Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 52 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen

Vi börjar med att önska alla läsare ett stort tack för det här året. Hoppas ni får ett riktigt gott nytt år senare ikväll!

Det verkar som att det blev lugnt med några stora nyheter i slutet av året när det gäller smarta hem, så vi hoppas att kommande år har mer att erbjuda. Men några saker hände på bloggen under veckan.

Vallhorn BOX
Rörelsesensorn och dörrsensorn från IKEA verkar lovande. Men vi kan tillägga att det redan nu dykt upp info om att batterier spökar för vissa, men med rätt batterier så har inte vi upplevt några problem.
  • Även den här veckan har vi delat med oss mycket frekvent både på Instagram och Threads (externa länkar). Vill du stötta oss och påverka vad vi publicerar? Följ oss gärna på något av Instagram och threads (externa länkar). Det hjälper oss att se att vi gör rätt saker här på bloggen. Dessutom är det en av de kanaler vi tar mycket input från. Nedan är ett exempel från gårdagens publicering på en partikelsensor från Xaiomi Aqara.
Följ oss på: https://www.threads.net/@automatiserar (extern länk).

Problem med Tibber Pulse P1:an

Vi har inget med Tibber att göra och använder inte några av deras tjänster, däremot så har vi konfigurerat om så att Pulse P1:an skickar all data från vår el-central lokalt.

Nu verkar det som att bara vissa var drabbade av störningar den här veckan för att se sin realtidsförbrukning av el med Tibber pulse P1. Något vi inte upplevt alls sedan vi ändrade så att vår skickar all data lokalt utan behov av internet. Så för de som är intresserade av att få full kontroll och kunna läsa av all energi lokalt så finns det en ändring som går att tillämpa på Pulse P1:an för att få den att skicka all information lokalt.

Läs mer om hur du får Tibber Pulse P1:an att skicka till en lokal MQTT här: https://automatiserar.se/test-tibber-pulse-p1-en-bra-investering/#lokalMQTT

Tips på nyheter inom smarta hem

Vecka 48 nämnde vi att IKEA i början av 2024 släpper sina två nya Zigbee enheter PARASOLL, VALLHORN (Dörrsensor och Rörelsesensor ) med vanliga batterier. Nu har det visat sig att dom finns att köpa på IKEAS varuhus redan för någon vecka sedan. Den här veckan fick vi tag på två av IKEAS nya sensorer! Så redan nu har vi publicerat tester på dom båda. Du hittar testet på rörelsesensor VALLHORN här, och dörrsensorn PARASOLL här.

I övrigt så har vi inte dykt på några större nyheter inom smarta hem den här veckan, har du sett något som vi missat?

En av IKEA:s tre nya Zigbee sensorer som finns redan nu på IKEA.

Meny

Sammanfattning av testet på rörelsesensorn Vallhorn

Vallhorn från IKEA
Rörelsesensorn från IKEA har nyligen släppts och redan nu har Zigbee2mqtt och Homey stöd för dessa.

Eftersom vi bara kört sensorn under en vecka så är det för tidigt att avgöra hur pass stabil den är, därav så har vi bara sammanställt information och egenskaper vi hittar på den. Men vi tar ut några av de relevanta bitarna som vi nämnt i vårt test av den.

Vad vi kan se så rapporterar den rörelse väldigt frekvent, vi jämför den just nu med en Philips Hue sensor i vårt kontor. Nu ska vi säga att den är helt default i Zigbee2mqtt, går säkerligen att trimma den.

Vad vi kan se så detekterade den rörelser väldigt frekvent med default inställningen. Nu går detta att justera som tur är.

Vi fick feedback från vår Facebook grupp om smarta hem om att några haft stora problem med att rörelsesensorn Vallhorn falsklarmande. Det visade sig att detta berodde på batteriet. Nu är detta något som vi inte kunnat bekräfta eller dementera själva. Men har du problem med att din sensor falsklarmar så testa att byta till ett nyare batteri.

Du kan läsa hela testet här: https://automatiserar.se/test-av-rorelsesensorn-vallhorn/

Sammanfattning av testet på dörrsensorn Parasoll

Dörrsensorn PARASOLL från IKEA
Parasoll är IKEAS första dörrsensor, vi har testat den och tycker den förutom sin storlek verkar helt ok för sin prisklass.

Dörrsensorn PARASOLL från IKEA är just en dörrsensor. Den hade inte några mer funktioner vilket vi hade hoppats på, men samtidigt så brukar IKEA:s enheter vara både tillförlitliga och stabila. Att den dessutom har vanliga AAA batterier gör att batteritiden borde vara riktigt bra.

I vårt testa av dörrsensorn PARASOLL från IKEA så visade det sig att till och med Zigbee2mqtt inte hade hunnit med att få stöd för den ännu! Så ny är sensorn för tillfället. Men med lite information från deras sida så kunde vi få igång den nästan helt utan problem. Vill du veta hur du får till den i Zigbee2mqtt kan du hoppa hit

Läs hela testet på Parasoll här: https://automatiserar.se/test-av-dorrsensorn-parasoll/

Stort tack för den här veckan och det här året

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Du kan även följ oss på Instagram ( https://www.instagram.com/automatiserar/ eller https://www.threads.net/@automatiserar (extern länk), där brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Du kan prenumerera på vår blogg för att få hela inlägget varje gång det händer något nytt på bloggen, då behöver du inte fundera på om du missat något mellan gångerna du ser bloggen.

Vi avslutar den här veckan med att återigen önska alla läsare en riktigt GOD JUL!

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *