Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Här är min Homey tillsammans med en Fibaro Swipe.

Nyhet: Homey släpper 5.0.0 med Zigbee rewrite!

Kategori:

– Taggar:

Homey har haft en del bekymmer med sin implementationen av Zigbee, det har från Homey under lång tid (Innan 2019) lovats att det ska lösas med en uppdatering på hur Zigbee hanteras.

2023-01-31 – Du har väll inte missat den nya serien med Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”, Där finner du nu både videomaterial och uppdaterade tips från 2023!

2021-02-10 Äntligen är version 5.0 släppt! Nu återstår det att se om Zigbee blir stabilare och tillförlitligheten bättre, för i vår design för vårt hem så hade vi en plan att inte låta Homey hantera Zigbee, utan att detta skulle få hanteras av Philips Hue Hub och Deconz. Nu måste vi nog avvakta och utvärdera om Zigbee är så pass tillförlitligt så vi kan nyttja Zigbee i Homey med.

2021-02-10 – Då har vi uppdaterat till version 5.0.0, vi kommer uppdatera det här inlägget löpande med information under kvällen.

2021-02-10 – Idag släpptes äntligen Home version 5.0.0 efter lång väntan! För alla som inte har några appar som bråkar så kommer den att uppdatera precis som vanligt. Men har har du däremot som vi några appar som inte har underhållits och därigenom inte kommer fungera i version 5.0 så har du fått ett mail idag

För dig som inte vet vad Homey är för kontroller så har vi djupdykning på den här: https://www.automatiserar.se/alltomhomey/

Kommer nu testa Homie och se om den ersätter min VeraSecure
Kommer Zigbee Rewrite i V5.0.0 lösa problemen vi upplevt?

Att Homey gör denna uppdatering innebära att vi äntligen kan köra alla zigbee enheter native i Homey, därigenom slippa externa hubbar som används för att få stabil zigbee kommunikation och andra funktioner fullt ut. Vi har själv valt att använda externa hubbar i väntan på den här uppdateringen sedan början av 2019 ( https://www.automatiserar.se/zigbee-direkt-i-homey-eller-via-tradfri/ )

Upplever du några konstigheter eller har uppdaterat din utan problem? skriv gärna en kommentar så vi får höra hur det går för alla.

Nyheter i Homey 5.0.0

Idag uppdaterade vi vår Homey till version V5.0. Detta efter att vi avinstalllerat de appar som inte längre underhålls som vi nyttjade. Vi nämner vilka en bit ner i inlägget.

Det som kan vara jobbigt nu är att uppdateringen ställer även krav att Homeys appar måste uppdateras för version 5.0 för att fungera korrekt, dvs i vårt fall så fick vi släppa enheter som använde Vision Security, eftersom den ej uppdaterats. Vilket innebär att en uppdatering av Homey till V5.0 kan få dina enheter att sluta fungera, om det finns en app som hanterar dom men ej uppdaterats.

Men vår stora förhoppning nu på V5.0 är att zigbee rewrite fullt ut ska vara gjord. Vilket bör ge stabilare zigbee, samtidigt som vi hört att det finns en del nyare enheter som kommer stödjas med.

Som du ser så är det skralt med information här ännu, och det beror på att vi för fullt håller på att verifiera att alla integrationer och flöden vi byggt fungerar, men under kvällen och veckan så uppdaterar vi den här listan.

Stopp uppgradering till Homey 5.0

Om du som ovan har fått ett mail med liknande innehåll som vi fick så bör du kolla igenom listan en bit ner. Där står det vilka appar du kör som ej supportas längre, i vårt fall så hade vi bara fysiska enheter i Vision Security. Men vi kommer sakna vår LED-Ring collection, för den har varit en vital del i vår ”Homey som nattlampa”.

Har du fått ett mail med följande information så använder du en eller flera appar som inte längre underhålls, och därigenom inte längre kommer kunna nyttja dessa efter uppgradering till version 5.0

Om du fått mailet som nu säger att du har appar som inte längre används behöver detta inte betyda problem, i vårt fall så innehöll varningen endast följande appar: Oregon Scientific Sensors, Vision Security, LED-Ring collection.

Varningen som du fått via mail lyder:
One or more Apps on your Homey will stop working after updating to Homey v5.0

We are currently rolling out Homey v5.0. It is packed with new features and improvements. You are receiving this email because your Homey has one or multiple apps installed that will stop working on Homey v5.0. These Apps are based on a very old version of our software platform, which has been discontinued two years ago. these Apps are not support

Efter att ha kontrollerat hur mycket ”need to have” kontra ”nice to have” så fick det bli så att vi avinstallerade apparna och därigenom tappade en enhet som nyttjades via Vison Security. Vi kommer att återkomma mer om hur vi löser detta i vår serie Smarta hemmet 7.0, där vi kommer dela upp placeringen av sensorer mellan några olika kontrollers.

Men har du inte lika mycket tur som oss och har en mängd sensorer du har behov av, då kan det vara mycket aktuellt att följa rådet att inaktivera uppdateringar under en tid. Detta gör du genom att gå till ”More \ Settings \ updates”. Det kommer om vi har tur bli lite fart på några av utvecklarna till dessa appar inom kort.

Så gick uppgraderingen till version 5.0

Efter att ha avinstallerat de tre felande apparna och påbörjat en uppgradering så hoppade Homeyn igång efter ~10 minuter, den integration vi har från Deconz fungerade och alla zigbee enheter vi har inkluderat den vägen behövde inte någon omstart. Vad vi kunde så är det en hel del Zigbee enheter som väntar på att endera väckas eller vakna manuellt, det stod att det kan ta upp till en timme innan det sker.

2021-02-10 – 21:02 – Med hjälp av en annan app för att hantera Xiaomi Aqara så kunde vi nu åter få igång alla våra temperatursensorer.

Vi väntar för fullt på våra Xaiomi Aqara sensorer som är direkt kopplade till Homey ska hoppa igång. Så fort dom startat så återkommer vi om detta.

Tyvärr så hände inte något för oss, vi väntade ca en timme och testade flera ggr att väcka dom. Men fortfarande samma status.

Än så länge har vi inte lyckats tvinga igång sensorerna med den befintliga Aqara appen.

Efter att ha väntat över en timme och fortfarande inte fått in Aqara i Homey så testade vi att installera en annan app för Xiaomi Aqara, nämligen:

https://homey.app/sv-se/app/com.xiaomi-mi/Aqara-&-Xiaomi-ZigBee/test (extern länk) – Men som sagt den står listad som ”TEST”, så tänk på att detta kanske är en tillfällig lösning om du själv installerar den. Vi gjorde det för att slippa vänta på sensorerna och verifiera att Aqara fungerar med version 5.0

Med appen Ted Tolbooms xiaomi aqara så började enheterna fungera, efter vi klickat en gång för att väcka dom. Nu behövde vi dessutom inte inkludera om dom utan alla länkade enheter stannade kvar.

Vad skulle komma med Version 5.0

Informationen nedan är från det ursprungliga inlägget där det publicerades information om att det skulle komma. dvs informationen nedan är troligen utdaterad, men vi behåller den för att kunna se vilka skillnader som faktiskt levererades i version 5.0

Information från Homey:

I det ursprungliga inlägget så fanns det mycket begränsat med information, och listan nedan är det vi lyckades hitta.

Homey Apps that add support for Zigbee devices need to be updated to SDK version 3 before they can be used on Homey v5.0.0. The Zigbee devices on Homey will be marked unavailable with a message indicating the respective Homey App needs to be updated to SDK version 3. Ikea Tradfri, Osram Lightify and Trust Smart Home are already updated and will continue to work on Homey v5.0.0.

The Homey Apps developers have been working hard on preparing for the Homey v5.0.0 release, however it is unlikely that they will all be updated in time. This is why we wanted to give you a heads up so you can decide ahead of time if you want to disable Experimental updates.

Har du någon av följande appar bör du avaktivera uppdateringar direkt (om du kör experimentell firmware), annars kommer du tappa funktionalitet tills dessa uppdateras:

 • HomeControl Zigbee
 • Axis Gear
 • Aqara & Xiaomi ZigBee ( Vi kör alla våra Xiaomi aqara med den, även favoritsensorn: https://www.automatiserar.se/test-av-xiaomi-aqara-temperatursensor/ )
 • EcoDim
 • Develco Products
 • FeiBit
 • Tuya Zigbee
 • Schneider Electric Wiser
 • INNR Lighting Devices
 • Plugwise Zigbee Support
 • Ubisys SmartHome ZigBee Devices
 • Isolicht / HOMA
 • Bitron
 • Malmbergs (Zigbee)
 • Gledopto and Tint lights and LED Controllers (ZigBee)
 • ELKO Smart Home
 • Philips Hue ZigBee
 • EasyHome
 • SLC SmartOne
 • iCasa
 • ROBB smarrt

Vi ska nämna att vi på Automatiserar.se ännu inte kört experimentell firmware, utan vi fick informationen via en riktigt bra Facebook grupp som uteslutande diskuterar Homey: https://www.facebook.com/groups/HomeyHomies ( rekommenderar gruppen till alla med en homey ).

Men vi inser att inte nämnda något om detta skulle ställa till det för alla som är omedveten om den kommande uppdateringen.

Den första vågen av uppdateringar kommer släppas till alla som använder ”experimentell firmware”, skulle du ha detta och dessutom ”automatisk uppdatering” så bör du stänga av uppdatering tills du ser att alla appar du använder finns uppdaterade till version 5.0.0 (se listan nedan)

När Homey släpper den skarpa versionen av V5.0.0 så bör detta inte vara aktuellt.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

3 svar till ”Nyhet: Homey släpper 5.0.0 med Zigbee rewrite!”

 1. Profilbild för Thomas Andersson
  Thomas Andersson

  Finns det något hopp om att Vision Securtity-appen kommer att uppdateras eller att det kommer en alternativ app?
  Har en bra garageportsensor som det känns surt att behöva skrota.
  Någon som vet?

 2. Profilbild för Nicklas
  Nicklas

  Har en Vera plus som legat nerpackad ett tag. Kom aldrig igång riktigt med att sätta upp allt.
  Ska man satsa på Homey som Android-användare eller finns det bättre? Handpåläggningar är inga problem, bara ute efter den bästa eller bland de bättre.

  1. Profilbild för Thomas Andersson
   Thomas Andersson

   Homey var kass på Zigbee före 5.0. Det omvända efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.