A6 Gsm/Gprs, ett litet kort som gör det möjligt att ringa, sms:a och skicka data över telefonnätet.

Jag har tidigare skrivit en SMS gateway till vera som krävde både ett 3G modem och en aktiv dator för att skicka sms:en… Har sedan dess letat efter en alternativ lösning för att slippa datorn, vilket jag nu hittat med A6 kortet!
Utöver att kunna skicka sms med hjälp av en Arduino eller ESP8266 kan A6 även ringa upp, dvs uppringt larm!!! Om något väldigt viktigt händer kan man konfigurera A6:an att ringa en telefon istället för att SMS:a. Den kommer inte att säga nått, men numret syns på telefonen samt att det ringer tills någon svarar.
Vad är detta?
A6 tillverkas av samma företag som bygger ESP8266. Vi har tidigare skrivit några projekt baserade på ESP8266. Tyvärr kräver A6 en extern cpu ännu, men det kommer nog att ändra inom kort när makers börjar utveckla egna firmwares. Allt som behövs för att kommunicera med sensorn är seriekommunikation på 115200 baud. I mina exempel än så länge använder jag Arduino IDE.
Det är fullt möjligt att använda ett kort som klarar seriekommunikation för att skicka kommandon till A6. All översättning och hantering av GSM sker i chippet, vilket gör att det enda man behöver fokusera på är att läsa / skriva till serieporten. Chippet kräver 3.3V som de andra ESP8266 korten, men har en micro usb kontakt på baksidan som gör det möjligt att driva den via USB ändå.
Med följande kommando från Arduino IDE: ATD012345678 ringer A6 upp en telefon. dvs ATD för att ringa, och 012345678 som telefonnummer. Inom några sekunder ringer det på min mobiltelefon!
Jag har inte hunnit med att testa att skicka sms via serieporten ännu eftersom arduino IDE inte klarar att skicka CTRL+Z tecknet när man skrivit klart texten i sms:et.
Hur gör man för att starta den?
För att starta sensorn och koppla den till en dator eller Arduino skall följande pinnar kopplas:
På baksidan av kortet sitter en micro USB som skall kopplas till strömförsörjning.
TX kopplas till RX på arduinon eller till RX på FTDI:n
RX kopplas till TX på arduinon eller till RX på FTDI:n
GND kopplas till Jord på arduinon eller TFDI:n
Under uppstart ska VCC5.0 vara kopplad till PWR_Key i ca 4 sekunder, kabeln kopplas sedan bort.
Nu går det att starta en serieport mot A6 chippet och välja 115200 baud. Testa att skriva AT, får du ett OK så är det rätt!
Efter en liten stund bör nått liknande dyka upp:
+CREG: 3
+CTZV:16/07/30,19:11:05,+02
+CIEV: service, 1
+CIEV: roam, 0
+CREG: 1
Jag hittade A6 sensorn när jag kollade på Youtube kanal
Bra länkar:
Funderar nu på att koppla samman A6:an med en Z-UNO för att få till uppringare / SMS enhet över Z-Wave. Vilket borde göra det mycket enkelt att lägga till en ”ring upp” och ”SMS:a” funktion i Veran.
Mycket mer än så har jag tyvärr inte hunnit med att testa ännu. Men finns intresset så lägger jag upp mer information på projektsidan om hur A6 kommer att addera mer funktionalitet till min hemautomation. Jag tror nog att den här sensorn kommer att hamna i många sommarstugor för att skicka data via gsm nätet till thingspeak eller liknande 🙂
// Ispep

Skribent:
Markus Jakobsson har mer än 10 års erfarenhet inom smarta hem, så han har hunnit testa och lära sig det mesta! Men fullärd blir man aldrig dock aldrig 🙂
TIPS:
Vill gärna tipsa om ett inlägg där du hittar grupperad information om smarta hem: Automatiserar.se/smarta-hem/
Skulle du mot förmodan inte hittat det du sökte kommer du troligen hitta det här: Automatiserar.se/sok-om-hemautomation/
Vill du diskutera smarta hem så har vi en kanal på Facebook med +7000 medlemmar: Smartare hem & Hemautomation | Facebook
Sedan början av 2023 har vi skapat mer material på Youtube kanalen: Stötta oss gärna genom att kolla in filmerna där och följa kanalen
Övrigt
Du kanske uppskattade och fick nytta av det här inlägget och vill hjälpa sidan Automatiserar.se?
Swisha gärna en slant till kaffe på 0705470065 om du vill stötta bloggen. Då visar du din uppskattning av den tid vi lägger på Bloggen och vi kan fortsätta driva sidan helt utan reklam. Du kan även stötta bloggen genom att köpa någon av våra smarta hållare.
Alla bidrag vi får går till att täcka driftkostnaderna för bloggen, samt att köpa den teknik vi kan skriver om på bloggen.
Om bloggen:
Vi kör sidan helt på fritiden, därigenom helt oberoende och gör detta för att det är roligt och lärorikt.
Vi hoppas att du som läsare hittat ett inlägg som hjälper dig att automatisera mera.
Gillade du bloggen så dela den gärna med vänner, och var det något du inte tyckte var allt för bra så hör av dig så vi får veta!
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Blir intressant att följa! Vet du om Veran kan hantera flera wifi nät? Tänkte på redundans så kan ett 3g baserat wifi nät ta över vid avbrott på fast lina. Mvh Lasse
Är osäker på om man kan automatiskt få den att koppla in mot olika wifi:n automatiskt. Om man är ute efter den typen av redundans tror jag det finns accesspunkter som både kör över lan internet och 3G internet.
Så fort jag hinner ska jag testa följande och se hur stabilt det fungerar med A6
// Ispep
Hej!
Hur går utvecklingen med A6-chippet?
Jag skulle gärna vilja se en guide med ett A6-chipp och en termometer som kan rapportera in badtemperatur. Batteri/solcells-drivet såklart, så man kan lämna den på badplatsen utan varken wifi eller elförsörjning, och den klarar sig själv under badsässongen.
//Jocke