Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Vi startar nu höstens bloggande!

Kategori:

– Taggar:

Äntligen händer det något på bloggen igen. Orsaken att det tog stopp under sommaren var vädret (och semester)! Det projekt vi hade tänkt bygga under sommaren regnade helt enkelt bort. Det blev inte aktuellt med projektet automatisk trädgårdsbevattning. Det kändes som att vi behövde tömma regnvattentunnan på filmen mer 1000 gånger…

För er som vill stötta oss, följ gärna vår Youtube kanal (Extern länk). Under sommaren publicera vi en hel del på Instagram (Extern länk), vi kommer fortsätta göra det mellan publiceringarna på bloggen även under hösten.

Vad kommer hända under hösten?

Innan vi sätter igång så vill vi bara tacka alla läsare och följare till bloggen, det är ni som gör det möjligt att hitta relevanta och roliga ämnen att skriva om. Vi har som mål att hjälpa dig som läsare att undvika felaktiga teknikval och slippa spendera timmar på felsökning för att få igång tekniken. Under resan får vi lära oss massor, och kan då använda vår erfarenhet för att minska insatsen för att komma igång. Vi hoppas du uppskattar det.

Nu tänker vi köra igång och har som mål (igen) att hinna skriva något inlägg i veckan, dvs om allt går som planerat. Redan nu har vi förberett och beställt en mängd roliga tekniker under sommaren. Nu kommer vi i detta inlägget inte lista alla dessa, men här är några av de större aktiviteter vi kommer dra igång under hösten.

Vi skriver dessutom en kortare statusrapport över vad som händer med våra installationer.

Homey Pro 2023

Vi har varit i kontakt med företaget Athom, dvs dom som tillverkar kontrollern Homey. Athom har nu gett oss möjligheten att testa deras senaste version Homey Pro Early 2023. Detta innebär att vi kan bygga vidare och testa mer funktioner som Homey Bridge erbjuder, till exempel som extern antenn. Bridge skickade Athom tidigare för att testa här på bloggen.

Efter kontakt med Athom så skickade dom följande inför höstens skrivande! Nu kommer vi inkludera det i vår serie Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey

Vill du veta mer om Home Bridge i väntan på Homey Pro inlägget så kan du läsa vår djupdykning på den här: Vad är Athom Homey Bridge

I samband med att vi pratade med Athom så bad vi om ett nätverkskort till Homey Pro, vilket dom nu har skickat med. Vi fick dessutom några extra sensorer att testa med. Vår plan är nu att inkludera Homey Pro 2023 i vår serie Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey.

Vi har nämligen fått en hel del önskemål om att visa hur Homey kan fungera som ett Larm. Tanken är då att nyttja Heimdall App för Homey (extern länk)

Är det något speciellt du skulle vilja veta mer om där eller saknar inom ämnet Homey?

Du vet väll att du kan prenumerera på inlägg från bloggen? Då får du hela inlägget som ett mail och kan själv avgöra om det är av intresse eller inte

Kameror

Vi har köpt en del kameror för att hjälpa läsare hitta enkla och prisvärda lösningar för att övervaka sitt hem och sommarstugor. Under sommaren så har vi skrivit en del om vår upplevelse med Reolink kameror på Instagram. Nu kommer vi gå djupare in på ämnet kameror. Det finns en mängd saker att tänka på när det gäller just kameror. Det här ämnet är högaktuellt eftersom hösten är den tid då inbrotten tyvärr ökar.

Vi lyckades hitta båda dessa Reolink kameror för ~700kr inklusive frakt från AliExpress!

Integration till Home Assistant gick någorlunda enkelt (vi behövde få en nyare firmware). Efter att ha inkluderat Reolink med ONVIF så dyker följande panel upp, ”AI pet sensitivity” kom med den uppdaterade firmwaren.

Integrationen i Home Assistant via ONVIF

Reolink kameran levererade över förväntan i både bild och funktionalitet. Däremot så har detekteringen för den modell som används i Frigate en del att önska. Vi kan dock se att en räv hade stort intresse av vår katt! Kolla tidpunkterna mellan bilden på katten och räven!

Vi har till Reolink kamerorna fått till integrationen ONVIF och integrerat den i både Home Assistant och Frigate.

Vi har även börjat testa åtelkameror, detta i syfte att hitta ett prisvärt sätt att övervaka en sommarstuga så billigt som möjligt. Där har vi testat en dum kamera för att se hur pass bra PIR fungerar och vilka eventuella begränsningar det har. Vi hade även hjälpa till att starta igång en en 4G variant, vilket hade en mängd möjligheter!

Vi har testat den här billiga och ”dumma” åtelkameran för att få en uppfattning om funktionalitet mm. Kommer dyka upp mer info om den under hösten om intresse finns.

Sensorer och enheter

Vi ”råkade” som vanligt köpa fler enheter från Lidl:s smarta hem serie SilverCrest. I samband med det så blev det en extra led slinga. Vi kunde nu byta ut vår billiga ”Kina led” som börjat gulna vid 3D skrivarna.

Vi använder ofta 3D skrivare för att lösa olika problem hemma. Vi behövde då förbättra ljuset till våra 3D skrivare, då passade Lidl:s ledslinga perfekt.
Vi har under sommaren använt en Bluetooth sensor för att få både display och sensordata skickat. Nu kostar den här sensorn ~50kr st så svårt att inte beställa 10st till. Undrar du vilken sensor det är så kan du läsa vår djupdykning på den här – Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC

När det gäller Sensorer för att få luftfuktighet och temperatur så har vår favorit Xiaomi Aqara fått en stark utmanare i form av det kryptiska namnet LYWSD03MMC. Tack vare Bluetooth proxies och ESPHome (extern länk) så har den här sensorn ersatt Aqara i flera rum. Den här sensorn tillsammans med Mi Flora (även Bluetooth) har hjälpt oss med automatiska bevattning till gurkan. Vi fick mer än 8st fina gurkor utan att göra mer än att fylla på vatten i behållaren.

Home Assistant

Ofta är Home Assistant förknippat med ständiga uppdateringar och en massa script och manuellt arbete att se brytande ändringar. Men vi tänkte slå ett slag för Home Assistant när det gäller stabilitet. Den installation vi kör på en Raspberry Pi 4 med SDD disk har snurrat helt utan underhåll och rapporterar sensordata utan problem hela sommaren.

Home Assistant kan snurra rätt så automatiskt, så du behöver inte lägga en massa tid även om det i många forum framstår som att det ALLTID är något som ska göras där.

För vår primära home Assistant så har vi fegat en stund… så nu har vi en del uppdateringar att ta igen även där.

Som tur är många av de uppdateringar som väntar firmware till Zigbee lampor! Däremot så har vi inte tillämpat den ”fix” som kommit för att lösa namnproblemet som kom mellan Zigbee2Mqtt och Home Assistant än.

När det gäller att generera data att automatisera med så kan vi inte annat än säga att det rör sig! Det går en hel del data genom vår MosquittoMQTT på Home Assistant. Orsaken att vi samlar allt data är för att laborera med olika automationer och grafer över tid.

Under de senaste 30 dagarna så har det passerat mer än 3.000.000 meddelanden genom MosquittoMQTT, alla dessa har processats gått via Node-Red till olika destinationer. Mycket av datat lagras dock aldrig, utan det räknas/beräknas och sen tas datat bort.

Hur vill du lämna tips och feedback?

Vi har tidigare haft en mängd olika kanaler där du kan lämna tips. Men vi inser att många gånger får vi samma frågor och tips flera gånger, något vi uppskattar. Men det tar tid, tid som vi skulle kunna lägga på att skriva eller testa saker till bloggen.

Skulle du acceptera att vi primärt (om det inte är något privat) tar emot kommentarerna här på bloggen? Då ser alla som har en fundering att någon redan har fått svar eller kommit med tipset, det hindar inte att du som läsare adderar din fråga som ännu en kommentar.

Vi har börjat göra korta filmer på Youtube mellan inläggen, är det ett bra sätt att ge en inblick i vad som pågår eller upplevs det som störande och inte relevant?

Länkar och enheter från leverantörer?

Merparten av de saker vi skriver om på bloggen köper vi för egna pengar, precis som kostnaden för hosting av bloggen (tidigare kördes den i garaget).

Är det någon leverantör eller tillverkare som hör av sig om att få något testat på bloggen, då är vi mycket noga med att skriva det i inläggen. Som nu när Athom ger oss möjlighet att testa deras kontroller, då kommer det tydlig framgå att dom skickade den för att testas.

Vi brukar undvika att länka ut till olika affärer där enheten köptes, är det rätt? Vi gjorde ett undantag i smarta brevlådan inlägget med länk, men där fick du som läsare rabatt.

Vill du som läsare få en länk till en plats att köpa enheten? För oss spelar det inte så stor roll idag, för vi har inte några affiliate länkar i något inlägg på bloggen. Men det kanske är något som påverkar trovärdigheten på vårt innehåll? Mycket av de du kommer få se under hösten kommer från AliExpress, vill du ha länkar till dom vi köpt från där eller räcker det med modellnummer mm så du själv kan söka?

Stötta och följ Automatiserar.se

Mellan publiceringarna på bloggen brukar vi publicera saker på kanalerna nedan. Vill du stötta oss och visa ditt stöd så följ oss gärna på några av kanalerna nedan. Det hjälper oss att växa och kunna hålla bloggen fri från reklam 🙂

Vi vill med dessa siffror bara visa att vi har en hel del förtroende hos våra läsare, och det är vi mycket tacksamma för.

Instagram: ~ 1000 följare – https://www.instagram.com/automatiserar (extern länk)
Facebook sidan: ~1700 följare – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)
Youtube kanal: ~500 följare – https://www.youtube.com/@AutomatiserarSe (extern länk)
Facebook grupp: ~7700 medlemmar – https://www.facebook.com/groups/hemautomation/ (extern länk)

Statistik för själva sidan då?
Sedan start har vi haft totalt 1 482 547 sidvisningar utan reklam ( Stort tack till alla er läsare! ).

Bjud gärna på en kopp kaffe medan vi skriver och filmar kommande inlägg 🙂

Stort tack till alla er som väljer att stötta oss på ett eller annat sätt!

Har du tips eller något du skulle vilja att vi tar upp på bloggen? Hör av dig till oss i så fall så ska vi se vad vi kan göra. Lättast där är att kontakta oss via vår Facebook sida, men du kan även nå oss via direktkontakt via den här sidan Kontakta Automatiserar.se.

Vi hoppas nu att alla ni som följer bloggen vill fortsätta med det.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.