Vattenfelsbrytare och Fibaro Universalsensor

Display-10001

Leakomatic 1000 är en vattenfelsbrytare som jag har installerat i mitt hus. En vattenfelsbrytare är en enhet som övervakar flödet på det inkommande vattnet i huset, och stänger av vattnet om den misstänker läckage.

Jag visar här hur jag kopplar in den till min Vera med hjälp av Fibaro Universalsensor så jag kan få notis om den löser ut.

Vattenfelsbrytaren kollar efter 2 olika flöden, antal droppar som passerar eller vanligt vattenflöde. Du kan då sätta upp gränser till vad som får tillåtas i de 2 olika lägen som vattenfelsbrytaren har. Hemma och bortaläge. D.v.s. att om du är hemma så kanske du tillåter ett kontinuerligt flöde på max 40 minuter vilket motsvarar när familjen duschar på morgonen. Och när du inte är hemma tillåter du bara ett flödet på max 10 minuter så att tvättmaskinen fortfarande kan gå medan du är borta.

Leakomatic-1000

När den väl utlöser så har den en NO/NC utgång som du kan sätta som positiv eller negativ, vilket fungerar fint med Fibaros Universalsensor. Den har en liknande port för att sätta hemma och bortaläge vilket gör att du kan använda t.ex. en Z-wave reläbrytare för att styra om du är hemma eller inte. Eller om du har ett vanligt larm kan du koppla in larmet för att få vattenfelsbrytaren att byta från hemma till bortaläge.

fibaro_universal_sensor

När jag körde UI5 tyckte jag inte att Fibaros Universal sensor fungerade tillfredsställande för mig, men nu när jag bytt till en VeraPlus med UI7 så tycker jag att den fungerar fint för det jag använder den till.

buttonprecipit-sens

Jag har kopplat in min vattenfelsbrytare enligt exemplet ovan. Och jag använder just nu bara en av de två ingångarna som universalsensorn erbjuder. Jag har ställt in Leakomatic 1000 på att trigga utgången för alla larm och inte bara flödeslarmet, vilket är en inställning i själva Leakomatic enheten.

Efter jag inkluderat universalsensorn så dyker det upp 3 enheter för mig. En huvudenhet och två underenheter vilket motsvarar input 1 och input 2. Och så här ser den ut för mig när jag har kopplat in min vattenfelsbrytare.

leakomatic

Som ni ser blir det en rörelsesensor men för min del fungerar det eftersom jag bara vill ha en notis om den löser ut eller inte. Jag använder VeraAlerts för att få notier från Veran.

Så finns det några nackdelar med att ha en vattenfelsbrytare installerad?

Ja och nej, nackdelarna blir att man inte får ha något läckage i sitt vattensystem för då löser den ut. Men vänta nu, låter inte det som en fördel? Hehe jo men när vi installerade vattenfelsbrytaren så hittade vi att vi hade en toalett som läckte som vi inte hade sett. Vilket innebar att den löste ut vattenfelsbrytaren hela tiden, vilket var bra eftersom vi då kunde åtgärda felet när vi väl hittade läckaget, men lite jobbigt att ”felsöka”. Vad vi mer har märkt är att om någon råkar stänga en kran lite slarvigt så kommer den även där trigga vattenfelsbrytaren så vattnet i huset stängs av. Men i det har även lärt oss att vara mer noga med att stänga kranar och liknande. Så på det stora hela så är det ingen nackdel förutom att det blir lite irriterande när man väl står där med skitiga händer och ska tvätta av sig och det inte finns något vatten, eller när man står i duschen och vattnet slår av när man har schampo i håret för att en annan kran har stått och droppat ett tag innan.

Men jag kan runda av mina personliga erfarenheter att jag skulle inte vilja byta bort den. För det är en rätt skön trygghet att veta att om något läcker i mitt hus så kommer det inte läcka längre än inställt värde, jämfört med att vara borta på semester en vecka och ha en veckas vattensamling när man kommer hem som en överraskning…

Här kan ni se lite mer info om Leakomatic 1000.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *