Vera UI7 – Tvättmaskin som rapporterar med SMS/Mail

Vi fick fråga om det är möjligt att få ett SMS när tvättmaskin är klar, svaret är SJÄLVKLART!

Samsung har en tvättmaskin med wifi stöd.

Mitt mål är att slippa köpa en ny tvättmaskin med inbyggt WIFI och istället lösa detta med hjälp av en vanlig Z-Wave fjärrströmbrytare. Principen jag kommer att förklara går att applicera på allt som drar ström i ett ”mönster”.

Genom att analysera strömförbrukningsgrafen med Datamine i Vera, går det räkna ut när exempelvis tvättmaskinen startas och när den är klar. När den informationen finns är det lätt att skapa scenes för att sms:a eller maila.

Det går exempelvis att informera när motorvärmarkabeln inte är inkopplad i bilen, kommer att ge exempel på hur detta görs längst ner i guiden.

 

Följande komponenter ska vara mer än nog för att lyckas med detta.

 • 1X – Vera
 • 1X – Z-Wave Fjärrströmbrytare med effektrapportering. (Power – Tvätt i guiden)
 • 2X – Scenes
 • 1X – Virtual ON/OFF switch (Tvättmaskin i guiden)

 

Steg 1

Börjar med att koppla in fjärrströmbrytaren till tvättmaskinen (Tänk på att nyttja en fjärrströmbrytare med rätt IP klassning!). Efter det konfigurerar jag pluginet ”DataMine” för att få en graf över hur många W som tvättmaskinen drar på ett standardprogram. Leta sedan efter ett mönstret för tvättmaskinens förbrukning.

I grafen för min tvättmaskin ser jag rätt tydligt att min ”ON” trigger bör sättas till ca 1000W för att vara säker på att övervakningen ska starta automatiskt när tvättmaskinen startas.

PowerUsageGraph

max är ca 2200w, när maskinen gått klart drar den ca 2.5 – 2.8W

Klar2W

När maskinen enbart är startad drar den ca 2,5W

Steg 2

Jag har tidigare laddar hem och installerar appen ”virtual ON/OFF switches”.

VirtaalOnOff

 

Under Details i Virtual ON/OFF Switches skapar jag en ny enhet som heter ”Tvättmaskin”, syftet är att aktivera knappen när den riktiga strömbrytare rapporterar en förbrukning över X antal Watt. I mitt fall kommer jag att aktivera knappen ”Tvättmaskin” när strömbrytaren ”Power- Tvätt” överstiger 1000W, jag anser då att tvättmaskinen har startats och ser i grafen att den inte riskeras att startas igen på grund av förbrukning.

VirtaalOnOffTvattmaskin

Min virtuella Knapp

 

 

Steg 3

Jag går nu in på knappen ”Tvättmaskin” och under Notifieringar lägger jag till att enheten ska notifiera användare i mitt Vera system om enheten stängs. Detta gör att jag undviker att få för många notifieringar om scenen för att stänga körs för ofta.

NotifyOff

I mitt system finns det två användare, varav en får notifieringar nu.

 

Steg 4

Jag skapar nu en scene som aktiveras om enheten ”Power – Tvätt” överstiger 1000W. Om detta sker ska ”Tvättmaskin” sättas till ”ON”, men enbart när jag är i mode ”HOME”. TurnItOn

Genom att göra som ovan behöver jag inte aktivt starta min övervakning i Veran, detta görs automatiskt varje gång tvättmaskinen börjar dra energi som överstiger 1000W. Jag har även möjlighet att enbart trigga en scenen om min kontroller är i ”mode home”.

 

Steg 5

Efter att ha kontrollerat grafen i datamine på ”Power – Tvätt” så ser jag att återställningen borde göras om förbrukningen understiger 2W. Detta går går att göra på två sätt, det enklaste är att under steg 2 Device Action lägga in så att ”Tvättmaskin” ska sättas till OFF.

SceneTvattenKlar

Tyvärr så är den här lösningen inte helt träffsäker eftersom utrustning ibland kan sluta dra ström ett tag. Jag kommer därför att återkomma med ett mer avancerat sätt att återställa scenen. Detta kommer i en separat guide väldigt snart. När jag är klar med Luup koden så ska Steg 2 device actions tas bort och istället körs steg 3 ”also execute the following luup code”. Återkommer med Luup koden så fort jag är nöjd med den. Om någon annan här redan har gjort nått liknande får ni gärna dela med er av koden 🙂

 

Klart!

Nu får jag en notis via SMS och Mail varje gång tvättmaskinen gått klart. Jag nyttjar för tillfället gratis SMS i Veran ( man får 2 / dag ). Kommer nog snart att uppdatera min SMS gateway och istället nyttja den.

 

Hur kontrollerar du om motorvärmaren är inkopplad?

För att kontrollera om motorvärmarkabel är inkopplad nyttjar jag principerna som förklarats i guden ovan. Skapar en scene som aktiveras när strömbrytaren till motorvärmaren sätts till ON, scenen kollar om effekt överstiger X antal W inom ett antal minuter från start, om strömbrytaren rapporterar för lite effekt / W, skicka ett sms / Mail med en varning om att bilen inte kommer bli varm och att kabeln mest troligt inte är inkopplad i bilen.

 

// Ispep

18 reaktioner på ”Vera UI7 – Tvättmaskin som rapporterar med SMS/Mail”

 1. Jag har klurat på en liknande lösning men har tänkt att tweaka det ytterligare. Det jag vill göra är en tidsfördröjning på starten av tvättmaskinen för att spara energi. Jag har ett elabbonemang som debiteras timme för timme vilket gör att min el alltid är som billigast mellan 0300-0400 på natten. Tanken är, slår jag på tvättmaskinen på kvällen och har aktiverat den virtuell knappen ”Senarelägg start av tvättmaskin” så drar tvättmaskinen igång (för att få ett fysiskt kvitto på att den faktiskt är påslagen),och 30 sek senare (eller när jag med DataMine kan avgöra att tvättmaskinen är påslagen) så fimpas strömmen med wall pluggen för att sedan dra igång vid 2-3-tiden på natten. Att ha en virtuell knapp för att aktivera/avaktivera senareläggningen är nog ett måste för att man inte ska gå banans den gången man faktiskt har bråttom och vill gå igång tvättmaskinen direkt. Nyare tvättmaskinen har oftast funktionen att kunna sernarelägga tvätttiden så detta är egentligen bara användbart på tvättmaskiner som inte har den funktionen. Tankesättet kan ju också användas på torktumlare, torksskåp, skotork m.m. Jag kör ett liknande sätt på min batteriladdare till båtmotorn (el-motor) men där har jag kört en vanlig clas ohlsson timer för 29 kr…

 2. Pingback: LG SmartThinQ Sensor |

 3. Pingback: Z-Wave kontroller som larm? |

 4. Pingback: Automatiserar – Gratis program för att skicka sms |

 5. Pingback: Tips Inför Val Av Teknik För Hemautomation! |

 6. Hej!
  Ny på detta men får inte till en scenen som kollar om effekt överstiger X antal W inom ett antal minuter från start, om strömbrytaren rapporterar för lite effekt / W, skicka en notis?
  Hur fixar jag en sådan scen?

  1. Hej
   Det första du ska göra är att skapa en scene som aktiveras om strömbrytaren som sitter på tvättmaskinen överstiger X watt (typ 700w eller liknande), kolla med datamine hur mycket den drar. Det scenen ska aktivera är en virtuell strömbrytare ”tvättar”,
   När strömbrytaren sedan understiger några få W ska den virtuella knappen sätas till ”OFF” via en scene.

   Utöver det ska du koppla en scene till den virtuella knappen när den sätts till off, där sätter du notifieringen.

   // Ispep

 7. Hei,

  Takk for en god løsning! Men min maskin er nede på < 2 watt flere ganger.. Har du funnet en luup code som f.eks sier at maskinen må være < 2 watt i 3 minutter?

  Thomas

  1. Har tyvärr inte gjort något mer åt min lösning eftersom jag fick den att fungera. Men det bör gå att använda pluginet i Vera ”timer” (den som Luvan använder i Imperiehome) för att skapa en nedräkning som återställs varje gång maskinen går över 2W inom X minuter.

   // Ispep

 8. Vad valde du för brytare, är det en för inbyggnad. Då det är i badrum och vi har inget stickproppar utan vi var tvungna att kapa stickproppen och skruva fast kabeln.

  Finns det någon inbyggnadsenergimätatre med rätt IP klassning? Vad är rätt IP klassning till detta?

 9. Pingback: Allt om Vera och VeraSecure |

 10. Pingback: Så gör du automatiskt morgonkaffe! |

 11. Pingback: Vad är skillnaden mellan alla smarta strömpluggar idag? |

 12. Pingback: Xiaomi Aqara vibrationssensor | Tips för smartare hem

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *