Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Brandlarm: Brandvarnare och smarta hem
Paniken när ”brandlarmet” skickar följande pushnotis & SMS till telefonen via VeraSecure! (länk till vår djupdykning om VeraSecure). Som tur var det ett falsklarm, men det var orsakat av riktigt rök så det var bra att vi blev uppmärksammade direkt via ljudet från brandvarnare och digitalt.
Som ni ser på bilden ovan så fick vi både en pushnotis och ett SMS från Veran direkt larmet gick, att även får SMS är en trygghet och minskar risken för att ”appen” stängs eller begränsats i telefonen på grund av strömsparfunktioner. Imponerande funktionalitet från en brandvarnare för ca ~150kr!
Orsaken till att brandlarmet startade
I och med detta falsklarm så passar vi på att ge tips på uppkopplade brandvarnare vi tidigare skrivit om. Brandvarnaren som larmade oss var en billig MarQuant och den utlöstes av rök. Orsaken att det kommit in rök var flera händelser som normalt inte brukar inträffa samtidigt. Köksfläkten gick på maxfart, kaminen hade nyss tänds, pelletsbrännaren var i startfasen och Pax badrumsfläkten körde ventilering för fullt. Vi hade även stängt en ventil mot ytterväggen i tvättstugan eftersom temperaturen ute dagen innan hade passerat -14 grader. Allt detta detta orsakade mycket troligt undertryck i huset. Rök åkte ner genom en ventilationskanal i skorstenen in i tvättstugan, vilket brandvarnaren uppmärksammade. Vi kommer nu kolla möjligheten att styra Pax fläktens beteende via en kontroller för att undvika detta i framtiden eftersom den går att styra via Bluetooth med.
Eftersom vi både blev varnade med ljud och via telefonen så kunde vi snabbt öppna en extra ventil i tvättstugan och därigenom sluta få in rök redan samma minut som larmet gick. Att komplettera ljud från brandvarnare med digital notifiering adderar ännu ett lager skydd och kan minska tiden som behövs för att avhjälpa en eventuell brand.
Brandvarnare och larm
Många hemlarm erbjuder idag uppkopplade brandvarnare med övervakning och utryckning. Detta brukar även innebära en månadskostnad och begränsat utbud på vilka brandvarnare som går att använda, även antalet brandvarnare brukar bli lidandes på grund av att kostnaden ökar för varje adderad enhet. Att utbudet är mindre är helt acceptabelt eftersom det garanterat måste fungera och någon som alltid är redo att kontrollera larmet.
Men vi vill mena att det är bra att komplettera lösningar med varandra. Vi använder VeraSecure som larm detta på grund av tillförlitligheten (förutom vid uppdateringar..), medan vi valt att använda Homey för Automationer. Att kunna blanda olika typer av brandvarnare ger oss även möjlighet att ta upp larm i flera olika kontrollers och därigenom öka chansen för att informationen når fram till mottagarna. Vissa av dessa brandvarnare går även att använda som larmsiren som en bonus.
Fabrikat på brandvarnare
Tidigare har vi publicerat tips på tre brandvarnare som går att inkludera i olika kontrollers. Brandvarnarna vi skrivit om är MarQuant, Nexa och Fibaro. De billigaste brandvarnarna är från Nexa och MarQuant, båda av dessa kommunicerar med 433Mhz frekvens, att dessa kommunicerar på ett oskyddat sätt gör dom både sårbar och ökar risken att larm från brandvarnaren den inte når kontrollern. Men priset gör att vi ser dessa brandvarnare som just brandvarnare, och lyckas dom få iväg en digital signal till kontrollern så är det ett plus. Medan där vi vet att risken är större för en brand och vill garantera att den brandvarnaren både larmar och skickar en notis till kontrollern använder Z-Wave. Där bland annat Fibaro har en brandvarnare.
Marquant brandvarnare
Luvan som tidigare var med på bloggen hade 8st av dessa varav 3 gick sönder inom 2 år. När vi kollade runt på internet ser vi att många har haft problem med just MarQuants brandvarnare. Läste även om att det går att vända batterierna fel och därigenom riskera att brandvarnaren i sig blir överhettad! Vi har dock inte upplevt problem som beskrivs av många, men det kanske beror på den konfiguration vi valt att göra, eller så har vi helt enkelt haft tur med de vi har.
Vi har nämligen inte kopplat ihop MarQuant brandvarnarna med varandra, utan vi har istället tagit in dom i VeraSecure via RFXtrx och hanterar eventuell aktivering av övriga MarQuant brandvarnare vi Veran. Men för ~300kr för 2 uppkopplade brandvarnare och den funktion som vi i den här posten påvisar så anser vi dom riktigt prisvärda.
Nexas brandvarare Nexa-01LC
Som med MarQuants brandvarnare så kommunicerar även Nexas brandvarnare via 433Mhz och därigenom har samma problem med tillförlitligheten på att ett larm kommer fram till kontrollern. Men vi anser även här att dessa brandvarnare är just brandvarnare som i bästa fall även får iväg ett digitalt larm, men det är inte något vi räknar med.
Fibaros brandvarnare FGSS-101
Vi testade Fibaros brandvarnare som använder just Z-wave tidigare, den kommunicerar dubbelriktat och tack vare Z-wave dessutom får Mesh stöd och kan därigenom placeras långt från kontrollern. Vilket gör att det går att lita på att larm som skickats från enheten och vet batteristatus samt att den fungerar. Tyvärr hade vi vid tillfället recensionen skrevs problem att Fibaro falsklarmade, vilket gjorde att vi inte införskaffade fler av dom. Nu har detta säkert åtgärdats på nyare modeller men vi har sedan dess inte testat några nya.
Länkar till brandvarnare vi tidigare skrivit om på bloggen
Vi har fram tills idag bara testat tre olika modeller av brandvarnare, dessa har vi skrivit om på länkarna nedan. Tyvärr är informationen om just Vera i dessa riktigt gamla så bortse från dessa.
- Nexa 101lc (433Mhz)
- Marquant 2 pack brandvarnare (433Mhz, fungerar även som siren)
- Fibaro brandvarnare fgss-101 (Z-wave)
Oavsett vilken brandvarnare du har tänk på att testa så du vet att dom fungerar, är din brandvarnare uppkopplad till central kanske du får lita på att den fungerar.. Har du tips på någon bra brandvarnare som vi borde testa eller som du har testat?
Hjälpa Automatiserar.se
Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instragram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på facebook med (länk till automatiserar på facebook). Vi har även en Patreon sida (extern länk) för dom som vill supporta oss löpande, eller swisha en slant till en kaffe på 0705470065 medan vi skriver på nästa inlägg.
Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer
// Markus
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Taggar:
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar