Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tips – A6, ett chip med gsm stöd!

A6 Gsm/Gprs, ett litet kort som gör det möjligt att ringa, sms:a och skicka data över telefonnätet.

A6 Gsm Antenn
A6 som den levererades.

Jag har tidigare skrivit en SMS gateway till vera som krävde både ett 3G modem och en aktiv dator för att skicka sms:en… Har sedan dess letat efter en alternativ lösning för att slippa datorn, vilket jag nu hittat med A6 kortet!

Utöver att kunna skicka sms med hjälp av en Arduino eller ESP8266 kan A6 även ringa upp, dvs uppringt larm!!! Om något väldigt viktigt händer kan man konfigurera A6:an att ringa en telefon istället för att SMS:a. Den kommer inte att säga nått, men numret syns på telefonen samt att det ringer tills någon svarar.

Vad är detta?

A6 tillverkas av samma företag som bygger ESP8266. Vi har tidigare skrivit några projekt baserade på ESP8266. Tyvärr kräver A6 en extern cpu ännu, men det kommer nog att ändra inom kort när makers börjar utveckla egna firmwares. Allt som behövs för att kommunicera med sensorn är seriekommunikation på 115200 baud. I mina exempel än så länge använder jag Arduino IDE.

Uppkopplad

Det är fullt möjligt att använda ett kort som klarar seriekommunikation för att skicka kommandon till A6. All översättning och hantering av GSM sker i chippet, vilket gör att det enda man behöver fokusera på är att läsa / skriva till serieporten. Chippet kräver 3.3V som de andra ESP8266 korten, men har en micro usb kontakt på baksidan som gör det möjligt att driva den via USB ändå.

Med följande kommando från Arduino IDE: ATD012345678 ringer A6 upp en telefon. dvs ATD för att ringa, och 012345678 som telefonnummer. Inom några sekunder ringer det på min mobiltelefon!

RingaUpp

Jag har inte hunnit med att testa att skicka sms via serieporten ännu eftersom arduino IDE inte klarar att skicka CTRL+Z tecknet när man skrivit klart texten i sms:et.

Hur gör man för att starta den?

För att starta sensorn och koppla den till en dator eller Arduino skall följande pinnar kopplas:

HowTo

På baksidan av kortet sitter en micro USB som skall kopplas till strömförsörjning.

TX kopplas till RX på arduinon eller till RX på FTDI:n

RX kopplas till TX på arduinon eller till RX på FTDI:n

GND kopplas till Jord på arduinon eller TFDI:n

Under uppstart ska VCC5.0 vara kopplad till PWR_Key i ca 4 sekunder, kabeln kopplas sedan bort.

Nu går det att starta en serieport mot A6 chippet och välja 115200 baud. Testa att skriva AT, får du ett OK så är det rätt!

Efter en liten stund bör nått liknande dyka upp:

+CREG: 3
+CTZV:16/07/30,19:11:05,+02
+CIEV: service, 1
+CIEV: roam, 0
+CREG: 1

Jag hittade A6 sensorn när jag kollade på Youtube kanal

Bra länkar:

Funderar nu på att koppla samman A6:an med en Z-UNO för att få till uppringare / SMS enhet över Z-Wave. Vilket borde göra det mycket enkelt att lägga till en ”ring upp” och ”SMS:a” funktion i Veran.

Mycket mer än så har jag tyvärr inte hunnit med att testa ännu. Men finns intresset så lägger jag upp mer information på projektsidan om hur A6 kommer att addera mer funktionalitet till min hemautomation. Jag tror nog att den här sensorn kommer att hamna i många sommarstugor för att skicka data via gsm nätet till thingspeak eller liknande 🙂

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

3 svar till ”Tips – A6, ett chip med gsm stöd!”

 1. Blir intressant att följa! Vet du om Veran kan hantera flera wifi nät? Tänkte på redundans så kan ett 3g baserat wifi nät ta över vid avbrott på fast lina. Mvh Lasse

  1. Är osäker på om man kan automatiskt få den att koppla in mot olika wifi:n automatiskt. Om man är ute efter den typen av redundans tror jag det finns accesspunkter som både kör över lan internet och 3G internet.

   Så fort jag hinner ska jag testa följande och se hur stabilt det fungerar med A6

   // Ispep

 2. Hej!

  Hur går utvecklingen med A6-chippet?
  Jag skulle gärna vilja se en guide med ett A6-chipp och en termometer som kan rapportera in badtemperatur. Batteri/solcells-drivet såklart, så man kan lämna den på badplatsen utan varken wifi eller elförsörjning, och den klarar sig själv under badsässongen.

  //Jocke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *