Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation

Test: Hur bra är Google Home Mini och behövs den?

Har under några veckors tid nu testat Google Home Mini, förutom att alltid känna mig avlyssnad har helt nya möjligheter och problem uppstått. Svarer på frågan om man behöver en Google Home för att Automatisera är JA.

Sammanfattning

Tanken att ha en enhet som ständig lyssnar på allt du säger var absolut inte något jag strävat efter. Att säga att den alltid lyssnar är fel, men för att Google Home Mini (GHM) ska vakna behöver du säga ”Hey Google” eller ”OK Google”, vilket betyder att den alltid lyssnar.

Vi valde att placera GHM i köket, sedan tidigare har jag fixat så kaffet står färdigt när kliver upp på morgonen. Genom att säga ”Hey Google : God morgon” får jag temperatur och nyheter upplästa automatiskt, vilket är riktigt smidigt för att hålla sig uppdaterad med det som händer i världen när det passar.

Familjen fattade snabbt tycke för Google Home Mini (GHM), till en början frågade sonen efter avstånd till solen och liknande. Nu har barnen övergått till mer kreativa saker som ”Hey Google: Lägg till godis på inköpslistan”, ”Hey Google ställ ett larm om 4 timmar”…

Att Google Home assistenten även finns i telefoner möjliggör ny funktionalitet på ikeas Gateway, vilket även tillåter fjärrstyrning av belysningen från internet. detta har inte gått tidigare utan andra kontrollers. Priset när jag köpte GHM var ~600:-. Jag hade behov av en smart högtalare i köket, vilket Google Home med bravur tillförde nu när jag länkat Spotify och annan radio funktionalitet.

Vill du ha maximal funktionalitet på GHM så bör du även konfigurera den på Engelska. Om du fortsätter läsa inlägget om GHM så kommer jag gå ner på mer detaljer och hur olika saker utförs, även vad som är möjligt att göra och vad olika val innebär. Jag samlar även alla de roliga länkar jag hittar relaterat till Google Home längre ner.

Det mesta jag skriver om i inlägget gäller både Google Home och Google Home Mini.

Passa även på att gå med i Hemautomationsgruppen och diskutera vidare om Google home lite mer ”live”.

Kom igång

Först tänkte jag skapa en guide på hur man kommer igång med Google Home Mini(GHM), ganska snabbt hittade jag en mycket bra guide du kan kolla om du är intresserad av att se hur uppsättningen av en GHM görs. Du ser även lite av funktionaliteten som erbjuds ( som sagt ej jag som gjort detta klipp )

IKEA

Fram tills nu har jag använt Node-Red för att styra och integrera Ikeas belysning med min VeraSecure. Vilket har fungerat riktigt bra efter att massor med timmar spenderats kopplande olika ID:n i Vera mot flöden i Node-Red. När jag ändå gjorde det så passade jag på att integrera Node-Red med Tasker i mobilen, detta bara för att kunna styra belysningen även från internet. Saknar man intresset att scripta eller ogillar utmaningar så bör man nog akta sig för lösningen ovan 😉

Nu testade jag motsvarande med Google Home Mini, redan efter 5 minuter så fanns alla mina Ikea lampor i min Google Home app i telefonen. Så nu kan jag ändra namn i Ikea Trådfri gateway och få den ändringen automatiskt till Google Home Mini (GHM).

Att koppla GHM till Trådfri görs genom att gå in i Trådfri appen och välja Integreringar
Att koppla GHM till Trådfri görs genom att gå in i Trådfri appen och välja Integreringar
Koppla Google Assistant till Trådfri
Koppla Google Assistant till Trådfri
Nu är det bara att aktivera för att få igång kopplingen.
Nu är det bara att aktivera för att få igång kopplingen.
I Home Assistant appen på telefonen väljer jag att söka efter enheterna
I Google Assistant appen på telefonen väljer jag att söka efter enheterna

Nu har jag fuskat lite på bilden nedan, jag har redan döpt om lamporna och lagt dom i rum.

Trådfri belysning i Google assistant på mobilen
Trådfri belysning i Google assistant på mobilen

Som du ser tog det inte ens 5 minuter om man kollar på klockan längst upp till höger på bilderna ovan (från 18.54 – 18.57), detta för att få igång röststyrningen via GHM till Trådfri.

När jag började testa att hantera enheterna via GHM så insåg jag att den namnsättning jag hade i Trådfri inte var optimal att uttala på Svenska. Fick därför byta namn på flera enheter för att få ett mer naturligt sätt att säga ”Hey Google: Tänd belysningen i köket”.

Om du har en Google Home eller Google Home Mini och väljer att spela klippet nedan, tänk då på att INTE ha högt ljud på, då kommer JAG släcka all din belysning och tända den igen, så vida du inte har satt upp personliga profiler i GHM.

Att IKEA även håller på att introducera smarta rullgardiner (kommande år 2019) möjliggör fler roliga scenarion från GHM med.

Trix

Sedan inte allt för länge sedan blev det möjligt att även inkludera Google Chrome Cast i högtalargrupper. Detta var en smidig funktion för att få samma ljudström även i de rum där man enbart har en tv och saknar en Goole Audio cast.

Länkar

Det händer otroligt mycket med Google Home och Google Home Mini, jag har själv svårt att hinna med allt roligt som kommer. Därför kommer jag samla alla länkar jag dyker på relaterat till Google Home här.

Är du intresserad av att se när något nytt händer så passa på att prenumerera på ändringar på inlägget längre ner på sidan.

Googles egna sida för att visa den funktionalitet som finns: Google Assistant hos Google

Det finns en grupp på facebook som bara är inriktad på Google Home i Sverige, är själv med och tycker man får bra tips där

Problem

För inte allt för länge sedan släpptes Google Home Mini (GHM) på svenska, vilket innebär att alla i familjen lätt kan kommunicera med den. Detta kan dock vara relativt begränsande

Länkade konton visade sig vara problem om du använder Google apps konton, vilket jag självklart råkade göra. Detta innebar att jag inte kunde bjuda in andra Google konton utanför min Google Apps domän.. Nu läste jag att (2018-12-01) att det tydligen ska stödjas vid nästa uppdatering.

Att bjuda in externa användare från min Google Apps domän gick inte när jag skrev detta.
Att bjuda in externa användare från min Google Apps domän gick inte när jag skrev detta.

Låter det mycket runt din Google Home Mini (GHM) så kan det ibland vara svårt att få den att förstå det du säger. Speciellt spisfläkten verkar ge ett ljud som den har mycket svårt att filtrera bort.

Namnsättningen jag ursprungligen hade i min Ikea Trådfri blev inte helt optimal när jag behövde säga ”Hey Goolge, tänd lampa 12 10%”. Har nu bytt namnsättning av enheterna i Trådfri till ett som bygger på rummets namn och ett enkelt prefix efter.

Tips

Om du råkar ha tillgång till en 3D skrivare så finns det riktigt snygg hållare till Google Home Mini (GHM), passade på att skriva ut en av dom från Thingiverse till min egen GHM. Nu kunde jag göra en helt dold installation under ett köksskåp och helt undvika att enheten tar plats på bänken eller upplevs som i vägen. När jag gjorde det upplevde jag dock att ljudet blev lite sämre tyvärr, men den kompromissen accepterade jag för att frigöra ett eluttag och lite bänkyta.

Utskriven hållare för Google hom mini från Thinigverse
Utskriven hållare för Google hom mini från Thinigverse
Google Home Mini med 3D utskrivet fäste
Google Home Mini med 3D utskrivet fäste

Roliga och behändiga Google Home kommandon

Jag har hittat en del saker som är både roligt och behändiga.

Hey Google / OK Google:

 • God Morgon – Läser upp temperaturer och nyheter i närheten.
 • Spela Radio (plus den kanal du själv vill lyssna på ex rockklassiker eller P3) – Startar webbradio
 • Sätt volymen på 50% – ställer in ljudet på GHM till 50%
 • Spela (plus namnet på en spellista i din Spotify om du har en) – Startar Spotify och spelar din spellista.
 • Berätta en roligt historia
 • Hur låter en vrålapa
 • Hur mycket är klockan
 • Ställ ett larm om (hur långt bort du vill att GHM ska larma ex 10 minuter) länk till mer info
 • Lägg till en påminnelse (vad du vill bli påmind om)
 • Lägg till (sak du vill ha på inköpslistan) på inköpslistan.
 • Prata med ICA – Då hämtas appen för ICA och det ska då vara möjligt att få förslag på mat mm. ( länk till mer info )
 • Ställ in en sovtimer på 60 minuter – Stänger musik som spelas på GHM efter 60 minuter.
 • Singla Slant
 • Synkronisera enheter – Uppdaterar alla kopplade enheter.

Feedback?

Saknar du något vitalt eller tycker jag beskriver något fel? Skriv gärna en kommentar så försöker jag lägga till den informationen eller korrigera eventuella fel.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

13 svar till ”Test: Hur bra är Google Home Mini och behövs den?”

 1. […] Nu finns testet och utvärderingen publicerad här – 2018-12-03 […]

 2. Profilbild för Johan Andersson
  Johan Andersson

  Hej.

  Skall köpa ett system för lampor till hemmet samt fler kul saker framöver.

  En fråga går det att styra Ikea trådfri när du har den kopplad med ghm via internet? Alltså utifrån ex om du är på jobbet el semester utomlands el så? Det är den funktionalitet vi är ute efter.

  Mvh Johan

 3. Profilbild för Kent Eriksson
  Kent Eriksson

  Tar gärna emot nya idéer från GHM

 4. […] en Sonos eller liknande för att nyttja den funktionaliteten… Kommer dock testa detta med min Google Home Mini inom […]

 5. […] ovan visar går det att dölja utrustning för smarta hem på flera sätt, jag har valt att montera Google home mini med följande fäste under ett köksskåp och Xiaomi Aqara sensorn bakom en gardin, på bilden är […]

 6. […] vibration” och “det inte är fredag eller lördag”, skicka ett röstkommando till Google Home och berätta vilken dag det är […]

 7. Profilbild för Mikael Opdal
  Mikael Opdal

  När jag ska lägga/tillåta Google Assistant i Ikea tråfri appen kommer jag till välj kont och där väljer jag mitt gmail konto, sen snurrar det en stund och så får jag ”Google assistant kunde inte aktiveras, Något gick fel Försök igen”. Var ska jag börja felsöka?
  Verkar vara fler som fått felet och givit upp

  1. Hej, testa att starta om båda enheterna. Fungerar det fortfarande inte så kanske det är läge att testa att återställa google home (beroende på hur mycket annat du har där dvs)

 8. […] funktioner knappen nyttjar är bland annat Homey, IFTTT, Trådfri, Push notiser, Google home mini. Passade även på att designa och skriva ut ett fäste för Flic knappar så den går att skruva […]

 9. […] molntjänst för att koppla samman system på ett mycket enkelt sätt. Dit har jag även kopplat Google home Mini, Homey och Flic Hub. Det i sin tur gör att jag bara behöver konfigurera Flic Hub att skicka […]

 10. […] höra av sig till supporten enligt nyheten. Vera arbetar även med att få till en integration med Google home, vilket är mycket […]

 11. […] att mycket stannar när WIFI:t slutar fungera. Två produkter vi tidigare skrivit om är Homey och Google Home Mini, båda av dessa förlitar sig helt på ett fungerande WIFI. Däremot så ger Flic Hub möjlighet […]

 12. Profilbild för Lassenor
  Lassenor

  Hej

  Vill gärna ha tips om hur man får temperatur sensorer att komma upp i Google home, som är länkat från en Vera Plus.
  Tack på förhand.

  Mvh/Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.