Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test av Strips den osynliga Z-wave sensorn

Nu har Strips gått från en indiegogo kampanj till färdig produkt!

 

Strips

 

Vi har åter fått förtroendet att testa den nya Z-Wave sensorn Strips från Sensative.

Vad har hänt sedan Indiegogo?

Redan när Strips var under utveckling och Indiegogo fick vi möjligheten att testa den (läs hur det gick)!

Vad är skillnaden? Nu finns Strips att köpa där Z-wave produkter säljs! Strips har fullt stöd för många kontrollers, exempelvis Vera och Telldus Z-Wave kontroller ZNET Lite. Sensative har jobbat hårt med att certifiera den med populära kontrollers. Kommande Vera plus och Secure kommer även att fungera eftersom dessa kommer med UI7 och Z-Wave Plus.

En extra magnet medföljer nu (den runda) till skillnad för tidigare. Troligen medföljer den runda magneten för att underlätta en framtida inkludering om kontrollern byts. Enheten har nu fått logotypen på både sensor och den fyrkantiga magneten.

StripsMagneter

Vad är det som gör Strips så unik?

Vad skiljer sensorn från andra dörr och fönster sensorer? Storleken! (195 × 15 × 2,98 mm), detta gör att Strips går att montera mellan dörr och dörrkarm, fönster och fönsterkarm. Dvs den monteras helt osynlig! Om Strips konfigureras med normal uppdateringsintervall (exempelvis som i ZNET 1 gång om dagen) räcker batteriet 10 år! Sensorn är även gjord för utomhusbruk.

Det går inte att byta batteri i Strips vilket gör att den är förbrukad när batteriet tar slut. Men samtidigt går utvecklingen av teknik fort, produkter håller och används sällan mer än några år. Vilket betyder att det inbyggda batteriet inte bör vara ett problem.

Vad kan man göra?

Strips öppnar nu för en helt ny typ av övervakning! ett exempelvis jag kommer på nu är tavlor och liknande tack vare Strips formfaktor. Genom att montera magneten på tavlan och sensorn på väggen (inte med klistret som sitter på original eftersom det troligen skulle skada väggen vid nedtagning!). Flyttas tavlan informeras och loggas när det hände i Z-Wave kontrollern. Vi har tidigare nämnt en del om vad man kan göra med z-wave som larm.

[poll id=”14″]

 

Vad behövs för att komma igång?

En Z-Wave kontroller med stöd för Z-Wave Plus.

För att lägga till enheten i systemet ställs kontrollern i inkluderingsläge:

För att inkludera Strips visas den medföljande magneten 3 ggr mot den rundade sidan av sensorn (inte den platta sidan där dekalen sitter)

Inkludera

Håll magneten mot sidan av Strips ca 1 sekund dra den ifrån verifiera att du får ett blink, repetera detta 3 ggr.

Strips

Den gröna pricken i mitten av ringen blinkar när enheten reagerar.

Montering

Observera att du bör hålla i magneten riktigt så du inte tappar den (som jag råkade göra), magneten kan då spricka om du har ett hårt golv… Min magnet sprack men monteringen gick utan problem eftersom den sitter ihop med klisterlappen den levererades med. Märker inte någon negativ skillnad i funktionalitet med min trasiga magnet.

TelldusZnet-StripsDorrblad TelldusZnet-StripsKarm

Magneten monterades på dörrbladet, sensorn monterades på dörrkarmen (blixten fick listen att se smutsigt ut!)

Färdig att användas i gränssnittet

TelldusZnetStripsDeviceInfo

Nu är sensorn inkluderad och fungerar.

 

Betyg

 • Prisvärd: 4 av 5, ca 490:-, Strips kostar lite mer än andra märken, inget batteribyte tillkommer under livstiden.
 • Funktion: 4 av 5, Fungerar riktigt bra, har inte haft problem med räckvidden. Enkel att montera och lätt att inkludera.
 • Design: 5 av 5,  Kan inte ge mindre än 5 eftersom den går att dölja 100% vid montering!

KuggPoang60x60_halv

 

Poängen sätts till 4.5 eftersom vi nyss börjat testa funktionerna på sensorn, det kan komma att ändras när vi hunnit med lite mer tester.

I framtiden kanske Strips släpper en version som mäter temperatur. Vilket skulle ge större möjlighet att övervaka temperaturer utan att synas.

 

Varför fick vi två Strips?

Sensative gav automatiserar.se två sensorer, en fick vi för att testa, en fick vi som pris till tävlingen där vi även firar att bloggen fyller ett år! Vi kommer att köra en tävling och lotta ut den som pris! Mer info kommer att komma under veckan, men börja redan nu fundera och skriva på bra tips gällande hemautomation! Kanske en liten guide eller recension på en Z-Wave kontroller eller enhet vi inte skrivit om tidigare (hint).

 

2015-11-13 – Vi har fått lite frågor om hur batteritiden kan vara 10 år, fick följande film där det förklaras i detalj.

Beskrivning på hur batteritiden räknandes ut med 25% extra felmarginal.

 

2015-11-26 – Vi uppdaterar posten med tipset från Fredik Westman om hur du inkluderar Strips med Vera.

Inkludera din Strips som en vanlig Zwave enhet, öppna den nyligen tillagda strips och gå in på ”Device Options

Ändra ”Notification Type” från ”Notification Report (Default)” till ”Basic Report”. Tryck sedan ”Add configuration settings” och fyll på med följande:

 • I rutan ”Variable” fyller du i ”1
 • I rutan ”Data Size” fyller du i ”1 byte
 • I rutan ”Desired value” fyller du i ”2

StripsTilLVera
Tack Magnus Karlsson för bilden av inställningen i Vera med UI7.

När du har sparat inställningarna på Vera Edge behöver du genomföra en ”Wake Up” på Strips.

Detta gör du genom att placera den runda magneten mot den runda kortändan på Strips, när Strips blinkar för du bort magneten, repetera totalt 3 gånger inom 10 s.

Källa: (Tills jag flyttar min strips från Telldus Znet Lite till veran) : http://www.vesternet.com
——–

Automatiserar.se uppskattar alltid tips och information om hemautomation!

Stort tack till Senative som gav oss möjligheten att testa sensorn!

//Ispep

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

24 svar till ”Test av Strips den osynliga Z-wave sensorn”

 1. Profilbild för Kurbitz
  Kurbitz

  Hej!

  Har ni testat Strips på en Vera med UI7?
  I så fall, hur funkar den och är den inkluderad som generic device?

  Mvh

 2. Hej Kurbitz,

  Jag har inte hunnit med att testa den färdiga versionen av Strips min Vera med UI7. Har bara testat den med en annan kontroller än så länge.

  Har för mig att jag fick in den som en Generic device tidigare. Jag kommer snart ska koppla den mot min Vera Lite istället för nuvarande kontroller.

  Återkommer så fort jag har testat.

  // Ispep

 3. Om den klarar 10år om den skickar status 1 gång per dygn så är det ju bara 152 dygn om den skickar status en gång i timmen. Det låter ju inte alls bra…. + att man går i dörren. Då är den ju helt värdelös om den behöver bytas en gång i halvåret.

  1. Sorry, Jag uttryckte mig kanske lite klumpigt Mats..

   Telldus Znet frågar Strips en gång om dagen som sin standard. Dvs det är vad Telldus tycker va tillräckligt ofta att fråga om info. Den intervallen har inte nått att göra med hur många ggr batteriet ska räcka till att skicka från Stripes.

   Sensative anger själv att batteriet ska räcka ca 10 år, och då antar jag att dom menar på en vanlig dörr som regelbundet används.

   Jag ska för säkerhets skull kolla med Sensative och se vad dom baserar den mätningen på.

   // Ispep

  2. Hej Mats

   Tack för din fråga och intresse.

   Strips är designad för att dra så lite ström som möjligt för att verkligen fungera under långt tid. Därför har vi satt Wake up notification till var 24:e timme som default. För de flesta brukare så är det fullt tillräckligt. Vi har också utvecklat en helt unik mikroprocessor baserad styrning av sensorn som gör att vi har en standby på 0.4 uA, vilket är 4-10 gånger bättre än alla konkurrenter.

   Vi kör mer än 500 000 öppna/stänga på ett fullt batteri i rumstemp. Det motsvarar 140 sändningar/dygn. Räcker inte för en svängdörr förstås…. 🙂 Men för de flesta andra så torde det räcka bra.

   I verkligheten så tillkommer självurladdning av batteri (<2%/år), standbyström, påverkan av temperatur om den sitter utomhus, ökad strömförbrukning om extenders används samt vilken Gateway som används och hur den är inställd. Mer om detta på vår hemsida snart.

   Vi räknar med att en normal användare får ut 7-12 års driftstid på Strips.

   mvh
   Mats@Sensative
   VD & Projektledare Strips

 4. Profilbild för Kurbitz
  Kurbitz

  Ok, tack så länge!

 5. […] Vi har tidigare skrivit om Strips från Sensative som nu går att köpa. Den kan nu bli din genom att vara med i våran tävling. […]

 6. […] inspiration bjuder på en video om Strips från Sensative som vi tidigare testat här. Och som våra uppmärksamma läsare redan vet, så har du möjlighet att vinna en Strips från […]

 7. […] inlägg om Tellstick ZNET allt eftersom jag testat olika saker. Jag har testat och bekräftat att Strips fungerar riktigt bra med […]

 8. Profilbild för Magnus Karlsson
  Magnus Karlsson

  Har precis fått hem min stripe. Lyckas lägga till stripen som en genetric device, men stripen reagerar inte på den platta magneten som ska sitta på dörrkarmen. Behöver jag ändra några parametrar i min Vera Edge?

 9. Antar att du placerat den på nått av följande sätt:
  https://www.automatiserar.se/wp-content/uploads/2015/07/MagnetPlacering.png

  Blinkar enheten till när du för magneten mot den fyrkantiga sidan, tänkte om magneten blir för långt ifrån?

  Ska kolla hur det ser ut i min Vera Edge så fort jag kan.

  // Ispep

 10. Profilbild för Magnus Karlsson
  Magnus Karlsson

  Hej igen,
  Har inte monterat stripen än, dioden indikerar när jag lägger på magneten. Ingen statusförändring i Veran. Kör med senaste FW 1.7.1569.

  1. Hej Magnus,

   Tack för din fråga,

   För Vera Edge och Strips behöver du ändra parametrar. Det du behöver göra är att ändra ”Notification Type” från ”Notification Report (Default)” till ”Basic Report” (Se längst ner på manualen). Vesternet har tagit fram instruktioner för hur man ändrar parametrar i Vera Edge, följ stegen i anvisningarna och fyll sedan i:
   – Länk till instruktioner: http://www.vesternet.com/resources/application-notes/apnt-102
   – I rutan ”Variable” fyller du i ”1”
   – I rutan ”Data Size” fyller du i ”1 byte”
   – I rutan ”Desired value” fyller du i ”2”

   När du har sparat inställningarna på Vera Edge behöver du genomföra en ”Wake Up” på Strips. Detta gör du genom att placera den runda magneten mot den runda kortändan på Strips, när Strips blinkar för du bort magneten, repetera totalt 3 gånger inom 10 s.

   Hör gärna av dig om du har några ytterligare frågor. gå i så fall till kontakta oss på automatiserar.se, dom skickar dig vidare till mig.

   Med vänlig hälsning
   Fredrik Westman
   Sales & Marketing

 11. Profilbild för Magnus Karlsson
  Magnus Karlsson

  Tack för instruktionen Fredrik!
  Fungerar klockrent!

 12. Tack Fredrik för svaret! Bra att det löste sig för dig Magnus.
  Jag har lagt till informationen en bit upp på sidan. Så fort jag hinner med mig ska jag flytta min Strips från Znet till Veran, passar på att göra en detaljerad guide då.

  // Ispep

 13. Har nu inkluderat mina Strips med Veraedge UI7, men får ingen möjlighet att sätta dem i mode arm eller disarm, någon som vet om detta är möjligt?

  //Anders

  1. Hej
   Har du ändrat värdena enligt förslagen ovan och startat om lua motorn?

   // Ispep

   1. Jag har ändrat värden enligt förslaget ovan och det fungerar så att Strips blir kopplad och visar rätt status (On eller Off). Jag har startat om Vera Edge, men det är själva knappen arm / disarm jag inte ser. Kör senaste firmware. Ser du arm/disarm knappen för din Strips?

    /Anders

    1. Visar den statusen off när dörren är öppen och on när den är stängd?
     Jag får tyvärr tvärtom av någon konstig anledning.

 14. Kör just nu min Strips på Telldus Znet lite, ska försöka flytta den till min Vera nu i Jul, ska kontrollera vad den dyker upp som då.

  Om du kollar under device och params vilket nummer säger ”category_num”? kan vara så att du fick den inkluderad som en brytare och inte en sensor, därav saknar du arm / disarm. I så fall går det att göra en backup av systemet och sedan ändra numret till en som motsvaras av en sensor.

  // Ispep

 15. Har ändrat category_num till 4 från 11 och subcategory_num till 1 från 0. (Enligt http://wiki.micasaverde.com/index.php/Luup_Device_Categories, borde det vara rätt)
  Startade om Vera Edge (ström av/på). Nu får jag fram arm/disarm under Dashboard>My Modes. Går man däremot under Devices så finns ingen knapp för arm/disarm för min Strips, men det gör inget.

  1. Bra att du fick det att fungera. Tack för att du delade med dig av hur du gjorde med, det uppskattas och underlättar när någon annan kör fast 🙂

   God Jul!

   // Ispep

 16. […] alla mina strömbrytare som Telldus styr. State nedan är nu ”ON” på allt förutom Strips sensorn (som är en […]

 17. […] rutan vilket jag inte ville. Därför flyttades sensorn till en dörr och planen var att flytta en Strips sensor till fönstret istället. Nu gick flytten av Strips inte heller som planerat tyvärr… Mer om […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *