Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Home Assistant och NFC

Tips: Home Assistant och NFC ger nya möjligheter

Vi på Automatiserar.se har under en längre tid använt en mängd gateways och kontrollers. Den senaste tiden har vi mer och mer börjat använda Home Assistant (HASS från och med nu) primärt för automationer hemma! Därigenom börjat flytta många av de automationer och sensorer vi kör i Homey till Hass. Med detta sagt så har vi även valt att gå en liten omväg med dessa automationer. Vi har valt att göra automationer i Hass med hjälp av systemet Node-Red. Vet du inte vad Node-Red är och vill veta mer så har vi vår guide om Node-Red här.

Hemautomation med Node-Red
Vi kommer visa automationer med hjälp av Node-Red

Tips: Det är många som inte vet att det idag går att använda NFC taggar utan en rad kod i Home Assistant med hjälp av Node-Red, här visar vi hur lätt du själv adderar en tagg till din HASS installation. Vi har en film en bit ner i inlägget som visar hur responsivt det blir med en tagg.

Här ser du de taggar vi kommer använda i guiden och den telefon vi installerat Home Assitsant appen på. Så fort telefonen är upplåst och sveps över en tagg så reagerar Home Assitant & Node-Red direkt och ändrar belysningen.

Vi kommer förklara resultatet på filmen nedan. I filmen visar vi hur en telefonen med Home Assistant appen installerad läser taggar i bakgrunden och får Hass servern att styr bland annat Philips Hue belysning och IKEA Trådfri. Detta med Hue bryggan och via Deconz och Conbee. Vilket innebär att en del av belysningen du ser på filmen styrs av en Philips Hue bryggan och den andra delen via Deconz inne i Hass (vi kör den färdiga Hass.io på en Intel NUC) Detta via Zigbee hårdvaran Conbee stick. Så två olika Zigbee nätverk styrs nu av taggarna.

*** Vi kommer nu testa med uppdelning av inlägget på tre olika sidor, vilket gör att du måste bläddra längst ner på varje sida. Skriv gärna en kommentar om det upplevs som dåligt så slutar vi med det.

Varför Node-Red och inte bara Home assistant direkt?

Som en bakgrund till det här inlägget vill vi nämna att vi under lång tid har vi utlovat en del 4 av den serie guider vi skriver om Home Assistant. Vi har mycket länge funderat på om guiden bara ska bygga på det som finns i Hass, det vill säga den inbyggda funktionalitet som finns där. Men nu har vi (troligen) beslutat att vi kommer använda oss av Node-Red för automationerna inne i Home Assistant som standard.

Vi hoppas med det här inlägget få feedback på om det är rätt beslut, för vi vet att det går att göra allt inne i Home Assistant och har testat mycket av det! Men vi inser att den överblick och flexibilitet som vi uppnår med Node-Red är svår att slå än så länge med det inbyggda i Home Assistant (har vi fel?).

För att inte skriva bort oss helt i den kommande guiden eller lura någon att böra med Node-Red så testar vi här att visa ett exempel på hur enkelt det går att integrera NFC taggar i Hass. Vi kunde göra allt detta utan EN ENDA rad kod. Vi addera 4st olika taggar i Hass för att kontrollera belysningen i de rummet vi sitter och skriver detta inlägget.

Varför blandar vi in NFC med Hass???

Nu kanske du undrar vad är det som är så speciellt med NFC och varför bara inte använda en vanlig knapp? Speciellt då lösningen kräver en upplåst telefon och tagg för att fungera. Svaret är att det inte finns någon orsak att byta från en fungerande lösning, men finns det brister så bör det uppdateras. Ibland kan det finnas behov av att både kunna veta att något/någon är fysisk på plats, samtidigt som du vill veta vem det är som finns på platsen. Detta kan vara smidigt om du har olika händelser som ska utföras beroende på vem som läser av taggen. En kamera med bildavläsning och identifiering av personer skulle även kunna fungera för syftet. Men detta kräver en massa extra hårdvara och kraft, vi kommer troligen att även göra det i framtiden 😉 Men just nu är det tagg som står på listan över nya saker att integrera i hemmet.

För alla som fortfarande funderar på vad NFC är så kan vi förenklat säga att det är ett sätt att läsa av information from kort trådlöst. Finns mer info här på Wikipedia för de som vill veta mer ( extern länk till wikipedia och NFC )

Bara för ett kort stödjer NFC så är det inte säkert att det går att uppdatera eller manipulera vad som är skrivet på taggen. Vissa taggar kan vara skrivskyddade eller i fel frekvens. Vi har till exempel inte lyckats uppdatera ett SL / ACCESS kort. Medan de taggar och kort du ser på filmen och på bilderna gått bra att uppdatera via HASS appen i telefonen. Vi kommer troligen att sprida en mängd NFC stickers hemma, vilket är en tagg som ser ut som ett litet klistermärke ( Extern Google sökning efter nfc stickers).

Bilden nedan är från en sängkant där vi har en flic knapp för att styra rullgardin och belysning. Till höger om flic knappen har vi nu klistrat en NFC sticker med ett uppdaterat id. Det ID:t har vi sedan kopplat händelser till via Node-Red. Det roliga med den här lösningen är att beroende på vems telefon som läser taggen så kommer det hända olika saker i Hass.

På bilden ser du en Flic knapp till vänster och en NFC sticker till höger.

Så svaret är att vi nu får flera sätt att bekräfta: Vem som använder en NFC tagg, att någon ”FYSISKT” är vid taggen. En upplåst telefon med en användare i Hass har läst av taggen.

Dvs följande ”säkerhet” får vi nu till taggen och vår nya trigger

 • 1. Vi vet från vilken telefon och med vilket konto taggen aktiverades i Home Assistant.
 • 2. Användaren måste veta pinkoden på telefonen för att använda taggen, detta eftersom NFC kräver en upplåst telefon vid läsning av taggen.
 • 3. Taggen ID skickas tillsammans med användarens id och telefon. Vi kan därigenom välja vad som ska hända beroende på vems telefon som används.
 • 4. Har någon annan fysisk åtkomst till taggen så kommer den personen ändå sakna ett godkänt konto för att registrera taggen i HASS, vilket en fysisk knapp inte skulle kunna begränsa.

Med hjälp av den här informationen kan vi nu skapa ett Node-Red flöde som tar emot Hass avläsning (dvs det som appen skickat om NFC taggen). Flödet du ser på bilden nedan kontrollerar att det är någon av de 4 godkända taggarna som tas emot. Den kontrollerar sedan vilken av de två telefonerna som läste taggen. Och sedan utifrån det byter till ON/OFF på en virtuell knapp i HASS. Som i sin tur är kopplad till 3 olika lampor i Deconz & Philips Hue inne i ett annat Node-Red flöde.

Med hjälp av Node-Red och några Switch block så kan vi nu avgöra vilken tagg som lästes och vilken telefon som användes, dessa får nu olika funktion på slutet mot HASS.

Home Assistant med NFC

Nu till det roliga, behöver vi verkligen göra något i Home Assistant för att få NFC att fungera? Det enkla svaret är NEJ, men det kräver att vi gör en konfiguration i Home Assistant appen inne i telefonen. För tillfället har vi bara haft möjlighet att testa detta med Android telefoner (någon som vill dela med sig om upplevelsen på Iphone?) Vet att Iphone tyvärr har haft begränsningar mot just NFC tidigare, men det kanske har ändrat sig??

Här ser du resultatet av det guiden nedan kommer hjälpa till med.

När vi säger att kortet är programmerat så menar vi att HASS appen har gett det ett ID, i Node-Red har vi sedan valt att knyta olika ID:n på taggar till olika händelser.

Följande krävs för att följa guiden:

 • En installation av Home Assistant (har du inte någon installerad, kolla vår guide här för att komma igång)
 • Addon:et Node-Red installerat i din Home Assistant installation med Home Assistant tillägget.
 • En Android telefon med appen ( EXTERN länk till Google Play store och Home Assistant)
 • En Android telefon med NFC stöd. (brukar finnas en ikon i snabbgenvägen där det står NFC)
 • En tagg, här kan det vara så att ett busskort eller liknande kan fungera, men tänk på att du kan förbruka det om du skriver något till det!!!

(bläddra vidare på siffran nedan för att fortsätta läsa guiden )

Sidor: 1 2 3

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

6 svar till ”Tips: Home Assistant och NFC ger nya möjligheter”

 1. Profilbild för Paul Malmqvist
  Paul Malmqvist

  Hej
  Jag tycker inte det är en bra ide att dela upp artikeln på flera sidor. Jag har aldrig förstått meningen med att dela upp artiklar på flera sidor.

  Sedan skulle jag uppskatta om ni även kunde beskriva hur man får till detta med NFC utan Node-Red.

  Mvh
  Paul

  1. Tack för feedback, jag kan bara hålla med. Speciellt nu med lazyload av bilder, vilket är den största orsaken till att dela upp stora inlägg.
   Tyvärr är dock google jäkligt strikt med storlekar på inlägg och google ranking bygger mycket på de vad vi kan se.. Men de känns som inte värt de 🙂

   Ska uppdatera inlägget med något exempel direkt i hass med när vi hinner med oss.

 2. Profilbild för Johan Norbäck
  Johan Norbäck

  Som av en händelse presenterades nyss ett utökat stöd för tags/NFC i nästa version av Home Assistant: https://www.home-assistant.io/blog/2020/09/15/home-assistant-tags/

 3. Vad tyckte ni om NFC stickern? Är dom enkla att använda när de väl är uppsatta? Funderat på att testa ett gäng eftersom de är billiga. Kan ju få ett fyrpack för 99kr på Kjell. Men är det enklare att få till själva scanningen med de större korten?

 4. Hej,

  Hur löste ni avläsningen om vilken telefon det är som skannar taggen?
  Finns där möjlighet att ni kan lägga ut JSON-koden så man förstår hur noderna är skriva i NODE-RED?

  Mvh
  Robin

  1. Hej
   Jag ska uppdatera inlägget, när jag gör det så ska jag försöka lägga ut koden till Node-Red.
   // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *