Guide: Tända kvällsbelysningen UI5

VeraEdge_angle_banner-350x3501

När man pratar om att man har en Vera som sköter hemautomationen så är det flera som undrar ”Vad kan jag göra med en Vera?” och ”Är det enkelt att tända och släcka lampor automatiskt?”

Här tänkte vi förklara och visa hur enkelt det är att tända kvällsbelysningen när det blir mörkt, för att sedan släcka lamporna vid angivit klockslag.

Till att börja med så har jag installerat ett plugin som heter Day or Night. Du installerar plugin enkelt genom att klicka på Apps – Install Apps och söker efter Day or Night för att sedan klicka på Install.

4

När plugin är installerat så ser det ut enligt bilden nedan. Pluginet kommer automatiskt att ändra mellan Day och Night beroende på datum och klockslag baserat på vilka breddgrader du befinner dig på, med hjälp av inställningarna du angav när du först gjorde grundinställningarna av din Vera.

5

Nu kan vi använda den för att skapa regler. Vi börjar med att klicka på Automation fliken och skapa en ny Scen.

1

2

Högst upp döper du din Scen och väljer vart den ska visas. 1-Funktioner som jag har angivit är ett rumnsamn som jag använder när jag gör saker som påverkar fler än ett rum.

Här har jag markerat att Fönsterlampan i köket ska slå på, samt några fler lampor längre ner. Du kan ange hur många du vill. Du ser även en inställning högst upp som heter Immediate, vilket betyder att Veran kommer göra det här direkt när den triggas. Med hjälp av den kan du även skapa fördröjningar, om du inte vill att alla lampor ska tändas direkt.

Nu skapar jag en trigger, det är den som kör själva scenen du nu skapar. Klicka på fliken Triggers högst upp, skapa en ny.

Här väljer jag enheten Day och Night och att triggern ska startas när den indikerar kvällstid.

3

Så där, nu kommer dina utvalda lampor tändas automatiskt när det blir kväll. Enkelt va?

Men dom måste även släckas. För det skapar vi en ny Scen. Och här väljer jag att samma lampor ska stängas av.

6

7

Och här kan du välja att skapa en trigger som vi först gjorde, om du vill stänga av dina lampor när det blir dag. Men här vill jag släcka mina lampor kl 00 på vardagar.

Klicka på Schedules högst upp, och skapa ett nytt. Här ser du att jag har valt vardagar för att exekvera scenen kl 00:00. Och sen har jag skapat ett nytt Shedules för helgerna där jag valt en annan tidpunkt för att släcka lamporna.8

Klart, svårare än så är det inte. Och får du fler lampor över tiden som du vill kontrollera så behöver du inte göra om allt. Du redigerar bara din befintliga regel för att lägga till eller tabort lampor som ska påverkas av regeln.

6 reaktioner på ”Guide: Tända kvällsbelysningen UI5”

  1. Pingback: Scener i UI7 | Vi Automatiserar.se

    1. Kolla under Settings-fliken under egenskaperna på Day or Night plugin så hittar du offset inställningar där.

  2. Tack så mycket! hur fyller jag tex i att den skall starta 30 min för solen går ner?
    -00:30:00? när jag fyllt i backar ur menyn tappar den värdet?

    1. Japp. -00:30:00 ska ge 30 minuter tidigare än solnedgång. Om du kör UI5 så skriver du in rätt värde och klicka på det lilla krysset i högra hörnet av den lilla rutan som du fyller i värdena i. Sen klickar du på den röda save knappen som finns högst upp till höger under klockan.

  3. Tack igen. Fick det att fungera senare. Jag kör ui7 och då räckte det endast att skrivs i önskar värde och det sparades automatiskt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *