Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Homey Bridge

Vad är Athom Homey Bridge

Nyligen lanserade företaget Athom en ny kontroller med namnet Homey Bridge. Eftersom vi fattat tycke för Homey lösningar sedan tidigare och skrivit en hel del om dom på bloggen så tänkte vi fortsätta, så vi kommer lägga med Homey Bridge på listan över saker vi skriver om ett tag framöver. Som svar på frågan vi ställer ovan om vad är Athom Homey bridge, så svarar vi ”antenner”. Du kommer få en förklaring.

Direkt ska vi säga att vi fått Homey Bridge skickad från Athom för att utvärdera. Vilket gör att vi även har haft en hel del dialog med dom om nuläget och framtiden, vi tycker deras roadmap ser lovande ut! Oavsett så är vi objektiva och sätter nytta och funktionalitet först.

Äntligen har vi fått tillgång till en Homey Bridge! Och vi kommer nu lägga till den i vår serie ”Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey”. Detta som ett budgetalternativ där inköpet kostar ~800kr. Sen en löpande prenumerationskostnad på 35kr / månaden för Homey Premium om du vill ha mer än 5 enheter.

Homey Bridge är inte något nytt, det har funnits ett beta-program nästan ett år. Så du har säkert hört om den men kanske inte fått veta allt för mycket detaljer ännu. Därför ska vi lyfta fram vad Athom har för syfte och användningsområden med Bridge, vilket kanske är nytt för några här. Vi kommer nu över tid se vart Homey bridge passar och vart den gör sig bäst.

Som många vet så släpptes Homey Bridge officiellt 2023-02-28. Även om vi haft tillgång till den någon vecka längre så valde vi att inte börja med den förens nu 2023-03-01. Detta för att få samma upplevelse som alla andra och se hur molntjänsten beter sig när en större mängd användare kommer igång.

Vi kom igång med Homey Bridge på några få minuter, mycket på grund av att vi redan hade ett Homey konto registrerat sedan tidigare.

Meny

Som vanligt så ställer vi oss en mängd frågor om en produkt när vi skriver om den, sen försöker vi hitta svar på dessa. Detta för att du som läsare enklare ska kunna avgöra om texten är relevant för dig utifrån frågan. Saknar du någon fråga eller vill att vi går på djupet inom något område så skriv en kommentar eller kontakta oss på någon av våra sociala medier.

Så i det här inlägget kommer du hitta en massa fakta om Homey Bridge, hur vi testat olika aspekter och i framtiden hur vi upplever Homey Premium i kombination med Homey Bridge.

Vart passar Homey Bridge?

Vi måste erkänna att placera Homey Bridge är lättare estetiskt än vad det var att placera den Homey (Early 2019) vi kör parallellt.

Svaret på den frågan från oss är ”Det beror på” som vanligt. Enligt Athom: ”Inget hem är desamma och behoven är helt olika”, detta nämns i filmen från Athom längre ner i inlägget där dom går igenom Homey Bridge. Athom:s vision är ”Vi vill göra det smarta hemmet enkelt och roligt för alla”, något som då inte gick enligt Athom med Homey Pro eftersom prislappen var för hög för att motivera för många.

Syftet med Homey Bridge är att göra det möjligt för fler att komma igång med en lösningen från Athom, detta till ett billigare pris än Homey Pro enligt Athom. I samband med att vi publicerar detta så var kostnaden ~800kr för Homey Bridge, och då ingår tre månader Homey Premium.

Vi kommer återkomma till vart Homey Bridge passar senare, i skrivande stund har vi inte hunnit med att testa våra standardsaker som vi kör på en Homey (Early 2019).

Varför har Homey Bridge en prenumeration och därav en fast kostnad?

Homey Bridge är billig och innehåller ”antenner” för de flesta vanliga trådlösa protokollen (433Mhz, Z-Wave, Zigbee, Blueooth, Wifi, IR). Men Bridge saknar kraften som Homey Pro har. För att kompensera för den klenare hårdvaran så används molnet för att ge den extra prestandan. Detta är något som dock driver en kostnad för Athom. Vilket är något du då finansierar med din prenumeration.

Så Homey Bridge är inte alls tänkt att ersätta Homey Pro, utan den är tänkt som ett billigt insteg för att få motsvarande funktionalitet som den mycket dyrare Homey Pro. Och istället för att betala en stor peng vid inköp så kan du sprida kostnaden över tid, när vi publicerade var kostanden 35kr i månaden.

Lyssnar vi på Athom så är Homey Bridge ”Antennerna” till Homey Premium, dvs för att ta in sensorer till Athom:s molntjänst. Detta är för övrigt en tjänst som du kan testa utan att äga en Homey kontroller. Genom att registrera dig och ladda ner appen på Homey sidan (extern länk) så kan du gratis koppla det kontot mot 5st enheter totalt.

Har du någon molnprodukt så kopplar du det direkt mot dom utan någon gateway. Skulle gissa att Philips Hue bryggan & Sensibo Air bör fungera, men det har vi inte verifierat ännu.

Källa – Homey Bridge (extern länk)

Vi ser det här som ett sätt att finansiera och göra en hållbar och långsiktig lösning för Athom. Fördelen är att det finns en tydlig inkomstkälla för att säkerställa att Homey fortsätter utvecklas utan att allt dyker upp som betal funktioner. För vi såg innan att fler och fler saker dök upp och krävde betalning (backup, advanced flow), något som kanske lugnar sig nu.

Med Homey Premium så kanske det fungera långsiktigt för Athom nu utan att addera fler betalfunktioner. Se bara vad som händer med RING som börjar kosta (extern länk), precis som som Arlo valde att göra. Där saknades en tydlig plan och transparens för slutanvändaren tycker vi iaf…

Vi vet att saker kostar och att det behövs pengar för att projekt ska lyckas. Vi stöttar själv Home Assistant projektet (extern länk) genom att varje månad betala 8.13$ för NabuCasa, vilket är runt ~85kr.

Vad har Homey Bridge för stöd?

Idag stödjer Homey Bridge motsvarande frekvenser som Homey, men när de gäller Homey pro så finns stöd där för saker som både Homey och Homey Bridge saknar. Matter, thread, advanced flow (går att köpa till vanliga Homey).

Vi insåg att samma detaljer finns under den här menyn med – Hårdvara i Homey Bridge. Så resterande delar av informationen om vad Homey Bridge har stöd för huttar du där.

Unboxing av Homey Bridge

Efter vi unboxat Homey Bridge så insåg vi hur kameran skakade, och dessutom vilken dålig kvalité vi lyckats få till pga ljuset… Så det blir tyvärr inte någon äkta unboxing film. vi fick göra om det och fuska lite

I lådan så hittade vi en kom igång guide med en QR kod, en 1A USB laddare med 1.5 meters Micro USB kabel. Samt en Homey Bridge. Kanske inte behövdes någon unboxing här eftersom det inte fanns så mycket att diskutera runt.

Här visar vi en unboxing, sen kan du där se hur responsen från Aqara sensorn via Zigbee. Dvs hur mycket delay tillkommer eller inte från ”molnet”. Och som vi nämnde så är det den ”andra” unboxingen av samma Homey Bridge som på bilden nedan.
Homey Bridge kanske inte krävde en Unboxing video ändå, så tur i oturen att materialet vi spelade in hade undermålig kvalité (först)… Så filmen vi länkade in är den andra gången vi packar upp Homey Bridge.

Eftersom vi nu har en mängd Zigbee enheter och gateways hemma så behöver vi hitta en lämplig Zigbee kanal.

Klippet kommer starta där vi diskuterar olika förutsättningar du bör skapa för ditt Zigbee nät. Något som över tid kommer ge dig mindre bekymmer med otillgängliga sensorer mm.

När du köper en Homey Bridge så ingår 3 månaders Homey Premium, men detta är inte något du behöver så vida du inte vill ha mer än 5 enheter. Så för enheten är det sedan fritt att använda flera användare.

Optimal placering av Homey Bridge

Är du ute efter att använda IR så bör du placera din Homey Bridge i samma rum som den utrustningen du ska styra.

När det gäller placering av din bridge så behöver du tänka till, för några av teknikerna som sitter i Homey Bridge har begränsad räckvidd. Dom protokoll vi primärt tänker på är 433Mhz, Bluetooth & IR.

Troligen så kommer vi styrning av luftvärmepumpen med Sensibo Air via Homey Bridge med, men vi kommer även testa om det är möjligt med den inbygga IR sändaren att direkt prata med vår luftvärme pump. Så det kommer ligga på todo listan

Sensibo Air
Vi ska testa om Homey Bridge och den inbyggda IR sändaren kan ersätta behovet av Sensibo Air, troligen så kommer det krävas en hel del jobb för det om det nu går.

Så har du funderingar på att automatisera något med IR (tex en vanlig tv dosa) så gäller det att Homey Bridge står öppet i samma rum.

Du bör dessutom fundera över hur ditt wifi ser ut hemma, för Homey Bridge (precis som gamla Homey) använder bara wifi. Däremot har Homey Pro via en extra usb ethernet kort möjlighet till fast ethernet, men det kräver en extra hårdvara. Så placering nära ditt wifi, men inte för nära så du får störningar pga din router.

Installation av Homey Bridge

När du väl packat upp och valt placering för din Homey Bridge så är det dags att installera den. För oss gick det rätt snabbt eftersom vi nyligen skapat ett konto och installerat Homey Appen. Den hittar du genom att scanna QR koden på den medföljande instruktionen. För att komma till den här skärmen så behövde vi stänga wifi på telefonen, detta för att komma åt hemskärmen som bilden nedan i Appen.

Är du intresserad av att se hur du skapar kontot och hur den delen ser ut? kolla då in det här inlägget – Del 1 – Installation Av Homey.

Vi började med att ställa oss på startskärmen i vår Homey App.

Så det vi behövde göra var att koppla in strömmen till Homey Bridge och sedan följa instruktionerna, vi valde ”Lägg till ny Homey” i Appen.

Vi väljer sedan att lägga till en Homey Bridge

Koppling för att få din Homey Bridge att koppla samman med Appen sker via Bluetooth. När den väl kopplat upp sig mot ditt wifi så kommer du åt den via appen.

När vi registrerade in vår Homey Bridge så stod det fortfarande ”Gå med i Beta”, vi hoppas att det är något som försvinner inom kort.

När det väl gjort så kunde vi ställa in hur vårt hus ser ut och lägga till olika rum för olika våningsplan.

Är du intresserad av att följa med i hur du från grunden skapar ett smart hem med Tex Homey eller Home Assistant så har vi här en serie där du steg för steg kan komma igång – Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey

Vad ger Homey Premium?

Att prenumerera på Homey Premium (extern länk) tillåter din bridge att koppla ”oändligt antal enheter”, istället för de 5 enheter som annars är begränsning. Däremot så räknas inte Bridge själv som en enhet. Initialt så kommer vi testa bridge med just 5 enheter för att se hur pass långt kommer vi med den begränsningen och vad saknar vi för möjligheter med Flows & insights.

Vi kommer återkomma till dom här delarna i vår serie Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey. Där har vi steg för steg lyft hur olika funktioner går att använda för att lyfta din hemautomation till nästa nivå.

Hårdvara i Homey Bridge

Vad gäller information om hårdvaran så står det inte mycket på Homey:s hemsida, så vi måste återkomma när vi hittat detaljerna om vad som finns i den. För i dagsläget har vi inte ens fått koll på om Homey Bridge klarar 5Ghz wifi eller inte.. Om inte annat är det något vi kommer testa inom kort.

Källa till bilden: Homey Bridge (extern länk)

Vad vi kan läsa oss till så ska Homey Bridge klarar:

 • 240 Z-Wave enheter
 • 50 Zigbee enheter
 • Letar febrilt om det bara är 2.4ghz wifi eller om det även finns 5ghz wifi som i pro.
 • Bluetooth och ir har ingen begränsning. Men det bör finnas en gräns för ble.

Homey Bridge har fler Z-Wave antenner för att klara de olika frekvenser som finns på olika kontinenter. Något som gör att samma Bridge klarar olika geografiska Z-Wave frekvenser. Osäkert dock om de går att nyttja detta samtidigt eller om det är en hårt satt frekvens den kör.

Skillnader mellan Homey Pro och Homey Bridge

Som Athom är mycket noga med att säga så är Homey Brige inte en ersättare till Homey Pro, utan dom kan komplettera varandra och dessutom ska dom kunna användas tillsammans för att förbättra räckvidden på vissa protokoll. Dock är detta något vi inte kan testa och verifiera i dagsläget.

Den största skillnaden är priset och vad hårdvaran i Homey Bridge klarar att prestera. Men med hjälp av molnet så kompenseras den klenare hårdvaran för det. MEN det ställer ett krav på att du har stabilt och tillförlitligt internet. Så detta är något att ta i beaktning vid valet va Homey Bridge. Nedan är en lista där du kan se vad Homey Premium, Homey Bridge och Homey Pro har för egenskaper.

Källa – https://homey.app/en-gb/homey-pro/

När vi läser listan med skillnader ovan så ser vi att tex Thread, Matter, Advanced Flow, expreiments, Local Wi-Fi, HomeyScript och Community Apps inte går att använda så vida du inte har en Homey Pro. Och vissa av funktionerna kan du inte använda med enbart Homey Bridge utan de kräver att du har Homey Premium abonnemanget.

Det som är lite roligt med valet att lägga det tunga jobbet i Molnet är att du kan se Homey Bridge som ”antenner” (Och där har du svaret på varför vi säger att Homey Bridge går att se som antenner) till ditt Homey konto.

Har du inte behov av att använda några enheter på det viset så kan du nyttja Homey appen och koppla den direkt till molnbaserade produkter. Vi kommer återkomma till detta med. Men begränsningen på 5 enheter är dock kvar innan du behöver en prenumeration även om du bara kör en Homey appen utan prenumeration.

Homey har en uttalad strategi att inte sälja vårt data eller använda det för att göra riktad reklam, vilket en prenumerationstjänst möjliggör. Kollar vi tex Arlo, ring, dlink med fler så hade dom inte en uttalad strategi utan det var ”gratis”, och efter en tid så dök en kostnad upp. Vilket är ett fult sätt att lura in kunder i efterhand på prenumerationer.

För vem passar Homey Bridge?

Här ser vi några olika möjligheter och användningsområden. Vi kommer själva behöva testa och se för att kunna avgöra om våra tankar fungerar i praktiken.

Så är du intresserad att veta vad vi kommer fram till så prenumerera på inlägget, Vill du få liknande inlägg direkt på mail i framtiden så prenumerera på bloggen via vårt mail. Där skickar vi ut hela inlägg varje gång vi publicerar något, detta gör att du kan följa oss via din mail och slippa jaga uppdateringar på sidan.

Om du idag använder tex Tibber så har dom ett samarbete där som gör att du kan koppla ihop dig med Tibber och där styra utrustning med. Kommer återkomma till den integrationen inom kort, men är du intresserad så har vi testat Tibber pulse p1.

Än så har vi inte testat Tibber Pulse P1 med varken Homey eller Homey Bridge, vi kommer troligen avvakta med det tills vi aktiverar testperioden på 3 månader av Homey Premium, vilket då ger oss access till insight.

Vad händer när Homey Bridge tappar anslutningen?

Eftersom Homey Bridge är helt beroende av internet så blev vi tvungen att koppla bort den från nätverket en sväng. Detta för att kunna avgöra om det är en lämplig lösning tex i en sommarstuga eller någonstans där internet ibland är mindre tillförlitligt. Vi ville ha information att den tappat kontakten, vilket vi fick. Detta gör att det bör gå att lita på att appen informerar dig så fort någon förutsättning ändrats för Homey Brige.

Strax efter vi kopplade bort den från internet så fick vi en push notis i telefonen. Vilket är bra, då vet vi att vi alltid har en korrekt status från vår Homey Bridge.

Väl inne i appen så får du upp en varning när den tappat kontakten. I vårt fall så drog vi ur strömmen och passade på att ta några kort på enheten.

Detta var HELT orsakat av oss! Dvs vi hade inte några problem med molntjänsten, utan vi ryckte strömmen ur den bara för att se hur appen reagerade. Och på appen fick vi rätt omgående en varning och väl inne i Homey Appen så fick vi se att den hade en varning.

Vad händer om du har två Homeys?

När vi började testa Homey Bridge så hade vi redan ett konto skapat och en Homey (Early 2019) kopplad där. Vi hade kanske lite väl bråttom för att komma igång så vi letade inte hur du faktiskt ska växla mellan kontrollers i Homey Appen. Men vi löste det väldigt enkelt, genom att stänga wifi på telefonen och öppna appen. Då går det att komma till huvudmenyn och där kunde vi sedan påbörja inkludering av en Homey Bridge. Dock så kunde vi inte lägga den i samma hem som vi hade vår Homey (Early 2019).

Så vi fick skapa ett nytt hem och där ange hur vår planlösning såg ut. När det väl var klart så kunde vi växla mellan dessa två hem i appen genom att gå på ”… Mer ” och sedan trycka på texten som står under din användare. I vårt fall Homey.

För att växla mellan två Homeys så använder trycker du på texten under ditt namn.

När du sedan tryck för att växla mellan hemmen så får du upp följande meny. Där kan vi nu gå mellan Homey och Homey Bridge. Och i skrivande stund är det begränsat så du endast kan ha en Homey Bridge i samma hem. Det kommer säkerligen ändras i framtiden.

När vi inkluderade Homey Bridge så fick vi skapa ett nytt hem till, vi kommer. Ett tips här är att du inne på din Homey döper dom olika om du har flera. Annars kommer du i deras Appstore få en lista med flera homeys med samma namn!

Begränsningar i Homey Bridge

I skrivande stund så är det bara möjligt att koppla en Bridge till ett hem. Något som säkerligen kommer ändras i framtiden.

Homey Bridge kräver ett aktiv internet som vi nämnde tidigare. Detta på grund av att all beräkningskraft sker i molnet. Något att ha i åtanke om du vill använda den i en sommarstuga för styrning av uppvärmnings utrustning. Något som inte är ett problem med Homey Pro. Men då är prislappen en helt annan.

Väl inne i appen kan vi nu växla mellan våra två hem och bibehålla vår Homey (Early 2019) i ett hem, och sedan Homey Bridge i ett nytt. Vi ska läsa på och testa om det går att ha dom i samma hem i framtiden.

Skapa en automation med Homey Bridge utifrån datum

För att skapa en automation utifrån tid och datum så behöver du göra två steg, det första är att avgöra vilken tid automationen ska utföras. Och det andra steget begränsa vilka dagar detta ska inträffa.

Flow Klockan
Börja med att skapa ett nytt flow sedan kortet datum och välj en tid, eller när solen går upp eller ner för att få dynamiskt tid.

När detta är gjort kan du sedan börja begränsa så flow:et bara körs de tillfällen som du själv önskar. I vårt exempel så tänker vi att belysningen ska starta 30 minuter innan solnedgången.

Nu väljer vi först att detta ska hända 30 minuter innan solen går ner som ”start” på automationen. Nästa steg är att begränsa vilka dagar vi tycker detta är aktuellt på. Det gör vi genom att välja kortet ”Och”, där letar vi fram kortet ”Dagen är Mellan X och X”, där anger vi helt enkelt Måndag som start och Fredag som stopp.

När detta inträffar vill vi att alla lampor i Homey Bridge ska tändas.

Detta flow skapar nu en automation som tänder all belysning som är kopplad till Homey Bridge 30 minuter innan solnedgång, och det körs måndag till fredag varje vecka automatiskt.

Länkar till mer material på bloggen

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Spana in vår serie – Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey

Som vi nämnde så har vi en serie ”Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey” som vi under 2023 kommer bygga på steg för steg med tips. Målet är att både nybörjare och experter ska få en uppfattning om vilka möjligheter olika lösningar ger. I och med att vi fått tillgång till en Homey Bridge så kommer vi även lägga med den i serien.

Till det här inlägget du läser så skapade vi den här filmen med, där kan du få svar och se hur snabbt gränssnittet svara. Hur du lägger till en Zigbee sensor

Har du aldrig använt en Homey och funderar på hur appen ser ut och hur du kommer igång att registrera ett konto? då kan du kolla vår film

Externa filmer och summering av Bridge

Vi har gått igenom en hel del material på internet med i samband med att vi började skriva om Homey Bridge. Så vi tänkte det är bra att få med många av de källor vi använt oss av när vi skrivit inlägget.

För närmare ett år sedan så presenterades information om Homey Bridge och målsättningen som Athom har med den.

Vad tycker vi om lösningen med Homey Bridge?

Summering

Nu är det för tidigt att ge mer än ett ytligt utlåtande av Homey Bridge eftersom vi packade upp den samma dag som den blev tillgänglig. Vi har fått den skickat för att kunna testa den från företaget Athom. Men vi är objektiva och utvärderar den på samma sätt som det vi själva köper in till bloggen.

Detta är möjligt tack vare er som Swishar till 0705470065 till en kaffe då och då. I fredags gick kaffekassan till en Xiaomi i Aqara sensor som vi uteslutande kommer använda till Homey Bridge nu. Tror det är den 22 Xioami Aqara temperatursensorn hemma, varav 4 av är dedikerade till bloggen

I fredags på vägen hem från jobbet så köpte vi med oss en Xiaomi Aqara temperatursensor för att använda till Homey Bridge, detta för kaffepengarna Vi nämnde det på vår Instagram (extern länk) med (följ oss gärna där med)

Men utifrån filmen vi gjorde och testade responsen mellan Zigbee sensorer och appen så kan vi inte direkt säga att vi upplevde någon fördröjning, men det var utifrån en temperatursensor. Vi kommer sätta upp tester med dörr sensorer, rörelse sensorer för att styra en lampa. Då är det lättare att avgöra om den totala tiden för att gå till molnet och tillbaka känns lång eller inte.

Så frammåt nu så kommer vi uppdatera just det här inlägget med det som är relevant för Homey Bridge. Detta för att minska på förvirringen om vad som går att göra med vilken kontroller.

2023-03-05 – I dagsläget så är det för tidigt att avgöra följande

 • Hur stabil och snabb är Homey Bridge
 • Upplever vi fördröjningen mellan sensor och gateway för lång?
 • Kommer avsaknaden av Advanced flow spela någon roll
 • Kommer det vara värt 35 kr i månaden för att logik, insights & fler än 5 sensorer.
 • Säker mer vi inte tar med som borde stå här, hjälp oss gärna fylla på

Vad säger du som läser detta? Tror du Homey Bridge passar för tex en nybörjare bara, eller tror du det kan vara good enough för något mer krävande hem med?

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

10 svar till ”Vad är Athom Homey Bridge”

 1. Profilbild för Magnus Göransson
  Magnus Göransson

  Hur öppen kommer detta märket att vara? Jag har använt Telldus i väldigt många år, men plötsligt bestämde de sig att börja ta betalt för historiken vilket medförde att jag fick göra ett python script som var 5:e minut tankade ner JSON data via deras API för att spara in min egen MySQL databas. Idag är väldigt många företag glada av att låsa in ”kunden”, med diverse abonnemang mm. Själv är jag inte intresserad av löpande kostnader, att kunna köpa en teknikpryl för att kunna använda den fritt passar mina behov och detta blir allt svårare.

  1. Hej
   Ja det är den biten som är svår att veta. Men förhoppningen är att Athom i och med Homey Premium har en inkomstkälla, något som gör att dom kan hålla hårdvaran/mjukvaran rätt öppen. Men svårt att kunna gissa om det förblir så eller inte. För Homey Bridge kan inte köra community appar hur som helst, något som Athom konceptet bygger lite på..

   Men precis som du säger så är det många stora tillverkare som säljer hårdvaran utan någon som helst ”öppen” plan på hur appar och molntjänster ska finansieras över tid. Något som jag börjat kolla mer i detalj på senare tid. Då t.o.m Ring nyligen annonserade om att det skulle börja kosta helt plötsligt :/

   Home Assistant är ett projekt vi stöttar från bloggen just för att dom driver många av de stora tillverkarna till att exponera gränssnitt.

   // Markus

 2. Hej
  Jag har haft Homey Bridge i ca 1 år. Den ligger nedpackad långt ner i en låda nu. Beta programmet kändes som en alpha. Mycket strul där enheterna inte var kontaktbar i timmar ibland dagar. Omstarter flera gånger om dagen och ominstallation av apparna flera gånger i veckan. Helt obefintlig support som inte gick att få tag i. Ju längre jag haft den ju mer frustrerande blev det. Jag skulle vilja göra det här, Nej det går inte för det kräver en Pro. Så blev det hela tiden.
  IR-funktionen kräver att det finns en app som stödjer just den produkten du vill styra. För att göra en app till Bridge kostar tusentals kronor. Bara officiella appar som är godkända av Athom fungerar med Bridge. Vilket I längden säkert för att det blir både säkrare och mer stabilt. Men det gör även att det krävs ganska mycket för att ett företag ska lägga ner energin att utveckla en app.
  Det finns ingen inlärning som tex Aqara gubben har med IR.
  Bridge saknar även stöd för Wifi-produkter vilket det är lätt att tro eftersom wifi logga finns med bredvid de andra protokollen på kartongen.
  Jag hade 3st Nexa pluggar och en av dem satt 3m ifrån Bridgen med 1 vägg mellan. Så fort barnen ställde en kökspall av plast framför uttaget gick det inte att styra.
  En av sakerna som var mest frustrerande var att appen inte uppdaterade statusen på lamporna om det är fler I familjen som har appen. Jag tänder en lampa men det står som släckt på de andra enheterna. Ibland fungerade det men för det mesta inte. Flowsen gick aldrig att lita på. Det var ett lotteri om de skulle starta eller inte.
  Det enda positiva var att när det väl fungerande var fördröjningen minimal trots att allt gick via molnet.

  Tanken med Bridge är god, men det är långt tills produkten är värd att använda.
  Samsung Smartthings eller Aqara Hubben är nog ett mycket bättre nybörjarval.

  1. Hej och tack för ett mycket utförlig sammanfattning av din upplevelse av Homey Bridge. Betaprogrammet missade jag helt (som tur var hör jag), men har hört att fler upplevde det som mindre lyckat som slutkund. Har inte hunnit gjort mycket mer än det aktuella inlägget med Homey Bridge ännu. men hoppas på att hinna med mig i närtid för att få en bättre bild över hur den faktiskt fungerar i ”produktion” om man får kalla det så. För det jag än så länge hunnit gör är att starta upp den och lägga till någon sensor.

   Undra hur den där biten kommer fungera långsiktigt med appar, för som du nämner ska utvecklare som gör olika appar behöva betala för att få utveckla och dela med sig så blir det nog många som hoppar lösningar till bridgen. Men som sagt jag ska fördjupa mig mer inom den här framöver och är glad att du tog dig tid om skrev om hur du upplevde den med.

   // Markus

 3. Profilbild för Christopher
  Christopher

  Hej! Trevlig läsning.
  Angående upp till 5 enheter kostnadsfritt, inkluderar detta även hubbar(Ikea trådfri, Aqara, Hue mfl) eller endast sensorer, relä etc?

 4. Jag undrar om man måste betala för dubbla abonnemang om man har Homey Bridge hemma och på landet? Det är ju samma hushåll.
  Har Telldus i dag (med många brytare och sensorer) som nu vill ha betalt i euro…
  Tycker Telldus har börjat bli trögt och deras servrar lägger av lite för ofta.

  1. Hej
   Osäker där tyvärr, har bara tillgång till en Bridge så svårt att testa om det med. Men hittar du ett svar på frågan så är vi får du gärna höra av dig så vi får veta med.

   // Markus

 5. Profilbild för Esse non videri
  Esse non videri

  Den har trevligt många protokoll och frekvenser så man hoppas att någon tar fram en firmware så att man skulle kunna använda den tillsammans och enbart med Home Assistant lokalt. Den kostar förvisso en slant men summerar man alla gränssnitt man skulle behöva istället så är det kanske inte oöverkomligt.

  Jag har precis kopplat om mitt krympande Telldus-nät till lokal styrning efter beskedet från Telldus att man snöper gratisabonnemanget. De har sagt att de fimpar API:t utom för premiumkunder så vi får se om det påverkar lokala kopplingen mot Home Assistant. Jag var tidigare premiumkund men då resan mot botten började växlade jag över till Home Assistant istället. I värsta fall får man flytta de halvdussin Z-wave-prylar som återstår till Home Assistent och byta ut den sista Telldus-termometern.

 6. Homey bridge, lätt att installera men omöjlig att få till tidstyrning för lampor mm. Med Telldus var det bus enkelt. Är det bara Homey PRO som ger möjlighet till tidstyrning ? Eller behövs m nu någon app som är kompatibel med Homey bridge?
  Hela konceptet faller om inte tidstyrning fungerar.
  Om ingen lösning är min rekommendation kassera eller returnera!

  1. Hej,
   Testade nyss att göra mer än att bara lägga till ett flow som startar varje dag klockan sju. Sedan under ”OCH” lägga till datum och begränsningar för när detta ska hända. Tex vissa veckodagar och efter det vilken automation du är ute efter. Missade det först själv med eftersom det inte var helt logiskt att det skulle trigga varje dag, OCH sedan begränsas i nästa block. Men desto mer jag tänker på det desto mer logiskt kanske det är.

   Jag skapade ett exempel på sidan, då kan du kolla om det går att lösa ditt behov med hjälp av den infon, återkoppla gärna hur det gick.
   https://automatiserar.se/vad-ar-athom-homey-bridge/#automationBridge

   // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *