Sensibo Air

Test: Uppvärmning med Sensibo Air

Vi fick nyligen möjlighet att testa lösningen Sensibo Air för att styra luftvärmepumpar och luftkonditionering. För dom som följer oss på Instagram är detta ingen nyhet att vi testar den. Vi har testat Sensibo tillsammans med en luftvärmepump från Fujitsu. Vår luftvärmepumpen har tidigare styrts helt manuellt av den medföljande fjärrkontrollen via IR. Redan innan vi fick möjligheten att testa Sensibo Air så letade vi en smidig och prisvärd lösning för att slippa hantera den manuellt! dvs kunna styra uppvärmningen ännu mer via vår hemautomation.

Sensibo Air
Kontrollenheten Sensibo Air ser ut som följande, nu ska du inte låta dig luras av storleken på bilden. Storleken på enheten är mycket liten.

Den luftvärmepump vi använder i testet tillsammans med Sensibo Air är en Fujitsu 12 KM Slim.

I skrivande stund har vi kört Sensibo Air i ca tre veckor. Den har fått hantera luftvärmepumpen fullt ut (nästan). För att kunna följa om automatisk styrning via Sensibo Air gjorde skillnad hemma så började vi även övervaka elförbrukningen, detta med en lösning byggd på ESPHome (läs mer om EspHome). Kombinationen av andra sensorer som Xiaomi Aqara tempsensorer & Philips Hue rörelsesensor så har vi följt upp om det blir skillnad.

Nu ska vi inte skrämma bort någon, det går att se rolig information direkt i Sensibo Air med, så det behövs inte några andra system alls. Grafen nedan direkt via Sensibos sida https://new-home.sensibo.com ( extern länk ).

Via en webbsida så går det även att se grafer och händelser från Sensabo Air i 24 timmar.

Sammanfattat så blev det mycket smidigare att korrigera värmen hemma, detta utan att behöva springa efter fjärrkontrollen till luftvärmepumpen. Med hjälp av Sensibo så har vi faktiskt korrigerat värmen oftare än tidigare. Om det kommer göra att vi sparar några pengar på uppvärmning är dock för tidigt att svara på än eftersom det går lika lätt att höja värmen som att sänka…

Vad har vi testat med Sensibo Air?

För dom som inte följt bloggen så publicerade vi nyligen ett inlägg där vi för fullt att bygga om till vårt smarta hem 7.0. Och en några inlägg innan det så testade vi olika sätt att manipulera elförbrukningen utifrån elpriset med en egen ”digital termostat”. Nu med Sensibo Air så fick vi verkligen möjlighet att påverka en av de större elförbrukarna hemma, dvs luftvärmepumpen. Men detta utan att göra någon som helst fysisk påverkan på den befintliga luftvärmepumpen. Allt vi behövde göra för att börja styra uppvärmningen var att installera en Sensibo appen och placera Sensibo Air enheten i närheten av luftvärmepumpen.

Därför körde vi igång testerna på Sensibo Air innan vi är redo med den nya designen hemma. Vi har påbörjat uppdatering av nätverket hemma för att säkerställa att allt ska fungera optimalt framåt med, vi har lagt en hel del jobb på att designa WIFI eftersom det är en mycket kritisk funktion i smarta hem nu (Läs vårt inlägg om wifi i smarta hem).

Följande har vi testat på Sensibo Air

 • Installation av Sensibo app och hårdvara
 • Upplärning av Sensibo Air från fjärrkontroll
 • Test av olika funktionalitet från appen
 • Testat olika placeringar av den medföljande rörelsesensorn.
 • Jämfört temperatur & luftfuktighetsensorerna från Sensibo Air med Aqara sensorer.

Vår luftvärmepump

Den luftvärmepump vi kommer styra med Sensibo Air heter Fujitsu 12 km SLIM, till den ingick det inte någon smart styrning. Men det finns möjlighet att köpa till en styrning.

Som med alla smarta hem så är bekvämlighet något som ligger högt upp på listan ”villhöver”. Att då behöva jaga en fjärrkontroll varje gång det är för varmt, kallt eller låter för mycket håller helt enkelt inte! Därför har vi nu verkligen gett Sensibo Air gott om tid och dessutom testat den tillsammans med Homey och Home Assistant.

Vårt mål är nu att slippa använda fjärrkontrollen och istället kunna nyttja Sensibo Air helt ut.
Inomhusdelen i till vår värmepump

Vi har tyvärr ett litet bekymmer med just den luftvärmepump vi har att den alltid ger ifrån sig ett pip när ett kommando tas emot, vilket blir störande i det sovrum som är närmast. Därav så kommer vi inte kunna styra allt för frekvent på natten då elpriserna kan vara som mest fördelaktiga. Men detta är som sagt en begräsning i den värmepump vi har och inte i Sensibo Air.

Utomhusdelen på värmepumpen

Det finns möjlighet att köpa till en Wifi styrning till vår pump, men den kostar 2000+, och vi är osäker på hur pass bra den skulle gå att integrera mot andra lösningar. Därav har vi valt att inte gå vidare med den lösningen.

Genomgång av appen

Gränssnittet i appen tillhandahåller de funktioner som den luftvärmepump den associerat IR signalen med. Vi hade dock några funktioner som appen tyckte att vår luftvärmepump borde ha. Skickas dessa kommandon från Sensibo Air så reagerar inte värmepumpen, så det bör inte vara någon fara att testa alla funktioner. Vi testade igenom alla vi kunde, och merparten av dessa reagerade luftvärmepumpen på. Det vi kan tycka är lite problematiskt är att vi inte vet om pumpen verkligen utför de kommando som mottogs, och detta beror på att vår pump inte återrapporterar sin status. Vilket gör att den kan hamna i ett läge i verkligheten och ett annat i appen. Men tack vare en bra placering av Sensibo Air under värmepumpen och i kombination med det pip som värmepumpen avger vid lyckat kommando så får vi en bekräftelse på att den uppfattade något.

Här går vi igenom och förklarar hur vi har uppfattat appen till Sensibo Air på en Android telefon.

Vi har dessutom en önskan att appen ger en pushnotis eller som minst ett mail när Sensibo Air inte längre kan nå molntjänsten. Det bör inte vara ett problem eftersom vi redan idag får en Pushnotis när Sensibo Air byter status, då skickas en notis. Annars finns en risk att du invaggas i en falsk trygghet om att värmepumpen hanteras för fullt, medan den i praktiken kan vara avstängd på grund av att Sensibo air inte är aktiv. Om det skulle fungera så skulle vi tycka att detta kan vara en mycket bra lösning för sommarstugor där det både finns ett behov att se aktuell temperatur och luftfuktighet, samtidigt som det då möjliggör schemaläggning eller manuell aktivering av värme i god tid innan stugan besöks.

Genomgång av webbgränssnittet

I det webbgränssnitt som finns till Sensibo Air hittade vi en mängd bra information, bland annat hur pass bra signalen för WIFI var till vår Sensibo Air.

Här går vi igenom webbgränssnittet till SensiboAir.

För att hitta till webbgränssnittet så loggar du in på adressen: https://new-home.sensibo.com/ (extern länk), där loggar du in som vanligt med ditt användarnamn och lösenord till Sensibo Air. Väl inne i gränssnittet så presenteras samma enhet som i appen, å vårt fall så har vi satt uppvärmningen till 25 grader och Auto.

Väl inne så finns det en liten meny längst upp till vänster med ”Home, Notifications, Create an API key och Logout”.

Sensibo Air har även ett webbgränssnitt där det återfinns en del rolig information.
Webbsidan till Sensibo Air har inte allt för mycket gällande presentation, men det går att styra luftvärmepumpen även här.

Under de tre punkterna längst ner till höger på kortet ”Hallen” och under ”advanced” så hittar vi en information vi är intresserad av gällande WIFI, dvs har vi nog bra signalstyrka från vår accesspunkt för att få tillförlitlighet.

Under Advanced och advanced info hittar vi informationen ovan, RSSI som på bilden är -64 är tyvärr inte allt för bra så vi håller på att uppgradera och bygga om vårt WIFI.

En annan intressant del är graferna över luftfuktighet och temperatur, detta i kombination med en logg med alla händelser som registrerats under tiden. Utan att betala för något extra så ingår det information för de senaste 24 timmarna. För mer information än så behövs Sensibo Plus, vilket vi inte valt att testa i skrivande stund.

Graferna i Sensibo Air
Graferna i Sensibo Air

Vad krävs för att köra Sensibo Air?

För att använda Sensibo Air så behöver du ett WIFI, som många lösningar idag så behöver det vara ett 2.4Ghz wifi, dvs nyare 5Ghz nätverk fungerar ej vad vi kunde se.

Men med en Iphone eller Android telefon så installeras en app och en kontoregistrering senare så är du igång och lägger till Sensibo Air och rörelse sensorn. Vi har inte nyttjat rörelsesensorns rörelsefunktion för att styra pumpen.

I paketet så ingick det en extern sensor med temperatur, luftfuktighetssensor och rörelsesensor. Den läser av rörelser i rum, luftfuktighet och temperatur. Det är även möjligt att använda den som en huvudsensor i Sensibo Air, vilket gör att ett annat rums temperatur kan bli styrande för värmepumpen, så för de med andra uppvärmningsmöjligheter som kamin eller liknande kan det vara smart att placera den i det rummet.

Sensibo Air room sensor
Sensibo Air rumssensor
Bilderna vi lagt i inlägget fram tills nu har fått Sensibo att se stor ut, men så är inte fallet. Jämför vi storleken på kontrollen med en Xaiomi Aqara så ser vi att den är fysiskt liten.

Kopplar upp mot en molntjänst

När du installerat appen och skapat ett konto så har du skapat de förutsättningar som behövs för att nå din Sensibo Air även när du inte är hemma. Vilket gör att vi inte behöver fundera på någon öppning i brandväggar eller publika IP adresser.

Vi har även testat att fortsätta nyttja den IR fjärrkontroll som levererades med vår Fujitsu värmepump, och de kommandon vi skickar från fjärrkontrollen registreras av värmepumpen, men även av Sensibo Air. Vilket gör att fjärrkontrollen fortfarande går att använda ”fullt” ut parallellt med Sensibo Air. Problemet är dock när vi gör åt andra hållet, dvs konfigurerar värmepumpen med Sensibo Air och sedan nyttjar displayen för att se vilket läge pumpen ”bör” vara i. Nu är detta återigen ett problem som är orsakat av vår modell av värmepump.

Fujitsu Luftvärmepump

Det finns med ett extra kontrollkort möjlighet att styra den via deras AirPatrol, men den kostnaden för ett extra styrkort var ~2000Kr. Dessutom var det svårt att se hur den skulle integreras med andra lösningar, vilket är något vi är mycket intresserad av. Vi valde tidigare bort det och hanterade luftvärmepumpen helt manuellt via IR fjärrkontrollen. Vi hade en plan att göra något liknande med ESPHome, men det blev aldrig av.

Uppvärmning för smarta hem

Vi har själv upptäckt den hårda vägen att det sällan finns en lösning som täcker allt, därför vet vi att integrationer är en mycket viktig del i system. Detta för att ge oss som slutanvändare mer valmöjligheter att korrigera och styra utifrån vad vi tycker är viktigast. Det är inte någon skillnad med Sensabo Air heller, den klarar av att hantera vår luftvärmepump mycket bättre än den medföljande fjärrkontrollen, men den de andra värmekällorna hemma klarar den ej av att styra.

API:er till Sensibo Air

vi uppskattar att Sensibo Air har en färdig flik i webbgränssnittet för att hämta ut API nycklar, nycklar som sedan går att använda för att slippa nyttja sitt användarnamn & lösenord i Sensibo på fler ställen. Vi tog genast ut två nycklar, en för Homey och en för Home Assistant Där har vi kombinerat det med radiator termostater från TADO (läs om vårt TADO test).

Tado elementtermostat

Sensibo Air och Home Assistant

Nu hade vi tyvärr problem att få integrationen i Home Assistant att fungera, och det verkar som att den integrationen gjordes till Sensibo Sky, vilket var föregångaren till Sensibo Air. Men vi kommer kolla mer på detta framöver. Kollar vi komponenten på Home Assistants hemsida (extern länk) så verkar den inte ha fått uppdateringar allt för nyligt.

Sensibo Air och Homey

Uppdaterat 2021-10-21 – Nu går det även att ta in Sensibo air sensorn och Sensibo Pure i Homey via samma integration, vilket gör att vi kan nyttja Sensibo Pure i kombination med luftvärmepumpen för att cirkulera och rena luften inne.

Testar vi appen till home för Sensibo Air (extern länk) så fungerar det direkt med den API nyckel vi skapat från Sensibo sidan. När vi installerat appen i Homey och lagt till Nyckeln så får vi upp den i Homey appen som på bilden nedan. Dvs som en vanlig termostat, vilket gör att vi både kan se status och sätta upp automationer inne i Homey

Sensibo Air integrerar snyggt i vår Homey Installation

Öppnar vi upp sensorn i Homey så kan vi nu korrigera temperaturen även där, vilket gör att resterande av familjen inte behöver ännu en app för att hantera luftvärmepumpen. Utan istället fortsätta i Homey och bara använda den nya enheten som dykt upp där.

Korrigera Temperatur för Sensibo Air i Homey

Som du såg på bilden så har vi 4 enheter i rummet ”hallen”, varav en är en Xiaomi Aqara temperatursensor. Den har vi valt att placera under ett räcke framför luftvärmepumpen, vilket gör att vi kan se vilken temperatur luften som kommer har. Och när vi kontrollerar skillnaden mellan Aqara och Sensibo Air:s temperatur så har vi sett att dom stämmer riktigt bra.

Xiaomi Aqara sensorn visar 0.4 grader lägre än Sensibo Air enheten som sitter rakt under värmepumpen.

Sensibo Air vs Sky

När vi började testa Sensibo Air så blev vi tvungen att kolla vad mer som erbjöds från Sensibo. Vi hittade då Sensibo Sky, vilket helt enkelt är föregångaren till Sensibo Air. Vi kan dock inte se att den har stöd för den externa rörelsesensorn som Sensibo Air har.

Hittade en film på Youtube där dom visar den äldre modellen Sensibo Sky nedan.

Vad är vår slutsats och rekommendation av Sensibo Air?

Den luftvärmepump vi använder från Fujitsu har lite för mycket begränsningar för att vi skulle kunna göra allt vi önskade, vi ser att alla kommandon som skickas från Sensibo Air inte alltid appliceras på värmepumpen. Men det beror troligen på vår värmepump.

I kombination med Ewelink så skulle det vara möjligt att få en god koll på sommarstugan och dessutom korrigera temperaturen inför ett besök där.

Plus

 • Kräver inte något mer än än ett WIFI för att fungera. Kräver dessutom inte någon publik ip adress eller korrigeringar i en standardbrandvägg.
 • Enkel att komma igång med och möjlighet att se aktuell temperatur från både Sensibo Air.
 • Extern sensor ger dig både temperatur och luftfuktighet, och även möjligt att styra pumpens uppvärmning utifrån den.

Minus

 • Kräver Sensibo Plus för att lagra grafer under längre tid än 24 timmar.
 • Vi hittade en del saker att önska i appen, bland annat så skulle en pushnotis vara önskvärt när den inte kan nå internet.
 • Delar av de begränsningar som finns i appen och kräver Sensibo Air Plus kan vi förstå eftersom det innebär en kostnad för Sensibo, men vissa är vi lite tveksamma till.

Vi har några småsaker kvar att testa:

 • Testa om styrningen fungerar även om Sensibo Air inte når internet eller WIFI.

Var det allt?

Ja nu har vi nog gått igenom allt vi kunde komma på om Sensibo Air. Kommer dock dyka upp mer om uppvärmning inom kort eftersom vi håller på att sammankoppla flera olika uppvärmningskällor till en central styrning. Det kommer komma med i serien vi skriver om Smarta hemmet 7.0

Vi har som sagt fått enhet att skriva om, oavsett så har vi varit helt objektiva 🙂 Det önskemål vi fick i gengäld för detta var att lägga upp en länk till prisjakt där en sökning på Sensibo Air listas, dvs det billigaste priset för en Sensibo Air enhet här: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5651216 ( Extern länk till färdig sökning för Sensibo Air på Prisjakt ).

Vi brukar undvika att göra reklam eller länka till någon specifik, men nu vet vi inte om vi tullar på det eller inte? Vi tänkte att där gynnas inte någon specifik och det det bästa aktuella priset är det som kommer vara resultatet. Och dessutom har vi haft möjlighet att skriva hela det här inlägget.

Vi vill även tacka Peter på Teknikveckan (extern länk till Teknikveckan) som gav oss det här tipset.

Hjälpa Automatiserar.se?

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).

Tycker du att du har nytta av denna blogg och alla inlägg som du läser helt utan reklam i mer än 7 år? Du kanske vill bjuda på en kopp kaffe medans vi skriver nästa inlägg? Vi tar gärna en Swish kopp kaffe0705470065 i så fall 🙂

Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.
Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 🙂

// Markus

1 reaktion på ”Test: Uppvärmning med Sensibo Air”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *