Home Assistant hass

Del 1 – Kom igång med Home Assistant

Då var det dags för del ett i serien om Home Assistant. Vi går här igenom installation av Hass.io på Windows 10 med Hyper-V och Raspberry pi 4. Guiden visar hur du kommer igång med Home assistant, den ger även en inblick till alla som är nyfiken på att börja med Home assistant (film).

2023-02-26 – När det gäller att installera Home Assistant på Raspberry Pi så har vi ett uppdaterat inlägg här: https://automatiserar.se/del-1-installera-home-assistant-pa-raspberry-pi-4/ – Orsaken är att det hänt så mycket så du bör utgå utifrån den istället för det här inlägget om det är just Raspberry Pi du tänker installera på. Vill du komma igång och bygga upp din kunskap så kan du även se vår nya guide från 2023 – Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey, där kommer du få veta alla steg som behövs för att maximera nyttan av Home Assistant.

Vi har spelat in en film längre ner i inlägget där vi visar hur Installationen ser ut på vår Rasberry PI 4 med Philips Hue integration.

Inlägget tog längre tid än tänkt att göra och det blev en hel del bilder och förklaringar, vi kommer troligen att behöva göra detta inlägg lite mindre omfattande än vi tänkte, delar av det vi nämnde skulle komma i del 1 kommer istället i Del 2. Vi har lagt ner massor med timmar på inlägget, så vi hoppas ni uppskattar det och får nytta av informationen.

Är du intresserad av att veta mer innan du sätter igång så har vi här skrivit vad du behöver och hur Home Assistant fungerar och ser ut.

Installation av HASS.IO på en Raspberry pi4
Vi kommer köra en Installation av Home Assistant på Rasberry Pi 4 och en i Hyper-V på Windows 10.

Vi kommer i guiden köra två installationer parallellt en Hass.io (home Assistant) virtuellt på en Windows 10 i Hyper-v och den andra på en Raspberry PI

Meny

Vilken lösning passar just dig?

När du ska börja med Home assistant så bör du fundera på vad du vill kunna göra med din installation om ett halvår, är det fortfarande bara styra belysning? Mest troligt har du redan nu ett avancerat scenario framför dig.. Vi har redan en massa idéer och därför kommer vi köra två installationer, en installation som måste vara tillgäng och stabil, medan den andra installationen är den vi kommer testa och installera lösningar på. Detta bör göra att den primära installationen inte behöver installeras om.

När du börjar med Home Assistant kan det vara smart att inte köpa på dig allt för mycket hårdvara, det går att använda en vanlig dator med hjälp av virtualisering.

Vi kommer börja med en installation på Hyper-v, vilket är den teknik som de flesta Windows 10 datorer stödjer om dom är någorlunda nya. Genom att göra så kan du testa Home Assistant utan att bekosta mer än tiden till en början. Upptäcker du att det är så pass roligt som vi säger, då kan du börja fundera på vilken hårdvara som kan vara aktuell.

Vi kommer köra en Rasberry pi 4 med 4 Gb minne och 64Gb micro sd kort. Nu finns det ett litet dilemma med just Raspberry pi 4, i skrivande stund går det inte att välja att starta från en hårddisk på USB. Detta gör att installationen kommer vara beroende av ett fungerande Micro sd kort. Problemet med detta är att micro sd kort och liknande lagring har ett begränsat antal skrivningar innan den börjar fallera. Det är många skrivningar som behövs för att få dom att gå sönder.

När vi skrev guiden för två år sedan lyckades vi få två installationer av Home Assistant att gå sönder… Vilket fick oss att undvika minneskort för home assistant då. Den här gången kommer vi ändå att göra installationen på ett Micro Sd kort, men vi kommer se till att vi har en bra rutin för säkerhetskopiering. Den installation vi kör virtuellt kommer vi kunna ta ögonblicksbilder på, skulle något fela där så går det att backa till precis den tidpunkt ögonblicksbilden togs.

Nu har startstreckan för att göra en installation av Home Assistant blivit mycket snabbt och enkelt. Det är även lätt att hantera tillägg och uppdatera Home Assistant. Och utifrån frågan vi ställde på vår facebook sida (extern länk) fick vi veta att intresset var enormt. Därav så gav vi oss på Home Assistant igen.

Installation av hass.io på Hyper-V

Insåg efter att jag nästan gjort klart guiden att det kräver minst pro eller education av Windows 10 för att installera Hyper-V! Vi ska se om det finns några andra sätt med som är lika enkla med för alla som har Home edition av Windows 10 (Oracle Virtual Box finns bland annat).

För att veta vilken version av Windows du har och om det är idé att testa kan du skriva följande i sökfältet eller kör: winver

Krav för att köra Hyper-V på Windows 10 (Extern länk till Microsoft)

Windows 10 Enterprise, Pro, or Education
64-bit Processor with Second Level Address Translation (SLAT).
CPU support for VM Monitor Mode Extension (VT-c on Intel CPUs).
Minimum of 4 GB memory.

Den installationsguiden blir på Hyper-V, det gör att vi kan ta snygga skärmbilder och visa de kritiska steg som behövs för att kunna starta maskinen. Vi vet att alla ändå inte kommer kunna följa guiden, men vi hoppas att nog många kan det för att det ska vara intressant. Nu måste du tänka på att när du installerar Hyper-v rollen på din dator så kan du ställa till det med nätverskorten om du inte gör rätt. Så är du ovan kan det vara säkrare att faktiskt lägga pengar på en Rasberry Pi 4 och sedan följa nästa installationsguide en bit ner i inlägget.

Installation av Hyper-V på Windows 10

Följer du guiden så kan vi tyvärr inte ansvara för att just din dator klarar det eller inte ställer till något, så har du inte allt för god vana av den här typen av konfiguration så kanske du bör köra ”Raspberry Pi 4 Installationsguiden”, är det en dator du testar detta på där du inte är rädd om något går fel så kan du testa guiden och samtidigt få en inblick i hur det är att köra en dator virtuellt.

Att Installera Hyper-V kräver att din hårdvara stödjer virtualiseringsteknik, vi kommer skriva mer om hur du kan testa innan du lägger till rollen sedan. Det går att testa att följa de steg vi tar, skulle det inte fungera kommer du bli informerad om det och kan bocka ur Hyper-V.

lägg till rollen Hyper-V
Under program och funktioner väljer du ”aktivera eller inaktivera Windows-funktioner”
Välj sedan allt under ”Hyper-V” som bilden ovan. Din dator kommer vilja starta om några gånger innan det är helt klart.

Vi har skapat en mapp i utforskaren där vi sedan vill att alla virtuella maskiner ska hamna, i vårt fall blev det på ”D:\HyperV\”, väljer du att lägga det på en annan sökväg så se till att ändra till den varje gång du ser vår sökväg i guiden.

När installationen sedan är klar kan du på startmenyn söka efter

Sök på startmenyn efter ”Hyper-V”, då bör du få upp följande ikon.

Till vänster i bilden nedan borde ditt datornamn stå om allt fungerar som tänkt. Innan vi går vidare och ger gästerna åtkomst till nätverkskort så är det läge att testa om din maskin verkligen klarar att köra en gäst.

Hyper-V Manager
När du lagt till Hyper-V och öppnatHyper-V manager så kommer du mötas av detta.

Nu är det dags att testa om du kan starta en maskin! Detta gör vi genom att helt enkelt skapa en tom maskin. uppe till höger på bilden i menyn har du ”NY” välj den och sedan ”Virtuell dator”. När du klickat på det så kommer en guide komma upp (bilden nedan)

Välj nästa
sätt namnet Demo och sedan ange sökvägen D:\HyperV\ ( om du skapat den mappen dvs ).
Välj nästa, där väljer du Generation 2 och sedan nästa
Beroende på hur mycket minne din dator så kan du välja mer eller mindre, vi kommer välja 2GB och sedan bocka ur ”använd dynamiskt minne”, välj sedan nästa.
Välj här ”Default switch”, den kommer då ge gästen samma access som din dator har (dock en egen IP adress). välj nästa.
Är du osäker på hur du skapar en virtuell switch kolla ”Vanliga fel guiden en bit ner
Här väljer du att inte ansluta en virtuell hårddisk, välj som bilden visar det nedersta alternativet och sedan slutför.

Om nu allt gått som tänkt så har du just skapat en dator i din dator, just nu har den en processor och 1024mb minne och ingen hårddisk. Inga resurser dras av din dator ännu eftersom den är avstängd. Först nu ä

Nu är det sista testet om du har allt som behövs! Högerklicka på namnet ”Demo” och välja start. får du nu upp en bild nedan så fungerar det och vi kan börja ladda ner Hass.IO! välj att högerklicka på maskinen igen och sedan ”Stäng”.

Ladda hem Hass.io till Hyper-V

Nu är det dags att hämta hem ”hårddisken” men hass.io. börja med att besöka länken: Installing Hass.io (extern länk). där ska du sedan välja att ladda hem imagen med namnet ”VHDX” (155Mb stor i skrivande stund). Du borde då ha en fil hassos_ova-2.12.vhdx.gz i din ”Downloads mapp”.

Du bör hitta en film med ett liknande namn. Tyvärr så klarar inte Windows gz formatet som standard.. Därför behöver vi ladda hem 7zip för att packa upp hårddisken.

För att sedan kunna göra något med den nerladdade filen behöves det ett program som kan packa upp .gz filer. Jag har valt att nyttja 7Zip eftersom det är både gratis och även det Open Source. Tänk på att du gör detta på egen risk, men vi har använt det i massor med år och är mycket nöjd med programmet.

Programmet hittar du på länken https://www.7-zip.org/ (extern länk)

Vi väljer här att ladda hem 64-bit x64 filen, vi kommer sedan välja att installera programmet eftersom det är bra att ha i framtiden om det kommer nya versioner av Hass.io.
Om du installerat 7-Zip så kan du nu högerklicka på filen hassos_ova-2.12.vhdx.gz och sedan välja 7-Zip / Extract here
Nu är det nära, du har fått en fil som heter hassos_ova-2.12.12.vhdx, den ska du klippa ut och sedan flytta till D:\HyperV\Demo\

Nu är det nästan klart, allt som återstår är att i Hyper-v manager lägga till disken till ”demo”

I Hyper-V manager så väljer du ”inställningar”
Gå ner till SCSI-styrenhet och sedan ”Hårddisk”, välj lägg till. Då kommer du till bilden nedan.
Bläddra fram till din diskfil eller skriv in sökvägen D:\HyperV\Demo\hassos_ova-2.12.vhdx
Tryck sedan verkställ.
Nu är du klar att börja med Home Assistant om allt går som tänkt!
För att köra annat än Microsofts operativ som gäst så behöver du bocka ur ”aktivera säker start” och trycka verkställ.
För att sedan få din Virtuella maskin att starta på hårddisken så måste du flytta upp den så att ”hårddisk” ligger överst i listan som ovan. Du hittar det under ”inbyggt programvara”

Anslut till din virtuella Home Assistant maskin

Nu har du alla förutsättningar för att köra en Home Assistant på Windows 10. Öppna Hyper-v manager och högerklicka på DEMO och välj anslut. När du gjort det så trycker du sedan på start i fönstret. Ser du något som liknar det nedan så är du nästan i mål! du har nu en färdig image av Home Assistant som håller på att starta på ditt nätverk!.

Innan man ser den här bilden så är man orolig att något mer ska strula… något kommer strula, så är det alltid. När skärmen slutat ladda så kan du trycka ”Enter” då bör du få en inloggningsruta, skriv där ”root” och tryck Enter

Nu kan du testa att vänta ca ~3 – 5 minuter, när den tiden gått kan du testa att surfa till adressen http://hassio.local:8123 (trycka på länken, den går till din installation om allt gick rätt). kommer du inte någon vart så kan du behöva kontrollera i din DHCP , dvs den enhet hos dig som ger ut ip adresser. Hittar du en ny enhet där som du inte känner igen så är det troligen den här. kopiera den adressen och skriv: http://ipadressen:8123 och se om du når rätt skärm. Om det inte händer något så kanske du behöver göra samma som jag gjorde (fortsätt läsa Och om det nu skulle strula så gör det det). Möts du däremot av Home assistant inloggningen så får vi säga grattis! Du har nu en virtuell Home Assistant som du kan labba med.

Nu kan du fortsätta vidare i guiden till Konfiguration av Home Assistant

Och om det nu skulle strula så gör det det…

Efter lite letande visade det sig att min gäst inte fått någon ip adress, fick därför konfigurera upp en virtuell switch och skapa ett nätverk att koppla mot gästen. Just det här steget kan ställa till det med din Windows installation om du gör något fel. Så gör det på egen risk. Det ska bara vara att ta bort den virtuella switchen om något strular, men som sagt vi har svårt att garantera något. Vi gjorde det självklart på vår egen dator utan problem och har gjort det på ett otal andra system.

Börja med att i Hyper-V manager gå till ”hanteraren för virtuella växlar, välj sedan ”ny virtuell nätverksväxel” (du har inte Demoswitch själv ännu till vänster i listan), välj att sätta namnet ”DemoSwitch” och sedan koppla den externt nätverk och ”tillåt att det hanterade operativsystemet delar det här nätverkskortet”, tar du bort den inställningen så tappar din Windows dator åtkomst till internet annars. när du har gjort detta så tryck verkställ.

Skapa en virtuell nätverskswitch som gästen senare kommer använda.
Tänk till en gång extra nu och verifera att du inte råkat bocka ut så att din dator inte får ansluta via kortet! Det går att bara ta bort det här kortet då försvinner inställningen.

Stäng gästen igen och öppna inställningar för ”Demo”

Nu är det enda som saknas att koppla gästen till det nya nätverket, det gör du genom att högerklicka på ”demo” och sedan gå till ”nätverkskort”, där byter du i listan från ”Default Switch” till ”DemoSwitch” och trycker verkställ. När det är gjort kan du på nytt starta maskinen igen.

HyperV välj rätt nätverk

Testa åtkomst till Hass.io

Starta sedan ”Demo” i hyper-v manager. Nu kan du testa att vänta ca ~3 – 5 minuter, när den tiden gått kan du testa att surfa till adressen http://hassio.local:8123 (trycka på länken, den går till din installation om allt gick rätt). kommer du inte någon vart så kan du behöva kontrollera i din DHCP , dvs den enhet hos dig som ger ut ip adresser. Hittar du en ny enhet där som du inte känner igen så är det troligen den här. kopiera den adressen och skriv: http://ipadressen:8123 och se om du når rätt skärm.

Startskärmen i Home Assitant
Kommer du hit så har du nu lyckats följa vår Hyper-V guide! den tog rätt lång tid att skriva så du får gärna ge tummen upp på vårt inlägg på Facebook om du är nöjd med den.

Nu kan du fortsätta vidare i guiden till Konfiguration av Home Assistant

Installation Hass.io på Rasberry pi 4

Den här installationen är den vi på Automatiserar.se kommer köra som den primära Home Assistant lösningen framöver, vi kommer testa och utvärdera olika steg på den andra installationen. När vi känner att lösningen fungerar och gör det vi vill så testar vi motsvarande på Rasberry Pi:en. Vi kommer dock inte kunna testa hårdvaror från USB på Hyper-v maskinen.

Vi rekommenderar en Rasbperry PI 3 eller 4 (Vi kommer köra RPI 4 med 4Gb minne och ett Samsung 64Gb (16GB minne på bilden) . Kostnaden för en färdig RPI 4 är ~1000 – 1400kr beroende på konfiguration (Med RPI paket konfiguration på m.nu kan du se vad som behövs, extern länk till m.nu).

Det du behöver utöver Rasberry PI 4 är en Kortläsare för att skriva Hass.IO till minneskortet.

För att skriva till minneskortet behöver du en microSD kort skrivare
För att skriva minneskortet till din Raspberry PI behöver du tillgång till en minneskortsläsare / skrivare. Har du inte tillgång till detta så behöver du införskaffa det med tyvärr för att komma vidare.

Till att börja med så gäller det att ha tillgång till en Rasberry PI 44 så fungerar även Raspberry Pi 3 & 3+. Du behöver då välja att ladda hem imagen för dessa. sökvägen till installationerna är: https://www.home-assistant.io/hassio/installation/ (extern länk). Där väljer du att ladda hem den image du ska köra, vi valde att ladda hem ”(RC) Raspberry Pi 4 Model B 32bit (recommended) (extern länk)”, även om det är en RC (release candidate). Vi kommer mest troligt att göra om installationen någon gång till innan vi är helt nöjda. och då bör den inte längre vara i RC och förhoppningsvis är dessutom X64 versionen rekommenderad.

När du har laddat hem den så kan du även passa på att ladda hem en programvara för att ”flasha” in Installationen på ett MicroSD kort. Vi använder samma mjukvara som Hass.io rekommenderar (extern länk) på sin hemsida nämligen balenaEtcher (extern länk).

 balenaEtcher
Välj att ladda hem den portabla versionen så slipper du installera något.

När du sedan kör Flash så kommer du behöva administrativa behörigheter.

Etcher skriv image
Du kan här till vänster bläddra fram till nerladdningen Hassos_RPI4-3.5.img.gz. sedan är det bara att verifera att det är det minneskortet du avser att köra Home Assistant på som är valt i mitten. När du sedan trycker på Flash kommer en ”kör som administratör” dyka upp. Svara ja där.

När du sedan påbörjat flashningen så kommer utforskaren eventuellt varna för att enhet ”X” inte går att nå, ignorera detta, och vad du än gör så tryck inte på att formatera minneskortet när etcher är klar! Windows förstår inte riktigt att det är korrekt eftersom den inte kan läsa innehållet på minneskortet.

Tryck på avbryt när etcher är klar
Detta är helt korrekt, välj nu ”Avbryt”.

När du sedan stängt balenaetcher så är det viktigt att mata ut minneskortet korrekt, längst ner till höger på datorn har du en pil som pekar uppåt. tryck på den och sedan högerklicka på ikonen som ser ut som ett minneskort och mata ut enheten. Det bör stå samma enhetsbokstav som i formaterings varningen innan.

Det är viktigt att mata ut minneskortet
Mata ut minneskortet, det är viktigt att göra det korrekt, annars kan du råka ut för konstigheter.

Om allt nu gått bra så kan du koppla in minneskortet i din raspberry pi och sedan koppla in strömmen.

Koppla in kablar till din Raspberry Pi 4
När vi kopplade in och startade vår Raspberry PI 4 lyckades vi starta den utan nätverkskabeln riktigt inkopplad, som du ser på bilden så var det inte helt enkelt att upptäcka.. Detta gjorde att vi väntade ~5 minuter på första uppstarten (Det att det kan ta ända upp till 20 minuter innan det är klart), vi fick koppla in kabeln och starta om med Ctrl+alt+Del. När den väl startat om fick vi sedan vänta ca
Default login till Hass.IO är root och sedan enter
Inom en minut så kommer du att komma till något liknande på din Raspberry PI. Nu kan det ändå ta upp till 19 minuter till innan den är helt kontaktbar via länken nedan.

Nu kan du testa att vänta ca ~ 5 – 20 minuter, när den tiden gått kan du testa att surfa till adressen http://hassio.local:8123 (trycka på länken, den går till din installation om allt gick rätt). kommer du inte någon vart så kan du behöva kontrollera i din DHCP , dvs den enhet hos dig som ger ut ip adresser. Hittar du en ny enhet där som du inte känner igen så är det troligen den här. kopiera den adressen och skriv: http://ipadressen:8123 och se om du når rätt skärm.

Försat uppstart på Rasberry Pi 4
Möts du av detta så har du nu en fullt fungerande Home Assistant installation på en Rasberry PI.

Konfiguration av Home Assistant

När du gjort installationen av Home Assistant så är det dags att börja konfigurera alla inställningar. Vi kommer i den här installationen välja ett användarnamn som är Automatiserarse.

Skapa en användare till Home Assistant
Vi kommer i guiden inte använda säkra lösenord, detta eftersom vi kommer behöva via lösenordet ibland, därav så sätter vi i den här installationen ”Password” vilket INTE alls är rekommenderat att nytta. Välj ett bra lösenord på din installation, när det är dagas att lägga på Lets Encrypt och öppna för åtkomst från internet, då ska du ha ett bra lösenord.
Ange nu vart du bor och rätt tids zoon
Ange rätt tidszon och hur högt du är över havet, detta kommer ha betydelse för ”Sol upp/ Sol Ner” i automationer senare, så försök att få det så korrekt som möjligt. Tryck sedan ”next”

När den du valt vart du bor och går vidare så kommer du automatiskt att få enheter presenterade som din Home Assistant hittat. Av den orsaken så rekommenderar vi att du har tillgång till en IKEA Trådfri gateway eller Philips Hue gateway, det gör att du direkt kommer få något att styra från din Home Assistant utan behov av extern hårdvara. Detta gör att du kan från en Virtuell installation styra belysningen och se om Home Assistant är något för dej.

Home Assistant hittar automatiskt enheter på samma nätverk
När du gått vidare från att sätta tidszon så kommer du se alla enheter som din Home Assistant hittat. Vi kommer här att börja inkludera endast Philips Hue. Övriga enheter kommer vi inkludera senare. Har du inte några enheter här får du helt enkelt trycka FINISH.

Lägg till en Philips Hue brygga

Nu är det bra om du sitter nära din Philips Hue
Nu är det bra om du sitter nära din Philips Hue, du behöver trycka på knappen mitt på din enhet (vill du veta mer om Philips Hue så har vi skrivit en guide om den här). När du tryckt på knappen på din Hue så trycker du på SUBMIT.
Nu hittas alla Philips Hue enheter
Nu kommer du se en lista med alla Philips Hue lampor i din Hue Brygga. Nu syns det inte på bilden, men nere till höger finns det en ”Finish”, tryck på den för att komma vidare.
Välj nu att trycka finish
Nu är din Philips Hue kopplad och klar i din Home Assistant Intsallation! Tryck på Finish
Installationen klar
Nu har du en fullt fungerande Home Assistant utan att ha skrivit en enda rad kod fram tills nu. Som du ser så tar Home Assistant in alla enheter från Hue Bridge riktigt snyggt, om du inte visste det så har Philips Hue motion sensor både en Lux mätare och temperatursensor. Dessa syns inte i Hue Appen, men kommer in snyggt i Home Assistant (ringarna längst upp)

Nu är grundinstallationen av Home Assistant klar, nu kan du tända och släcka belysning med knapparna i gränssnittet. Innan vi går vidare och lägger till fler enheter så kommer vi förklara hur default gränssnittet är uppbyggt och vad som är relevant att veta om det.

Förklaring av Home Assistant gränssnittet

Vi valde att göra en film där vi visar allt som återfinns i gränssnittet, detta för att visa hur mycket det går att göra direkt från Home Assistant direkt efter installation, men även för att kolla om detta är mer uppskattat sätt att presentera än bild för bild som ovan? Där ser du även hur du gör en snapshot backup.

Här ser du vår installation och hur snyggt Philips hue har integrerats med endast ett knapptryck på Hue kontrollern.

Backup av Home Assistant

Det här är den viktigaste delen i hela serien! Om du inte håller med så kan vi på Automatiserar.se säga att ett korrupt minneskort får ens tålamod att minska. När vi sedan gjorde en ny installation och skrev den gamla guiden (länk till gamla Home Assistant guiden) så gjorde vi en rutin för backup. Vi la ner en hel tid och var mycket nöjd med installationen… Efter någon månad så gav minneskortet upp vid ett strömavbrott, som var hade vi en backup! På det korrupta minneskortet… Sedan dess lämnade vi Home Assistant i fred på grund av att orken att göra om allt igen inte fanns.

I hyper-V kan du högerklicka på en maskin i Hyper-V manager och skapa en ”Checkpoint” innan du gör en förändring, skulle något gå fel så kan du där välja att återställa till innan inställningen.

I filmen ovan visar vi hur du kan göra ett snapshot i Home Assistant och sedan välja att ladda ner konfigurationen. Vi kommer inte göra någon mer avancerad backup till Rasberry PI ännu, vi behöver fundera lite på vilket som är det bästa sättet först, men för att rädda konfigurationen bör snapshot från gränssnittet vara good enough.

Återställning / flytt av HASS.IO

Uppdaterat 2020-01-15

För att kunna fortsätta med del 4 av vår guide om Hass.IO så kommer vi använda oss av den virtuella installationen av HASS.IO på Windows 10, för att återanvända det vi gjort på vår Rasberry pi 4 så valde vi att göra en snapshot där via gränssnittet och sedan installera SAMBA på den virtuella HASS.IO. Här kommer nu de steg du behöver ta för att flytta en HASS.IO från en hårdvara till en annan via backup / återställ.

För att kunna kopiera in en fil som kommer från en annan HASS.IO så behöver du spara ner backupfilen från din gamla hass.io lokalt, dessa heter något i stil med ”Hass_io_Sunday_Dec_1_2019.tar

Ta en Snapshot av HASS.IO och spara ner lokalt
På den gamla HASS.IO installationen du vill flytta eller återställa från så skapar du först en full snapshot och sedan sparar ner den detta gör du genom att trycka på snapshoten och sedan välja att trycka på pilen som pekar neråt.

Installera Samba på HASS.IO

När du har laddat hem .tar filen med din backup så behöver du återställa den till din nya installation, detta kräver att du har filaccess till din hass.io installation. Detta löser du genom att installera en addon som heter ”Samba”, det gör att du från din dator kan öppna mappar på hass.io installationen precis som om det vore i utforskaren på din dator.

Under Addons välj att installera samba
Under addons menyn HASS.IO / ADD-ON STORE så väljer du att installera samba share.
Samaba shares på Hass.io
Installera addonet samba share

När du installerat pluginet så kommer det krävas att du sätter ett användarnamn och lösenord för att få åtkomst till mapparna via nätverket. När Samba share är installerat så kommer du få fler knappar, där en av dessa är du får valen uninstall och start. Du kommer inte kunna starta den direkt, du behöver scrolla ner på sidan tills du kommer till ”Config” som nedan.

Vi har här ändrat två rader, ”username” och ”password”, detta gör att du från nätverket kan nå hass.io och logga in med Automatiserarse och lösenordet ”hemligt”. När du börjar skriva ett nytt lösenord måste du lägga till tecknet ” före och efter lösenordet precis som nedan, annars kommer du få en röd ram runt konfigurationen. När du satt ett eget lösenord och användarnamn så trycker du på spara

När samba är installerat så scrollar du längst ner
OBS använd nu inte Automatiserarse och ”hemligt” som lösenord, det är något vi skriver i guiden bara för att visa hur det ska se ut.
Nu kan du starta tjänsten samba share
Om din konfiguration är rätt så ska du nu kunna trycka på ”start” och efter en stund så bör det stå ”Uninstall Restart Stop”

Om allt gått vägen så är nu Samba shares klart på din Hass.io installation. Det kan du verifiera genom att öppna startmenyn och sedan gå

Öppna utforskaren genom att söka på startmenyn efter utforskaren
gå på startmenyn och sök efter ”Utforskaren”, du bör hitta en liknande ikon då.

När du sedan öppnat utforskaren kan det skilja sig åt hur du får åtkomst till din hass.io, har du följt guiden och tidigare inte haft någon annan hass.io på ditt nätverk då bör sökvägen: \\hassio.local\ fungera (ger in inloggningsruta) annars måste du ange den ip adress du når din hass.io installation med, min installation kunde jag nå via \\172.20.0.158\ – Den adressen kommer ej fungera för dig, utan du ersätter 172.20.0.158 med din adress.

skriv nu ip adress eller namnet till din hass.io installation
Skriv nu \\ipadress\ eller \\hassio.local\ och tryck Enter.

I inloggningsrutan anger du ditt användarnamn du skrev i konfigurationen för ”config” och lösenordet

Mappar du kan nå på Hass.io via smbshares
Om lösenordet fungerar så bör du se följande mappar: addons, backup, config, share, ssl