Guide – Vera UI7 – My Modes

Förklaring av ”My Modes” i Vera UI7.

Modes är ett snabbt sätt att sätta sensorer till ett förutbestämt mönster med en enda knapp i Vera.

För att visa vad modes kan användas till så visar jag hur jag nyttjar olika modes hemma:

När jag kommer hem så aktiveras belysning och larm stängs (Home), när jag åker hemifrån så släcks belysningen och larm aktiveras (away). När jag lägger mig så sätter jag (Night), detta släcker alla lampor och aktiverar skalskydd men inte rörelsesensorer inne.

Allt detta görs genom att välja ”Home”, ”Away” och ”Night” i my modes.
VeraUi7-MyMode1

 

 

 

 

 

Modes är en väldigt bra funktion i Vera för att underlätta hemautomatiseringen. Alla enheter oavsett tidigare status byts till ett fördefinierat mönster när mode växlas. Aktiviteter kan sedan triggas och tillämpa inställningar oberoende av ”mode”.

 

I Vera så finns det fyra lägen/modes:

Home: Nyttjas när någon är hemma, larm avaktiveras och normal belysning aktiveras, värme kan justeras upp.

Away: Nyttjas när ingen är hemma, värmen sänks , sensorer för övervakning aktiveras och belysning släcks, larmsirenen aktiveras om enheter triggas. Sms och mail kan skickas till användare av systemet.

Night: Nyttjas när alla sover, skalskydd så som dörrbrytare aktiveras,  lampor släcks och värme justeras ner.

Vacation: Läget aktiverar samma som Away, utöver det så tänds och släck lampor lite random för att få huset att verka levande.

 

Skillnaden mellan olika modes.

Genom att trycka på knappen till höger om ”My Modes” så öppnas inställningar. All konfigurering för respektive läge ställs här. Det kan finnas sensorer som är olämpliga att inkludera i övervakningen hemma, genom att konfigurera bort dessa så aktiveras aldrig dessa när man ”larmar”.

 

Konfiguration

Inne i menyn så går det att nyttja befintliga inställningar eller konfigurera egna. När en enhet är markerad som ”armed” så kommer en varning skapas i systemet samt att användare kan bli notifierade.

Sensorer

VeraUi7-MyMode3

Exemplet visar hur givaren ”Door Hallen” är aktiverad i alla lägen förutom ”home”.

 

Kameror och Larm

När valet av givare är gjort så ställer jag vilka enheter som ska agera.

VeraUi7-MyMode4

Följande kommer att starta en larmsiren samt spela in med kamera i ”Away” och ”Vacation” modes.

 

Notifiering

Välja vilka användare i systemet som ska bli notifierade om en enhet triggar utifrån behov. Det kanske finns givare som man vill bli notifierad om även om man är hemma.

VeraUi7-MyMode5

Här så notifieras användare X  i ”home”, ”away” och ”vacation”.

 

Belysning och brytare

Eftersom alla ”modes” finns direkt på startsidan i Vera så kan det vara en bra idé att aktivera och inaktivera teknisk utrustning när ”modes” byts, då tänds eller släcks alla enheter jag valt direkt.

VeraUi7-MyMode6

Jag har valt att starta Belysning vid TV:n när jag är hemma, men att släcka både Belysning vid TV:N och vanlig belysning om jag är i ”Away” eller ”Night”.

 

Delay

Eftersom det är ett larm jag aktiverar så vill jag ha en fördröjning innan läget byts från ”home” till ”Away”. Genom att lägga en delay så larmar inte dörrbrytare och rörelsesensorer innan jag lämnat huset. Belysning förblir tänd tills jag hunnit en bit från huset med tack vare fördröjningen.

Motsvarande gäller även när jag kommer hem. Jag vill inte att larmet ska gå direkt utan vänta två minuter för att jag ska hinna avaktivera larmet om GeoFencing inte fungerat korrekt.

VeraUi7-MyMode7

 

 

 

 

Ovan så får jag 30 sekunder på mig att lämna huset från och med att jag väljer att växa ”mode”. När jag sedan kommer hem så får jag två minuter på mig att larma av innan det aktiver sirener och annat.

 

GeoFencing

I firmwaren 1.7.481 till veran så fick enheten stöd för att byta modes med hjälp av var användare befinner sig fysiskt. Detta görs genom att installera en app på mobiltelefonen och bestämma koordinaterna på ditt hus. Genom att aktivera detta i Vera så kommer du automatiskt att byta läge på larmet hemma utifrån din position.

 

VeraUi7-MyMode2

 

 

 

Set house mode to HOME when at least one user is at home: Larmar av och växlar belysning när jag kommer hem.

Set house mode to AWAY when nobody is at home: Larmar automatiskt om jag åker ifrån huset.

GeoFencing är en mycket är smart Idé, dock så kräver det att alla i hushållet har en mobiltelefon och finns i Veran som användare. Ibland så hinner den inte med att växla lägen korrekt om mobiltäckningen är bristande.

Jag håller istället på att göra en egen RFID lösning till Vera för att enkelt larma på och av mitt system. All info för att bygga det skälv finns i den här tråden jag skrivit: Vera RFID

Om du vill läsa mer om att nyttja Vera som Larm så har Luvan skrivit mycket bra info här

// Markus

 

24 reaktioner på ”Guide – Vera UI7 – My Modes”

 1. Hej Jimmy
  Jag kör många olika enheter för att utvärdera och se skillnader mellan märken.

  Eftersom Vera klarar att hantera det mesta och inte kräver en månadskostnad så är det mitt Larm.
  Triggar larmet så har jag informationen inom 5 – 10 sekunder på mobilen som SMS . Mer info så som bilder och vilken givare som triggade får jag via mail.

  Detta är en del av alla Z-Wave enheter jag kör för tillfället:
  Som kontroller kör jag en Vera Lite
  Philio Tech – Multisensor (rörelse, ljus, temp och dörr)
  Aeon Labs – Multisensor (rörelse, ljus, luftfuktighet, temperatur)
  Fibaro – Dörr/Fönsterbrytare (i färgen brun, riktigt nöjd med den!)
  Vision – dörr/Fönsterbrytare (i färgen vit)
  Vision – Larmsiren ( drar rätt bra med batteri )
  Samt några HikVision kameror ( DS-2CD2332-I )
  Arduino Uno Rev3 (med diverse komponenter)

  Jag har tillräckligt med givare för att täcka hela huset.

  För att snabbt få larmen levererade till mobilen så gjorde jag ett projekt som skickar SMS https://www.automatiserar.se/sms-gateway-vera/ , det går att nyttja inbyggda funktioner i Vera med.

  Så jag är riktigt nöjd för tillfället.

  Länkar till enheterna jag köpte:
  https://www.m.nu/door-window-sensor-vision-p-1366.html?/door-
  https://www.m.nu/wireless-siren-battery-powered-vision-p-1364.html
  https://www.m.nu/multisensor-aeon-labs-p-801.html
  https://www.m.nu/fynd-multisensor-motion-light-temp-door-philio-tech-p-2040.html
  https://www.m.nu/dorrfonstersensor-morkbrun-fibaro-p-1093.html

 2. Pingback: Guide – Vera UI7 – Scenes | Vi Automatiserar.se

 3. Pingback: Test – Zipato Mini Keypad RFID / Z-Wave | Vi Automatiserar.se

 4. Pingback: Guide – Vera UI7 – Zipato Mini Keypad RFID / Z-Wave | Vi Automatiserar.se

 5. Pingback: Guide – Vera UI7 – App – House Modes Plugin |

 6. Pingback: Projekt – Arduino – Hämta Verans Mode (beta) |

 7. Pingback: Guide – Vera UI7 – Lägg till övervakningskameror |

 8. Pingback: WIFI Sensor till Vera |

 9. Du verkar ha örnkoll på detta. Jag har en vera edge controler. Till den har jag en dörrsensor, zipato keypad och en siren. Hur jag än försöker så får jag det inte att funka. Jag behöver ju tid på mig att springa in och larma av innan sirenen drar igång. Oavsett hur jag har ställt in följande
  Wait 30 seconds before changing from home to any other mode
  Wait 20 seconds before reporting a motion, door, window tripped
  så går larmet efter 20 sekunder. Hur har du din inställning för att hinna in och larma av?

  1. Hej Danne
   Jag har satt 60 sekunder för att larma på och detektera rörelse innan larm, detta för att hinna med att larma av, för det mesta behöver jag inte larma av när jag kommer hem eftersom geofence i telefonen larmar av strax innan jag hunnit till gården.

   Du skulle kunna kunna kolla i loggarna och se vilken sensor som rapporterar larmet och kolla hur det stämmer med tiden för när du öppnade dörren och larmade av med för att se hur lång tid du behöver för att få en optimal konfiguration.

   Om man mot förmodan glömmer att larma av och geofence inte fungerar så är pluginet ”house mode plugin” smidig: Jag har kopplat en scene som stänger alla larmsirener vid byte till home 🙂
   House mode plugin:
   https://www.automatiserar.se/guide-vera-ui7-app-house-modes-plugin/

   info om geofence
   https://www.automatiserar.se/guide-vera-ui7-geofencing/

   Skriv gärna hur de gick 🙂

   // Ispep

 10. Pingback: Guide - Vera UI7 - Geofencing |

 11. Har själv försökt få till det här med att använda min Vera Edge som ett larmsystem, men jag får inte upp min Everspring siren under ”What to do if an armed sensor trips”. Jag får helt enkelt skapa en scen som aktiverar sirenen, men det resulterar ju också i att jag inte får en fördröjning på larmet så att jag hinner larma av när jag öppnar ytterdörren. (en fördröjning i scenen stoppar ju inte körningen av den även om jag ändrar till hemma läge).

  Funderar på om det är just min siren som inte känns igen på nått sätt eller om de har ändra nått i senare firmware så att denna möjlighet inte finns kvar?

  1. Hej
   Har för mig att jag råkade ut för precis samma när jag inkluderade min siren med! Dvs den inkluderades som en brytare.
   Kolla under device \ din siren \ advanced och verifiera att följande värden är satta (annars ändra till dessa) :
   device_file = D_Siren1.xml
   device_json = D_Siren1.json
   category_num = 24
   När du gjort detta borde den bete sig som du vill med fördröjningen.
   Eventuellt kan du behöva starta om luua motorn om det inte fungerar direkt.

   Om du inte har installerat housemode så rekommenderar jag att du installerar den med:
   https://www.automatiserar.se/guide-vera-ui7-app-house-modes-plugin/
   Skapa en scene med housemode och sätt ”home” som trigger, det enda den ska göra är att ”stänga” sirenerna när du byter till home. OTROLIGT bra att ha när man glömt att larma av 🙂

   Skriv gärna om det fungerade för dig efter du gjort ändringen.

   // Ispep

   1. Hej

    Det fungerade perfekt! =)
    Det var category_num som var fel, i mitt fall stod det 3 där.

    Nu slipper jag min hemmasnickrade lösning som jag kom på igår:
    En scen som triggar på sensorerna och efter 30sek delay slår på en virtuell brytare. En annan scen triggar i sin tur på den virtuella brytaren och om huset fortfarande är larmat (efter 30sek delayen i förra scenen som är till för att man ska hinna larma av), så går larmet igång. Har ju fungerat under test, men ju färre steg som behövs desto bättre.

    Housemode pluginet med sagda scen är redan installerad. =)

    Tack för hjälpen ! =) =)

    //Daniel

    1. Bra att de löste problemet, hade som sagt råkade ut för precis samma och tyvärr missat att nämna det 🙂

     // Ispep

 12. Pingback: Vera UI7 – Version 7.0.17 – Firmware 1.7.855/1.7.2139/1.7.2138 |

 13. Pingback: Min resa till hemautomaion |

 14. Pingback: Allt om Vera och VeraSecure |

 15. Hej

  Jag skulle vilja använda andra triggers för att byta mode.
  Kan man inte i scenes byta mode? Detta för att enkelt byta mode även utan appen.

  Tacksam för svar.
  /Tommy

 16. Hej

  Jag skulle vilja använda andra triggers för att byta mode.
  Kan man inte i scenes byta mode? Detta för att enkelt byta mode även utan appen.

  Mvh
  /Tommy

 17. Pingback: Philio Tech - Temperatur & luftfuktighetsmätare(PAT02-1B) |

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *