Guide: Lägga till Nexa enheter

nexor

Idag ska jag lägga till 10 st Nexa enheter till min Vera. Jag tänkte gå genom hur det går till och lite tips på hur man kan tänka för att underlätta processen.

För att kunna lägga till en Nexa enhet som går på 433 MHz så krävs det att din Vera klarar av 433 MHz enheter. VeraPlus gör inte det utan en RFXtrx enhet. Vi har tidigare skrivit en guide här på hur du lägger till din RFXtrx enhet till din UI7 Vera här och här för UI5.

Min RFXtrx enhet är installerad och klar, redo för att lägga till lite enheter. Men hur gör man?

Klicka på den lilla pilen till höger om din RFXtrx enhet under Devices.

rfxtrx

Klicka sedan på New Device.

new device

Under Category så väljer du AC. Jag ska lägga till vanliga av och på brytare så då väljer jag Switch light. Namnet på min enhet döper jag tillfälligt till Nexa1. Och under ID så anger jag ett valfritt id. Men här har jag valt 1000001 av en anledning, mer om det nedan. Om du ska skapa flera enheter här som jag gjort, så kan man inte bara klicka på knappen Create, snabbt fylla i värdena för en ny enhet och klicka på Create igen. Det tar ett litet tag mellan varje enhet skapas, och vill du se hur snabbt det går så kan du öppna en ny flik i din webbläsare och kolla under No Room när de dyker upp innan du skapar nästa enhet.

Skapanexa

Anledningen över att jag väljer att döpa min enhet till Nexa1 och mitt ID till 1000001 är för att jag ska lättare hitta åt den när jag ska lägga till flera. När jag väl skapar min andra enhet, så döper jag denna till Nexa2 och den får ID 1000002.

Så varför väljer jag att göra så? Jo för att under varje enhet så skriver jag siffran som just den enheten är länkad till. T.ex. Nexa1 enheten skriver jag en 1:a under för att enklare kunna länka ihop den.

nexa1

Säg att du kopplar in julgranen med en Nexa brytare för att kunna tända och släcka den automatiskt när det blir dag eller natt under julsäsongen. Sen åker julgranen ut och du lägger din Nexa enhet i lådan. 11 mån senare är det dags för jul igen. Du kollar i lådan där du samlar dina Nexa enheter, där ligger nu 5 st enheter. Istället för att nollställa enheterna så kan du bara kolla i gränssnittet i Veran efter den matchande siffran som du noterade under Nexa enheten, vilket gör att du bara återvinner samma enhet som du använde sist. Enkelt, för om du har lämnat kvar reglerna och enheten i gränssnittet så behöver du inte göra nått alls. Stoppa in Nexa enheten i vägguttaget och koppla in julgranen så funkar allt som i fjol!

Nu vidare med mina Nexa enheter.

När jag har skapat mina enheter klart så börjar vi med Nexa1 enheten. Jag tar upp en Nexa som jag vet är nollställd (ej parad). Skriver en 1:a under enheten och pluggar in den i ett vägguttag. Lampan börjar blinka och jag klickar på Nexa1 enheten i Verans gränssnitt. Jag hör att Nexa enheten klickar ett par gånger för att bekräfta parningen.

Jag sätter Nexa1 enheten i det rätta uttaget, denna ska styra strömmen över mina 3 spelkonsoler. Istället för att 3 st konsoler ska ligga och dra ca 5 watt tillsammans i standby ström så kopplar jag dessa till en Nexa enhet som drar mindre än 1 watt standby och jag behöver inte krypa bakom stereobänken för att klicka igång någon förgreningsdosa när jag vill använda någon spelkonsol.

Och sen döper jag om Nexa1 enheten i Vera gränssnittet till Spelkonsoler (1) där (1) anger att det är Nexa enhet 1 som är märkt under Nexa enheten.

spelk

Svårare än så är det inte.

Den som är lite uppmärksam märkte kanske att det inte bara var en enhet som skapades när du klickade på Create knappen tidigare. Det skapas även en grupp-knapp samtidigt. Den har jag inte något behov av så jag tar bort alla 10 st gruppknappar efter jag har skapat klart mina enheter. Det går att göra med sektionen Managed devices som finns under egenskaperna på din RFXtrx enhet.

management

För att ta bort dessa enheter markerar jag helt enkelt de enheter jag vill ta bort och klickar på Delete selected devices.

dlete10

Nu är det säkert nån som sitter och tänker ”ohh va jobbigt det ser ut döpa enheterna och skriva på dom, jag har ju bara 3 Nexa enheter.” Så kan det vara, men det är stor risk att antalet enheter ökas i framtiden. För hemautomation är vanebildande 🙂 Och har man ett bra system så kommer det underlätta i framtiden.

En annan sak värd att nämna är att din Nexa enhet alltid kommer att gå in i parningsläge när den pluggas i. Så om du råkar dra ur och stoppar in din redan länkade Nexa enhet i ett vägguttag samtidigt som din Vera försöker styra en av dina andra Nexa enheter, så kommer Nexa enheten att uppdatera sin parning så den kontrolleras av båda dessa signaler. För beroende på vilken Nexa brytare du har, så kan dessa styras från flera koder samtidigt. Vilket kan ge oönskade effekter.

För att åtgärda detta så börjar du med att nollställa enheten. Jag brukar använda mig av en av fjärrkontrollerna som följer med Nexa enheterna.

fjarr

Den svarta knapparna längst ner är grupp på och avstängning. För att nolla alla parningar i din Nexa enhet, så stoppar du in Nexa enheten i vägguttaget och klickar på grupp-av knappen. Vilket är den längst ner till höger på fjärrkontrollen på bilden ovan. Nu kan du lägga till enheten igen genom att ta ur den ur vägguttaget, stoppa in den igen i vägguttaget och klicka på rätt Nexa enhet i Vera gränssnittet för att återskapa parningen.

58 reaktioner på ”Guide: Lägga till Nexa enheter”

 1. Pingback: Guide: Installera RFXtrx433E På UI7 (VeraPlus) |

 2. Pingback: Guide: Installera RFXtrx433 I Veran (UI5) |

 3. Pingback: Test Av RFXtrx 433E Till Vera |

 4. Tack!
  Perfekt guide har själv gjort detta och fick massa ”Group Control” enheter som jag inte vågade ta bort men nu vet jag 🙂
  Två frågor
  Ser att det står ”Beta 3” under din RFXtrx enhet dvs plug-in version ? min står det ”Version: 1.0” är detta den releasade versionen, gör den egen uppdatering av versioner ?
  Under ”Managed Devices” finns det längre ned ”Automatic Creation” som jag inte riktigt fått grepp på för det känns ibland som man får in grannens Nexa, vilket kana vara kul att styra deras belysning 🙂 men inget som känns bra långsiktigt men hur gör man när man sätter i ”OFF” får att para sin Nexa enhet

  stort tack för bra artikel (ar)
  Jonas

  1. Det låter som du tog dina filer från Trunk mappen istället för Tags.
   http://forum.micasaverde.com/index.php/topic,31363.0.html
   Den versionen är nyare men om den är buggig eller inte har jag inte testat.
   Vore väldigt intressant om du kunde återkoppla efter du kört ett tag om allt fungerar stabilt så kan jag uppdatera guiden till den sökvägen istället.
   Beta3 är än så länge väldigt stabil för mig och tidigare har jag kört Beta 2 länge.

   Automatic Creation kan du sätta till off, det innebär att den inte automatiskt kommer känna av dina enheter och skapa upp dom längre. Utan då får du göra en mer manuell parning som är beskrivit i guiden ovan.
   Här brukar jag köra Automatic Creation = On tills jag fått in de enheter jag använder, och sen stänger jag av den och rensar bort enheter jag inte använder.
   För varje enhet stjäl resurser från din Vera, och låter man Automatic Creation vara på länge så kan man få måååååånga enheter 🙂

 5. Jag får en del felmeddelanden från min Vera Plus när jag ex vill lista alla devices
  ”Error executing function RFX_showManagedDevices():”
  Någon idé om vad det kan vara?

  1. Vilken version av pluginet har du installerat?
   Kolla genom så du inte glömt någon fil vid uppladdningen.

   1. jag har provat beta3 och ver 1.0, alla filer i zip-filens mapp är uppladdade. Nu har min vera plus varit igång ett tag och det verkar funka.
    Sen undrar jag var du kan se id:et du skapade (1000001)?

    1. Det har jag inte lyckats hitta nånstans. Därav att jag valde ett enkelt ID så behöver jag länka om en enhet så står ju allt jag behöver på enheten. Jag vet ju att om det står 11 på en enhet så ska den länkas mot 100011 om jag behöver länka om den.

 6. Pingback: Automatiserad ventilation i huset |

 7. Hej undrar om man på något sätt kan använda fjärrkontrollen till nexa brytarna för att köra scener?
  Vill t.ex. ha en vid nattduksbordet för att stänga av all belysning när man lägger sig och en knapp för att starta belysning i köket när man ska upp på natten och göra välling till exempel!

  1. Ja men visst kan du det Daniel. Om du sätter din RFXtrx enhet till automatic creation och trycker på en knapp så kommer den skapa enheter automatiskt. Du kan då trigga en scen beroende på läget på din ”strömbrytare” som skapats.
   Jag triggar nattlampa och babymonitor med nexa enhet, rätt smidigt om man glömt att sätta igång den innan man har lagt den lille 🙂

 8. Hej någon som vet hur många Nexa brytare man kan lägga in? Ska man ändra Unit code med för varje man lägger till ?

  Jag har en massa andra brytare från tex Clas ohlson , Rusta , Jula med hur vet jag vilket protokoll jag ska köra på ? Hittar ingen letat som tokig ? 🙂

  Jag kör med Vera Plus sam RFXtrx

  1. Hej Anders, vad jag förstår så behöver man inte ändra unitcode. Och jag tror du kan ha väldigt många nexa brytare, jag vet inte av att det ska finnas någon gräns som man bör kunna nå.

   Där blir det lite jobbigare, om det är ett lite kändare märke så kan den finnas dokumenterad här: http://www.rfxcom.com/WebRoot/StoreNL2/Shops/78165469/MediaGallery/Downloads/RFXtrx_User_Guide.pdf
   Men annars blir det nog trail and error, dvs prova sig fram. Hittar du så återkoppla gärna så kanske du hjälper någon annan 🙂

 9. Nu har jag testat
  Rustas Ute Strömbrytare 9220-1070
  Efter lite testande kom jag fram till Risingsun protokollet fungerar 100 % 🙂
  Bara att ställa in på kanal tex 2 sedan välja kanal 2 i protocoll 🙂

  Så nu funkar julbelysningen med till ett bra pris 39 Sek kostar brytaren på Rusta 🙂

 10. Går det att lära upp den?

  Jag har en Nexa dörrklocka och det vore ju trevligt att lära upp RFXtrx:en den koden.

  1. Jag fick samma idé när jag hade fått ordning på mina fjärrströmbrytare. Har inte hunnit varken testa eller googlat runt så om någon annan vet mer vore det trevligt med ett svar här 🙂

  2. Ja du kan få in knappen till dörrklockan i veran iaf. Och har du fått in den så kan du ju trigga dörrklockan både från knappen och Veran.
   Sätt RFXtrx pluginet till automatic creation och tryck på knappen så ska den dyka upp efter ett tag förutsatt att du har rätt protkoll som inställt.

   1. Har själv tidigare köpte Nexa:s dörrklocksknapp för att köra mot Nexa systemet men Nexa bridgen blev utbytt till förmån för VerPlus och RFXtrx. (Dock så hade jag massa UPM sensorer som inte fungerade heller till RFXtrx… Blir till att införskaffa nya sensorer)

    Någon som vet protokollet för denna Nexa knapp? Har testat ARC, AC bla. Men kan inte se att RFXtrx hittar den. Hoppas på att kunna använda denna för att trigga senario och gärna notification på mobil, tex via push notification tillägget om man får kläm på det. Hade varit snyggt om vera ios app kunde hantera dessa notificationer

    1. Verkar vara omöjligt att få in Nexa dörrknapp.

     Någon som vet protokollet för denna Nexa knapp? Har testat ARC, AC bla. Men kan inte se att RFXtrx hittar den.

     1. Hmm jag hade för mig att jag hade fått in min, men den har pajat nu av nån anledning så den funkar inte längre. Har inte orkat letat rätt på kvittot vart jag köpte den heller…

     2. Nu har äntligen dörrknappen kunnat hittas i Veran o RFXtrx.
      Då är bara frågan hur man triggar scen eller liknande i veran på en group control..
      Det går ju inte använda den som trigger ev via virtualswitch pluginet och som jag förstår det skickar knappen bara en ON signal.

     3. Hej
      Är det någon som fått nexa tryck knappen att fungera så att den syns i Veran?
      Jag har fått in de så att om jag tänder en lampa i vera systemet så plingar klockan, men om jag trycker på knappen så ringer ringkockan men de syns inte i Vera att det hänt något. Någon som vet?

     4. Fredrik Ekenstierna

      Fredrik, jag har fått in tryckknappen så att jag kan få en blänkare till mobilen när den används. Också fått in klockenheten så att jag kan trigga olika ljud inne ifrån vera. Har du fått det att funka också?

     5. Är det någon dom fått till att tryckknappen dyker upp i vera, får ni gärna beskriva hur ni gjorde.. jag kan aktivera dörrklockan från vera etc.. men inte få en notifikation när någon trycker på dörrklockan.

     6. Hej
      Jag fick min Nexa Dörrklocka in i Vera och jag ser den som en gruppbrytare. Sen försökte jag skapa en scen för att trygga en lampa osv men fick aldrig det att fungera.
      Någon som kan hjälpa med tips?

 11. Jag har precis installerat en RFXtrx enligt din manual. Det fungerade kanon, tack! 😀

  Jag köpte två sensoner, Telldus Termo/hydro, och snart efter att jag satte i batterierna så fanns de med under devicelistan.
  Därefter skulle jag göra lite omstrukturering bland det tekniska och bröt strömmen till Vera’n och då givetvis även RFX’en. Därefter fick jag inga uppdateringar från sensorerna tyvärr. Tänkte att en norsk reset på sensorerna borde funka. Tog ur batterierna och sen tog bort de under Device’s. Satte tillbaka batterierna och hoppades på att de skulle dyka upp igen, men nu finns de inte med under Devicelistan. Kan jag få tillbaka de på något sätt? Kolla under New device men hittade ingen som ens kunde liknas vid en sensor utan mest motorer och brytare. Har någon ett bra förslag på lösning för att hitta dessa sensorer igen?

  1. Har du andra enheter som rapporterar in på RFXtrx och som fungerar? Annars hade jag felsökt själva RFXtrx. Själv har jag en USB hub mellan och ex när jag pluggat i den fel har inställningen för RFXtrx behöts göras om.

   1. Jag har inga fler enheter som rapporterar in men däremot får jag in grannens tempsensor som verkar ha fungerat hela tiden, alltså uppdaterat även efter strömavbrottet då de andra två slutade.
    Fick lite tips på Facebook som jag ska testa annars bör det väl gå att göra en reset på på hela RFXen och börjar om på nytt?

    1. Vissa tempsensorer ändrar sitt ID efter man byter batterier i dom. Det betyder att man måste sätta den i automatic creation läge igen så den får skapa upp enheterna.
     Ser du att några enheter uppdaterar sig så bör RFXtrx enheten fungera, kan det bara vara att du måste lägga till dina sensorer igen efter du tog ur batterierna i dom så de fick ett nytt id?

     1. Ja det var lite min tanke att de skulle göra det, byta id alltså. Men får inte upp några nya dessvärre.
      Jag har inte stängt av automatic creation så de bör läggas till/ dyka upp av sig självt.
      Hur kan jag lägga till enheter manuellt.? Jag kollar under new device men där finns bara tillverkare/protokoll för allt annat utom temp/hydrosensorer?

      Men som sagt jag har inte gjort så många olika inställningar i form av scener eller dyligt, skulle jag därför kunna ta bort RFXen från Veran helt och håller och sen börja om? Vet du något om det?

 12. Osäker om det har med RFXtrx hur den rapporterar att göra eller själva Vera?
  Det går på de som registrerats som dimmer att sätta förbrukningsvärde men inte de som är vanlig ”switch”.

  Någon plan för guide för energi delarna i Vera?

 13. Har kört din guide för RFX, super.

  Nu till mitt prb och förhoppning att du kan ge svar.

  Jag kör alla kontrollera med z-wave, för jag vill kunna se vilka lampor som är av eller på.

  För att slippa bli ruinerad och köpa Schniedrs Exxact brytare (som dessutom inte funkar med Vera) så tänkte jag användas Nexa Exxact serier till visa brytare.

  Vera hittar brytaren och jag kan sedan skapa scenarier för att tända o släcka när jag trycker på en brytare.

  Nu till prb, om jag vill dimra en lampa med en Nexa, hur gör jag då, har meckat lite men inte lyckas klura ut hur, har du något svar?

  Tack på förhand

 14. Pingback: Min resa till hemautomation |

 15. Min RFXtrx433E+VeraPlus/U17 legger ikke til enheter lengre.
  Jeg får ikke til å legge til nye enheter (Nexa-brytere) etter oppskriften din lengre.
  For et år siden fulgte jeg oppskrift og la til en Telldusplugg og knapper på en Nexa fjernkontroll. Disse fungerer fortsatt,
  Når jeg nå prøver å legge til nye enheter (RFXtrx -> New Device) skjer det ingen ting ( ”Vera will reload to validate the changes…”) – men ingen ny enhet i Devices eller Managed devices.
  Å sette Automatic creation på ”on” – og så å plugge i – ingen virkning.
  Setter jeg Automatic creation på ”on” – og så trykker ”Back” er den tilbakestilt til ”Off” når jeg går inn i ”Managed devices” neste gang.
  Noen som har tilsvarende problemer eller erfaringer.
  Nyinstallasjon av plugin ?

  1. Har gravd litt selv – kan jo bare ikke prøve ”litt til” 🙂
   Ser ut til å fære en ”feature” i siste FW-oppgradering for Vera
   Se ”http://forum.micasaverde.com/index.php/topic,51508.0.html”
   Gjelder FW 1.7.3232.
   Påstås (datert 27.10.17) :
   ”So everything should look normal starting with the next firmware hopefully.”
   m.a.o – jeg tilbakegraderer 🙂

 16. Det går varken att lägga till eller ta bort enheter så som beskrivs här. Verkar inte gå att lägga till enheter alls faktiskt. Värsta skräpet!

 17. Pingback: Allt om Vera och VeraSecure |

 18. Som jeg skrev over – med siste FW for VeraPlus (FW 1.7.3232.) får du ikke lagt til eller fjernet Devices fra RFXtrx433E.
  Etter å ha tilbakegradert til 1.7.3015 å Vera Plus. Går det utmerket.
  Kjører forøvrig verson 1.0 av RFtrx plugin.
  ’–
  arild

  1. Jag har testat att nedgradera till 3231, 3014 och 2139, samma problem med alla tre.
   Det är ju strul varje gång man skall göra nåt med Vera-prylarna. Helt hopplösa grejer.

  2. Hej jag har samma problem men kan inte hitta downgrade fil till 1,7.3015 på nätet vet du vart jag kan hitta ? / Anders

  1. Tackar
   ja det kanske är något som skiljer vid uppgradering vs nyinstallation?
   Otroligt tacksam för tipset och länken, det kanske kan hjälpa fler med samma problem.

   // Ispep

 19. Jag får inte min Vera Plus med UI7 att fungera så som här beskrivet.
  Jag kan lägga till enheter men efter att ha klickat på create så står där:
  Vera will reload to validate the changes…
  Sedan händer inget mera.
  Ska man ha någon speciell firmware i RFXTRX433 modulen? Eller vad gör jag för fel?
  Tacksam för tips.

  1. Är det den nya N-varianter som gäller? Har någon av er den gamla varianter och det fungerar bra med allt?

 20. Hejsan

  Hur byter jag namn på en redan befintligt enhet?
  Det finns ju en rutan för det ”New Name”, under ”Managed Devices”, men det finns ingen ”Save” knapp eller liknande. Försöker man samtidigt ändra ”New Device Type” och trycka ”Change”, händer ändå inget.

 21. Jag har en sån nexa strömbrytare men ingen fjärrkontroll för att nollställa den, hur kan jag göra?
  Jag kör HA på rasp pi och en tellstick duo, har en väggknapp från nexa som reagerar med tellstick men det händer inget med strömbrytaren?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *