammans med Sensibo Air är en Fujitsu 12 KM Slim.

I skrivande stund har vi kört Sensibo Air mer än ett år. Den har fått hantera luftvärmepumpen fullt ut (nästan). För att kunna följa om automatisk styrning via Sensibo Air gjorde skillnad hemma så började vi även övervaka elförbrukningen, detta med en lösning byggd på ESPHome (läs mer om EspHome). Kombinationen av andra sensorer som Xiaomi Aqara tempsensorer & Philips Hue rörelsesensor så har vi följt upp om det blir skillnad.

Nu ska vi inte skrämma bort någon, det går att se rolig information direkt i Sensibo Air med, så det behövs inte några andra system alls. Grafen nedan direkt via Sensibos sida https://new-home.sensibo.com ( extern länk ).

Via en webbsida så går det även att se grafer och händelser från Sensabo Air i 24 timmar.

Sammanfattat så blev det mycket smidigare att korrigera värmen hemma, detta utan att behöva springa efter fjärrkontrollen till luftvärmepumpen. Med hjälp av Sensibo så har vi faktiskt korrigerat värmen oftare än tidigare. Om det kommer göra att vi sparar några pengar på uppvärmning är dock för tidigt att svara på än eftersom det går lika lätt att höja värmen som att sänka…

Vad har vi testat med Sensibo Air?

För dom som inte följt bloggen så publicerade vi nyligen ett inlägg där vi för fullt att bygga om till vårt smarta hem 7.0. Och en några inlägg innan det så testade vi olika sätt att manipulera elförbrukningen utifrån elpriset med en egen ”digital termostat”. Nu med Sensibo Air så fick vi verkligen möjlighet att påverka en av de större elförbrukarna hemma, dvs luftvärmepumpen. Men detta utan att göra någon som helst fysisk påverkan på den befintliga luftvärmepumpen. Allt vi behövde göra för att börja styra uppvärmningen var att installera en Sensibo appen och placera Sensibo Air enheten i närheten av luftvärmepumpen.

Därför körde vi igång testerna på Sensibo Air innan vi är redo med den nya designen hemma. Vi har påbörjat uppdatering av nätverket hemma för att säkerställa att allt ska fungera optimalt framåt med, vi har lagt en hel del jobb på att designa WIFI eftersom det är en mycket kritisk funktion i smarta hem nu (Läs vårt inlägg om wifi i smarta hem).

En av sakerna vi ändrat från och med nu är att hela inlägget ska komma på mailen. Dvs du behöver inte besöka bloggen för att läsa och ta till dig om tipset, du kan i lugn och ro lösa inlägget från din mail. Skulle du sedan vilja diskutera eller veta mer så finns det länkar i mailen till inlägget. Genom att prenumerera så skickas ett mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

Följande har vi testat på Sensibo Air

 • Installation av Sensibo app och hårdvara
 • Upplärning av Sensibo Air från fjärrkontroll
 • Test av olika funktionalitet från appen
 • Testat olika placeringar av den medföljande rörelsesensorn.
 • Jämfört temperatur & luftfuktighetsensorerna från Sensibo Air med Aqara sensorer.

Vår luftvärmepump

Den luftvärmepump vi kommer styra med Sensibo Air heter Fujitsu 12 km SLIM, till den ingick det inte någon smart styrning. Men det finns möjlighet att köpa till en styrning.

Som med alla smarta hem så är bekvämlighet något som ligger högt upp på listan ”villhöver”. Att då behöva jaga en fjärrkontroll varje gång det är för varmt, kallt eller låter för mycket håller helt enkelt inte! Därför har vi nu verkligen gett Sensibo Air gott om tid och dessutom testat den tillsammans med Homey och Home Assistant.

Vårt mål är nu att slippa använda fjärrkontrollen och istället kunna nyttja Sensibo Air helt ut.
Inomhusdelen i till vår värmepump

Vi har tyvärr ett litet bekymmer med just den luftvärmepump vi har att den alltid ger ifrån sig ett pip när ett kommando tas emot, vilket blir störande i det sovrum som är närmast. Därav så kommer vi inte kunna styra allt för frekvent på natten då elpriserna kan vara som mest fördelaktiga. Men detta är som sagt en begräsning i den värmepump vi har och inte i Sensibo Air.

Utomhusdelen på värmepumpen

Det finns möjlighet att köpa till en Wifi styrning till vår pump, men den kostar 2000+, och vi är osäker på hur pass bra den skulle gå att integrera mot andra lösningar. Därav har vi valt att inte gå vidare med den lösningen.

Genomgång av appen

Gränssnittet i appen tillhandahåller de funktioner som den luftvärmepump den associerat IR signalen med. Vi hade dock några funktioner som appen tyckte att vår luftvärmepump borde ha. Skickas dessa kommandon från Sensibo Air så reagerar inte värmepumpen, så det bör inte vara någon fara att testa alla funktioner. Vi testade igenom alla vi kunde, och merparten av dessa reagerade luftvärmepumpen på. Det vi kan tycka är lite problematiskt är att vi inte vet om pumpen verkligen utför de kommando som mottogs, och detta beror på att vår pump inte återrapporterar sin status. Vilket gör att den kan hamna i ett läge i verkligheten och ett annat i appen. Men tack vare en bra placering av Sensibo Air under värmepumpen och i kombination med det pip som värmepumpen avger vid lyckat kommando så får vi en bekräftelse på att den uppfattade något.

Här går vi igenom och förklarar hur vi har uppfattat appen till Sensibo Air på en Android telefon.

Vi har dessutom en önskan att appen ger en pushnotis eller som minst ett mail när Sensibo Air inte längre kan nå molntjänsten. Det bör inte vara ett problem eftersom vi redan idag får en Pushnotis när Sensibo Air byter status, då skickas en notis. Annars finns en risk att du invaggas i en falsk trygghet om att värmepumpen hanteras för fullt, medan den i praktiken kan vara avstängd på grund av att Sensibo air inte är aktiv. Om det skulle fungera så skulle vi tycka att detta kan vara en mycket bra lösning för sommarstugor där det både finns ett behov att se aktuell temperatur och luftfuktighet, samtidigt som det då möjliggör schemaläggning eller manuell aktivering av värme i god tid innan stugan besöks.

Genomgång av webbgränssnittet

I det webbgränssnitt som finns till Sensibo Air hittade vi en mängd bra information, bland annat hur pass bra signalen för WIFI var till vår Sensibo Air.

Här går vi igenom webbgränssnittet till SensiboAir.

För att hitta till webbgränssnittet så loggar du in på adressen: https://new-home.sensibo.com/ (extern länk), där loggar du in som vanligt med ditt användarnamn och lösenord till Sensibo Air. Väl inne i gränssnittet så presenteras samma enhet som i appen, å vårt fall så har vi satt uppvärmningen till 25 grader och Auto.

Väl inne så finns det en liten meny längst upp till vänster med ”Home, Notifications, Create an API key och Logout”.

Sensibo Air har även ett webbgränssnitt där det återfinns en del rolig information.
Webbsidan till Sensibo Air har inte allt för mycket gällande presentation, men det går att styra luftvärmepumpen även här.

Under de tre punkterna längst ner till höger på kortet ”Hallen” och under ”advanced” så hittar vi en information vi är intresserad av gällande WIFI, dvs har vi nog bra signalstyrka från vår accesspunkt för att få tillförlitlighet.

Under Advanced och advanced info hittar vi informationen ovan, RSSI som på bilden är -64 är tyvärr inte allt för bra så vi håller på att uppgradera och bygga om vårt WIFI.

En annan intressant del är graferna över luftfuktighet och temperatur, detta i kombination med en logg med alla händelser som registrerats under tiden. Utan att betala för något extra så ingår det information för de senaste 24 timmarna. För mer information än så behövs Sensibo Plus, vilket vi inte valt att testa i skrivande stund.

Graferna i Sensibo Air
Graferna i Sensibo Air

Vad krävs för att köra Sensibo Air?

För att använda Sensibo Air så behöver du ett WIFI, som många lösningar idag så behöver det vara ett 2.4Ghz wifi, dvs nyare 5Ghz nätverk fungerar ej vad vi kunde se.

Men med en Iphone eller Android telefon så installeras en app och en kontoregistrering senare så är du igång och lägger till Sensibo Air och rörelse sensorn. Vi har inte nyttjat rörelsesensorns rörelsefunktion för att styra pumpen.

I paketet så ingick det en extern sensor med temperatur, luftfuktighetssensor och rörelsesensor. Den läser av rörelser i rum, luftfuktighet och temperatur. Det är även möjligt att använda den som en huvudsensor i Sensibo Air, vilket gör att ett annat rums temperatur kan bli styrande för värmepumpen, så för de med andra uppvärmningsmöjligheter som kamin eller liknande kan det vara smart att placera den i det rummet.

Sensibo Air room sensor
Sensibo Air rumssensor
Test: Uppvärmning med Sensibo Air - Här jämför vi skillnaden mellan Sensibo Air sensorn och Aqara.
Bilderna vi lagt i inlägget fram tills nu har fått Sensibo att se stor ut, men så är inte fallet. Jämför vi storleken på kontrollen med en Xaiomi Aqara så ser vi att den är fysiskt liten.

Kopplar upp mot en molntjänst

När du installerat appen och skapat ett konto så har du skapat de förutsättningar som behövs för att nå din Sensibo Air även när du inte är hemma. Vilket gör att vi inte behöver fundera på någon öppning i brandväggar eller publika IP adresser.

Vi har även testat att fortsätta nyttja den IR fjärrkontroll som levererades med vår Fujitsu värmepump, och de kommandon vi skickar från fjärrkontrollen registreras av värmepumpen, men även av Sensibo Air. Vilket gör att fjärrkontrollen fortfarande går att använda ”fullt” ut parallellt med Sensibo Air. Problemet är dock när vi gör åt andra hållet, dvs konfigurerar värmepumpen med Sensibo Air och sedan nyttjar displayen för att se vilket läge pumpen ”bör” vara i. Nu är detta återigen ett problem som är orsakat av vår modell av värmepump.

Fujitsu Luftvärmepump

Det finns med ett extra kontrollkort möjlighet att styra den via deras AirPatrol, men den kostnaden för ett extra styrkort var ~2000Kr. Dessutom var det svårt att se hur den skulle integreras med andra lösningar, vilket är något vi är mycket intresserad av. Vi valde tidigare bort det och hanterade luftvärmepumpen helt manuellt via IR fjärrkontrollen. Vi hade en plan att göra något liknande med ESPHome, men det blev aldrig av.

Schemaläggningar för filterrengöring

När vi kört Sensibo Air en längre tid så fick vi upp en varning om att det var dags att rengöra vårt filter i luftvärmepumpen. Något som inte kräver någon betaltjänst, utan det ingår som standard med Sensibo Air. Nu är detta något som du själv kan göra i din kalender, men skulle du glömma bort det som vi gjorde så får du en gratis varning i appen 🙂

Filtervarningen kom efter några månader
Enligt infon så är det en bra besparing att rengöra filtret frekvent.

När vi väl tog ner filtren så såg vi att det var hög tid att rengöra dom! Filtret till vänster är rengjort och filtret till höger är innan rengöring. Så ett tips för att spara pengar med din hemautomation är att rengöra dina filter med.

Rengöring av filter behöver göras i tid.
Att rengöra ditt filter i luftvärmepumpen kan spara så mycket som 5-15% i elkostnad enligt Sensibos App.

Vi har samlat en mängd tips här för att spara pengar med just hemautomation.

Uppvärmning för smarta hem

Vi har själv upptäckt den hårda vägen att det sällan finns en lösning som täcker allt, därför vet vi att integrationer är en mycket viktig del i system. Detta för att ge oss som slutanvändare mer valmöjligheter att korrigera och styra utifrån vad vi tycker är viktigast. Det är inte någon skillnad med Sensabo Air heller, den klarar av att hantera vår luftvärmepump mycket bättre än den medföljande fjärrkontrollen, men den de andra värmekällorna hemma klarar den ej av att styra.

Nya funktioner i appen

I slutet av 2023 fick vi problem att den integration vi kör mellan Home Assitant och Sensibo Air började ändra temperaturen utan anledning. Efter en hel del felsökning med integrationen så visar det sig att Sensibo Air har fått en uppdatering som default var på. Dvs ”klimatdetektor”, den verkar justera ner temperaturen automatiskt till runt 21-22 grader. Något som gick emot det vi satte i Home Assistant.

Klimatdetektor i Sensibo Air justerar automatiskt ner din temperatur.
Nu är detta kanske en bra funktion, men när den aktiveras utan att vi aktivt fått välja så blir det mindre bra tycker vi.

API:er till Sensibo Air

vi uppskattar att Sensibo Air har en färdig flik i webbgränssnittet för att hämta ut API nycklar, nycklar som sedan går att använda för att slippa nyttja sitt användarnamn & lösenord i Sensibo på fler ställen. Vi tog genast ut två nycklar, en för Homey och en för Home Assistant Där har vi kombinerat det med radiator termostater från TADO (läs om vårt TADO test).

Tado elementtermostat

Sensibo Air och Home Assistant

Nu hade vi tyvärr problem att få integrationen i Home Assistant att fungera, och det verkar som att den integrationen gjordes till Sensibo Sky, vilket var föregångaren till Sensibo Air. Men vi kommer kolla mer på detta framöver. Kollar vi komponenten på Home Assistants hemsida (extern länk) så verkar den inte ha fått uppdateringar allt för nyligt.

Sensibo Air och Homey

Uppdaterat 2021-10-21 – Nu går det även att ta in Sensibo air sensorn och Sensibo Pure i Homey via samma integration, vilket gör att vi kan nyttja Sensibo Pure i kombination med luftvärmepumpen för att cirkulera och rena luften inne.

Testar vi appen till home för Sensibo Air (extern länk) så fungerar det direkt med den API nyckel vi skapat från Sensibo sidan. När vi installerat appen i Homey och lagt till Nyckeln så får vi upp den i Homey appen som på bilden nedan. Dvs som en vanlig termostat, vilket gör att vi både kan se status och sätta upp automationer inne i Homey

Sensibo Air integrerar snyggt i vår Homey Installation

Öppnar vi upp sensorn i Homey så kan vi nu korrigera temperaturen även där, vilket gör att resterande av familjen inte behöver ännu en app för att hantera luftvärmepumpen. Utan istället fortsätta i Homey och bara använda den nya enheten som dykt upp där.

Korrigera Temperatur för Sensibo Air i Homey

Som du såg på bilden så har vi 4 enheter i rummet ”hallen”, varav en är en Xiaomi Aqara temperatursensor. Den har vi valt att placera under ett räcke framför luftvärmepumpen, vilket gör att vi kan se vilken temperatur luften som kommer har. Och när vi kontrollerar skillnaden mellan Aqara och Sensibo Air:s temperatur så har vi sett att dom stämmer riktigt bra.

Xiaomi Aqara sensorn visar 0.4 grader lägre än Sensibo Air enheten som sitter rakt under värmepumpen.

Sensibo Air vs Sky

När vi började testa Sensibo Air så blev vi tvungen att kolla vad mer som erbjöds från Sensibo. Vi hittade då Sensibo Sky, vilket helt enkelt är föregångaren till Sensibo Air. Vi kan dock inte se att den har stöd för den externa rörelsesensorn som Sensibo Air har.

Hittade en film på Youtube där dom visar den äldre modellen Sensibo Sky nedan.

Sensibo Air VS Ambi Climate

Parallellt med vår Sensibo Air har vi även testat en Ambi Climate, även den har presterat bra. Dock så har den haft vissa krav för att kunna integreras med Home Assisant (publikt nåbar Home Assistant), vilket gjorde att valet för oss föll på Sensibo Air.

Är du fundersam på vad Ambi är för typ av enhet så kan du läsa vår genomgång av den på länken nedan.

Test: Ambi Climate Mini för styrning av luftvärmepump

Ambi Climate mini
Ambi Climate fungerar på motsvarande sätt som Sensibo Air, dock lite större än Sensibo Air.

Sensibo Air och Tibber pulse P1

För en tid sedan började vi testa Tibber pulse P1 för att få kontroll över vår elförbrukning hemma. Nu har den i sig inget att göra med Sensibo Air direkt, men med hjälp av ”power ups” i tibbers app så går det att koppla samman effektförbrukning (och elpris om du är kund). Därigenom kan du styra din luftvärmepump utifrån elpriserna. Vilket i dessa tider med dyra elpriser kan vara bra kostnadsbesparing.

Med Tibber pulse p1 så får vi nu koll på realtidsförbrukning och fasbelastning.

Följande funktioner kan Tibber pulse P1 tillföra till Sensibo Air

 • Termostat styrning av luftvärmepumpen via sensibo air. Nyttjar väderprognosen utifrån din adress.
 • Dag / nattsänkning av temperaturen ( vilket i dagens läge borde vara omvänt om du har spot pris )
 • Semesterläge
 • Elprisoptimering – Styr värmen när elen är som billigast ( detta kräver dock att du har dom som leverantör vi förstått det)
 • se aktuell och historiska temperaturer.
 • Luftfuktighet.

Nu kan vi direkt säga att vi har valt att inte nyttja tibber alls för annat än realtidsmätning av el och faser. Vi insåg att den lösning vi hade med att mäta totaleffekten med en esp32 var mer än tillräckligt och dessutom ~1000kr billigare! Så smartstyrning av luftvärmepumpen vår sker helt med integrationen mellan home assistant och Sensibo Air.

Vad är vår slutsats och rekommendation av Sensibo Air?

Den luftvärmepump vi använder från Fujitsu har lite för mycket begränsningar för att vi skulle kunna göra allt vi önskade, vi ser att alla kommandon som skickas från Sensibo Air inte alltid appliceras på värmepumpen. Men det beror troligen på vår värmepump.

I kombination med Ewelink så skulle det vara möjligt att få en god koll på sommarstugan och dessutom korrigera temperaturen inför ett besök där.

Plus

 • Kräver inte något mer än än ett WIFI för att fungera. Kräver dessutom inte någon publik ip adress eller korrigeringar i en standardbrandvägg.
 • Enkel att komma igång med och möjlighet att se aktuell temperatur från både Sensibo Air.
 • Extern sensor ger dig både temperatur och luftfuktighet, och även möjligt att styra pumpens uppvärmning utifrån den.

Minus

 • Kräver Sensibo Plus för att lagra grafer under längre tid än 24 timmar.
 • Vi hittade en del saker att önska i appen, bland annat så skulle en pushnotis vara önskvärt när den inte kan nå internet.
 • Delar av de begränsningar som finns i appen och kräver Sensibo Air Plus kan vi förstå eftersom det innebär en kostnad för Sensibo, men vissa är vi lite tveksamma till.

Vi har några småsaker kvar att testa:

 • Testa om styrningen fungerar även om Sensibo Air inte når internet eller WIFI.

Var det allt?

Ja nu har vi nog gått igenom allt vi kunde komma på om Sensibo Air. Kommer dock dyka upp mer om uppvärmning inom kort eftersom vi håller på att sammankoppla flera olika uppvärmningskällor till en central styrning. Det kommer komma med i serien vi skriver om Smarta hemmet 7.0

Är du ute efter att spara pengar så kan en smart styrning av luftvärmepumpen vara en bra investering. Vi har samlat en mängd tips för att minska elförbrukningen hemma här.

Våra automatiseringar och investeringar för att minska elförbrukningen hemma har gett bra effekt.

Vi har som sagt fått enhet att skriva om, oavsett så har vi varit helt objektiva 🙂 Det önskemål vi fick i gengäld för detta var att lägga upp en länk till prisjakt där en sökning på Sensibo Air listas, dvs det billigaste priset för en Sensibo Air enhet här: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5651216 ( Extern länk till färdig sökning för Sensibo Air på Prisjakt ).

Vi brukar undvika att göra reklam eller länka till någon specifik, men nu vet vi inte om vi tullar på det eller inte? Vi tänkte att där gynnas inte någon specifik och det det bästa aktuella priset är det som kommer vara resultatet. Och dessutom har vi haft möjlighet att skriva hela det här inlägget.

Vi vill även tacka Peter på Teknikveckan (extern länk till Teknikveckan) som gav oss det här tipset.

Hjälpa Automatiserar.se?

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).

Tycker du att du har nytta av denna blogg och alla inlägg som du läser helt utan reklam i mer än 7 år? Du kanske vill bjuda på en kopp kaffe medans vi skriver nästa inlägg? Vi tar gärna en Swish kopp kaffe0705470065 i så fall 

Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.
Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

19 svar till ”Test: Uppvärmning med Sensibo Air”

 1. Profilbild för Per Karlén
  Per Karlén

  Hur klarar den 10 graders läget ?

  1. Profilbild för Rickard
   Rickard

   Från Sensibos support:
   Yes, Sensibo supports the 10° C Heat Mode feature of Fujitsu. If your unit has that feature, you will be able to set it through the Sensibo app.

 2. Profilbild för Björn Smedsgård
  Björn Smedsgård

  hej, hittade denna artikel, funderar på om ni fortfarande använder den? hur fungerar den? jag håller själv på att labba en del med home assistant och funderar på att köra en sån här mot home assistant och med hjälp av tibber intergrationen switcha över till fläktläge de tider på dagarna då elpriset är över dygnsmedel och ingen är hemma. är det ej justering man kan göra med hjälp av denna apparat? dygnsmedelfunktionen har jag fått till redan i home assistant då jag använder den mot min varmvattenberedare mha en 3fas-kontaktor, shelly 3pm och tibber-intergrationen.

  tack för en intresant sida.

  1. Hej och tackar

   Jo den används för fullt. Har under sommaren använt den för att stryra temperatur på luftvärmepumpen, dels för kylning och uppvärmning vid behov. Baserat på elpris, temperatur och väder så har home assistant fått styra pumpen olika lägen med Sebsibo:n. Har dock haft två tillfällen sedan den här artikeln skrevs då kommandon skickats men pumpen inte ändat läge vad jag vet. Vilket jag snabbt kunde se tack vara aqara givarna som sitter vid pumpen och framför.

   Så det är ett smidigt sätt att styra en dum luftvärmepump, men jag skulle nog undvika att helt stänga luftvärmepumpen med den här lösningen om inte någon annan uppvärmning eller återkoppling finns.

   Funderar själv på den lösning du nämner med en shelly för varmvattenberedaren med.

   // Markus

   1. Profilbild för Björn Smedsgård
    Björn Smedsgård

    Hej och tack för svar.

    jag funderar också på om du har någon koll på vad skillnaden mellan sky och air är? är det bara medföljande rörelsesensorn som skiljer? jag har fullt med givare redan i huset och känner inte att jag skulle ha användning för ytterliggare givare och speciellt då jag inte vet hur de implimenteras i home assistant.

    jag har en stor täljstenskamin i samma rum som värmepumpen och är osäker på hur styrningen i själva pumpen är då det är en äldre pump. tror det blir att beställa en för att se hur det fungerar. vill helst slå av själva pumpfunktionen och ändra till fläktläge då det kan hjälpa till. t.ex då elpriset är högt eller då man eldar i kaminen.

    Jag har följt er sida ett tag, ni har många intresanta artiklar. jag funderar lite på den där mätaren ni har för att se strömförbrukningen från centralen. vad är de för ljusmätare ni använder för att räkna pulserna? jag har några esp32’or som blivit över från gamla projekt och funderar på om jag skulle göra en likadan.

    /Björn

 3. Hejsan,

  Hur styr din Seisibo lyft/luft-pumpen baserat på elpriset? Har ni implementerat denna styrning själv eller använder ni tibber? Som Björn var inne på så vore det smidigt att kunna sänka/stänga av lutf/luft-pumpen om elpriset är över dygnsmedel (eller liknande).

  Undra hur tibber gör denna styrning med Seisibo/elpriser…

  1. Hej
   Eftersom min luftvärmepump avger ett pip varje gång jag korrigerar den så har det tidigare bara gjorts utifrån behovet av värme och tud på dygmnet.
   Vi kommer börja testa en Tibber pulse P1 till veckan, tanken är då att göra några olika tips för att nyttja bland annat elpris som en faktor.

   Använder du någon kontroller tillsammans med Sensibo eller kör du bara den?
   // Markus

   1. För att styra pumpen mot elpris behövs väl inte någon Pulse. Pulsen behöver man om man vill realtidsmäta och kanske belastingsstyra/begränsa något.

    1. Hej
     Det stämmer helt korrekt. Den enda orsaken du behöver någon Pulse eller övervakning på elmätaren är för att läsa av aktuell förbrukning som du nämner.
     Men du bör ha någon typ av avtal som baserar sig på förbrukning som följer priserna. Det du däremot behöver är något automatiskt sätt att läsa av de aktuella priserna varje dag och styra utifrån det. Du kan via schemaläggning göra styrningen i Sensibo, men det kommer bli rätt jobbigt att hantera manuellt över tid.

     // Markus

 4. Profilbild för Curt Wahlman
  Curt Wahlman

  Hej
  Har köpt en Sensibo Sky för att kunna styra värmen i mitt sommarställe då jag inte finns där.
  Här en luftvärmepump av fabrikat Samsung som jag manuellt kan sänka temperaturen ned till 8 grader. Brukar ha under höst, vinter och vår när vi inte är där ha temperaturen inställd på ca 12 – 14 grader. Men nu med Sensibo kan jag som lägsta temperatur komma till 16 grader.
  Är det ngt ni också har uppmärksammat. Kanske är det så att huset mår bäst av att inte bli kallare än 16 grader, vintertid.
  Med hälsning
  Curt Owe

 5. Profilbild för Ronny Haugerud
  Ronny Haugerud

  Är i samma sits med tado° – Smart AC Control Fjärrkontrol så den kan man bara sänka till 16 grader.
  MVH Ronny

  1. Via Home Assistant integrationen till sensibo air verkar de gå att gå ända ner till 10 grader värme, ska testa att nu och se vilken temperatur pumpen skickar ut med den inställningen.

 6. Profilbild för Ulf Anderssob
  Ulf Anderssob

  Har två luftvärmepumpar på bottenvåningen. Finns det möjlighet att styra två enheter eller krävs dubbel uppsättningar av kontroll?

  1. Eftersom sensibo bara styr via ir så bör de vara möjligt om luftvärmepumparna sitter nära varandra, samt i samma riktning från sensibon.

   Men chansen att luftvärmepumparna hamnar i osynk blir nog större desto längre ifrån varandra dom sitter.
   Så skulle nog inte rekommendera den lösningen :/

   1. Profilbild för Ulf Andersson
    Ulf Andersson

    Då är det alltså säkrare att köpa 2 st Sensibo. Hanterar appen så man kan kontrollera två sändare?

 7. Hej och än en gång tack för er grymma sida!
  Fick ni testat om styrningen fungerade offline?
  **Vi har några småsaker kvar att testa:
  Testa om styrningen fungerar även om Sensibo Air inte når internet eller WIFI.**

  1. Roligt att höra att du gillar sidan! Måste erkänna att jag missat att göra det testet, ska se om jag får möjlighet i närtid att verifiera att det fungerar lokalt.

 8. Gammal tråd, men kanske kan hjälpa någon.
  Jag har inte fått den att fungera offline vilket upptäcktes med all tydlighet när huset blev i stort sett utfryst efter att Internet krånglat.
  Som tur var hade jag elradiatorer som backup, men var inte kul att komma hem till några få plusgrader.
  Numer automatiserar jag värmepumpen så den alltid är påslagen när jag åker hemifrån när det är kallt ute, och förbjuder Sensibo att börja justera någonting när jag är borta. OM det ändå skulle bli kallt hemma så får jag ett larm via mobil (4G).
  Har för övrigt automatiserat med Home Assistant så vanlig fläkt på LLVP aktiveras och sprider värme när jag eldar i kaminen (fanns inte stöd för detta på själva LLVP, men Sensibo fixade det), och att LLVP stängs av om altandörren står öppen för länge.
  För övrigt – Tack för en bra artikel och sida.

 9. Hej, klurar på att styra vår Electrolux värmepump som är i sommarstugan med en Sensibo Sky.
  Men jag vill kunna köra den på 8/10°C-läget för att spara pumpen och vill inte att Sensibon skall stänga av och på pumpen ständigt för att reglera in sig på 8-10°.
  Någon som vet ifall Sensibon kan växla till underhållsvärme kring 8-10° ?
  // Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *